چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
مجله ویستا

تغذیه صحیح در ماه رمضان


تغذیه صحیح در ماه رمضان
یک متخصص تغذیه با تاکید بر اینکه در ماه رمضان، سحری باید وعده اصلی غذایی را تشکیل دهد، نسبت به عوارض ناشی از عدم مصرف آن هشدار داده و گفت: بعد از ماه رمضان نه تنها نباید عارضه ای ایجاد شود بلکه در طول ماه رمضان تغذیه باید اصلاح شود.
دکتر «برلیانت بزرگمهر» می گوید: «برخی از افراد به دلیل بی توجهی به توصیه های پزشکی و الگوهای غلط غذایی، در طول ماه رمضان یا بعد از آن دچار اختلالاتی مانند یبوست، سنگ مجاری ادراری، سردرد، سرگیجه، بی حوصلگی، عصبانیت، پرخاشگری و کاهش دید چشم شده و مقاومت بدنشان در برابر بیماری ها کاهش می یابد. در حالیکه با تغذیه صحیح در ماه رمضان نه تنها هیچ عارضه ای بروز نمی کند بلکه کمک شایانی به سلامت بدن می شود.»
▪ سحری، وعده اصلی غذایی
وی با تاکید بر اینکه سحری باید وعده اصلی غذایی در ماه رمضان باشد، می افزاید: نخوردن سحری در ماه رمضان می تواند مشکلات جدی را به دنبال داشته باشد.
در ماه رمضان نیز باید سه وعده غذایی در نظر گرفته شود; وعده سحری که غذای اصلی را تشکیل می دهد، موقع افطار غذای مختصری مصرف شده و وعده شام بهتر است یک یا دو ساعت بعد از افطار در نظر گرفته شود.
▪ بجای زولبیا بامیه از خرما و عسل استفاده شود
به گفته این متخصص تغذیه، باید برای خوردن سحری فرصت کافی در نظر گرفته شود. همچنین بهتر است هنگام افطار، روزه با نوشیدنی نسبتا گرم مانند شیر و مقداری عسل، خرما یا نان و پنیر و گردو باز شود. بهتر است به جای زولبیا، بامیه و شیرینی هایی مانند آن از خرما و عسل استفاده شود. این در حالیست که در خوردن آن نباید افراط شود چراکه چاقی را به دنبال دارد.
▪ عوارض تغذیه نادرست در ماه رمضان
وی با اشاره به عوارض ناشی از تغذیه اشتباه در ماه رمضان می گوید: عدم مصرف سحری و همچنین پرخوری در افطار، چاقی و ناراحتی های گوارشی را به دنبال دارد.
به دنبال عدم مصرف وعده سحری، قند خون افت پیدا کرده و تمایل به مصرف غذاهای سرخ کرده و بویژه شیرین افزایش یافته و باعث چاقی می شود. همچنین افت قندخون، سردرد، سرگیجه و عوارض عصبی را به دنبال دارد.
▪ یبوست، عارضه طبیعی روزه نیست
به گفته وی، یبوست عارضه طبیعی روزه نیست. عدم مصرف کافی آب، سبزیجات و سالاد در ماه رمضان یبوست را به دنبال دارد. مشاهده می شود برخی از افراد بعد از یک ماه روزه گرفتن، چاق می شوند; پرخوری در وعده سحر و بویژه افطار و افراط در مصرف مواد چرب، غذاهای سرخ کرده و مواد شیرین مانند زولبیا و بامیه، چاقی را به دنبال دارد. در مجموع انباشتن معده از انواع غذاها در وعده افطار اشتباه است.
▪ پیاده روی و ورزش فراموش نشود
دکتر بزرگمهر با تاکید بر اینکه در ماه رمضان هم باید طبق معمول دیگر ماه ها زندگی کرد; اضافه می کند: در این ماه نیز پیاده روی و ورزش نباید فراموش شود. به این ترتیب افرادی که قبل از افطار دچار ضعف می شوند باید قبل از ظهر برای این امر اقدام کنند.
▪ پرهیز از مصرف زیاد نمک، گوشت و مرغ
وی می گوید: در ماه رمضان از مصرف زیاد موادی که تشنگی را به دنبال دارند مانند نمک، گوشت و مرغ باید پرهیز کرد. از آنجا که پروتئین های حیوانی بصورت اوره دفع می شوند و دفع اوره مستلزم مقدار زیادی آب است، تشنگی ایجاد می کند.
به این ترتیب انواع خورشت ها و خوراک های کم چربی و کم نمک و مصرف نان و برنج به میزان کافی در ماه رمضان لازم است.
● ضرورت توجه به تغذیه گروه های سنی
▪ در حال رشد
دکتر بزرگمهر با تاکید بر ضرورت توجه به تغذیه جوانان و نوجوانان در ماه رمضان، به ایسنا توضیح می دهد: از آنجا که این گروه های سنی در دوره رشد بوده و از فعالیت فکری و جسمی بیشتری برخوردارند، باید به تغذیه آن ها در این ماه بیش از پیش توجه شود.
اصولا جوانان و نوجوانان در مواقع عادی صبحانه کافی مصرف نمی کنند که این امر در ماه رمضان تشدید می شود.
▪ کاهش تشنگی با استفاده زیاد از سبزیجات، سالاد و میوه
وی با تاکید بر مصرف وعده سحری در جوانان و نوجوانان یادآور می شود: این گروه سنی باید در وعده سحری از مواد دارای آب زیاد مانند ماست، شیر، سوپ، سبزی ها و میوه ها به میزان کافی استفاده کنند. استفاده کافی از سبزی، سالاد و میوه، میزان تشنگی را کاهش می دهد.
همچنین عدم مصرف لبنیات به میزان کافی، اختلال در رشد را به دنبال دارد. افت فشار خون در این گروه سنی کاهش قدرت یادگیری و تمرکز را به دنبال دارد.
▪ وزن باید در محدوده طبیعی باشد
وی همچنین خاطر نشان می کند: کم غذایی یا بدغذایی در ماه رمضان، در جوانان و نوجوانان لاغری ایجاد می کند; بنابراین در ماه رمضان نیز مانند سایر ماه ها باید وزن در محدوده طبیعی باشد.
منبع : روزنامه ابتکار