جمعه, ۱۵ تیر, ۱۴۰۳ / 5 July, 2024
مجله ویستا


سفره افطار


سفره افطار
سنت بر این است كه روزه داران بر سر سفره افطار پس از طلب قبولی روزه دعا كنند:
بسم الله؛ اللهم لك صمنا و علی رزقك افطرنا فتقبله منا انك انت السمیع العلیم.
و روزه خود را با روزی حلال و پاكیزه باز كنند. پسندیده است افطار با خرما یا آب گرم (یا چای شیرین) یا رطب یا حلوا یا نبات و لبن باز شود.
بر سر سفره افطار ایرانی انواع مخلفات مقوی و انرژی زا از جمله خرما با مغز گردو، حلوا، رنگینك، فرنی، یخ در بهشت ، بامیه، شله زرد، شیر برنج، کاچی، زولبیا، مسقطی و انواع آش : آش رشته،آش شله قلمکار، آش جو وجود دارد. اكنون شما را بر ضیافت افطاری ایرانی دعوت می كنیم:
●آش رشته (برای چهار نفر):
▪مواد لازم:
رشته آشی ۴۰۰ گرم
سبزی آش (تره ـ جعفری ـ اسفناج ـ شبت ـ گشنیز) ۱ كیلو
نخود و لوبیا و عدس (مجموعاً به تساوی) ۴۵۰ گرم
كشك ۲ لیوان (نیم لیتر)
پیاز سرخ كرده ۴ قاشق سوپخوری
نمك و فلفل به مقدار كافی
نعناع خشك ۴ قاشق سوپخوری
آرد دو قاشق
روغن به میزان لازم
▪طرز تهیه:
حبوبات را كه قبلاً خیس كرده ایم با پیاز سرخ كرده می گذاریم كاملاً بپزد. سبزی را خرد می كنیم و داخل حبوبات پخته شده می ریزیم و می گذاریم سبزی ها بپزند. سپس دو قاشق سوبخوری آرد را در كمی آب سرد حل می كنیم و داخل آش می ریزیم و مرتباً بهم می زنیم. رشته را در آش می ریزیم و می گذاریم آهسته بپزد، ‌ولی رشته نباید خرد شود. آنگاه آش را از روی حرارت بر می داریم و با كشك مخلوط می كنیم و روی آن را با كمی كشك ساده، پیاز سرخ شده و نعناع داغ تزئین می كنیم.
●آش شله قلمكار (برای چهار نفر):
▪مواد لازم:
سبزی آش (تره ـ جعفری ـ اسفناج ـ شبت ـ گشنیز) ۵۰۰ گرم
نخود و لوبیا و عدس (مجموعاً به تساوی) ۴۵۰ گرم
برنج نصف پیمانه (۱۰۰ گرم)
گوشت بدون استخوان ۵۰۰ گرم
پیاز سرخ كرده ۵ قاشق سوپخوری
نمك و فلفل به مقدار كافی
زرد چوبه نصف قاشق چایخوری
▪طرز تهیه:
حبوبات را با گوشت و پیاز سرخ كرده و زردچوبه می گذاریم خوب بپزد. سپس گوشت را پس از پخت بیرون آورده كاملاً می كوبیم تا له شود، مجدداً آن را به مایع اضافه می كنیم. برنج را می شوئیم و به آش اضافه كرده تا كاملاً بپزد، سبزیجات را خرد كرده داخل آش می ریزیم و مرتب بهم می زنیم تا آش كاملاً جا بیفتد، حرارت آش باید ملایم باشد تا ته نگیرد.
●رنگینگ (برای چهار نفر):
▪مواد لازم:
آرد گندم ۵۰۰ گرم
روغن ۳۰۰ گرم
خاكه قند ۱۲۵ گرم
خرمای سیاه نرم ۵۰۰ گرم
مغز گردو ۱۲۵ گرم
دارچین كوبیده نرم ۱ قاشق سوپخوری
هل كوبیده ۱ قاشق مرباخوری
پسته چرخ كرده ۱ قاشق سوپخوری
▪طرز تهیه:
روغن را در ظرفی ریخته، روی حرارت می گذاریم تا داغ شود. آرد را داخل آن می ریزیم، حرارت را ملایم می كنیم. مرتب بهم می زنیم تا آرد كاملاً سرخ شده و طلائی شود سپس آن را از روی حرارت بر می داریم تا كمی سرد شود، آنگاه خاكه قند و دارچین و هل كوبیده را با آرد سرخ شده مخلوط می نمائیم. هسته های خرما را می گیریم و داخل هر یك خرما را یك تكه گردو می گذاریم. نیمی از آرد سرخ شده را در ظرف مسطحی می ریزیم و با پشت قاشق روی آن را صاف می كنیم و خرماها را روی آن می چینیم. با بقیه آرد سرخ شده روی خرماها را می پوشانیم و باز با پشت قاشق روی آن را صاف می كنیم و كمی خاكه قند و دارچین روی آن می پاشیم و پسته چرخ كرده را نیز روی آن می ریزیم.
حال با كارد رنگینگ آماده شده را به شكل لوزی یا چهارگوش برش می دهیم و در ظرف می چینیم.
●شله زرد (برای چهار نفر):
مواد لازم:
برنج ۵۰۰ گرم
شكر ۱ كیلو
روغن نصف پیمانه
زعفران سائیده نصف قاشق چایخوری
گلاب نصف پیمانه
خلال بادام ۱۰۰ گرم
خلال پسته ۵۰ گرم
دارچین یك قاشق سوپخوری
▪طرز تهیه:
برنج را چندین بار شسته تا آب آن كاملاً زلال شود. سپس آن را با ۶ برابر آب روی حرارت قرار می دهیم تا جوش بیاید. هر از چند گاه، كف برنج را می گیریم. وقتی مغز برنج كاملاً نرم شد شكر را اضافه می كنیم و مرتب آن را بهم می زنیم تا شله زرد كاملاً جا بیفتد. زعفران را در كمی آب جوش حل كرده و به شله زرد اضافه می كنیم. سپس روغن را داغ كرده و به آن اضافه می كنیم، آنگاه كمی از بادام را كنار گذاشته و ما بقی بادام را همراه با گلاب داخل شله زرد می ریزیم و كاملاً آن را بهم می زنیم تا تمام مواد با هم مخلوط شوند، سپس در ظرف را می گذاریم تا شله زرد آماده شده و جا بیفتد. در صورت استفاده از فر، آن را نیم ساعت در كف فر با حرارت ملایم قرار می دهیم. پس از آماده شدن روی آن را با دارچین، خلال بادام و خلال پسته تزئین می كنیم.
●شیربرنج (برای چهار نفر):
▪مواد لازم:
برنج یك پیمانه (۲۰۰ گرم)
شیر دو لیتر
گلاب نصف پیمانه
▪طرز تهیه:
برنج را به دقت می شوئیم و در آب به مدت دو ساعت خیس می كنیم. سپس آن را با دو لیوان آب می گذاریم بپزد تا نرم شود. آنگاه شیر را اضافه كرده و حرارت را ملایم می كنیم تا شیر برنج آهسته بجوشد و كاملاً پخته و غلیظ شود. گلاب را اضافه كرده و بعد از دو سه جوش آن را از روی حرارت بر می داریم و با شكر یا شیره و یا انواع مربا مصرف می كنیم.
●فرنی (برای چهار نفر):
▪مواد لازم:
شیر نیم لیتر
آرد برنج ۲ قاشق سوپخوری (۵۰ گرم)
شكر ۴ قاشق سوپخوری (۱۰۰ گرم)
گلاب ۲ قاشق سوپخوری
▪طرز تهیه:
آرد برنج را در شیر حل می كنیم و شكر و گلاب را اضافه می نمائیم و مایه را روی حرارت ملایم قرار
می دهیم و مرتب بهم می زنیم تا جوش آمده و كمی غلیظ شود، سپس در ظرف كشیده و وقتی سرد شد صرف می نمائیم.
●بامیه (برای چهار نفر):
▪مواد لازم:
آرد ۱۲۵ گرم
روغن مایع ۴ تا ۵ قاشق سوپخوری
تخم مرغ ۳ عدد
شكر ۲۰۰ گرم
گلاب ۳ قاشق سوپخوری
▪طرز تهیه:
روغن را به همراه یك لیوان آب و ۱ تا ۲ قاشق سوپخوری شكر روی حرارت قرار می دهیم تا جوش بیاید. آرد را به مایه اضافه كرده و آهسته بهم می زنیم تا آب كاملاً تبخیر و مایه كاملاً سفت شود. ظرف را از روی حرارت بر می داریم و به مایه پس از اینكه كمی سرد شد تخم مرغ ها را اضافه می كنیم و مرتب بهم می زنیم تا خمیر كاملاً نرم و لطیف شود. سپس در تابه مقداری روغن مایع می ریزیم و روی شعله گاز قرار می دهیم تا داغ شود. آنگاه حرارت را ملایم كرده و مایه را با قیف مخصوص بامیه در روغن می ریزیم تا دو طرف آن كمی برشته شود.
شكر برای تهیه شربت بامیه، شكر ـ گلاب و یك لیوان آب را با هم مخلوط كرده و روی حرارت قرار می دهیم تا بجوش آید و كاملاً غلیظ شود. آنگاه آن را از روی حرارت برداشته و یك قاشق چایخوری آبلیمو به آن اضافه می كنیم. سپس بامیه ها را به مدت ۵ دقیقه در شربت قرار داده و بعد در ظرف می چینیم.
●یخ در بهشت (برای چهار نفر):
مواد لازم:
آرد برنج ۱۰۰ گرم
نشاسته ۱۵۰ گرم
شكر ۵۰۰ گرم
گلاب نصف پیمانه
شیر یك لیتر
آب یك لیتر
پسته چرخ كرده ۵۰ گرم
▪ طرز تهیه:
نشاسته را در ۴ پیمانه آب سرد حل كرده و آرد برنج را نیز در شیر حل می كنیم، سپس هردو را با هم مخلوط كرده و روی حرارت ملایم قرار داده و مرتب بهم می زنیم تا مایه جوش آید و غلیظ شود. سپس شكر و گلاب را به مایه اضافه می كنیم. باید مایه خیلی به آهستگی بجوشد و مرتب بهم زده شود تا ته نگیرد. وقتی مایه كاملاً غلیظ شد، بطوریكه خط قاشق روی آن محو نشود، یخ در بهشت آماده است. پس از آماده شدن مایه را در دیس مستطیل گودی می ریزیم و ظرف را تكان می دهیم تا روی مایه خوب صاف شود. پس از اینكه كاملاً سرد شد آن را به صورت لوزی بریده و روی آن را با پسته چرخ كرده تزئین می كنیم.
●كاچی (برای چهار نفر):
▪مواد لازم:
آرد گندم ۲۵۰ گرم
كره ۵۰۰ گرم
شكر ۵۰۰ گرم
زعفران یك مثقال
آب ۵۰۰ میلی لیتر
گلاب ۶۰ میلی لیتر
▪طرز تهیه:
شكر را با آب می جوشانیم تا شكر آب شود و كاملاً حل گردد. سپس كره را در ظرفی قرار داده و روی حرارت می گذاریم تا آب بشود، آنگاه آرد را اضافه كرده و بهم می زنیم تا سرخ شود، حرارت را ملایم كرده و شربت آماده شده را همراه با زعفران و گلاب به آرد سرخ شده اضافه می كنیم و مرتب بهم می زنیم تا آرد كاملاً صاف شود. در صورتیكه مایع كمی غلیظ شد مختصری آب جوش به آن اضافه می كنیم.
●زولبیا (برای چهار نفر):
▪مواد لازم:
شكر ۲۰۰ گرم
نشاسته ۵۰۰ گرم
ماست ۱۵۰ گرم
گلاب ۲ تا ۳ قاشق سوپخوری
روغن به میزان لازم
▪ طرز تهیه:
نشاسته را با آب و و ۲ قاشق شكر مخلوط می كنیم و سپس ماست را اضافه كرده و بهم می زنیم تا مایه كاملاً صاف شود. روغن فراوان را داغ می كنیم، مایه را در قیف مخصوص ریخته و در روغن به شكل زولبیا و یا مشبك می ریزیم، حرارت را ملایم می كنیم، یكطرف زولبیاها كه برشته شد بر می گردانیم تا طرف دیگر آن برشته شود.
برای تهیه شربت زولبیا، در ظرفی جداگانه شكر، گلاب و یك لیوان آب را با هم مخلوط كرده و روی حرارت قرار می دهیم تا حدی كه بجوشد تا غلیظ شود. شربت آماده شده را از روی حرارت برداشته تا خنك شود. سپس زولبیاها را پس از سرخ شدن درون شربت می اندازیم و پس از ۵ دقیقه آنها را بر می داریم و در ظرفی می چینیم.
●حلوا (برای چهار نفر):
مواد لازم:
آرد گندم ۲۵۰ گرم
شكر ۲۰۰ گرم
روغن ۲۰۰ گرم
زعفران نصف قاشق چایخوری
آب ۲ لیوان
گلاب نصف لیوان
خلال بادام و پسته به میزان لازم
▪طرز تهیه:
روغن را در ظرف ریخته، روی حرارت قرار می دهیم تا داغ شود، سپس آرد را اضافه كرده و حرارت را ملایم می كنیم و مرتب بهم می زنیم تا آرد كاملاً سرخ شود و رنگ آن بر گردد و عطر آن بلند شود. سپس شكر را با آب مخلوط می كنیم و می جوشانیم تا شكر آب گردد، آنگاه گلاب و زعفران سائیده را در شربت ریخته و بهم می زنیم تا كاملاً مخلوط شود. آرد را پس از سرخ شدن می گذاریم كمی سرد شود، سپس شربت را به آن اضافه می كنیم و خوب بهم می زنیم، در صورتیكه مایه كمی شل بود ۱ الی ۲ دقیقه حلوا را روی حرارت قرار می دهیم، آنگاه حلوا را در دیس می كشیم و با خلال پسته و بادام روی آن را تزئین می كنیم.
●مسقطی (برای چهار نفر):
▪ مواد لازم:
نشاسته ۱۰۰ گرم
شكر ۲۰۰ گرم
روغن ۵۰ گرم
گلاب ۱ قاشق سوپخوری
آب ۳ یا ۴ لیوان
خلال بادام ۵۰ گرم
▪طرز تهیه:
نشاسته را در آب ریخته، مخلوط كرده و روی حرارت ملایم قرار می دهیم و مرتب بهم می زنیم تا مایه جوش آید و كمی غلیظ شود. سپس شكر، گلاب و روغن را به مخلوط اضافه می كنیم و مجدداً بهم می زنیم تا تمام مواد مخلوط شوند. سپس مایه را در ظرف ریخته و می گذاریم سرد شود. آنگاه آن را به شكل لوزی لوزی بریده و تزئین می كنیم.
منبع : واحد مرکزی خبر