سه شنبه, ۲۵ دی, ۱۴۰۳ / 14 January, 2025
مجله ویستا
تحولات مهم آسیا و اقیانوسیه در سال ۸۵
منطقه آسیا، اقیانوسیه و شبه قاره هند در سال ۸۵ شاهد تحولات متعددی بود كه برگزاری اجلاس همكاریهای شانگهای از جمله آن است.
● ۲۴/خرداد: اجلاس سران سازمان همكاری شانگهای همزمان با پنجمین سال تاسیس این سازمان در شهر شانگهای چین برگزار شد. در این نشست محموداحمدی نژاد، رئیس جمهور ایران نیز شركت كرد.
سازمان همكاری شانگهای شامل برخی از بزرگترین كشور های نفتخیز جهان از جمله روسیه و ایران و برخی كشورهای مصرفكننده مانند چین و هند میشود.
این گروه ۱۰ سال پیش ایجاد شد و هدف آن تامین امنیت مرزها بود اما اكنون به مسائلی چون مبارزه با تروریسم و مسائل اقتصادی نیز میپردازد كه این مسئله منجر به نگرانی واشنگتن شده است. آمریكا نگران آن است كه این گروه تبدیل به گروه اقتصادی و امنیتی ضدآمریكایی شود.
● ۱۴/ تیر: كره شمالی ۷ موشك از جمله موشك قاره پیمای "تائه پدونگ-۲" را كه قادر به هدف قرار دادن خاك آمریكاست به طور پیاپی آزمایش كرد. این موشك ها در چندصد كیلومتری ژاپن در دریای ژاپن فرود آمدند و موشك دوربرد تائهپدونگ-۲ لحظات كوتاهی پس از شلیك سقوط كرد.
● ۲۰/تیر: وقوع شش انفجار در قطارهای شهری بمبئی هند ۱۹۰ كشته و ۶۲۵ مجروح برجا گذاشت.
● ۲۸/شهریور: نظامیان تایلند به رهبری ژنرال "سونتی بونیاراتگلین" دفتر"تاكسین شیناواترا"، نخست وزیر وقت را در حالی كه وی برای شركت در اجلاس سالانه مجمع عمومی سازمان ملل به نیویورك سفر كرده بود، تصرف كردند و با منحل كردن كردن قانون اساسی و كلیه نهادهای حكومتی، قدرت را در دست گرفتند. رهبران كودتا با پادشاه "بومیبول آدیولایدج" دیدار كرده و وفاداری خود را به وی ابراز داشتند.
كودتا به ماه ها بحران در تایلند كه به دلیل اقدامات غیرقانونی شیناواترا از قبیل برگزاری پیش از موعد انتخابات و فساد مالی وی وخانواده اش آغاز شده بود، خاتمه داد.
● ۴/مهر: شینزو آبه، رئیس جدید حزب لیبرال دموكرات ژاپن ازپارلمان این كشور به عنوان نخست وزیر جدید رأی اعتماد گرفت و جانشین جونیچیرو كویزومی شد. آبه ۵۲ ساله جوان ترین نخست وزیر ژاپن است كه پس از جنگ جهانی دوم برای این پست انتخاب شد.
● ۱۷/ مهر: خبرگزاری رسمی كره شمالی اعلام كرد كه این كشور آزمایش اتمی زیرزمینی خود را با موفقیت انجام داد. به دنبال آزمایش اتمی كره شمالی، كشورهای مختلف منطقه و جهان ضمن محكوم كردن آن، درمورد آغاز مسابقه تسلیحاتی هشدار دادند. شورای امنیت سازمان ملل در جلسه ای اضطراریً آزمایش هستهای كرهشمالی را قویا محكوم و اعلام كرد كه به نادیده انگاشتن قطعنامه این شورا توسط پیونگیانگ، پاسخ سریع و شدیدی خواهد داد.
● ۲۶/آبان: سنای آمریكا توافق هستهای جنجالبرانگیز با هند را یك سال پس از امضای آن از سوی جورج بوش و مانموهان سینگ، سران دو كشور در مارس سال ۲۰۰۶ میلادی، به تصویب رساند. این قرارداد از این جهت جنجالآفرین بود كه كنگره میبایست هند را از برخی از مفاد قوانین انرژی اتمی آمریكا مستثنی سازد. طبق این قوانین فروش تجهیزات هستهای به كشورهایی كه عضو انپیتی نیستند ممنوع است.
● ۲۸/آبان: سران ۲۱ كشور شركت كننده در اجلاس همكاری های آسیا اقیانوسیه( اپك)در ویتنام با ابراز نگرانی عمیق از آزمایش اتمی كره شمالی، خواستار احیای مذاكرات شش جانبه خلع سلاح هسته ای این كشور و نیز از سرگیری مذاكرات آزادسازی تجارت جهانی شدند. در بیانیه پایانی اجلاس اپك، شركت كنندگان بر رفع موانع بر سر راه آزادسازی تجارت و احیای مذاكرات موسوم به دوحه در سازمان تجارت جهانی تاكید كردند.
اپك در سال ۱۹۸۹ تاسیس شد و هم اكنون ۲۱ كشور عضو آن هستند كه ۴۰ درصد جمعیت دنیا، ۵۶ درصد تولید ناخالص ملی و ۴۸ درصد تجارت جهانی را به خود اختصاص داده اند. كشورهای استرالیا، كانادا، شیلی، چین، هنگكنگ، برونئی، اندونزی، ژاپن، مالزی، مكزیك، نیوزیلند، پاپواگینه نو، پرو، كره جنوبی، فیلیپین، روسیه، سنگاپور، تایوان، تایلند، آمریكا و ویتنام عضو این سازمان هستند.
● ۱/آذر: رهبر شورشیان مائوئیست و نخست وزیر نپال با امضای پیمان صلح به بیش از یك دهه جنگ داخلی خاتمه دادند و به این ترتیب رسماً شورشیان به نظام سیاسی كشور وارد شدند. طبق این معاهده شورشیان سلاح خود را به سازمان ملل تحویل دادند و در دولت موقت و پارلمان مشاركت داده شدند. با تصویب قانون اساسی موقت از سوی هیئت دولت موقت، پادشاه خلع قدرت شد و نمایندگان پارلمان جدید قانون اساسی موقت جدید كشور را به تصویب رساندند كه بر اساس آن شورشیان مائوئیست سابق به نظام حكومتی كشور وارد شدند.
● ۲۴/دی: سران كشورهای جنوب شرق آسیا(آسه آن) در اجلاس سالانه خود در فیلیپین با توافق در مورد ایجاد منطقه آزاد تجاری، از كره شمالی خواستند برنامه هسته ای خود را كنار گذارد. سران شركت كننده ۱۰ كشور عضو در مورد تقویت همكاری های سیاسی، مبارزه با تروریسم و ایجاد منطقه آزاد تجاری تا سال ۲۰۱۵ به توافق رسیدند. اعضای آسهآن شامل فیلیپین، تایلند، اندونزی، مالزی، سنگاپور، برونئی، میانمار، كامبوج، لائوس و ویتنام هستند.
● ۳۰/بهمن: انفجار در یك قطار مسافری هند كه عازم پاكستان بود، حداقل ۶۸ كشته برجا گذاشت.
● ۲/اسفند: "پراناب موخرجی" و "خورشید قصوری"، وزرای امورخارجه هند و پاكستان با وجود انفجار تروریستی در قطار مسافربری بین دو كشور كه ۶۸ كشته برجا گذاشت، دور جدید مذاكرات صلح را در دهلینو از سر گرفتند.
منبع : خبرگزاری فارس
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست