یکشنبه, ۳۰ دی, ۱۴۰۳ / 19 January, 2025
مجله ویستا

مکانیسمهای بیش انباشتی


مکانیسمهای بیش انباشتی
● مكانیسمهای دخیل در جذب بالای گیاهانhyperaccumulator
۱) افزایش جذب فلزات به داخل ریشه همراه با سرعت بالای انتقال از ریشه به بخش هوایی
۲) ترشح پروتونها، اسیدهای آلی و كلاتورها توسط ریشه كه قادر به انحلال فلز است.
۳) اختصاص ریشه به مناطق غنی از فلز و جستجوی فلز
● آلایش زدایی گیاهی (Phytoremediation)
هدف از این تكنیك افزایش انتقال آلاینده ها از خاك به بخشهای هوایی گیاه است، به گونه ای كه با هر بار محصول دهی بیشترین میزان آلاینده ها از محیط خاك خارج شود.این روش ارزان قیمت است و منافع مستقیم یا غیر مستقیم فراوانی را شامل می شود.به عنوان مثال، منطقه آلوده به آلاینده ها توسط گیاه پوشش داده می شود ومانع انتقال و جابجایی خاك آلوده توسط باد و باران می گردد. كاشت،داشت و برداشت گیاهان فرایندی اشتغال زا و پیوسته است كه هزینه زیادی ندارد. علاوه بر این میزان تولید مواد زاید بسیاركم است،زیرا در روش شستشوی خاك مقدار زیادی مایعات حاوی فلزات سنگین خصوصا منیزیوم،آهن و آلومینیوم تولید می شود.
● برهم كنش گیاهان hyperaccumulator وسایر موجودات در محیط زیست
در این خصوص دو فرضیه مطرح است:
۱) فرضیه نخست فرضیه تداخل است. به این معنا كه گیاهان انباشت كننده فلزات سطح خاك را از طریق بخشهای گیاهی غنی از فلزات نظیر برگها می پوشانند. انباشت این مواد گیاهی فلزات را در لایه سطحی خاك آزادسازی می نماید. این افزایش محتوای فلزی خاك رشد دیگر گونه ها (گونه های با تحمل پایین تر) را مهار می كند و یك مزیت رقابتی را برای گیاهان انباشت كننده ایجاد می نماید. این فرضیه به فرضیه همتازدایی عنصری نیز معروف است. این در حالیست كه همتازدایی رایج در گیاهان محصول تولیدات ثانویه گیاه است.
۲) فرضیه دوم فرضیه دفاعی است. بر طبق این فرضیه، افزایش سطح فلز در بافت گیاه عملكردی در جهت دفاع در برابر گیاه خواها و یا عوامل بیماریزاست.با بررسی جمعیتهایی از Silene vulgaris در اروپا كه انباشت كننده مس است مشخص شده كه در جمعیتهای رشدیافته در خاكهای گچی كپسولها مورد حمله لاروهای بید قرار گرفتند اما در جمعیتهای مستقر در خاكهای غنی از مس این موضوع مشاهده نشد.
منبع : گیاه شناسی