جمعه, ۱۳ مهر, ۱۴۰۳ / 4 October, 2024
مجله ویستا
سیر قهقرایی صنایع ترکیه
بخش صنعت تركیه كه از فوریه ماقبل تا فوریه گذشته ۵ درصد افزایش داشته است ماه گذشته كاهش پنج درصدی را تجربه كرد كه البته این كاهش فراتر از پیشبینیهای انجام شده بود .
تولیدات صنعتی كه بخش اعظم كل تولید را تشكیل میدهند افزایش اندكی داشت و به ۴/۸ درصد رسید كه البته ماه پیش از آن ۷/۹ درصد رشد داشت. از ۴ زیربخش مهم صنعتی در تركیه دو بخش صنایع غذایی و نوشیدنی و صنایع شیمیایی به اهداف از پیش تعیین شده دست یافتند. تولید صنایع غذایی و نوشیدنی ماه گذشته ۱۴/۵ درصد افزایش یافت كه نسبت به ژانویه امسال ۲/۶ درصد بیشتر است. تولید صنایع شیمیایی تركیه هم ۱۹/۳ درصد افزایش یافته است. از طرفی روند افت تولیدات صنایع نساجی این كشور هم كاهش نشان میدهد. در ژانویه امسال تولید این صنعت ۲۰/۳ درصد كاهش نشان میداد كه تإ؛ ماه گذشته به ۷/۹ درصد كاهش یافته است. تولید زغالسنگ و بنزین تصفیه شده ۲۳/۷ درصد كاهش یافت كه در سه ماه گذشته سومین كاهش قابل ملاحظه را رقم زده است.
اطلاعات تولید در ماه فوریه نشان میدهد رشد اقتصادی تركیه از ابتدای سال ۲۰۰۶ رو به كاهش شدید گذاشته است. در سه ماه نخست سال ۲۰۰۵ رشد اقتصادی تركیه در بخش صنعت ۶ درصد بود كه در سه ماه نخست امسال به ۴/۵ درصد كاهش یافته است.
بخش خودروسازی تركیه در فوریه افزایش تولیدی به میزان ۱۴/۲ درصد نشان میدهد كه باید آن را با افزایش تولید ماه ژانویه به میزان ۹/۲ درصد مقایسه كرد. با این حال هنوز با رشد خارقالعاده سال ۲۰۰۴ قابل مقایسه نیست. بخش عمده كاهش تولید صنایع خودروسازی تركیه در سالهای اخیر مربوط به شرایط حاكم و نیز رشد سریع و بسیار زیادی است كه در سه سال گذشته اتفاق افتاد. با توجه به چنین رشد قابل ملاحظهای تولید كنونی تحسینبرانگیز است و به نظر میرسد سرمایهگذاری در صنعت خودرو ادامه یابد. همه تولیدكنندگان اصلی خودرو در تركیه كشور را پلتفرم تولید برای صادرات به ویژه به اروپا در نظر میگیرند و بر این اساس پیشرفت خوبی دارند. بعضی از آنها از راهاندازی كارخانههای جدید یا توسعه واحدهای موجود خبر دادهاند. تولید صنایع غذایی تركیه كه در سال ۲۰۰۴ از سایر زیربخشها عقب افتاده بود، رشد قابل توجهی داشت. تولید صنایع پالایشی پس از تعطیلی پالایشگاه آتاس در سال ۲۰۰۴ مربوط به بخش خصوصی، هنوز رو به كاهش است.
همانطور كه پیشبینی میشد صنایع نساجی با جهتگیری صادراتی تولید خود را با توجه به افزایش رقابت با كالای چینی و قدرت گرفتن لیره تركیه كاهش داد. شرایط هنگامی بدتر شد كه در سراسر دنیا سهمیه واردات افزایش یافت در حالی كه پیش از آن دسترسی به بازارهای غرب به خصوص برای كالاهای چینی كاهش یافته بود. صنایع نساجی و پوشاك هنوز بیش از یك چهارم صادرات تركیه را تشكیل میدهند. در گزارشی كه بعضی سازمانهای دولتی تهیه كرده بودند و در جلسهای در ۲۸ فوریه امسال به نخستوزیر اردوغان ارائه دادند تصریح شده بود بیش از یكهزار كارخانه مهم به هیچ وجه امكان صادرات كالای تولیدی خود را ندارند. با این حال تعداد زیادی از تولیدكنندگان صنایع نساجی تركیه كه خود را برای شركت در چنین رقابت سنگینی تجهیز كردهاند به عملكرد خوب خود ادامه میدهند، از نزدیكی به بازارهای اروپا بهرهبرداری درست میكنند و شهرت آنها به خاطر كیفیت مرغوبشان روز به روز بیشتر میشود.
به نظر میرسد بخشهایی كه ارزش افزوده كمتری دارند بیشتر متضرر میشوند. احتمال دارد افزایش حداقل دستمزد توسط دولت كه اوایل سال ۲۰۰۴ اجرایی شد بعضی بخشها را از دایره داد و ستد بینالمللی بیرون رانده باشد. علاوه بر این دولت تركیه اخیرا اعلام كرده است مالیات بر ارزش افزوده بر صنایع نساجی و پوشاك را از ۱۸ درصد به ۸ درصد كاهش خواهد داد تا این صنعت بتواند با واردات كالاهای چینی رقابت كند.
نوشین دیانتی
منبع : مجله گسترش صنعت
وایرال شده در شبکههای اجتماعی
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست