چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
مجله ویستا
ازدواج و خرناس کشیدن!
یکی از مراکز مطالعه اختلالات خواب واقع در دانشگاه راش (Rush) شهر شیکاگو، تحقیقی علمی در مورد خواب برای ارزیابی تاثیر وقفههای تنفسی مردان بهنگام خواب (خرناس کشیدن)، برروی کیفیت خواب همسرانشان و میزان رضایت از زندگی زناشویی زوجین انجام داده است.
به گفته پروفسور روزالیند کارت رایت (Rosalind Cartwright) بنیانگذار مرکز فوق در دانشگاه راش، این یک مشکل معمول در ازدواجهاست که کمتر به آن توجه شده است.
میزان طلاق در زوجینی که با این مشکل مواجهند بسیار بیشتر از سایرین است و سوالی که ما در پی پاسخ گویی بدان هستیم اینست که آیا میتوان با رفع مشکل وقفههای تنفسی در ضمن خواب مانع از وقوع اینگونه طلاقها شد؟
در این تحقیق ده زوج که در آن شوهران دارای اختلالات تنفسی در حین خواب بودند مورد ارزیابی قرار گرفتند. پس از تکمیل تحقیقات در مورد نحوه خوابیدن، رضایتمندی طرفین از ازدواج و کیفیت زندگی آنها، زوجین یک شب را در آزمایشگاه خواب که در آن متخصصین کیفیت و کمیت خواب آنها را اندازهگیری میکردند، گذراندند و پس از دو هفته درمان تست خواب آنها دوباره تکرار شد.
پروفسور کارت رایت گفت:
"نتایج اولیه نشان میدهد زنانی که به دلیل صدای خرناس شوهرانشان دچار بیخوابی میشوند، درگیر مشکلات ثانویهای خواهند شد. زیرا کمبود خواب برای هر دو نفر خستگی و دیگر مشکلاتی را ایجاد کرده و باعث بروز خصومت و شرایط دشوار و بحرانی در زندگی زناشویی میشود."
▪ یک نمونه کاملآ مشخص
در یکی از نمونه زوجهایی که مورد تحقیق قرار گرفته بودند، خرناس کشیدن شوهر موجب شده بود تا زن درطول یک ساعت هشت بار از خواب بیدار شود و به این ترتیب میزان خواب مفید وی که درصدی از میزان خواب درطول شب است به ۷۳ درصد کاهش پیدا کرده بود؛ این در حالی است که میانگین خواب مفید افراد به هنگام استراحت یک شبانه روز باید حدود ۹۰ درصد باشد. این زن از وسایل مختلفی نظیر گوشی و چوب پنبه برای خوابیدن استفاده کرد ولی در نهایت تصمیم گرفت تا جدا از همسرش بخوابد.
به گفته کارت رایت، این مشکل در ازدواجها کاملا مشهود است. زوجین همیشه مشاجره دارند و تحقیقات عدم رضایتمندی آنها از ازدوجشان را نشان میدهد.
در تحقیق از این زوج شوهر به مدت دو هفته در خانه با استفاده از دستگاه فشارعبورهوا (CPAP) تحت معالجه قرار گرفت. این روش درمانی مانع می شود که مسیر فوقانی عبور هوا از داخل بینی بسته شود و به ششها اجازه میدهد که درطول خواب به عملکرد طبیعی خود ادامه دهند. در جریان این درمان ، کیفیت و بازدهی زندگی روزانه زن از ۱.۲ به ۷ افزایش یافت. بدین معنی که خرناس کشیدن همسر دیگر وی را آزار نداده و سنجش میزان بی خوابی او که در واقع میزان خستگی وی را در طول روز برآورد کرده بود از ۱۲ به ۶ کاهش یافت. میزان رضایتمندی از ازدواج از ۳ به ۵.۸ افزایش یافته و درصد خواب مفید زن از ۷۳ به ۸۲ درصد ارتقا پیدا کرد.
کارت رایت گفت : "نتایج اولیه بسیارعالی بوده است و بهبود روابط زوجین با یکدیگر واقعا زیباست. البته این تحقیقات همچنان ادامه دارد و مطالعات برروی ده زوج اولیه باید تا ماه اپریل کامل شود."
▪ یک خطر جدی که باید درمان شود
وقفههای تنفسی در خواب یک خطر جدی برای سلامتی فرد است که حتما باید تحت درمان قرار گیرد. این وقفههای تنفسی زمانی رخ می دهد که نسوجی که در پشت گلو قرار دارند تحلیل رفته و مسیر عبور هوا را مسدود کنند. در این حالت حدود ۱۰ ثانیه تنفس متوقف میشود و این اتفاق میتواند بیشتر از ده بار در طول یک ساعت به وقوع بپیوندد. این وقفهها میزان اکسیژن خون را پایین آورده و میتواند باعث افزایش فشار خون، سکته و دیگر مشکلات قلبی شود.
وقفههای تنفسی اگرچه بیشتر در افراد چاق و مسن بخصوص مردان رایج است، ولی میتواند در مردان و زنان در هر رده سنی پیش آید. معمولترین علائم این بیماری خرناس کشیدن با صدای بلند، احساس خفگی در خواب، نفس کشیدن با دهان باز و مبارزه با کم خوابی در طول روز است.
از راهای درمان این بیماری علاوه بر استفاده از دستگاه فشارعبورهوا (CPAP) میتوان به کاهش وزن، خوابیدن برروی پهلوها بجای پشت، پرهیز از مصرف مشروبات الکلی و تنباکو اشاره کرد.
منبع : سایت فریا
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست