سه شنبه, ۱۸ دی, ۱۴۰۳ / 7 January, 2025
مجله ویستا

آیا غنایی دیگر در راه است


آیا غنایی دیگر در راه است
امروز برای مردم آنگولا دیگر جام ملت های آفریقای امسال که در غنا برگزار شد، اهمیتی ندارد. دیگر مهم نیست که مصر قهرمان بازی ها شده یا اصلاً مهم تر از آن بعد از پیروزی غنا مقابل نیجریه در مرحله یک چهارم نهایی، چهار نفر از جمله یک کودک ۱۴ ساله کشته شده اند یا شاید حتی فراتر از آن، دیگر مهم نیست که آنگولایی ها در مرحله یک چهارم با نتیجه دو بر یک مغلوب مصر قهرمان شدند و جزء حذف شدگان این تورنمنت مهم قرار گرفتند.
آنگولا قرار است دو سال دیگر میزبان این رقابت مهم آفریقایی باشد؛ رقابتی که میزبانی اش برای تمام کشورهای آفریقایی، تحقق یک رویاست. بدون شک مردم آنگولا به همان اندازه که از میزبانی رقابت های سال ۲۰۱۰ خوشحالند از نمایش تاریخی تیم شان هم رضایت کامل دارند. تیم محبوب آنها برای اولین بار در تاریخ حیاتش در مرحله حذفی این رقابت ها حاضر شد و بدون شک با نتیجه یی آبرومندانه مغلوب مصر شد. در واقع این صعود ادامه همان روند صعودی است که باعث حضور آنها در رقابت های جام جهانی ۲۰۰۶ شد و آنگولا را به بسته سورپرایز رقابت های آلمان بدل کرد. بدون شک در این راه نام یک نفر بیش از همه خودنمایی می کند و آن کسی نیست جز لوئیس اولیویرا گونسالس سرمربی شان.
بدون شک گونسالس معمار همان تیمی بود که در جام جهانی ۲۰۰۶ مقابل پرتغال آبروی فوتبال آفریقا را با وجود شکست مقابل این تیم خرید. گونسالس مشکل تیمش را در این دو تورنمنت معتبر، کمبود تجربه می داند و امیدوارانه راجع به آینده حرف می زند؛ «بازیکنان ما در این تورنمنت با بازیکنان تیم های بزرگ مقایسه شدند اما چیزی که کم داشتند تجربه بود. جام ملت های امسال آن تجربه یی که احتیاج داشتیم را به ما داد.» با این نتایج درخشان که هیچ کس انتظار آن را از تیمی چون آنگولا نداشت، اصلاً عجیب نیست که فیگیردو کاپیتان آنگولا هم از سرمربی و نمایش هایش کشورش دفاع کند؛ «میانگین سنی بازیکنان ما در سال ۲۰۱۰ ، ۲۸ سال خواهد بود. بنابراین دلیلی نمی بینم که تیم ما در آینده درخشش نداشته باشد.» این صحبت های هافبکی است که در این رقابت ها به خاطر مصدومیت حضور پررنگی نداشت و امیدوار است سال ۲۰۱۰ حتی در ۳۵ سالگی بازوبند کاپیتانی کشورش را به بازو ببندد؛ «در حال حاضر هدف اولم پیدا کردن یک باشگاه خوب است و بعد از آن اگر سرمربی باز هم به من احتیاج داشت، در تیم ملی حاضر خواهم بود.» روی مارکز مدافعی که در لیدزیونایتد انگلیس بازی می کند هم از تجربه خوب و «بسیار مثبت» این تورنمنت می گوید؛ «ما در این بازی ها خوب ظاهر شدیم. مسلم است که دوست داشتیم از مرحله یک چهارم بالاتر برویم اما ما را مصر قدرتمند شکست داد. در مسیر درستی قرار داریم و ایمان دارم که آفریقا در سال های آینده تیمی قدرتمند از آنگولا خواهد دید. ما باید همچنان مرحله به مرحله کارمان را جلو ببریم. رسیدن به مرحله یک چهارم نهایی و برای اولین بار خیلی مثبت است.»
بدون شک همه دلشان می خواهد که مشکلات رقابت های امسال در سال ۲۰۱۰ تکرار نشود. درست است که بسیاری از استادیوم های فوتبال غنا نوساز بودند اما مربیان بسیاری از کشورها از جمله کارلوس آلبرتو پریرا سرمربی آفریقای جنوبی، اتو فیستر سرمربی کامرون و حتی کلود لوروآ سرمربی غنا از زیرساخت های ضعیف کشور میزبان شکایت داشتند. باتوجه به این اتفاقات مسوولان فوتبال آنگولا از همین حالا به فکر بهبود امکانات رفاهی کشورشان افتاده اند. کار ساخت چهار استادیوم جدید که هزینه یی حدود ۴۴۰ میلیون دلار را به همراه داشته از همین حالا آغاز شده است. در همین رابطه ژوستینو فرناندز رئیس فدراسیون فوتبال آنگولا هم در کنفرانس مطبوعاتی از آمادگی تمامی استادیوم ها در نوامبر ۲۰۰۹ خبر داده است. به عبارتی بهتر کار ساخت این ورزشگاه ها چیزی حدود یک ماه پیش از زمان آغاز بازی ها (۱۰ ژانویه ۲۰۱۰) تمام خواهد شد.
فرناندز در این کنفرانس از ساخت استادیومی ۵۰ هزار نفره در لوآندا پایتخت آنگولا با هزینه یی حدود ۲۰۰ میلیون دلار و استادیومی ۳۵ هزار نفره با بودجه یی حدود ۹۵ میلیون دلار خبر داده است. به این دو پروژه باید ساخت دو ورزشگاه کوچک تر را هم با ظرفیتی معادل ۲۰ هزار نفر و بودجه یی بالغ بر ۷۵ میلیون دلار اضافه کرد. نکته جالب توجه درباره این پروژه های ساختمانی، حضور شرکت های چینی است. چینی ها یی که در راه ساخت استادیوم های جدید در غنا هم نقش بسزایی داشتند. این شرکت های ساختمانی در عین حال در ساخت چهار هتل شیک هم سهیم خواهند بود. شاید دلیل اضافه شدن این پروژه به پروژه ساخت استادیوم ها شکایت مربیان تیم های ملی حاضر در رقابت های غنا ۲۰۰۸ باشد. اتو فیستر سرمربی کامرون از وضعیت نامطلوب هتل دو ستاره تیمش بسیار عصبانی بود و این عصبانیت تنها به او مربوط نمی شود. با تمام این تفاسیر آنگولایی ها خیلی دوست دارند قبل از حضور مسوولان کنفدراسیون فوتبال آفریقا در این کشور و نظارت بر کارهای ساختمانی در ماه آوریل، پروژه هایشان را سریع تر از حد ممکن جلو ببرند.
در این شرایط نباید فراموش کرد که این پروژه های ساختمانی بدون حضور تیمی قدرتمند در رقابت های سال ۲۰۱۰، بی ارزش خواهد شد. بدون شک نگه داشتن گونسالس در این شرایط بهترین کار ممکن خواهد بود. آیا خود او موافق است؟؛ «من سه پیشنهاد از کشورهای دیگر داشته ام اما اگر فدراسیون فوتبال آنگولا مرا بخواهد آن وقت من برای خدمتگزاری آماده خواهم بود.»
محمدوالا یزدانی
منبع : روزنامه اعتماد