چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
مجله ویستا

پرداختهای نجومی از جیب مردم


پرداختهای نجومی از جیب مردم
این روزها بحث اصلی محافل ورزشی ماجرای قیمتهای نجومی بازیکنان فوتبال شاغل در لیگ برتر است؛ اوضاع به جایی رسیده که محمد علی آبادی در نامه ای به دکتر احمدی نژاد خواستار کاهش ریخت و پاشهای باشگاههای دولتی بویژه باشگاههایی که بودجه آنها از وزارت صنایع و معادن تأمین می شود، شد.
اقدام محمد علی آبادی برق شادی را در چشم مدیران باشگاههای خصوصی ایجاد کرد، اما به همان اندازه که اندک مدیران باشگاههای خصوصی خوشحال شدند مردان پر مدعای باشگاههای دولتی بشدت اعلام نارضایتی کردند و این رویه را یکی از اشتباههای محمد علی آبادی دانستند در صورتی که تمامی کارشناسان معتقد بودند این تصمیم رئیس سازمان یکی از نادرترین تصمیمات به جای او در دوران مدیریتش به شمار می رود.
□□□
اما چرایی مخالفت مدیران معترض به این دلیل بر می گشت که آنها با آن حربه قصد داشتند ناکامی خود در عرصه مدیریت را پنهان نمایند، باشگاهایی نظیر مس کرمان که با بودجه کلان خود در رده دهم ایستاده بود بشدت از این واقعیت رنج می برد که ابومسلم بی ستاره با یک سوم بودجه آنها توانسته بود چندین پله بالاتر از آنها بایستد و تحسین همگان را برانگیزد، از این رو آنها به این اندیشه دست یافتند که برای لاپوشانی نقاط ضعف خود سرمربی ابومسلم را بربایند تا شاید اتفاقی که در ابومسلم در لیگ هفتم رخ داد در لیگ هشتم در کرمان تکرار شود.
کرمانی ها با ریخت و پاشهای بی حد و وصف خود آنچنان می تاختند که انگار قرار بود به عنوان نماینده فوتبال ایران در رقابتهای جام ملتهای آسیا شرکت کنند.
مظلومی که چشمش به تراولهای تا نخورده افتاده بود از طریق برادرزاده خود که ارتباط تنگاتنگی با برخی فوتبالیستها دارد زمینه حضور بازیکنان برتر را در کرمان فراهم کرد تا همه از مس کرمان به عنوان موفق ترین تیم لیگ برتری در فصل نقل و انتقالات نام ببرند.
مسی ها که خوشحال بودند با پولی که در اختیار دارند می توانند همه امور را به کام خود تغییر دهند با شنیدن خبر نامه نگاری محمد علی آبادی به رئیس جمهور حسابی به هم ریختند، چون دیگر نمی توانستند مثل چند هفته پیش ولخرجی کنند. منتفی شدن اردوی آلمان مس کرمان که قرار بود با رقمی نجومی انجام شود، نخستین هشدار برای کسر بودجه باشگاه مس کرمان بود؛ منابع موثق می گویند طی روزهای آینده این امکان وجود دارد که بازرسان سازمان بازرسی کل کشور شبانه به صورت سرزده به کرمان بروند تا اسناد مالی این باشگاه دولتی را بررسی کنند. این موضوع یعنی آغاز مشکلات بی پایان مسی که می خواست شگفتی ساز شود!
□□□
اما نمونه ای دیگر برای اثبات فرضیه لاپوشانی مدیران نالایق! فولاد خوزستان با بودجه ای چند میلیاردی در آستانه راهیابی به رقابتهای لیگ برتر در دو دیدار رفت و برگشت مقابل پیام ۷۰۰ میلیونی قافیه را می بازد تا ثابت شود لیگ برتر به لیاقت است نه تراولهای تا نخورده!
رضائیان در آستانه برکناری قرار می گیرد، اما دوباره پول چاره ساز می شود، فولادی ها که در برابر پیام بشدت تحقیر شده بودند با محمدرضا ساکت! سر میز معامله می نشینند تا امتیاز تیم سپاهان نوین را خریداری کنند تا شاید جنوبی ها، ناکامی بزرگ فولادی ها را به فراموشی بسپارند.
چرخابی که تلاش بی شائبه خود را در خصوص سپاهان نوین نقش بر آب دیده بود با کنایه می گوید:«در فوتبال ما حاضری خوری رسم شده، ما یک سال و نیم دود کارخانه فولاد سپاهان را خوردیم، اما آقایان با ظلمی بی حد و وصف پاسخ زحمات نوجوانان اصفهان را با فروش امتیاز تیم سپاهان نوین دادند.»
جنوبی ها که قادر نبودند برای یک سال دیگر از بودجه کلانی سود ببرند حالا با خرید امتیاز سپاهان نوین بهانه خوبی دارند تا بتوانند ریخت و پاشهایی همیشگی را ادامه دهند.
رضائیان و سایر مدیران فولاد خوزستان هم دست کمی ازکرمانی ها ندارند. آنها با بودجه بیت المال به دنبال هویت از دست رفته خود هستند تا شاید یک بار دیگر بتوانند شانس خود را برای رقابت با تیمهای صنعتی آزمایش کنند.
به این پیشنهادها دقت کنید: «محمد منصوری بازیکن ابومسلم:۴۰۰ میلیون برای یک فصل، مجتبی جباری بازیکن استقلال ۴۵۰ میلیون برای یک فصل، علی حمودی بازیکن استقلال اهواز ۵۰۰ میلیون برای دو فصل و ...»
آیا به راستی فولادی که نتوانسته بود از پس پیامی که کل بودجه اش برابر قیمت جانواریو و احمد مؤمن زاده بود بر آید می تواند دوباره در لیگ برتر حرفی برای گفتن داشته باشد؟
□□□
دوباره به اصفهان بر می گردیم، جایی که محمدرضا ساکت روی صندلی چرمی باشگاه فولاد مبارکه سپاهان تکیه زده است و زیر چکهای نجومی را امضا می کند.
مدیرعامل سپاهان برای به خدمت گرفتن سرمربی جدید خود به گزینه های مختلف رو می آورد، اما در پایان نامی را به عنوان رهبر جدید کادر فنی خود اعلام می کند که حتی کارکنان باشگاه از این انتخاب متعجب می شوند. «المیر فیراتی» که تا دیروز در کنار دایی به عنوان یک تمرین دهنده کار کرده بود با رقمی عجیب به عنوان سرمربی این تیم معرفی می شود. فردی که با ۸۵ هزار دلار با فدراسیون فوتبال قرارداد امضا کرده بود با رقمی نزدیک به ۴۰۰ هزار دلار با سپاهان قرارداد می بندد تا ابهامها بیشتر شود. در خصوص خریدهای سپاهان هم باید بگوییم که آنها نیز همانند سایر هم صنفهای خود حسابی ریخت و پاش کردند تا در عرصه رقابت از رقبای صنعتی خود عقب نمانند. هنوز افکار عمومی در اصفهان متوجه نشده عوامل انتخاب مدیریت باشگاه سپاهان در انتخاب «فیرات» و «ویرا» چه عواملی بوده است.
□□□
اما جالب است بدانید که مقاومت سپاسی هم امسال به جرگه تیمهای پرهزینه پیوسته تا آنها هم در این بازار پر هیاهو نقشی داشته باشند. مقاومتی ها که تصور داشتند شاید اتفاقهای سال گذشته تکرار شود، پیش ازآغاز فصل نقل و انتقالات از جدایی غلام پیروانی و عقد قرارداد او با ابومسلم استفاده ابزاری کردند تا بتوانند از مدیران بلندپایه خود رقمی مناسب را دریافت کنند تا بتوانند در لیگ هشتم آنچه مورد نظرشان هست را به اجرا در بیاورند.
جدایی مصلحتی شاغلام باعث شد مدیران مقاومت سر کیسه را شل کنند و بودجه این تیم لیگ برتری را به شرط بازگشت پیروانی افزایش دهند.
پیروانی که قراردادش را با ابومسلم ثبت کرده بود با نمایشی دلپذیر از مشهدی ها عذر خواهی کرد و به شیراز برگشت تا تیم مورد علاقه اش را ببندد. خریدهای این فصل فجر سپاسی نشان می دهد فجریها امسال مثل سالیان گذشته از درد بی پولی رنج نمی برند. خرید محمد باقر زعفرانی با رقمی نزدیک به ۱۸۰ میلیون، تمدید قرارداد محسن نیسانی با رقمی نزدیک به ۱۸۰ میلیون و پرداختهایی این چنینی نشان می دهد شیرازیها هم برای تیمداری مجبور شدند به پرداختهای اساسی رو بیاورند.
حالا باید ببینیم غلام پیروانی امسال هم مانند سالهای گذشته از بالا رفتن نرخ بازیکنان فوتبال حرفی به میان می آورد یا این موضوع را با حرفهای مخصوص به خود توجیه می کند.
□□□
با نیم نگاهی به مباحث مطرح شده در این مطلب خیلی دور از ذهن نیست که تمامی مدیرانی که نام باشگاههای آنها ذکر شد امروز در اقدامی هماهنگ نوع پرداختهای خود را تکذیب کنند، اما پیش از آنکه دوستان دست به قلم شوند تقاضا می کنیم برای روشن شدن افکار عمومی و به وجود نیامدن شایعات بعدی رقمهای پرداختی را به طور شفاف اعلام کنند تا مردم هم بدانند بودجه های باشگاههای دولتی چگونه و به چه شکلی هزینه می شود!
امیرجاملو
منبع : روزنامه قدس