چهارشنبه, ۳ بهمن, ۱۴۰۳ / 22 January, 2025
مجله ویستا
سرطان سینه در کمین است
«سرطان سینه»، از انواع بیماری های شایع در خانم ها می باشد و بر طبق آمار در سال ۲۰۰۵ در حدود ۲۱۶۰۰۰ نفر مبتلا به نوع حاد و نزدیک به ۶۰هزار نفر نیز دارای نوع مزمن آن بوده اند. در هر خانمی ریسک ابتلا به سرطان سینه وجود دارد و این بیماری به نوعی جزئی از مشکلات خانم ها بشمار می رود، اما اگر فرد نسبت به علائم آن آگاه باشید می تواند با دید بازتری نسبت به این قضیه برخورد کرده و خود را در مقابل آن ایمن کند.
«سینه»، در خانم ها از انواع غدد مترشحه می باشد که وظیفه آن تولید شیر است. شیر در قسمت نرم و دالبر مانند سینه درست شده و توسط مجاری لوله ای شکل به سمت نوک سینه ها هدایت می شود. مانند سایر سلول های بدن سینه نیز بطور متناوب رشد کرده و زمانی را نیز به استراحت می پردازد. دوره رشد و استراحت توسط ژن هایی که در مغز قرار گرفته اند کنترل و اداره می شوند.
هنگامی که ژن ها دارای عملکرد مناسبی باشند به خوبی توانایی کنترل رشد سلول ها را دارند اما زمانی که در عملکرد آنها نوعی ناهنجاری و یا بی قاعدگی بروز کند تسلط خود را بر روی رشد سلول ها از دست می دهند و در واقع باید گفت که «سرطان سینه» در اثر رشد نابهنجار سلول های سینه بوجود می آید. سرطان به بافت طبیعی سینه وارد می شود، همچنین توانایی انتشار در سایر نقاط بدن را نیز دارد. سرطان به دلیل عدم عملکرد صحیح ژن ها ایجاد می شود و تنها ۱۰تا۱۵درصد سرطان ها مادرزادی و موروثی هستند و مابقی به افزایش سن و نوع زندگی افراد بستگی دارد.
● تصورات نادرست در مورد سرطان سینه
ریسک ابتلا به این بیماری تا چه اندازه شدید است؟ کدام شیوه درمان مناسب است؟ آیا مصرف داروهای ضدتعرق در ایجاد سرطان سینه نقش دارند؟ اگر نسبت به موضوعی آگاهی نداشته باشید ممکن است گیج و سردرگم شوید. اطلاعات نادرست نیز شما را از تشخیص به موقع و همچنین جلوگیری از رشد آن بازمی دارد. پس خوب است تا به اطلاعات و آگاهی خود در این زمینه بیفزایید. در این قسمت ۱۰ تصور غلط رایج در مورد سرطان سینه ذکر شده است:
۱) این سرطان تنها در سالخوردگان بروز می کند: با افزایش سن ریسک ابتلا به سرطان نیز افزایش می یابد اما اینطور نیست که تنها خانم های مسن گرفتار این بیماری شوند. ریسک بروز این بیماری از آغاز تولد تا سن ۳۹سالگی، یک نفر از هر ۲۳۱نفر تخمین زده شده است در سن ۴۰تا۵۹ سالگی این رقم ۱به۲۵ است( برابر با ۴درصد) و در سن ۶۰تا۷۹ سالگی ۱به۱۵ می باشد(برابر با ۷درصد). فرض کنید که شما تا سن ۹۰ سالگی هم زندگی کنید در یک چنین شرایطی رقم فوق ۱به۸ است، یعنی رشدی بالغ بر حدود ۱۳درصد.
۲) اگر فاکتورهای ریسک را داشته باشید، بدون شک دچار این بیماری خواهید شد: دارا بودن یکی از فاکتورهای بیماری دلیل محکمی برای ابتلا به این بیماری محسوب نمی شود. این بیماری تنها در۶۰تا۸۰درصد از زنانی که ناهنجاری های ژنتیکی مختلفی را به صورت موروثی دریافت می کنند، بروز می کند و۲۰تا۶۰ درصد آنان نیز سراسر زندگی خود را بدون وجود سرطان سینه سپری می کنند.
۳) اگر در خانواده شما پیش زمینه سرطان نباشد بنابراین شما از خطر ابتلا به آن در امان هستید: اما نه، اینطور نیست. ریسک ابتلا به سرطان سینه در هر زنی وجود دارد. در حدود ۸۰درصد از کل بیماران سرطانی هیچگونه پیش زمینه ای از بیماری در خانواده خود نداشتند. فرسوده شدن و افزایش سن نیز خطر ابتلا به بیماری را افزایش می دهد. درصد بروز بیماری در زنانی که پیش زمینه سرطان در خانواده آنها وجود دارد ممکن است تا اندازه ای کم و یا زیاد و یا اصلا هیچگونه تفاوتی پیدا نکند. اما اگر باز هم نگران هستید می توانید با یک پزشک و یا یک متخصص ژنتیک مشورت کنید.
۴) پیش زمینه وجود سرطان تنها باید از سمت خانواده مادری در نظر گرفته شود: وجود سرطان در خانواده مادری و پدری به یک اندازه بر روی فرد تاثیر می گذارد، زیرا نیمی از ژن ها از طریق مادر و نیمی دیگر از سوی پدر به شخص منتقل می شوند. اما درصد انتقال بیماری به فرزند از سوی مردی که دارای ناهنجاری های ژنتیکی است به مراتب کمتر از یک زن با همان خصوصیات ژنتیکی می باشد. برای وجود سرطان سینه در خانواده پدری شما می بایست در مورد زنان خانواده تحقیق کنید.
۵) استفاده از داروهای ضدتعرق باعث ایجاد سرطان سینه می شود: هیچ دلیل علمی قطعی برای سرطان زا بودن داروهای کاهش دهنده تعرق و مواد بوبر زیربغل وجود ندارد و ارتباط تصور شده بر اساس اطلاعات نادرست از آناتومی بدن و همچنین سرطان می باشد.
۶) قرص های ضدبارداری باعث ایجاد سرطان سینه می شوند: قرص های جدید ضدبارداری دارای دوز پایینی از هورمون های استروژن و پروژسترون می باشند و هیچ مشکلی را برای شخص مصرف کننده ایجاد نمی کنند. اما قرص های ضدحاملگی که در گذشته مصرف می شدند در بعضی موارد به میزان بسیار کمی ریسک ابتلا به سرطان را در افراد مصرف کننده را زیاد می کردند. افزودنی است که قرص های جدید ضدبارداری تا حدودی خطر ابتلا به سرطان تخمدان را نیز کاهش می دهند.
۷) استفاده از غذاهای پرچرب باعث ایجاد سرطان سینه می شود: بررسی ها و مطالعات در این زمینه تاکنون قادر به تشخیص ارتباط بین غذاهای پرچرب و سرطان سینه نبوده است اما مطالعات مداوم برای روشن شدن این مطلب همچنان ادامه دارد. البته باید توجه داشت که پرهیز از غذاهای پرچرب خالی از لطف نبوده و مزایای بی شماری را به در بردارد.
۸) تست ماهانه سینه ها توسط خود فرد بهترین راه تشخیص سرطان سینه است: مطمئن ترین و معتبرترین راه برای تشخیص سرطان سینه عکسبرداری و ماموگرافی می باشد. ماموگرافی سرطان را در کوتاه ترین بازه زمانی هنگامیکه هنوز قابل درمان است، تشخیص می دهد. هنگامیکه سرطان با دست ها قابل تشخیص باشد آنقدر بزرگ شده که چندان نمی توان به درمان آن امیدوار بود. البته ما منکر اهمیت چک کردن سینه ها توسط خود شخص و یا مشاور درمانی نیستیم، ۲۵درصد سرطان های سینه از همین طریق شناسایی می شوند. ۳۵درصد نیز از طریق ماموگرافی و ۴۰درصد بقیه نیز هم از طریق تست شخصی و هم از طریق ماموگرافی تشخیص داده می شوند.
۹) کسانیکه ریسک بالایی در ابتلا به سرطان سینه دارند قادر به انجام هیچگونه کاری در این خصوص نمی باشند: چندین راه متفاوت برای کاهش، اما نه حذف بطور کامل، ابتلا به سرطان سینه در خانم هایی که ریسک بالایی دارند وجود دارد. این گزینه ها عبارتند از: تغییر در راه و رسم زندگی، کم کردن استفاده از مشروبات الکلی، عدم استفاده از سیگار، ورزش کردن، انجام حرکات مدیتیشن و تمدد اعصاب. در مواردی که خطرات ناشی از بیماری بسیار زیاد است عمل جراحی می تواند مفید واقع شود. البته پیش از انجام چنین اموری شما می بایست درصد ریسک خود را توسط یک پزشک متخصص تخمین بزنید.
۱۰) با تشخیص سرطان سینه در بدن حکم مرگ شما صادر می شود: ۸۰درصد از زنانی که دارای سرطان سینه بودند هیچگونه علائمی در آنها بروز نمی کند(هیچ غده سرطانی در سینه و یا سایر گره های لنفاوی متصل به سینه یافت نمی شود) علاوه بر این ۸۰درصد بیماران نیز در حدود پنج سال و یا بیشتر قادر به ادامه زندگی بودند. حتی افرادی که دارای علائم سرطان نیز هستند برای مدت زمانی طولانی و بدون بروز هیچ مشکلی می توانند به زندگی خود ادامه دهند. همچنین باید توجه داشت که با پیشرفت علم پزشکی همواره داروهای امیدبخش تازه ای وارد بازار می شود.
● ۱۰ نمونه از بهترین راه های پیشگیری از سرطان سینه
۱) در تست پزشکی سالانه خود، از پزشک تان بخواهید که ریسک ابتلا به سرطان سینه را در شما محاسبه کند. در حال حاضر چندین وب سایت به صورت آنلاین آماده ارائه چنین خدماتی هستند. یکی از این سایت ها: com.dreastcancerprevention.www می باشد که سایت رسمی کمیته جلوگیری از سرطان سینه است.
۲) اگر از ریسک متوسطی در ابتلا به بیماری برخوردار هستید، هر ماه سینه خود را به طور شخصی چک کنید. بهتر است اینکار را از ۲۰سالگی شروع کنید. از سن ۲۰تا۳۹ سالگی نیز هر ۳ سال یکبار به کلینیک های تخصصی مراجعه کرده و از سلامت خود آگاه شوید و از سن ۴۰ سال به بالا می بایست هر سال این کار را انجام داده و علاوه بر این ماموگرافی نیز انجام دهید.
۳) اگر ریسک شما در ابتلا به این بیماری بالا است می بایست در مورد چگونگی انجام آزمایشات و فاصله زمانی بین آنها با پزشک متخصص مشورت کنید.
۴) افرادی که دارای ریسک بالا هستند می بایست به عضویت یکی از کلینیک های درمانی درآیند تا در صورت بروز بیماری درمان سریعا آغاز شود.
۵) وزن بدن خود را همواره متعادل نگاه دارید، هنگامیکه به سن شما افزوده می شود باید میزان کالری را در رژیم غذایی خود کاهش دهید و زمان ورزش و نرمش را زیاد کنید.
۶) در طول روز در ۶ وعده غذایی از میوه ها و سبزی های تازه استفاده کنید. البته اگر این تعداد را به ۹ مرتبه در روز افزایش دهید کار بی نظیری را انجام داده اید.
۷) به دنبال راه هایی باشید که بدن شما را همواره به فعالیت وادارند چه در محیط کار، چه در خانه و چه اوقات فراغت.
۸) اگر جز» افراد سیگاری هستید، همین حالا کشیدن سیگار را متوقف کنید.
۹) اگر مادر، خواهر و یا دختر شما سرطان سینه دارند نزد مشاور ژنتیکی رفته و آزمایشات اولیه را انجام دهید.
۱۰) اگر در تست ژنتیک معلوم شد که شما حامل ژن جهش یافته سرطان نوع ۱ یا ۲ هستید با پزشک خود در مورد روش های پیشگیری و درمان مشورت کنید. ابتدا می توانید از داروها و در نهایت شیمی درمانی استفاده کنید. به خاطر داشته باشید که شیوه های درمان بسیار گسترده هستند.
● الگوهای غربالگری سرطان پستان
کشف و معالجه سرطان پستان در مراحل اولیه احتمال بهبودی و درمان بیمار را افزایش می دهد. هدف از الگوهای تشخیص، کشف سلول های سرطانی در مرحله ای است که هنوز گسترش نیافته اند، از اینرو برای تشخیص و کشف توده سرطانی در مراحل اولیه نیاز به اجرای الگوهای غربالگری است که عبارتند از:
▪ خودآزمایی:
فراگیری چگونگی معاینه مرتب و منظم پستان ها توسط خود شخص بهترین روش برای آگاهی و کشف هرگونه تغییر در پستان است. مناسب ترین زمان خودآزمایی ۵ تا ۶ روز بعد از پایان عادت ماهانه برای زنان در سنین باروری است. زنانی که یائسه شده اند، باید یک روز معین در هر ماه را برای این معاینه انتخاب کنند.
هنگام معاینه ابتدا جلوی آینه ایستاده و در آینه با نور کافی به پستان ها به ویژه نوک آنها نگاه کرده و وجود و پیدایش هر تغییری در پوست و نوک پستان را ملاحظه کنید. سپس در حالت ایستاده دست های خود را پائین آورده و شکل ظاهری پستان را نگاه کنید. سپس دست های خود را بالای سر برده و به دقت هرگونه تغییر در پستان را مورد توجه قرار دهید. سپس به پشت دراز کشیده و یک دست را زیر سر خود گذاشته و با دست دیگر به آرامی پستان را با حرکات دورانی لمس کنید. بعد از معاینه پستان ها زیر بغل خود را لمس کنید. زیربغل محل رشد غدد لنفاوی است و وجود توده و یا بزرگ شدن غدد لنفاوی در این ناحیه بسیار مهم است و باید به پزشک مراجعه کرد.
▪ معاینه توسط پزشک:
معاینات بدنی توسط پزشک شامل بررسی صدای قلب و ریه، غده های لنفاوی در ناحیه گردن و زیر بغل، معاینه پستان و شکم است.
▪ ماموگرافی:
یا همان عکسبرداری با اشعه ایکس از پستان ها که معمولا در زنان بالای ۴۰سال تجویز می شود. ماموگرافی احتمال پی بردن به وجود سرطان را بالا می برد. در این روش برای تشخیص محل توده در پستان با تاباندن اشعه x از بالا به پایین یک نما و با تاباندن اشعه از یک پهلو به پهلوی دیگر دومین نما حاصل می شود. بررسی ماموگرام(تصویر حاصل از ماموگرافی) اطلاعات نسبتا دقیقی در مورد اندازه توده و قطر و نواحی منظم و غیرمنظم توده را به دست می دهد.
▪ سونوگرافی:
در زنان زیر ۴۰سال به علت ساختار پستان ها، سونوگرافی روش بررسی دقیق تری است. در این شیوه از امواج صوتی جهت بررسی ساختار توده در پستان استفاده می شود.
▪ ام آر ای(MRI)
▪ اسکن استخوان :
Scan Bone تصویربرداری از استخوان به وسیله یک ماده رادیواکتیو روشی بسیار ارزشمند است که در تشخیص انتشار سرطان به استخوان، موثر بودن درمان سرطان و روند التیامی نواحی درگیر در استخوان به کار می رود.
▪ نمونه برداری یا بیوپسی(diopsy):
یکی دیگر از الگوهای مهم تشخیص است که اطلاعات دقیق تری را از وضعیت خوش خیم و یا بدخیم بودن توده به دست می دهد.
▪ آزمایش خون:
تومورهای سرطانی آنتی ژن های مشخصی را تولید می کنند که ممکن است از طریق آزمایش خون کشف شوند. تشخیص سرطان پستان با اندازه گیری آنتی ژن کارسینو امبریونیک، از آزمایش های غربالگر این بیماری است. افزایش میزان این آنتی ژن مبین نشانه های سرطان پستان است و کاهش میزان این آنتی ژن در حین درمان نشانه مهار کردن رشد سرطانی سلول و بهبودی بیمار است.
منبع : روزنامه ابتکار
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست