چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
مجله ویستا

از دیدگاه سربازان‌


از دیدگاه سربازان‌
برای این که بدانیم چگونه برنامه‌ریزی برای گزارش‌های کنترل شده دسترسی گزارشگران به منابع خبری را محدود می‌سازد و در پی آن مانع از انتشار تمامی اخبار در سطح جامعه می‌شود می‌توان به دو تحقیق جامع و ۵ مقاله معتبر از هر گزارشگر در این زمینه رجوع نمود.
این مقالات که از منابع انگلیسی زبان و به کمک اطلاعات گزارشگران در طی ۶ هفته آغاز جنگ عراق تهیه شده است می‌تواند راهگشای برخی از ابهامات در این زمینه باشد.
از بین تمامی مقالات ۷۴۲ مقاله توسط ۱۵۶ خبرنگار انتخاب شده است که شامل ۵ نوع پوشش مختلف خبری از زاویه تجربیات سربازان در مورد جنگ و ۵ نوع تجربیات غیرنظامیان عراقی است.
با مقایسه تفاوت‌هایی که در پوشش خبری گزارش‌های کنترل شده، گزارش‌های مستقل و گزارش‌های خبرنگاران مستقر در بغداد انجام شده است ما به صورت بهتر می‌توانیم دریابیم که چگونه شرایط اجتماعی گوناگون خبرنگاران می‌تواند توانایی خبری آنها را محدود سازد به طوری که بی‌طرفی خبری آنها تحت تاثیر قرار گیرد.
برای دست یافتن به زمینه‌ای که از طریق آن گزارشگران وضعیت سربازان را در عراق توصیف می‌کردند، ما بعضی از گزارش‌های خبری را که در مورد درگیری‌ها، تحرکات نظامی، سرنوشت و وضعیت سربازان با استفاده از منابع نظامی تهیه شده بود و حتی شامل نیازهای انسانی خود سربازان نیز می‌شد، انتخاب کردیم.
همان طور که در نمودار هم نشان داده شده است گزارش‌های کنترل شده در تمامی مواردی که منابع آنها نظامیان بودند، پوشش جامع‌تری داشتند. البته موضوع چندان عجیب هم نیست چراکه گزارشگران تحت کنترل در واقع در ۹۳ درصد موارد از خود سربازان به عنوان منابع خبری استفاده کرده‌اند که تقریبا ۲ برابر میزانی است که گزارشگران مستقل از آنها به عنوان منبع خبر بهره برده‌اند.
در میان انتقادات شدیدی که از برنامه‌های کنترل شده به عل می‌آید، اما در واقع آنها در موردتحرکات نظامی و دشواری‌هایی که حضور نیروها در یک مکان بیگانه دارد تا حد زیادی نزدیک به واقعیت عمل کرده‌اند و بیش از نیمی از مقالاتی که درباره این موضوع تهیه شده است به خوبی آن را توصیف نموده است.
اما به هر حال این ادعا وجوددارد که گزارش‌های کنترل شده فقط به بخش کوچکی از دلتنگی‌ها و ناراحتی‌های روحی سربازان پرداخته است و حتی اگر در بین تمامی مقالات حدود ۳۷ درصد از آنها به این موضوع پرداخته‌اند، اما شیوه پرداخت این موضوع ناکافی بوده و تمامی ابعاد موضوع را در بر نمی‌گیرد.
با این حال، این موضوع که گزارشگران مستقر در بغداد و به صورتی ویژه گزارشگران مستقل، تاثیر زیادی در به تصویر کشیدن وضعیت نظامیان در عراق داشته‌اند از ارزش چندانی برخوردار نیست چراکه هر دو گروه اصولا دسترسی لازم به نظامیان را نداشتند
نویسنده: اندرو.ام.لیندنر
مترجم: محمدمهدی لبیبی‌
منبع : روزنامه جام‌جم