دوشنبه, ۲۲ بهمن, ۱۴۰۳ / 10 February, 2025
مجله ویستا
جهان در هفته ای که گذشت...
![جهان در هفته ای که گذشت...](/mag/i/2/72v6m.jpg)
باراک اوباما، رییس جمهور منتخب آمریکا روز جمعه در اولین کنفرانس خبری پس از پیروزی در انتخابات در پاسخ به سوالی در خصوص نامه تبریک محمود احمدی نژاد، رییس جمهور ایران به مناسبت پیروزی وی در انتخابات ضمن تایید ارسال این نامه گفت: نامه رییس جمهور احمدی نژاد را بررسیخواهم کرد و به نحو شایستهای پاسخ آن را خواهم داد.
اوباما در این کنفرانس ۲۰ دقیقهای افزود: فقط سه روز از این انتخابات گذشته است و قطعا چگونگی رویکرد ما به کشوری مانند ایران چیزی نیست که بتوان به سرعت و به سادگی انجام داد؛ فکر میکنم باید دربارهاش فکر کرد.
اوباما هم چنین در خصوص تسلیحات هستهای با تکرار آنچه در مبارزات انتخاباتیاش گفته بود مدعی شد: توسعه سلاح هستهای در ایران غیرقابل پذیرش است و ما باید تلاش بین المللی را برای جلوگیری از چنین اتفاقی افزایش دهیم.
● بوش و اولمرت درباره ایران گفتوگو میکنند
روزنامه هاآرتص از نشست ایهود المرت، نخستوزیر مستعفی رژیم صهونیستی و جورج بوش رییس جمهور آمریکا در نوامبر و بررسی مساله تعامل با ایران خبر داد.
قرار است اولمرت و بوش در نشستی در واشنگتن گردهم آیند که ظاهرا روابط با اسرائیل، روند صلح با فلسطینیها و سوریه، تعامل با ایران و متحدانش، آینده همکاریهای نظامی با آمریکا و کمکهای آمریکا به اسرائیل از موضوعات مورد بحث در این نشست خواهد بود.
● سیاستهای آمریکا در قبال خاورمیانه تغییر نخواهد کرد
جفری ویلتمن معاون وزیر امور خارجه آمریکا در امور خاور نزدیک که به عنوان سفیر آمریکا در بیروت نیز فعالیت داشته است، در خصوص امکان تغییر در سیاستهای آمریکا در قبال لبنان با روی کار آمدن دولت جدید در این کشور اظهار داشت: هیچ گونه تغییری در سیاست هر یک از دولتهای آمریکا در قبال بیروت ایجاد نشد و من مطمئن هستم، پایبندی آمریکا به حمایت از لبنان و موسسات آن از جمله ارتش و پایبندی به حمایت از وحدت، حاکمیت و استقلال لبنان همچون گذشته باقی خواهد ماند، هر چند که ممکن است برخی تغییرات در تاکتیکها و اشخاص ایجاد شود و یا این که تفکرات جدیدی ارایه شود اما سیاستها به منوال گذشته باقی خواهد ماند.
ویلتمن در خصوص این که لبنانیها معتقدند روی کار آمدن باراک اوباما، رییسجمهور منتخب آمریکا موجب آرامش اوضاع لبنان میشود، گفت: هر رییسجمهوری خط مشی ویژه خودش را در اداره امور کشور دارد اما چنانچه به موضعگیریهای ما در قبال خاورمیانه بنگرید، میبینید که ما از حاکمیت و استقلال لبنان دفاع میکنیم، به دنبال حل و فصل بحران فلسطین و اسراییل بر اساس تشکیل دو کشور مستقل هستیم، خواهان ایجاد عراقی با ثبات و شکوفا هستیم و به ایران به عنوان یک کشور همسایه مسئول مینگریم. این اصول هرگز با روی کار آمدن هر دولت جدیدی در آمریکا تغییر نخواهد کرد زیرا سازمانهایی که این سیاستها را ترسیم و اداره میکنند، ثابت هستند.
● پرونده اقتصادی مهم ترین محور برنامههای دولت جدید آمریکا
باراک اوباما، رییسجمهور منتخب آمریکا در اولین نطق رادیویی هفتگیاش اظهار داشت: به رغم آن که جورج بوش، رییسجمهور آمریکا همچنان مسوول سیاستهای اقتصادی کشور است اما من در تلاش هستم تا یک تیم برای رویارویی فوری با بحران اقتصادی پس از آغاز فعالیتم در کاخ سفید در ماه ژانویه تشکیل دهم.
اوباما همچنین اتخاذ گامهای فوری برای رویارویی با بحران اقتصادی را خواستار شد و تاکید کرد: حتی نباید برای یک لحظه وقت را تلف کرد.
رییسجمهور منتخب آمریکا خاطرنشان کرد که تلاش میکند تا وضع اقتصادی کشور را با توجه به مشکلات بیکاری و دیگر مشکلات اقتصادی موجود برای مردم آمریکا به ثبات برساند.
● لاوروف و رایس در شرم الشیخ روابط دوجانبه را بررسی کردند
وزیران امور خارجهی آمریکا و روسیه در دیداری یک ساعته و در گفتگویی مستقیم، اختلاف این دو ابرقدرت نظامی بر سر طرحهای دفاع موشکی را مورد بحث و بررسی قرار دادند.
شان مک کورمک سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا، گفت: کاندولیزا رایس و سرگئی لاوروف وزیران خارجه آمریکا و روسیه، در شرمالشیخ مصر نشست ۸۰ دقیقهای با یکدیگر داشتند.
این دیدار رودررو به دنبال یک دوره روابط سرد میان مسکو و واشنگتن پس از جنگ ماه اوت روسیه و گرجستان - متحد کلیدی آمریکا - صورت گرفته است. این دیدار چند روز پس از اعلام دیمیتری مدودف رییس جمهور روسیه مبنی بر این که مسکو در نظر دارد موشکهای استراتژیک خود را در مرز اتحادیه اروپا مستقر کند، صورت گرفته است.
● دیدار وزیر کشور عربستان با پترائوس
وزیر کشور عربستان در دفتر خود با رییس فرماندهی مرکزی آمریکا در خاورمیانه و آسیای مرکزی و هیات همراه وی دیدار کرد.
طی این دیدار نایف بن عبدالعزیز وزیر کشور عربستان و دیوید پترائوس فرمانده نیروهای آمریکا در خاورمیانه و آسیای مرکزی، آخرین تحولات منطقهای و بینالمللی را بررسی کردند.
همچنین نایف بن عبدالعزیز در دفتر خود با حازم بن محمد کرکلتی سفیر عربستان در سوییس و عبدالعزیز بن عبدالرحمن الدریس سفیر عربستان در ایرلند دیدار کرد و طی این دیدار بر تحکیم روابط عربستان با سوییس و ایرلند تاکید کرد و برای آنها آرزوی موفقیت در انجام وظایف محوله کرد.
● امیدواری کوبا به تغییر در سیاستهای آمریکا
"فلیپه پرز روکه" وزیر خارجه کوبا که در کنفرانس خبری در مسکو سخن میگفت، تاکید کرد: ما اعتقاد داریم دولت آمریکا باید در سیاستهای خود در قبال کوبا بازنگری کند.
وی افزود: قولهای تغییر در آمریکا اساس انتخاب اوباما بود. ما امیدواریم که واشنگتن سیاستهای خود را در قبال ما تغییر خواهد داد.
وزیر امور خارجه کوبا همچنین خواستار لغو تحریمهای ۴۶ ساله تجاری آمریکا علیه کوبا و تعطیلی پایگاه دریایی ارتش آمریکا در گوانتانامو شد.
● ۲۰ نفر در زیردریایی روس کشته شدند
یک سخنگوی بلند پایه نیروی دریایی روسیه از کشته شدن دست کم ۲۰ تن در زیر دریایی هستهای واقع در اقیانوس آرام خبر داد.
به گفته این مقام که نامش منتشر نشده است هنگام وقوع این حادثه در زیردریایی دست کم ۲۰۸ تن حضور داشتهاند که ۲۰ نفر از آنها کشته و ۲۲ تن نیز به شدت مجروح شدهاند.
علت سانحه فوق اختلال در کار سیستم ضد حریق این زیردریایی عنوان شده و ظاهرا به کار راکتورهای هستهای موجود در این زیردریایی اختلالی وارد نشده است.
● احتمال بازگشت پوتین به کرملین
رسانه های روسی به نقل از منابع این کشور اعلام کردند که دیمیتری مدودف ممکن است استعفا داده و راه را برای ورود دوباره پوتین به کرملین بازکند.
مدودف در اولین خطابه ملی خود خواستار افزایش دوره ریاست جمهوری این کشور از ۴ سال به ۶ سال شد.
روزنامه "ودوموستی" به نقل از یک منبع ناشناس در کرملین می نویسد: اگر نمایندگان و قانونگذاران این پیشنهاد اصلاحی را تصویب کنند مدودف ممکن است اوایل سال آینده از شغل خود کناره گیری کند.
● مدودف رسما خواستار افزایش دوره ریاست جمهوری روسیه شد
رئیس جمهوری روسیه امروز به طور رسمی از پارلمان این کشور خواست مدت ریاست جمهوری را از چهار به شش سال افزایش دهد.
بخش مطبوعاتی کاخ کرملین روز سه شنبه خبر داد که دیمیتری مدودف طرحی را به نمایندگان مجلس ارائه کرد.
رئیس جمهوری روسیه در این طرح از نمایندگان خواست که دوره ریاست جمهوری از چهار به شش سال افزایش یابد.
● رییس پارلمان اوکراین برکنار شد
۲۳۳ نماینده پارلمان اوکراین به برکناری آرسنی یاتسنیوک، رییس پارلمان رای مثبت دادند. برای برکناری وی به ۲۲۶ رای نیاز بود.
الکساندر لاورینوویچ نماینده حزب مناطق و معاون اول یاتسنیوک به طور موقت جانشین وی شده است.
نمایندگان، رییس پارلمان را به نقض قوانین متهم کردهاند. خود یاتسنیوک پس از ازهم پاشیدن ائتلاف نارنجی (ائتلاف حاکم بلوک یولیا تیموشنکو و فراکسیون هوادار رییس جمهور اوکراین ما - دفاع ملی) خواستار برکناری در اوایل سپتامبر ۲۰۰۸ شده بود اما بررسی آن چندین بار به تعویق افتاده بود.
● بهبود نسبی وضعیت سیاسی حزب کارگر انگلیس
جدیدترین نظرسنجی های انجام شده در انگلیس حکایت از بهبود وضعیت نخست وزیر این کشور به دلیل اتخاذ سیاست های اقتصادی مناسب از سوی دولت انگلیس دارد.
این نظر سنجی که توسط روزنامه تایمز انجام شده حکایت از افزایش محبوبیت گوردون براون و حزب کارگر در انگلیس دارد.
بر همین اساس محبوبیت حزب کارگر در مقایسه با آخرین نظرسنجی های انجام شده با پنج درصد رشد به ۳۵ درصد رسیده است.
● تنش در روابط آلمان - روآندا
رزکابویه مدیر تشریفات پل کاگامه رییس جمهور روآندا، روز یکشنبه بر اساس حکم دستگیری بینالمللی وی که از سوی یک قاضی فرانسوی در سال ۲۰۰۶ به اتهام دست داشتن در قتل رییسجمهور سابق این کشور صادر شده در فرودگاه فرانکفورت توسط پلیس آلمان دستگیر شد.
وی به منظور آمادهسازی زمینه جهت دیدار کاگامه از آلمان به برلین سفر کرده بود.
رزماری موسمینالی وزیر خارجهی روآندا، به خبرنگاران گفت: ما از سفیر آلمان خواستهایم تا برای حل و فصل این مساله کشور را ترک کند. روآندا همچنین سفیر خود از برلین را فرا خوانده است.
● انتخابات زودهنگام تا سال آینده به تعویق افتاده است
ویکتور یوشچنکو رییسجمهور اوکراین در حاشیه مراسم گرامیداشت نودمین سالگرد استقلال لهستان اظهار داشت: معقولانه نیست که طی تعطیلات سال نو انتخابات برگزار کنیم.
یوشچنکو در ماه گذشته تصمیم خود مبنی بر به تعویق انداختن انتخابات تا چهارده دسامبر را اعلام داشت.
وی همچنین از پارلمان خواست اقدامات اضطراری را برای مقابله با بحران مالی در جهان انجام دهد، اما پارلمان این کشور ۲۹ اکتبر قانون پیشنهادی توسط حزب حاکم برای سرمایهگذاری جهت برگزاری انتخابات زودهنگام را رد کرد.
● کره شمالی تردد زمینی در مرز با کره جنوبی را متوقف کرد
کره شمالی روز چهارشنبه اعلام کرد که تمامی ترددهای زمینی این کشور در مناطق مرزیاش با کره جنوبی را که قرار بود از ماه آینده آغاز شود، به دلیل موضع تقابلی سئول متوقف کرده است.
آژانس خبری رسمی کره شمالی اعلام کرد، ارتش کره شمالی برای مقابله و قطع تمامی ترددهای زمینی در مرز دو کره که از اول دسامبر آغاز میشود، وارد عمل خواهد شد.
این اقدام در بحبوحه افزایش تنشها در این شبه جزیره و اتهامات مکرر کره شمالی مبنی بر این که دولت محافظهکار سئول فعالیت های مقابله جویانه انجام میدهد، صورت گرفته است.
● مذاکرات آشتی ملی زیمبابوه بار دیگر ناکام ماند
در پی مخالفت حزب اصلی اپوزیسیون زیمبابوه با پیشنهادهای میانجیگران منطقهای برای تقسیم کنترل نیروی پلیس با حزب حاکم زانو - پیاف، تلاشها برای پیاده کردن یک توافق تقسیم قدرت در زیمبابوه بحران زده بار دیگر ناکام ماند.
جامعه توسعه جنوب آفریقا که متشکل از ۱۵ کشور این قاره است، در نشست سران در ژوهانسبورگ آفریقای جنوبی خواستار تشکیل بیدرنگ دولت اتحاد ملی در زیمبابوه و انجام تغییرات ضروری در قانون اساسی به منظور تسهیل این روند شد.
این گروه همچنین حکم کرد که وزارت کشور زیمبابوه که کنترل نیروهای پلیس را در دست دارد، توسط دو وزیر به طور مشترک که از سوی رابرت موگابه رییس جمهور زیمبابوه و مورگان چانگیرای رهبر احزب اصلی اپوزیسیون جنبش تغییرات دموکراتیک معرفی میشوند، کنترل شود.
● چاد و سودان روابط دیپلماتیک خود را از سر گرفتند
چاد و سودان پس از ماهها سردی روابط سیاسی، روابط دیپلماتیک خود را از سر گرفته و با هم تبادل سفیر کردند.
روزنامه سوییسی نویه سوریشر سایتونگ در پایگاه اینترنتی خود گزارش داد، این دو کشور همسایه شش ماه پیش همه روابط خود را با یکدیگر قطع کرده و همدیگر را به حمایت از گروههای شورشی در همسایگی خود متهم کردند.
سودان، دولت انجامنا را متهم میکند که شورشیان دارفور را مورد حمایت قرار داده است که اوایل سال جاری میلادی تا نزدیک خارطوم نفوذ کرده بودند. چاد هم رهبری سودان را متهم میکند که حامی شورشیان شرق این کشور قرار دارد.
رادیو بیبیسی هم خبر داد در دیداری در لیبی دو طرف متعهد شدند جنبشهای شورشی دیگر مورد حمایت قرار نگیرند و به جنگ روانی علیه همدیگر خاتمه دهند.
● رئیس جمهور سودان در دارفور آتشبس اعلام کرد
"عمرالبشیر" روز چهارشنبه دستور توقف فوری آتشبس را در دارفور صادر کرد و خواستار خلع سلاح شبهنظامیان در این منطقه واقع در غرب کشور شد.
رئیس جمهور سودان آتشبس غیرمشروط بین نیروهای شبهنظامی و جنبشهای شورشی را شرط ایجاد ساز و کار نظارت فعال و مشترک از سوی همه طرفهای ذیربط و نیروهای مشترک اتحادیه آفریقا و سازمان ملل دانست.
وی افزود: اجرای طرح نیاز به تعیین مواضع طرفهای درگیر و ایجاد تماسهای فشرده و انجام برنامههای اداری دارد.
منبع : دیپلماسی ایرانی
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست