چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
مجله ویستا

۲۶ اردیبهشت ـ ۱۶ می ـ آیا گرجستان دارد با آتش بازی می کند؟


فشار پارلمان روسیه به دولت پوتین كه بر ضد گرجستان دست به اقدامات جدی بزند، انتقال برق به آن كشور را قطع و محدودیت و مقررات تازه ای در نظر بگیرد ۱۶ مه ۲۰۰۵ به صورت قطعنامه به دفتر كرملین تسلیم شده بود. به علاوه رئیس دوما (مجلس روسیه) اخطار كرده است كه گرجستان با رفتار خود دارد در مسیری خلاف جهت منافع ملی روسیه گام بر می دارد كه باید آن را متوقف ساخت.
در هشدار دوما كه به تصویب اعضای آن رسیده و به كرملین ابلاغ شده است از رهبری روسیه خواسته شده است كه اقدامات لازم برای حفظ جان اتباع روسیه در گرجستان و خانواده نظامیان روس را بعمل آورد و پایگاه نظامی روسیه را با سلاحهای تازه تقویت كند و همچنین ورود گرجی ها مظنون را به روسیه محدود سازد.
این نخستین بار است كه «دوما» چنین درخواستی از دولت كرده است. از همین رو، برخی از اصحاب نظر گفته اند كه روسیه دارد شمشیرش را از رو می بندد و از نزدیكترین اعضای جامعه مشترك المنافع و یكی از كوچكهای آن آغاز می كند. تزارهای روسیه هم كار گسترش قلمرو را از همین گرجستان آغاز كرده بودند.
چند مفسر موافق روسیه نیز ضمن اشاره به حركتهای رهبری تازه گرجستان به سوی غرب و به ویژه آمریكا و دریافت كمك مالی از این دولت سئوال كرده اند كه آیا گرجستان دارد با آتش بازی می كند؟ و اندرز داده اند كه اگر روسیه بخواهد خشونت كند از دست غرب كاری جز صدور اعلامیه و محكوم كردن لفظی و بالاتر از همه بعضی تحریم ها و قطع روابط بر نخواهد آمد؛ نه قدرت نظامی درگیری با روسیه را دارد و نه در این شرایط هیچیك از دارندگان اسلحه اتمی جرات بكار بردن این سلاح را دارند كه نوعی خودكشی است. نگاهی به نقشه جهان نشان می دهد كه گرجستان در چنگ روسیه قرار دارد و تاریخ نشان داده است كه اگر روسها به خشونت بگرایند دهها سال طول خواهد كشید تا بتوان آنها را آرام كرد.
به این دلایل گرجستان و دیگران نباید زیاد روی كمك غرب حساب كنند و بسیاری از روسها در انتظار چنین اعلامیه هایی هستند تا چهره واقعی نشان دهند و خشونت از سرگیرند. پوتین بی میل نیست كه درگیری آمریكا در عراق و افغانستان ادامه داشته باشد تا آمریكاییان را نزدیك به دندان خود ببیند. روسیه صادراتی جز نفت و مواد خام به غرب ندارد كه در صورت بروز خصومت و تحریم چیزی از دست بدهد. شركت در كنفرانسهای سران ممالك هفتگانه هم كه سود عملی برایش ندارد زیرا كه هنوز نتوانسته است حتی وارد سازمان جهانی تجارت شود.
منبع : تاریخ ایران و جهان در این روز