سه شنبه, ۲۳ بهمن, ۱۴۰۳ / 11 February, 2025
مجله ویستا
نابغه ری
![نابغه ری](/mag/i/2/7ksii.jpg)
در این عصر طلایی علمی مسلمین که دانشگاهها و به قولی نظامیهها در بسیاری از شهرهای اسلامی همچون نیشابور، بغداد و ... به فعالیت مشغول بودند و هر روز و هر ساعت از آنجا دانشمندان و به تبع آن نظریههای علمی گوناگون صادر میشد، ارزش و اهمیت علم و دانش آن چنان بالا بود که بسیاری از افراد نه تنها مال و ثروت خود بلکه جان خویش را در طلب علم و دانش مینهادند تا اینگونه قله علم مسلمین رفیع تر گردد. بیتردید در آغازین روزهای طلایی مسلمین از جهت کاوش های علمی، در شعبان سال ۲۵۱ هـ.ق و در شهر ری کودکی چشم به جهان باز میکند که سراسر علم و نبوغ خارقالعاده است. این کودک که ابوبکر محمد بن زکریای رازی نام دارد، از همان اوان کودکی استعداد خاصی در آموختن و فرا گرفتن انواع علوم و فنون دارد چنانچه با آنکه سن کمی دارد، در موسیقی، فلسفه، ادبیاتریاضیات و نجوم به مقام والایی میرسد و در اندک زمانی کوتاه حیرت همگان را بر میانگیزد که چگونه یک جوان کم سن و سال با این تجربه قلیل به چنین دانش و مهارتی دست یافته است؟ اما این پایان کار آموختن او نیست، زیرا رو به علم شیمی میآورد و اوقات و ساعات جوانیاش را برای یافتن کیمیا در آزمایشگاههای آن دوران سپری میکند، به این امید که مادهای کشف کند و به دنبالش به واسطه همان ماده مس را تبدیل به زر کند؛ درست همان رویایی که قرنها ذهن، فکر و وقت بسیاری از دانشمندان را به خود جلب کرده بود. هرچند در این بین به پیشرفتهایی مهم رسیده بودند اما نتیجه کلی و نهایی نگرفته بودند. ولی دانشمند جوان و مسلمان ایرانی مصمم بود به این رویا جامه تحقق بپوشاند. بنا براین روزها و شبها در آزمایشگاههای آن دوران به کار و تلاش پرد اخت و در این راه به بیماری چشم مبتلا شد. بیماری که نه تنها مانع رسیدن زکریای رازی به کشف کیمیا شد بلکه شماتت و زخمزبانهای دیگران را متوجه او کرد. ولی از آنجا که انسانهای بزرگ در جهات گوناگون با توده مردم تفاوت دارند، به خاطر همین هم این اتفاق عاملی شد تا او به صورت گسترده و با جدیت هرچه تمامتر رو به علم پزشکی بیاورد، علمی که نه تنها برایش نتایج خوب و سودمندی در پی داشت بلکه عاملی شد برای فتح قلههای رفیع علمی توسط این دانشمند جوان، کوشا و فعال ایرانی.
زکریای رازی در کنار مداوای بیماران و کشف بسیاری از مجهولات پزشکی، کتابی ارزشمند از خود به یادگار گذاشت که نام آن “الحاوی” میباشد. کتابی سودمند که به اعتقاد بسیاری از افراد از نظر نکته بینی و دید گسترده داشتن حتی از کتاب قانون ابنسینا هم مهمتر است. البته زکریای رازی در کتابهای دیگری چون “طب المنصوری” و “من لایحضره الطیب” اطلاعات خوب و جالبی در باب علم پزشکی ارائه میدهد.
از آنجا که در دنیای کهن یک دانشمند باید از جهات گوناگون دانشمند و عالم بوده و به قولی جامع تمام یا اکثر علوم زمان میشد تا بر او نام دانشمند مینهادند، بنابراین زکریای رازی هم از این حیث بینصیب نمیباشد. چنانچه او در علم فلسفه هم دستی دارد. آن چنان که گفته میشود او نه تنها پیرو دیگر فلاسفه نبوده، بلکه برای خود حرفها و عقاید منحصر به فردی داشته است. از آثار فلسفی او میتوان به “القوانین الطبیعیه فی الحکمه الفلسفیه”، “الطب الروحانی”، مقاله “فی ما بعد الطبیعه”، “القول فی النفس و العالم”و ... اشاره کرد که هرکدام از آنها دنیای تازهای را از نظر فلسفی به روی مخاطبان باز میکنند و این چنین هرچه بیشتر ابعاد فلسفه اسلامی را برای جویندگان آن آشکارتر میسازند.
آنچه نام زکریای رازی را شهره عام و خاص کرده، کشف بیبدیل او در علم شیمی و پزشکی است. کشفی که هنوز بعد از گذشت قرون متمادی مورد استفاده این علوم است.
این دانشمند ایرانی، در هزار سال قبل موفق به کشف الکل و جوهر گودگرد شد و اینگونه سند افتخار دیگری بر افتخارات جهان اسلام افزود. هرچند سرانجام این دانشمند ایرانی و مسلمان بعد از گذشت سالها و تالیف بیش از ۵۴ اثر مهمی بینظیر، نابینا شد اما بیتردید آنچه فراسوی راه همگان نهاده، همانند خورشیدی درخشان راهگشای بسیاری از تاریکیها است.
اکبر خوردچشم
منبع : روزنامه رسالت
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست