چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
مجله ویستا

هوای تازه در مجلس هشتم


هوای تازه در مجلس هشتم
تصمیم نهایی فراکسیون اصولگرایان درباره ریاست مجلس “هوای تازه “ای در بهارستان دمید که نسیم خنک آن در پاستور نیز احساس می شد.
همانطور که پیش بینی می شد نیروهای ایزومورفیک در رفتار سیاسی اصولگرایان که طی چند سال گذشته سرمنشا رفتارهای متشابه سیستمی بود، بار دیگر فعال شد و تصمیم نهایی اصولگرایان بر معرفی گزینه واحد منعقد گشت. علی لاریجانی با ۱۶۱ رای توانست در یک رقابت کاملا اخلاقی و دموکراتیک از حدادعادل پیشی بگیرد و به عنوان تنها نامزد اصولگرایان برای تصدی ریاست مجلس در صحن علنی معرفی شود.
این انتخاب حاوی نکات در خور توجهی است که در ذیل به برخی از آنها اشاره می کنیم:
۱) شرکت ۲۲۹ نفر در فراکسیون اصولگرایان و حضور فعال ۲۱۷ نفر در رای گیری اولیه پدیده ای بی سابقه در طول حیات مجالس جمهوری اسلامی است که در هیچ یک از دوره ها، مشابهی نداشته است. تشکیل فراکسیون اکثریت نمایش قدرت اصولگرایان در مجلس هشتم است و طبیعتا بر حجم انتظارات عمومی از این جریان می افزاید.دیگر آنکه جمع فراکسیون اقلیت دوم خردادی، منتخبین مستقل و نمایندگان سایر جریانات سیاسی تنها حدود ۲۵ درصد مجلس هشتم را تشکیل می دهند.
۲) فرایندهای زیردستی گزینش رئیس مجلس و سایر اعضای هیئت رئیسه در فراکسیون اصولگرایان بازتاب عقلانیت سیاسی و نوعی رقابت اخلاقی درون گروهی بود. در یک سازوکار کاملا دموکراتیک دو نامزد مطرح در بین اصولگرایان که هر کدام نماینده سیاستهای مشخصی در گفتمان اصولگرایی بودند حرفها و برنامه های خود را در معرض قضاوت منتخبین اصولگرا قرار دادند و جالبتر اینکه هر یک از دیگری تجلیل نمودند تا فارغ از جانبداری های بی مبنا و حاشیه سازی های کاذب نمایندگان مردم درباره رئیس مجلس جدید تصمیم بگیرند.
۳) گزینش نهایی علی لاریجانی برای معرفی به صحن علنی توسط منتخبین اصولگرا نشان داد که ایده “تعامل فعال” با دولت در راستای نصب العین قرار دادن رهنمودهای مقام معظم رهبری از پذیرش بیشتری بین اصولگرایان برخوردار است. این انتخاب نشان داد که در سال آتی دولت مستظهر به پشتیبانی مجلس است و این مجلس قادر است مسیر خدمت رسانی دستگاه اجرایی را هموار نماید.باالتبع این رویکرد ضمن دمیدن روح امید و نشاط درجامعه انتظارات و توقعات مردم را برای حل مشکلاتشان جدی تر می کند. در واقع مردم منتظرند در چند ماه آتی نتیجه انتخاب خود و همگرایی دولت و مجلس را ببینند و طعم شیرین خدمت رسانی ملموس را احساس کنند.
۴) در نهایت باید متذکر شد که انتخاب لاریجانی به عنوان رئیس مجلس هشتم نوعی هم افزایی عقلانی بین اصولگرایان بود. به تعبیر رئیس جمهور” اصولگرایی تابلویی برای خودخواهی‌های سیاسی وکشمکش نیست” اصولگرایی اجماع نیروهای معتقد به انقلاب بر حل مشکلات مردم و پیشرفت کشور است .در فضایی آرام و متوافق می‌توان به مسئله‌یابی در کشور پرداخت. بر این اساس درون گفتمان اصولگرایی خرده فرهنگهای سیاسی و به عبارتی خرده گفتمانهایی نیز شکل گرفته که می تواند به سریان نقدهای درون گفتمانی در درون این جبهه کمک کند. کارنامه اصولگرایان در انتخابات مجلس با توسل به سازو کار جبهه متحد و تداوم آن در قالب فراکسیون منسجم اصولگرایان انعکاس تجمیع ، تالیف و تصریح منافع در یک فضای کاملا اخلاقی و آرام است که به منظور اثبات کارآمدی نظام صورت بندی شده است. در این فضا می توان به مدیریت صحیح و حل مشکلات کشور امید بست.
صالح اسکندری
منبع : روزنامه رسالت