سه شنبه, ۹ بهمن, ۱۴۰۳ / 28 January, 2025
مجله ویستا
نگاه انتقادی محسن امین زاده به دیپلماسی هسته ای احمدی نژاد
محسن امین زاده ، معاون آسیا و اوقیانوسیه وزارت امور خارجه در دوران ریاست جمهوری آقای خاتمی ، به مناسبت صدور سومین قطعنامه ی شورای امنیت سازمان ملل متحد علیه ایران ، مقاله ای انتقادی علیه دیپلوماسی هسته ای آقای احمدی نژاد در پایگاه ائتلاف اصلاح طلبان نگاشته است که در زیز می خوانید:
صدور قطعنامه شورای امنیت سازمان ملل متحد علیه برنامه هسته ای جمهوری اسلامی ایران، آخربرگ کارنامه عملکرد یک ساله دولت در زمینه هسته ای است که در پایان یک سال پر از ادعا و تبلیغات و جنجال بر سر موفقیت های سیاست خارجی کشور در زمینه هسته ای، صادر گردیده است. هرچند قطعنامه در مقایسه با قطعنامه های اول و دوم ، شدت عمل خیلی بیشتری را دیکته نکرده است؛ اما حاوی مسائل مهمی به شرح زیر است که مشکلات ایران را بطور جدی تشدید خواهد کرد:
۱) این قطعنامه به صورت رسمی تر از گذشته صنایع هسته ای ایران را با صنایع موشکی ایران مرتبط کرده و تحریم ها را شامل صنایع هسته ای و موشکی ایران نموده است . چنین تحولی درادامه بحث های مندرج در گزارش البرادعی و پرسش های معاون آژانس انرژی اتمی، محتوای اتهامات مطرح در پرونده هسته ای ایران را نظامی تر از گذشته نموده است.
۲) این قطعنامه بر بازرسی محموله هواپیماها و کشتی های عازم ایران و همچنین هواپیماها و کشتی های ایرانی عازم بنادر دیگر تاکید می نماید. این تصمیم علاوه برآثار تحقیر کننده ای که برای ایران دارد، فرآیند حمل و نقل را برای فعالیت های تجاری ایران بسیار مشکل تر خواهد کرد ودسترسی صنایع مهمی مانند صنایع شیمیایی ؛ نفت و گاز، پتروشیمی ، صنایع الکترونیک و مخابرات و مانند آن را برای واردات مواد اولیه و قطعات وماشین آلات متعارف موردنیاز، بسیارمشکل تراز گذشته خواهد نمود.
۳) این قطعنامه روی عدم همکاری کشورها و بانک ها و بنگاه های اقتصادی جهان با بانک های ایرانی بخصوص بانک های ملی و صادرات تاکید نموده است . هرچند این قطعنامه به رغم تلاش آمریکا از تحریم این کشور پیروی نکرده و عملا فعالیت کالبد بانک های ملی و صادرات در خارج از کشور متوقف نشده اما به نظر می رسد که افزوده شدن این تحریم به تحریم های امریکا درصحنه بین المللی عملا موانع فعالیت بانک های دولتی ایران در خارج از کشور را بسیار تشدید نموده و بخصوص فعالیت های خارجی بانک های ملی و صادرات را بکلی مختل خواهد کرد .
۴) این قطعنامه علاوه برتصویب کنترل های شدید روی بانک های ملی و صادرات، این نوع کنترل ها را به کلیه بانک ایرانی، از جمله برای اولین بار به بانک های خصوصی ایران، تعمیم داده است و هرگونه همکاری مالی ، بانکی ازجمله تسهیلات، اعتبارات و مبادلات بانکی و همکاری موسسات بیمه ای با ایران را درهر زمینه ای که ارتباط آن با حوزه های تحریم شده ایران محتمل باشد؛ منع کرده است. این تصمیمات فراگیر درحوزه روابط بانکی با ایران، مقدمه مشکلات گسترده تری برای همه بانک های دولتی و خصوصی کشور و بطور کلی نظام بانکی کشور است. در همین حال، زمزمه های مطرح شده در آمریکا درباره بانک مرکزی ایران، نشانه های نگران کننده تری از گسترش روز افزون مشکلات بانکهای ایران را نیز نمایان می سازد.
۵) دراین قطعنامه حوزه دخالت های بین المللی علیه شرکت های ایرانی مرتبط با نیروهای مسلح و انرژی هسته توسعه داده شده، ۱۲شرکت جدید نظامی وغیرنظامی مرتبط با صنایع هسته ای به فهرست شرکت های ایرانی تحت تحریم و توقیف اموال در سطح بین المللی، افزوده شده و تعداد بیشتری از شخصیت های نظامی و مسئولان ومتخصصان مرتبط با صنایع هسته ای ممنوع السفر شده اند.
۶) این قطعنامه ضمن استقبال از گزارش البرداعی، بر ضرورت حل مسائل باقیمانده ایران در آژانس برای اعتماد بیشتر نسبت به وضعیت صنایع هسته ای ایران تاکید نموده است. به این ترتیب همزمان با آژانس انرژی اتمی، شورای امنیت نیز ناتمام بودن ابهامات مربوط به ایران را مورد تاکید قرارداده است. با توجه به اینکه جنس پرسش های جدید آژانس انرژی اتمی از ایران، نظامی تر از گذشته است، این تاکید نیز نشانه دیگری از چهره مشکلات پیش روی ایران در این رابطه است.
۷) و البته در این قطعنامه مانند همه قطعنامه های دیگر درباره مسائل هسته ای ایران روی توقف غنی سازی اورانیوم در ایران تاکید شده و باردیگر کرده که هیچ اقدام و تلاش دیگری، منتفی کننده این خواسته شورای امنیت سازمان ملل نخواهد بود.
اما مسائل این قطعنامه محدود به نکات بالا نیست . این قطعنامه حاوی چند مسئله ضمنی است که ادعاهای و تصورات و توهمات جاری مسئولان سیاست خارجی ایران را به روشنی به چالش می کشد و اهمیت آنها برای ترسیم وضعیت ایران در صحنه بین المللی، کمتر از موارد تصریح شده در قطعنامه نیست:
۱) این قطعنامه بیان کننده آن است که متاسفانه هیچ چیزی درپرونده هسته ای ایران پایان نیافته و ادعاهای مطرح شده درتبلیغات دولتی ایران درباره پایان یافتن پرونده هسته ای ایران خلاف واقع بوده و یا همه واقعیت نبوده است.
۲) ترتیب آراء در شورای امنیت و رای ویتنام، لیبی و افریقای جنوبی علیه ایران، نشان می دهد که تمامی دوستی های ایران با کشورهای غیر متعهد جهان و تمامی ادعاهای ایران در مورد همراه داشتن حمایت بسیاری از کشورهای جهان، تنها به رای ممتنع کشور دوست و مسلمان، اندونزی محدود شده که گفته می شود آنهم ناشی از اختلافات دولت و مجلس آن کشور بوده و مسلما حتی این رای خنثی نیز ناشی از تلاش های دیپلماتیک ایران نبوده است. این مسئله باردیگر نشان می دهد که کشورهای غیرموثر جهان، به رغم همه تمایلات و علائق و باورهایشان، در تصمیمات بین المللی محدودیت های زیادی دارند و نمی توان حتی در حد یک رای بی اثر و تنها سمبلیک به نفع ایران در شورای امنیت سازمان ملل نیز حسابی برای آنها باز کرد.
۳) این قطعنامه بار دیگر نشان می دهد که ادعاهای مطرح شده درباره مقاومت روسیه و چین در مقابل صدور قطعنامه علیه ایران، نهایتا به تاخیر زمان رای گیری و تغییر نسبی عبارات قطعنامه محدود شده و همچنان که همیشه و دائما بیان شده؛ انتظاری بیشتر از این از این دو کشور قدرتمند، توهمی بیش نیست و حتی این دو کشور هم آمادگی ندارند که بهیچوجه با ایران منزوی شده در مقابل جامعه بین المللی، همراه شوند.
۴) این قطعنامه و بحث های جدید مطرح شده درآژانس انرژی ا تمی نشان می دهد که مطالب مطرح شده درباره نتایج مثبت گزارش البرادعی، در تبلیغات دولتی ایران، همه واقعیت نبوده و ابعادی مهمی از مسئله در این تبلیغات پنهان نگاه داشته شده و به درستی برای ملت ایران تشریح نشده است.
۵) این قطعنامه درکنار مباحث جدید مطرح شده در آژانس بین المللی انرژی اتمی، نشان می دهد که پرونده هسته ای ایران که به عنوان یک پرونده صنایع هسته ای صلح آمیز ابهام برانگیز به شورای امنیت سازمان ملل متحد رفت؛ به صورت تدریجی هر زمان بیش از پیش، رنگ اتهامات نظامی بخود می گیرد و وضعیت ایران را پیچیده تر از قبل می کند. بارها تصریح شده که ارجاع پرونده ایران به شورای امنیت سازمان ملل متحد بزرگترین شکست سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران پس از انقلاب اسلامی بوده و با تلخی و تاسف مطرح شده که اگر ایران با درایت راه حل مناسبی برای این بحران پیدا نکند، هرروز بیش از گذشته گرفتار گرداب ساخته شده توسط آمریکا دراین شورا خواهد شد. این قطعنامه نیز متاسفانه تایید دیگری بر وضعیت ایران در شورای امنیت است.
اکنون پس از یک سال، ماه عسل ایران با آژانس انرژی اتمی در حال پایان یافتن ا ست و بعد از تمامی فرصت هایی که برای ایران در رابطه با پرونده هسته ای در یک سال گذشته فراهم شد، اعضای دائم شورای امنیت سازمان ملل باردیگر پرونده ایران را درمسیر خطرناک تحریم های بیشتر انداخته اند. اکنون به نظر می رسد که حق طبیعی مردم ایران است که مسئولان سیاست خارجی توضیحات بیشتری درباره واقعیت هایی که در یک سال گذشته در این رابطه گذشته بدهند وحقایقی را که به درستی بیان نکرده اند؛ به درستی بیان نمایند. حقایقی درباره مسائلی مانند این موارد:
۱) در یک سال گذشته تحولات حساس مربوط به تحریم های اقتصادی آمریکا و جامعه جهانی علیه ایران به درستی برای افکار عمومی توضیح داده نشده و تشریح نشده که اقتصاد ایران در چه مسیر پرخطری قرار گرفته است. توقف فعالیت های توسعه ای ایران در حوزه های مختلف به دلیل کناره گیری شرکت های بزرگ جهان از همکاری با ایران و موکول کردن ادامه همکاری به حل مسائل هسته ای ایران، عدم شروع هرنوع پروژه اقتصادی زیربنایی جدید در کشور به دلیل عدم آمادگی شرکت های صاحب تکنولوژی برای همکاری با ایران ، افزایش شدید هزینه خرید کالا و خدمات برای ایران دراثر بالارفتن شدید هزینه گشایش اعتبارو خرید کالا از خارج از کشور و موانع مختلفی که فروشندگان برای فروش کالا به ایران دارند، بحرانی شدن فعالیت برخی از صنایع به دلیل موانع تحریمی برای واردات مواد و قطعات مورد نیاز آنان برای تولید، بحرانی شدن فعالیت شرکت های واسطه ای تسهیل کننده صدور کالا و خدمات به ایران در امارات و سایر کشورهای منطقه به دلیل کنترل سازمان های اطلاعاتی آمریکا و کنترل های بین المللی، و بسیاری از مسائل دیگر از این دست ، از جمله مواردی هستند که آگاهی ملت ایران نسبت به آنها بسیار محدود و ناقص است. به نظر می رسد که ضروری است دولت ضمن توضیح درباره این مسائل ملت ایران را بیش از گذشته نسبت به فرآیندی که اقتصاد تحریم شده ایران پیش رو دارد آگاه نماید و روشن کند که آنان باید در انتظار چه مشکلاتی عظیمی باشند.
۲) دریک سال گذشته مکررا درباره پیروزی های هسته ای ابراز شادمانی شده و پیشنهاد برگزاری جشن های متعدد هسته ای شده است و دولت تلاش کرده تمامی نقاط ضعف اقتصادی و سیاسی و اجتماعی خود را در ذیل بحث هسته ای پنهان نماید. اکنون روشن تر شده که این ابراز شادمانی ها دررابطه با مسائلی مثل گزارش اطلاعاتی آمریکا یا گزارش های آقای البرادعی د رمورد همکاری های ایران با آژانس انرژی اتمی و همه مسائلی از این دست، حداقل به دلیل تشریح ناقص مسائل دوپهلویی بوده که از سوی دیگران درباره مسائل هسته ای ایران مطرح شده است . اگر دولت مدعی است که به ملت شریف ایران دروغ نگفته استف معتقد است باید توضیح دهد که ادعاهای مربوط به پایان یافتن پرونده هسته ای ایران به چه معنایی بوده و چرا برگ آخراین کارنامه یکساله همه این ادعاها را زیر سوال برده است.
۳) دریک سال گذشته ایران از هیچ همکاری ممکنی با آژانس انرژی اتمی دریغ نکرد. بسیاری معتقدند که اگر به دولت قبلی اجازه بخشی از این همکاری ها داده می شد و یا پیش از ارجاع پرونده هسته ای ایران به شورای امنیت این همکاری ها با آژانس انرژی اتمی صورت می گرفت اصولا فضای پرونده هسته ای ایران کاملا متفاوت بود و ایران در گرداب تصمیمات شورای امنیت سازمان ملل متحد گرفتار نمی شد. جا دارد دولت که همواره مدعی بوده ارجاع پرونده ایران به شورای امنیت تحول مهمی نبوده و بی جهت علیه آن بزرگ نمایی می شود، این تناقض را برای افکار عمومی توضیح دهد.
۴) در یک سال گذشته اظهارات متعدد مسئولان کشور این تصور را به وجود آورده است که ایران در مسیر اقتدار روز افزون هسته ای و درعین حال حل بحران هسته ای با جامعه جهانی پیش می رود . قطعنامه شورای امنیت سازمان ملل حکایت از آن دارد که ایران همچنان در نیمه راه بحران است و معلوم نیست که حتی به نقطه اوج آن رسیده باشد. این مسئله چشم انداز نگران کننده ای از تحولات آینده بدست می دهد. آنچه به عنوان پیشرفت عظیم هسته ای مطرح می شود اجمالا چیز زیادی بیش از ادامه فعالیت خط تولید سانتریفیوژهایی که از دولت قبلی تحویل گرفته شده نیست. جا دارد حداقل دولت به مردم توضیح دهد که چه تصویری از حل بحران هسته ای کشور دارد و برای تامین منافع ملی و امنیت ملی کشور و رفع موانع روز افزون توسعه ملی ایران چه برنامه ای دارد و بنا دارد که کشور را چگونه از مسیر این بحران تشدید شونده خارج نماید.
۵) دولت دربرابر همه قطعنامه هاو تصمیمات علیه ایران در مجامع بین المللی، از توضیح روشن درباره این مسائل سرنوشت ساز خودداری کرده، تنها به عبارات مبهم تبلیغاتی مانند اینکه "این مصوبات کاغذ پاره ای بیش نیست" یا "این تصمیمات برای ما اهمیتی ندارد" بسنده می کند و بشدت مانع هرنوع بحث کارشناسی و شفاف درباره این مشکلات بزرگ پیش روی ملت ایران می شود. به نظر می رسد که این ترفند صرفا برای پنهان کردن شکست های بزرگ و پی درپی سیاست خارجی ایران در صحنه بین المللی بخصوص در زمینه هسته ای است. ظاهرا دولت نگران آن است که بحث های کارشناسی، ابعاد گسترده خلاف گویی های دولت را روشن کند. باید دولت را نصیحت کرد که این ترفند های مردود تبلیغاتی را کنار بگذارد و با مردم صادقانه سخن بگوید. ابعاد مشکلات بزرگتر و رشد یابنده تر از آن است که بتوان آنها را از مردم پنهان نگاه داشت. اگر دولت تصور می کند که که ملت ایران در فهم و قبول این مشکلات و چگونگی مواجهه با آن مشکلات، همراه و هم نظر با دولت هستند، حداقل باید پنهانکاری نسبت به ابعاد این مشکلات را کنار گذاشته و مردم را برای مواجهه با مشکلات عظیم پیش رویشان آماده نماید تا مثلا در مقابل اولین نشانه های غیر مستقیم تحریم ها در اقتصاد ایران، مانند گرانی و کمبود کالا، یا توقف ناگهانی تولید و مانند آن، متحیر و شتابزده نشوند.
منبع : پایگاه خبری ـ تحلیلی فرارو
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست