پنجشنبه, ۶ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 25 April, 2024
مجله ویستا


رشد ۷۰ درصدی قیمت مس در بازارهای جهانی


رشد ۷۰ درصدی قیمت مس در بازارهای جهانی
از آغاز سال جدید میلادی بازار فلزات مختلف تغییرات بسیار زیادی را تجربه كرد كه سبب شد تا اقتصاد كشورهای وابسته به این بازار متحول شود. از اوایل سال سیر افزایش قیمت طلا در بازار جهانی شروع شد و قیمت فولاد و آلومینیوم و دیگر فلزات تحت تاثیر این تحولات بنیادین بازار مصرف افزایش یافت و سبب شد تا قوانین حاكم بر بازارهای بین‌المللی اندكی تغییر كند.برخی از واحدهای تولیدی برای سود بردن از این بازار اقدام به افزایش تولید كردند ولی بسیاری از تولیدكنندگان كه خواستار تداوم وضع موجود بودند از آن خودداری كردند و رشد تولید و سودآوری را به زمانی موكول كردند كه از ثابت ماندن قیمت در سطح بالا اطمینان حاصل كنند.
در سال جدید میلادی دو معدن بزرگ كشور كانادا كه سهم زیادی مس تولید می كنند به طمع كسب درآمد وسود زیاد سطح تولید خود را ارتقا دادند.در سه ماه اول سال ۲۰۰۶ معادن آنداكلو و كویبرادا بلانكا به ترتیب ۱/۵۵ میلیون پوندو ۷/۶۰ میلیون پوند مس تولید كردند.در این بازه معدن آنداكلو۱/۴ میلیون تن سنگ مس استخراج كرد كه برای تولید فلز مورد استفاده قرار گرفت. این معدن حدود ۱۱ پوند از مس تولیدی خود را صادر كرد و مابقی را در بازارهای داخلی به مصرف رسانید . معدن كویبرادابلانكا كه علاوه بر مس فلزات دیگری ازقبیل نقره، طلا و روی نیز تولید می كند در سه ماه اول سال ۲۰۰۶، ۴/۸ میلیون تن سنگ مس استخراج كرد و بیشتر از ۴۲ پوند از فلز مس تولیدی خود را به بازارهای خارجی صادر كرد. این معدن اصلی‌ترین صادركننده مس كشور كانادا است .
آمارها نشان می‌دهد قیمت فلز مس از روزهای اول سال ۲۰۰۶ تا به حال ۷۰ درصد افزایش یافته است كه اصلی‌ترین دلیل آن انتشار اخباری مبنی بر كاهش فعالیتهای اكتشافی و استخراجی سنگ مس وبه دنبال آن فلز مس بوده است. به گزارش بورس فلزات لندن در ۵ ماهی كه از شروع سال ۲۰۰۶ گذشته است، ۱۱۴ هزار و ۲۵۰ تن فلز مس در جهان تولید شده است كه ۱ هزار و ۷۲۵ تن كمتر از سال ۲۰۰۵ بود و همین امر زمینه را برای رشد قیمت این فلز مهیا كرد. در روزهای پایانی دهه اول ماه می سال جدید میلادی هر تن فلز مس به قیمت ۷۷۷۵ دلار در بازار مبادله شد كه نسبت به سال گذشته ۷۰ درصد افزایش داشته است. یكی از دلایل بسیار با اهمیت در سیر صعود قیمت فلز مس را می‌توان كاهش تولید آن در مراكز مختلف تولیدی دانست. به عنوان مثال معادن كشورهای شیلی و مكزیك كه بزرگترین معادن جهان هستند موقتا كار خود را تعطیل كردند. این تعطیلی به دنبال اعتصاب كارگران این معادن برای افزایش حقوق و ارتقای استانداردهای فضای كاری آنها صورت گرفته است.
از طرفی در روزهای اخیر به دلیل تعطیلات رسمی در كشورهای چین و ژاپن تقاضای فلزات در جهان نزول كرد و همین امر تولیدكنندگان را بر آن داشت تا با كاهش سطح تولید خود توازن نسبی را در بازار برقرار كنند.انتطار می‌رود با اتمام این تعطیلات و آغاز به كار كشورهای مذكور به خصوص چین كه بزرگترین كشور تاثیرگذار در بازارهای فلزی است قیمت این فلزات اندكی تعدیل شود .اما تحلیل گران و اقتصاددانان معدن بی – اچ – پی بیلیتون عقیده دیگری دارند و انتظار كاهش قیمت این فلز پرمصرف تا پایان سال ۲۰۰۷ میلادی را انتظاری غیر منطقی و به دور از واقعیت می دانند. آنها دورنمای بازار فلزات را برای تولیدكنندگان امیدواركننده و برای اقتصاد جهانی آسیب‌رسان می‌دانند زیرا با وجود بهبود زیرساختهای تولیدی سیر افزایش قیمت فلزات ادامه خواهد یافت.
معدن بی – اچ- پی بیلیتون یكی از بزرگترین معادن استخراج و تولید فلزات در جهان است و سیاست‌گذاری‌های این مركز به صورت مستقیم و غیر مستقیم روی بازار فلزات تاثیر می‌گذارد. این معدن دومین معدن بزرگ تولیدكننده مس در جهان است . اولین معدن بزرگ تولیدكننده مس در جهان معدن كودلكو واقع در كشور شیلی است كه اعلام كرده است در سال مالی جاری ۸/۱ میلیون تن مس تولید خواهد كرد . این سهم تولید در مقایسه با دیگر واحدهای تولیدی بسیار زیاد است و همین امر سبب شده تا نقش كودلكو در بازار مس بیشتر از دیگر شركتها و معادن باشد. سخنگوی این معدن بزرگ جهان برنامه تولیدی این واحد را در روزهای آغازین ماه می اعلام كرد. طبق گزارش این واحد در سال مالی ۲۰۰۶ كه در ماه ژوئن به پایان می رسد ۲/۱ میلیون تن مس تولید خواهد شد . این معدن در ۹ ماه اول سال مالی خود یعنی از ژوئن سال ۲۰۰۵ تا مارس سال جاری ۹۵۶ هزارو ۴۰۰ تن مس تولید كرد كه در مقایسه با مدت مشابه سال قبل ۲۵ درصد افزایش داشته است. این واحد در سال مالی ۲۰۰۵، ۷۷۴ هزار تن مس خالص و ۲۶۰ هزار كاتد مس تولید كرد . كل تولید مس این معدن در سالی كه گذشت برابر با ۰۳۴/۱ میلیون تن بود كه در مقایسه با برآورد سال جاری ۱۶۶ هزار تن كمتر بوده است.
دیگو هرناندز سخنگوی این معدن ضمن تاكید روی این مطلب كه مشكل بازار مس به بخش تولید مربوط می‌شود و تغییر تقاضا به تنهایی نمی‌تواند سبب تعدیل قیمت این فلز شود گفت: ما برای پاسخگویی به نیاز جهان ظرفیت تولید خود را افزایش دادیم البته بهره برداری این ظرفیت تولیدی جدید از سال مالی ۲۰۰۶ شروع می‌شود. وی افزود: در این سال برای جذب نیروی كار ماهر و كارآزموده كه توان كار در معدن را داشته باشند با مشكلات بسیار زیادی مواجه شدیم .از طرف دیگر ارتقای قیمت مواد و تجهیزات تولید هزینه زیادی را به این واحد تولیدی تحمیل كرد كه اقتصاد این معدن را متزلزل ساخت. خلاصه در بازه زمانی مورد بررسی درآمد و سودآوری این واحد پیش از كسر مالیات تنزل پیدا كرد.
بی – اچ – پی بیلیتون مالك بزرگترین معدن آهن جهان است كه بیش از ۳۰۰ هزار تن آهن تولید كرد. در سال مالی گذشته تولیدات نقره این معدن حدود ۵۰ میلیون اونس بود كه اولین رتبه را در جهان به خود اختصاص داد. از طرف دیگر معدن بی – اچ – پی بیلیتون در سال گذشته با تولید ۴ میلیون تن اورانیوم چهارمین تولیدكننده بزرگ این فلز در جهان بود. شایان ذكر است این معدن در تولید آلومینیوم، آلومینا، روی و طلا نیز سهم قابل توجهی دارد كه به دلیل سیر رشد قیمت آنها در بازار مصرف به خصوص رشد قیمت طلا وگذشتن قیمت هر اونس طلا از مرز ۶۵۰ دلار امریكا این معدن انتظار درآمد و سود زیادی را در سال جاری و سالهای آینده دارد.
طبق آمار ارایه شده توسط بورس فلزات لندن، نیویورك و شانگهای سهم مس در این بازارها در آوریل سال ۲۰۰۶ به ۲۰۰ هزار تن رسید در حالیكه در سال ۲۰۰۴ سهم این فلز در بازار بورس بین ۷۰۰ هزار تا ۸۰۰ هزار تن بود. تحلیلگران در توضیح این مطلب می‌گویند: درون‌ریز پول به بازار كالاهای مختلف بدون تطابق با بازار اوراق قرضه سبب شده است تا قیمت فلزات در جهان افزایش یابد و سهم آنها در بازار بورس تنزل پیدا كند . از طرف دیگر هم كاهش سهم فلزات در بازار بورس سبب می‌شود تا دلیلی برای كاهش یا افزایش قیمت فلزات وجود نداشته باشد و هر قیمتی كه در بازار تعیین شود تا زمان تغییر زیرساختهای بازار باقی بماند .به خصوص در شرایط فعلی كه به نظر می رسد تقاضای مس در بازار جهانی نسبت به قیمت این فلز كشش ناپذیر است و علیرغم انتظار اقتصاددانان با افزایش قیمت این فلز سطح تقاضای آن تغییر چندانی نمی كند و همین امر سبب می شود تا سیر صعودی قیمت مس و دیگر فلزات متوقف نشود. بنابراین تا زمانی كه سهم مس در بازار بورس اصلاح نشود یا به عبارت دقیق تر سهم این فلز در بازار افزایش پیدا نكند نمی‌توان انتظار كاهش قیمت آن را داشت و تمام تلاشها برای تعدیل قیمت بی نتیجه خواهد بود.
در سال ۲۰۰۵ تخریب بسیاری از واحدهای فعال در تولید مس به دلیل حوادث مختلف طبیعی و استهلاك تجهیزات آنها در كنار رشد تقاضای مس به دلیل ضرورت بازسازی ویرانی‌های طوفان كاترینا سبب شد تا بازار با كسری مس روبرو شود و به دنبال آن قیمت مس ارتقا یابد. تحلیلگران معدن بی – اچ – پی بیلیتون بعد از بررسی بازار پیش‌بینی كردند كه بازار فلز مس در سال ۲۰۰۵ با كسری بیش از ۲۰۰ هزار تن مواجه شود . طبق پیش‌بینی‌ها این كسری در سال ۲۰۰۷ به ۶۰۰ هزار تن و در سال ۲۰۰۸ به ۴۰۰ هزار تن خواهد رسید. انتظار می‌رود تولید فلز مس خالص و كاتد مس در فاصله سالهای ۲۰۰۶ تا ۲۰۰۸ در كشورهای چین و هند كه در حال حاضر بزرگترین مصرف‌كنندگان این فلزات هستند، افزایش یابد.
در ماه می سال جاری قیمت هر تن آلومینیوم در بورس فلزات به ۲ هزار و ۹۴۱ دلار رسید كه بالاترین سطح طی ۱۸ سال اخیر است. هر تن روی هم با قیمت ۳ هزار و ۴۹۲ دلار به فروش رسید كه طبق گزارش ارایه شده توسط بورس فلزات لندن رشدی ۸ درصدی را در هر هفته داشته است. این رشد در ماه آوریل و می بیشتر از دیگر ماههای سال ۲۰۰۶ مشهود بود. هر اونس فلز طلا در روزهای پایانی دهه اول ماه می سال ۲۰۰۶، ۶۸۰ دلار مبادله شد كه بالاترین قیمت از سال۱۹۸۰ میلادی تا به حال بوده است.
مونا مشهدی رجبی
منبع : مجله گسترش صنعت


همچنین مشاهده کنید