چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
مجله ویستا

بررسی گرادیان آلبومین سرم و مایع پلور در افتراق علل اگزوداتیو از ترانسوداتیو ریزش مایع پلور


بررسی گرادیان آلبومین سرم و مایع پلور در افتراق علل اگزوداتیو از ترانسوداتیو ریزش مایع پلور
● مقدمه:
به تجمع بیش از حد مایع در فضای پلورال، پلورال افیوژن گفته می شود. تقسیم بندی آن به دو گروه اگزوداتیو و ترانسوداتیو برای تشخیص علت زمینه ای ایجاد آن لازم است. تاکنون بهترین معیار موجود معیار لایت است. معیار دیگر گرادیان آلبومین سرم به مایع پلور است. هدف از این مطالعه، بررسی گرادیان آلبومین به عنوان معیار اولیه افتراق، پلورال افیوژن اگزوداتیو از ترانسوداتیو بوده است.
● روش کار:
این مطالعه توصیفی در سال ۸۴-۱۳۸۳ در بیماران مراجعه کننده به بخش و کلینیک فوق تخصصی ریه بیمارستان امام رضا (ع) انجام شده است. ۱۰۰ بیمار با پلورال افیوژن، مورد مطالعه قرار گرفتند. از کلیه این بیماران پروتئین، لاکتیک دهیدروژناز، آلبومین مایع پلور و سرم همزمان تعیین شد. در هر بیمار معیار لایت و گرادیان آلبومین محاسبه شد. براساس هر کدام، نوع مایع پلور (از نظر اگزودا یا ترانسودا) تعیین و با توجه به تشخیص نهایی بدست آمده کارایی معیارهای کریتریای لایت و گرادیان آلبومین مورد بررسی قرار گرفت. مشخصات فردی، نتایج آزمایشگاهی در پرسشنامه جمع آوری گردید. نتایج حاصله از کریتریای لایت و گرادیان آلبومین با استفاده از نرم افزار آماری SPSS و با کمک گرفتن از آزمون همگنی حاشیه ای مورد ارزیابی قرار گرفت که نتایج این آزمون موید کارایی معیار کریتریای لایت (p=۰.۳۱۷) و عدم کارایی معیار گرادیان آلبومین به عنوان اولین معیار تشخیصی و در حالت کلی می باشد (p=<۰.۰۰۱).
● نتایج:
در مجموع، بیماران براساس تشخیص بالینی نهایی، ۱۴ نفر ترانسوداتیو، ۷۰ نفر اگزوداتیو بودند. ۹ نفر بدون تشخیص نهایی و در سیر بیماری، پلورال افیوژن برطرف شده بود و یک نفر در طول بررسیهای تشخیصی فوت نمود، ۶ نفر نیز دارای آمبولی ریوی بودند که می توانست هر دو را ایجاد کند. در بیماران، دارای تشخیص نهایی باکریتریای لایت، ۷۷ نفر اگزوداتیو و ۱۳ نفر ترانسوداتیو بودند. در همین افراد با گرادیان آلبومین ۴۱ نفر اگزوداتیو و ۴۹ نفر ترانسوداتیو بودند کریتریای لایت توانست از ۷۰ مورد اگزودا، (%۹۸.۷) ۶۹ مورد را به درستی تشخیص دهد از ۱۳ مورد ترانسودا، نیز ۱۱ مورد (%۷۸.۶) را به درستی تشخیص داد و در مقابل معیار گرادیان آلبومین از ۷۰ مورد اگزودا، ۴۱ مورد (%۵۹) و از ۱۴ مورد ترانسودا، هر ۱۴ مورد (%۱۰۰) را به درستی تعیین کرد.
● نتیجه گیری:
گرادیان آلبومین به تنهایی به عنوان معیار اولیه افتراق علل اگزوداتیو از ترانسوداتیو پلورال افیوژن مناسب نمی باشد و در مواردی کاربرد دارد که براساس تشخیصی بالینی، پلورال افیوژن، ترانسوداتیو به نظر می رسد ولی باکریتریای لایت، مایع، اگزودا می باشد از اینرو در این موارد توصیه به بررسی گرادیان آلبومین و قضاوت بر پایه آن می باشد.
فریبا رضایی طلب
جواد قاسمیه
هادی اکبری
سیدحسین احمدی حسینی
منبع : پایگاه اطلاعات علمی