چهارشنبه, ۳۰ خرداد, ۱۴۰۳ / 19 June, 2024
مجله ویستا

نگاهی به کارت گرافیکی Gigabyte GV-NX۹۸X۱GHI-B


نگاهی به کارت گرافیکی Gigabyte GV-NX۹۸X۱GHI-B
تکنیک استفاده از بیش از یک پردازنده در کارت های گرافیکی مدت ها پیش توسط شرکت های مختلف تولید کننده پردازنده های گرافیکی مانند شرکت ۳DFX (که بعد ها با شرکت nVIDIA ادغام شد) عرضه شده بودند، اما دلایل مختلفی همچون نبود پهنای باند مناسب برای ارتباط مطمئن و بدون سربار سخت افزاری با حافظه و چیپست مادربرد سبب شد که علی رغم قیمت بالا، این کارت ها کارایی در حد قیمت خود نداشته باشد. حتی زمانی که Nvidia به عنوان یک تولید کننده پردازنده گرافیکی کارتی با دو پردازنده را در کارتهای سری ۷ خود ارائه کرد این محصول چندان با موفقیت روبه رو نشد.
اما ورود نسل جدید اسلات PCI-Express و افزایش فرکانس این درگاه و توانایی انتقال داده تقریبا دو برابری (۵GB/s) نسبت به نسخه ۱.۰ و ۱.۱ آن، سبب شد تا ایده استفاده از دو پردازنده بر روی یک کارت جان تازه ای بگیرد. پیش از این با اینکه کارتهایی با حجم حافظه ۱GB نیز ارائه می شدند اما درگاه PCI-Express تنها توانایی پشتیبانی از ۵۱۲MB آن را بدون سربار سخت افزاری داشت و بیش از این مقدار حافظه را در یک کلاک نمی توانست دریافت کند. در این حالت می بایست اطلاعات با تاخیر به پردازنده منتقل می شدند که همین امر سبب شد کارایی کارت های ۱ گیگابایتی در مقابل کارت های با ۵۱۲ مگابایت حافظه نسبت به هزینه صرف شده چندان رضایت بخش نباشد. این مشکل با ارئه PCI-Express ۲.۰ مرتفع شد به طوری که کارت Gigabyte GV-NX۹۸X۱GHI-B به کمک این درگاه توانسته است به پهنای باند حافظه بی سابقه ۱۲۸GB/s دست پیدا کند.
اما ماجرا به همین جا ختم نمی شود، در بین کارت های دو پردازنده ای که از یک نوع تکنولوژی درگاه و یا حجم برابر حافظه بهره می برند نقش المانهای پردازنده، مثل تعداد پردازنده های جریانی و همچنین مدیریت درست و تقسیم وظایف بین این پردازنده ها بسیار تعیین کننده است.
● پردازنده گرافیکی Geforce ۹۸۰۰ GX۲
طبق طراحی سنتی کارت های سری GX۲ Nvidia هرکدام از پردازنده های این کارت ها به همراه چیپ های حافظه آن روی PCB های جداگانه قرار گرفته و بین این دو، واحد خنک کننده به همراه فن تعبیه شده است.
این کارت به دو پردازنده ۶۵ نانومتری سری ۹ شرکت Nvidia با نام G۹۲ مجهز است. هر یک از این پردازنده های ۷۵۴ میلیون ترانزیستوری که بر پایه معماری G۸۰ تولید شده اند با ۸ چیپ حافظه GDDR۳ با فرکانس ۱.۰GHz مرتبط هستند که در مجموع حافظه ای ۵۱۲ بیتی با حجم ۱ گیگابایت را برای این کارت فراهم می آورد. G۹۲ به ۶۴ واحد بافت گذاری مجهز است که در مجموع با داشتن ۱۲۸ پردازنده جریانی توانایی فیلتر کردن ۸/۷۶ میلیون پیکسل را در هر ثانیه داشته و ۱۹۰ درصد بهبود کارایی را نسبت به رقیب سرسخت خود یعنیX۲ Radeon ۳۸۷۰ (که پیش از این Geforce ۸۸۰۰ Ultra را پشت سر گذاشته بود) دارد. همچنین واحدهای Rop در انتهای خط لوله پکسلی وجود دارند که وظیفه محاسبه رنگ نهایی هر پیکسل و قابلیت دید Fragment ها را بر عهده دارند. در G۹۲ این واحد توانایی پردازش حدود ۲۴ پیکسل را در هر کلاک برای هر پردازنده داراست.
● امکانات جانبی
این کارت بر خلاف نسل قبلی دارای یک اتصال دهنده HDMI جداگانه است و به همین دلیل دیگر مجبور به استفاده از مبدل به همراه اتصال دهنده DVI وجود نخواهد داشت. همانطور که می دانید برای فیلترینگ ضد پلگی (AntiAliasing) دو راه در بین طراحان مرسوم است روش اول سپردن این کار به سایه زن هاست که به کمک نمونه طرح های قابل برنامه ریزی صورت می گیرد و روش دوم استفاده از یک واحد سخت افزاری جداگانه در پردازنده گرافیک است که علاوه بر کاهش پیچیدگی نرم افزاری و کامپایلر می توان با هرچه قدرتمندتر کردن آن نتایج بهتری را بدست آورد. به کمک موتور Nvidia Lumenex، که به ثباتهای ۱۲۸بیتی HDR مجهز است می توان تصاویر سه بعدی با واقع نمایی بی نظیر و افکت های نوری بسیار پیشرفته را اجرا نمود.
همچنین تکنولوژی NVIDIA Quantum Effects این کارت توانایی شبیه سازی و رندر افکتهای فیزیکی و محاسبات مربوط به آن را (که پیش از این تنها توسط پردازنده های فیزیک جداگانه قابل اجرا بود) بر روی پردازنده گرافیک و به همراه تمامی افکتهای سایه زن فراهم می کند. از دیگر امکانات جانبی این کارت می توان به پشتیبانی از نسل دوم تکنولوژی Pure Video HD اشاره کرد که توانایی نمایش تصاویر HD در وضوح کامل ۱۰۸۰×۱۹۲۰P را به همراه رمزگشایی دیسکهای فرمت BluRay و HD-DVD در اختیار کاربران قرار می دهد. نکته قابل توجه اینجا است که به کمک این تکنولوژی بار کاری پردازنده به حداقل خواهد رسید.
● قابلیت Overclock
کارت گرافیکی دارای قابلیت های اور کلاکینگ بسیار پیشرفته ای است. گیگابایت با همراه کردن نرم افزار مدیریت فرکانس کارت گرافیک که با نام Gamer HUD شناخته می شود با این کارت و همچنین مدیریت توان مصرفی به کمک تکنولوژی انحصاری DES (Dynamic Energy saver)، علاوه بر اینکه توانسته توان مورد نیاز این کارت را که حدود ۲۹۸ وات است را به خوبی مدیریت کند، بلکه علاوه بر آن توانسته است محدوده فرکانس اورکلاک را نیز تا حد زیادی افزایش دهد. زیرا همانطور که می دانید یکی از عواملی که سبب محدویت و آسیب دیدن چیپ هنگام افزایش توان می شود محدودیت فازهای توان و در نتیجه افزایش بی رویه جریان مصرفی ترانزیستورها است. ورودی برق این کارت نیز یک کاکتور ۶ پین و یک کانکتور ۸ پین PCI-Express است.
در مجموع در آزمایش های انجام شده، این کارت توانسته است به فرکانس هسته ۲x ۷۱۵MHz و فرکانس حافظه ۲x ۱.۲GHz دست پیدا کند، که این با توجه به استفاده از دو پردازنده نتیجه بسیار رضایت بخشی است.
منبع : آواژنگ