دوشنبه, ۱۵ بهمن, ۱۴۰۳ / 3 February, 2025
مجله ویستا
سعدالدوله
میرزا جوادخان سعدالدوله در سال ۱۲۱۵ ه ش در خوی دیده به جهان گشود. وی در تبریز به تحصیل علوم حوزوی پرداخت و مقدمات ادبیات فارسی و صرف و نحو عربی را آموخت و در نزد مبلغین مسیحی فرانسوی به فراگیری این زبان پرداخت. در سال ۱۲۴۳ به همراه خانواده اش به تهران آمد و در وزارت امور خارجه مشغول به كار شد. به دلیل رابطه حسنه با مخبرالدوله با دختر وی ازدواج كرد اما این دوستی ها بسیار زودگذر بود و سعدالدوله سرانجام دختر وی را طلاق داد. از این زمان وی به فعالیت های سیاسی مخفی روی آورد. به دلیل پاره ای از موفقیت های اقتصادی اش سفیر ایران در بلژیك شد. در كابینه عین الدوله وزیر تجارت بود و در این زمان زمزمه های انقلاب مشروطیت كم كم شنیده می شد و چون سعدالدوله در زمره مخالفین عین الدوله بود لذا عین الدوله وی را به بهانه تحریك بازرگانان به یزد تبعید كرد. دوران تبعید تا زمان پیروزی انقلاب مشروطیت ادامه یافت. البته دوران تبعید برای وی به ضرر وی تمام نشد بلكه به بركت همین تبعید توانست وجهه ای برای خود كسب كند و در مجلس از طرف اعیان به عنوان نماینده انتخاب شود و نقش مهمی در تدوین قانون اساسی ایفا كند.
وی در دوران تبعید در مكاتبات خود بازرگانان را به مقاومت در برابر عین الدوله و مطالبه عدالتخانه تشویق می كرد و حتی به آنان توصیه می كرد در صورت لزوم در سفارت انگلیس متحصن شوند. وقتی فعالیت های مشروطه خواهان شدت گرفت دو نامه سعدالدوله كه اقدام به تحریك بازرگانان نموده بود به دست مخبرالدوله افتاد و وی آن را در اختیار عین الدوله قرار داد و او دستور داد كه سعدالدوله را زندانی كنند كه البته قبل از این اقدام وی اقامتگاه خود را به قصد كنسولگری انگلیس ترك كرد و با كنسول این كشور ملاقات كرد. كنسول از كنسولگری بوشهر كسب تكلیف كرد و دستور آمد كه از سعدالدوله پذیرایی به عمل آید.
پس از قتل اتابك و یا حتی پس از كناره گیری مشیرالدوله، سعدالدوله كه خود را آماده زمامداری می كرد باز هم انتخاب نشد. در این هنگام نه مشروطه خواهان از او رضایت داشتند و نه درباریان به او اعتماد كردند. در حادثه توپخانه سعدالدوله متهم به تحریك بر ضد مشروطه شد و مجلس مجازات او را خواستار شد. ترس ناشی از این حوادث وی را مجبور به پناهندگی به سفارت هلند كرد كه همین امر با مخالفت افرادی همچون ملك المتكلمین روبه رو شد. در دوره استبداد صغیر كه ناصرالملك از پذیرش رئیس الوزرایی خودداری كرد محمدعلی شاه قاجار وی را مامور كرد تا نسبت به تشكیل كابینه اقدام كند. همزمان با تشكیل كابینه سعدالدوله اوضاع سیاسی كشور دستخوش هرج و مرج شده و رو به وخامت می رفت و نیروهای شمال و جنوب یعنی سپهدار اعظم و سردار اسعد بختیار در جهت تصرف پایتخت در حركت بودند و سعدالدوله هرقدر تلاش كرد ولی كوشش های او سودی نبخشید و تهران به دست مجاهدین مشروطیت فتح شد. سعدالدوله همانند محمدعلی شاه قاجار به یكی از سفارتخانه ها متوسل شد و پس از آن كه از دولت تامین گرفت راهی فرنگستان شد. وی در سال ۱۲۹۱ پس از توقف طولانی در فرنگستان راهی ایران شد، تلاش زیادی را برای كسب مقام صدارت نمود ولی با ناكامی روبه رو شد. سعدالدوله هرچند در ابتدا و در راه استقرار مشروطه كوشا بود اما به مشروطه وفادار نماند و پناهنده شدن به كنسولگری ها و سفارتخانه ها را یك اقدام عادی می دانست. سعدالدوله سرانجام در سال ۱۳۰۸ ه ش در سن ۹۳سالگی درگذشت.
محمود فاضلی
منبع : ایران یکصد سال پس از مشروطیت
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست