سه شنبه, ۹ بهمن, ۱۴۰۳ / 28 January, 2025
مجله ویستا

قهوه، شکلات و شوهر وقتی خوب هستند که غنی باشند


قهوه، شکلات و شوهر وقتی خوب هستند که غنی باشند
نوشیدنی‌ نهائی را چگونه دم کنیم؟
۱. قهوه را در چه دمائی باید دم کرد؟
به گفتهٔ انجمن قهوه دمای مناسب برای دم کردن قهوه ۹۲ تا ۹۶ درجهٔ سانتی‌گراد (۱۹۷ تا ۲۰۴ درجهٔ فارنهایت) است.
۲. آیا آب نقش مهمی در آماده‌سازی قهوه دارد؟
پاسخ این سؤال بسیار آسان است: ۹۸ درصد قهوه را آب تشکیل می‌دهد. هر چقدر کیفیت آب بهتر باشد قهوه‌ٔ داخل فنجان شما مزهٔ بهتری خواهد داشت. اگر آب شیر محل زندگی شما آب شرب خوب است همان برای دم کردن قهوه کافی است، ولی اگر آب شیر مزهٔ خوبی نداشته باشد قهوهٔ شما همان مزه را خواهد داد. بیشتر مردم قهوهٔ خود را با آب‌های داخل شیشه که فیلتر شده هستند درست می‌کنند. بعضی از دستگاه‌های قهوه‌ساز اخیراً به فیلترهای ذغالی مجهز شده‌اند و دیگر نیازی به استفاده از آب شیشه‌ای یا فیلتر شده نیست. برای تشخیص صحیح مزهٔ قهوه خود آن در همان محیطی میل کنید که همیشه آن را خواهید نوشید.
۳. کیفیت قهوه
کیفیت قهوه آمادهٔ شما به عوامل زیر بستگی دارد (بدون حفظ تربیب):
٭ مدت زمانی که از آسیاب کردن قهوه می‌گذرد.
٭ مدت زمانی که از بو دادن آن می‌گذرد.
٭ تمیزی وسایل دم کردن قهوه.
٭ کیفیت دانهٔ قهوه.
٭ کیفیت آب.
واقعیت: اگر عوامل بالا همه حضور نداشته باشند، از بهترین دانه‌ها هم قهوهٔ خوشمزه‌ای به‌دست نخواهد آمد. برای تهیهٔ یک فنجان قهوهٔ خوشمزه همهٔ عوامل باید حضور داشته باشند. من شخصاً ترجیح می‌دهم قهوه‌ای را بخرم که به تازگی بو داده و آسیاب شده باشد ولو اینکه قهوه از بهترین نوع نباشد. وقتی که شما قهوه‌ای دارید که به تازگی بو داده و آسیاب شده است و آن را با آبی خالص و پاک و ظروف تمیزی که اثری از ته‌ماندهٔ قهوهٔ دفعهٔ قبل در آن نباشد دم کنید، در چنین حالتی قهوهٔ خوب نقش به‌سزائی خواهد داشت.
۴. طرز نگهداری قهوه
قهوه را باید در ظروف شیشه‌ای در بسته نگهداری کرد. رطوبت هوا دشمنان اصلی قهوه هستند. شیشه بهتر از همهٔ ظروف است زیرا بو و روغن دانه‌های قهوه‌ای را که قبلاً در این ظرف نگهداری شده‌اند جذب نمی‌کند و دانه‌های بعدی را نیز آلوده نمی‌کند. اگر از شیشه استفاده مطمئن شوید آن را در معرض نور آفتاب قرار ندهید. قهوه را به اندازهٔ مصرف یک تا دو هفتهٔ خود خریداری کنید تا همیشه قهوهٔ شما تازه باشد.هیچ گاه قهوه را منجمد نکنید، چون با دو مشکل عمده مواجه خواهید شد. حالت انجماد برخی از مزه‌های ثابت قهوه را از بین خواهد برد و وقتی که آن را از فریزر خارج کردید ممکن است حالت تعریق پیش بیاید و قهوهٔ شما نمناک شود. اگر می‌خواهید برای مدت زمان طولانی قهوه را نگهدارید آن را به قسمت‌های کوچک‌تر و به اندازهٔ مصرف یک هفتهٔ خود تقسیم کرده و هر دفعه یک بسته را باز کنید و از آن استفاده کنید. ولی به هر حال برای نگهداری طولانی مدت بهترین روش همان منجمد کردن است ولی مطمئن شوید که در معرض رطوبت قرار نگیرد. پیشنهاد من به شما این است که همیشه سعی کنید تازه‌ترین قهوه را خریداری کنید.
۵. چقدر قهوه آسیاب‌شده برای x فنجان قهوه لازم است؟
الف) هر قدر که به مذاق شما سازگار افتد.
ب) به میزان کمی به نوع (تازگی و گوناگونی) قهوه‌ای که دارید بستگی دارد.بعد از اینکه قهوه بو داده شد گاز co۲ از آن متصاعد می‌شود و از خراب شدن سریع قهوه جلوگیری می‌کند.
روش‌های تهیهٔ قهوه
۱. چکه‌ای
۲. پرس پات فرانسوی
۳. اسپرسو
۴. دستگاه خلاء
۵. قهوه‌جوش
۶. قهوه ترک (ایبریک)
۷. قهوه‌جوش مُکا
●روش چکه‌ای
روش چکه‌ای متداول‌ترین روش تهیهٔ قهوه در آمریکا است. در این روش برای تهیهٔ قهوه آب نزدیک به جوش را روی قهوهٔ نیمه آسیاب شده می‌ریزند که در ظاهر آسان‌ترین روش آماده‌سازی قهوه است. برای تهیهٔ این قهوه از دو نوع فیلتر استفاده می‌شود، کاغذی و فلزی. هیچ کدام بر دیگری ارجحیت ندارد و هر کدام طعم خاصی به قهوه می‌دهند. فیلتر کاغذی مقداری از روغن موجود در قهوه را جذب می‌کند که بعضی‌ها همین را دوست دارند. فیلتر کاغذی در انواع گوناگون وجود دارد که بسته به ضخامت و جنس، بر طعم قهوه تأثیر می‌گذارد. یک خصیصهٔ مثبت استفاده از فیلتر کاغذی پاک شدن آسان آن است. آن را دور بیاندازید! برای استفاده از فیلترهای دائمی از فیلترهای فلزی استفاده کنید زیرا فیلترهای پلاستیکی به قهوهٔ شما طعم بدی خواهند داد. فیلترهای فلزی سوراخ‌های درشت‌تری دارند و ممکن است ذراتی از قوه از آن رد شده و در فنجان شما ظاهر شود. این نوع قهوه با دستگاه برقی خاصی درست می‌شود که خود آب را به اندازهٔ مورد لزوم گرم کرده و به موقع از صافی پر از قهوه رد می‌کند. دمای این قهوه ۶۶ درجهٔ سانتی‌گراد است.
●پرس‌پات فرانسوی
برای تهیهٔ این نوع قهوه به کتری شیشه‌ای نیاز است که یک المنت داخل آن را گرم می‌کند. در بالای کتری فیلتری نایلونی وجود دارد که قهوهٔ نیمه آسیاب شده را در آن ریخته و سپس آب نزدیک به جوش (۷۰ درجهٔ سانتی‌گراد) را داخل آن می‌ریزند. گرم کردن کتری از قبل باعث می‌شود که حرارت آب توسط شیشه گرفته نشود و گرمای آب فقط صرف استخراج روغن قهوه شود. زمان دم کشیدن این قهوه دو تا سه دقیقه است. کتری را بلافاصله نیابد برداشت زیرا کمی از ذرات این قهوه در ته کتری رسوب خواهد کرد. از آنجائی که فیلتر این دستگاه کاغذی نیست، همهٔ روغن قهوه استخراج می‌شود. این نوع قهوه طعم کاملی دارد. برخی دوست دارند دانه‌های ریز ته فنجان خود را نیز بخورند.
●اسپرسو
برای تهیهٔ این قهوه اول فنجان‌های خود را گرم کنید تا قوه گرمای خود را از دست ندهد. قهوه‌ای که استفاده می‌کنید حتماً باید از نوع اسپرسو باشد. یعنی خیلی درشت نباشد تا آب بدون استخراج عصارهٔ قهوه سریع از آن بگذرد و نه آنقدر ریز باشد که آب از آن عبور نکند. مطمئن شوید که ظرف فیلتر به درستی از قهوه پر شده باشد. خیلی فشرده نباشد تا آب به درستی از آن عبور نکند. به محض اینکه بخار متصاعد شد از دستگاه کم شد بلافاصله دستگاه را خاموش کرده و آن را به داخل فنجان بریزید. اگر بیشتر از حد معمول دستگاه روشن بماند طعم تلخی از تفالهٔ قهوه استخراج خواهد شد. کف روی فنجان این قهوه باید به رنگ عسل باشد.
●دستگاه قهوه‌جوش با استفاده از خلاء
اول باید بگویم که این نوع دستگاه بهترین نوع قهوه را درست می‌کند. حرارت در ظرف زیرین آب را با فشار به قسمت قیفی شکل دستگاه می‌فرستد جائی که آب با قهوه ترکیب می‌شود. آب بسیار کمی در ظرف تحتانی می‌ماند که باعث می‌شود که بخار آب ادامه داشته باشد و حرارت یکسان بماند. این نوع قهوه از یک تا سه دقیقه دم می‌کشد. لولهٔ خروجی، بخار را از دستگاه خارج می‌کند و خلاء ایجاد شده باعث مکیده شدن قهوهٔ دم کشیده به داخل ظرف زیرین می‌شود. برای تسریع این عمل می‌توانید آب را در ظرف دیگری بجوشانید.
●قهوه‌جوش
این دستگاه تمام قوانین طبیعی دم کردن قهوه را زیر پا می‌گذارد.
قانون اول: سعی نکنید از قهوه‌ای که یک بار استفاده کرده‌اید دوباره استفاده کنید. در حالی که تهیهٔ قهوه با این دستگاه استفاده از قهوه‌ای که چند بار آب‌جوش از آن رد شده تأئید می‌کند.
قانون دوم: هیچ گاه قهوه را نجوشانید و دوباره گرم نکنید، چون باعث از بین رفتن طعم آن می‌شود. در حالی که برای تهیهٔ این قهوه آن را می‌جوشانند. برای تهیهٔ این قهوه آب را آنقدر از روی قهوه می‌گذرانند تا دیگر هیچ طعمی در آن باقی نمی‌ماند.
●قهوه‌ ترک (ایبریک)
برای درست کردن این قهوه بنا به تعداد نفرات قهوه جوش خود را انتخاب کنید و به ازاء هر نفر یک قاشق قهوهٔ پودر شده و یک فنجان آب داخل قهوه‌جوش خود بریزید و آن را با حرارت ملایم به نزدیکی نقطهٔ جوش برسانید. توجه داشته باشید که قهوه نباشد بجوشد و قل بزند. برای طعم‌دار کردن این قهوه باید از ابتدا شکر، هل یا طعم‌دهندهٔ مورد علاقهٔ خود را به آن بیافزائید. برخی دوست دارند قهوه‌جوش را از روی حرارت برداشت و وقتی کف آن خوابید دوباره بر روی حرارت قرار دهند و تا سه بار این کار را ادامه دهند. این بستگی به سلیقهٔ شخصی دارد. این کار باعث از بین رفتن کف روی فنجان می‌شود. این قهوه در فنجان‌های بسیار کوچک (۶۰ تا ۶۵ گرمی) سرو می‌شود.
●قهوه‌جوش مُکا
این قهوه‌جوش در منازل اکثر ایتالیائی‌ها یافت می‌شود. ظرفی است فلزی و از سه قسمت تشکیل شده است. قسمت تحتانی مختص آب است، قسمت وسط فیلتر حاوی قهوه و قسمت فوقانی مختص قوهٔ آماده است. قسمت بالای این قهوه‌جوش کاملاً روی قسمت پائین بسته شده و تقریباً هوائی در آن وجود ندارد. وقتی آب در قسمت تحتانی می‌جوشد با فشار بخار از فیلتر قهوه گذشته و وارد قسمت بالائی می‌شود و سپس صدائی تولید کرده که نشانگر آماده بودن قهوه است. مدت زمان پخت این قهوه روی اجاق گاز ۵ دقیقه است.

ادامه دارد...
منبع : مجله بهکام