دوشنبه, ۸ بهمن, ۱۴۰۳ / 27 January, 2025
مجله ویستا
تاریخچه mp۳ Player ها
از زمان متداول شدن استفاده از نوار کاست و ضبط صوت در دنیا اندیشه ساخت ضبط صوتهای کوچک قابل حمل هم در ذهن گردانندگان شرکتهای بزرگ صنعتی شکل گرفت. اما سونی اولین شرکتی بود که در سال ۱۹۷۹ «واکمن» را روانه بازار کرد. «واکمن»ها به سرعت جای خود را در بازار باز کردند و سودی چند میلیارد دلاری برای سازندگان خود به ارمغان آوردند.
لذت گوش کردن به موسیقی در هر زمان و مکان چیزی نبود که مردم و بهخصوص نسل جوان از آن صرفنظر کنند. واکمنها بهتدریج مدرنتر و کوچکتر شدند و امکانات مختلفی برای ضبط صدا و رادیو هم به آنها اضافه شد.
اما سلطه واکمنهای سنتی از اواخر دهه ۱۹۹۰ به پایان رسید.
جایگزین شدن استاندارد دیجیتال به جای استاندارد آنالوگ و ظهور رایانهها و وسایل الکترونیک مدرن باعث شد تا نوارهای کاست و سیستمهای پخش آنها کمکم به خاطره مبدل شوند.
اولین دستگاه پخش صوت دیجیتال غیرمکانیکی در جهان توسط شرکت SeaHan Information Systems در سال ۱۹۹۷ تولید شد و پس از آن MP Man ساخته شد.
الف) Mp Man: استفاده از واکمنهای دیجیتال یا همان mp۳ Playerها با اختراع این فرمت برای ذخیرهسازی موسیقی در اواخر دهه ۹۰ بسیار متداول شد.
شاید یکی از مشهورترین mp۳ Playerهای نسل اول، MP Man باشد که در سال ۱۹۹۸ عرضه شد. این دستگاه که اولین mp۳ Player جهان نیز بود ۲۵۰ دلار قیمت داشت و حافظه آن تنها ۳۲ مگابایت بود. با این حساب این دستگاه حداکثر میتوانست هشت قطعه موسیقی چهار دقیقهای را در خود جای دهد. البته آنهایی که از ظرفیت این دستگاه ناراضی بودند میتوانستند با پرداخت ۷۷ دلار حافظه دستگاه را به ۶۴ مگابایت ارتقا دهند.
ب) Diamond Rio PMP ۳۰۰: این دستگاه از موفقیت تجاری مناسبی برخوردار بود و باعث شد زمینه برای سرمایهگذاری و ساخت محصولات این چنینی هموار شود. Rio PMP ۳۰۰ تنها چند ماه پس از عرضه MP Man به بازار آمد و مانند سلفش تنها ۳۲ مگابایت حافظه داشت. فروش فوقالعاده این دستگاه در ایام کریسمس سال ۹۸ هنوز از خاطرهها نرفته است.
همانطور که گفتیم موفقیت این دستگاه دستاندرکاران صنعت موسیقی دیجیتال را به این نتیجه رساند که این صنعت، صنعتی آیندهدار است.
جالب آنکه دستاندرکاران صنعت موسیقی در آمریکا که اتحادیهای موسوم به RIAA را در اختیار دارند و هرچند روز یکبار فرد یا افرادی را بهخاطر به اشتراکگذاری غیرقانونی موسیقی تحت تعقیب قرار میدهند شرکت سازنده این mp۳ Player به نام Diamond را تحت تعقیب قرار دادند، زیرا معتقد بودند شرکت مذکور با ساخت دستگاه جدیدش به نقض کپیرایت قطعات موسیقی کمک کرده است. خوشبختانه این شکایت به جایی نرسید و RIAA در دادگاه باخت.
ج) Sensory Science Rave MP۲۱۰۰: این mp۳ Player که در تابستان سال ۱۹۹۹ روانه بازار شد، اولین دستگاه از این نوع بود که حافظه آن از همان ابتدا ۶۴ مگابایت بود و لذا شانزده قطعه موسیقی چهار دقیقهای را در خود جای میداد. حافظه این دستگاه بهراحتی قابل ارتقا به ۹۶ مگابایت بود. Rave MP همچنین مجهز به میکروفن برای ضبط صدا هم بود. قابلیتی که در آن زمان بسیار چشمگیر بهحساب میآمد.
د) I- Jam IJ ۱۰۰: طول این mp۳ Player تنها حدود هفت سانتیمتر و ضخامت آن کمتر از ۵/۱ سانتیمتر بود. I- Jam با وزن ناچیزش (کمتر از ۱۰۰ گرم) به سرعت جای خود را در میان علاقهمندان به mp۳ Playerها باز کرد.
رادیوی FM از دیگر امکانات این دستگاه بود. I-Jam برای اولین بار در پنج رنگ مختلف عرضه شد تا خریداران حق انتخاب بیشتری داشته باشند. متاسفانه شرکت سازنده این محصول بهعلت مشکلات مالی در سال ۲۰۰۲ تعطیل شد، وگرنه انتظار ساخت محصولات بدیعتری از آن میرفت.
ه) Creative Labs Nomad: این دستگاه mp۳ Player قابل حمل ۳۲ مگابایت ظرفیت دارد و در ژوئن سال ۱۹۹۹ به قیمت ۴۲۹ دلار عرضه شد. این محصول هم مجهز به امکانات ضبط صدا و رادیوی FM بود.
و) Juke Box PJB-۱۰۰: تا پاییز سال ۱۹۹۹ تمامی دستگاههای mp۳ Player عرضه شده ۳۲ یا ۶۴ مگابایت حافظه داشتند و حداکثر میتوانستند هفت تا بیست قطعه موسیقی را در حافظهشان جای دهند. این مهمترین مشکل دستگاههای این چنینی بود.
اما شرکتی به نام Remote Solutions از ایدهای هوشمندانه برای حل این مشکل استفاده کرد. این شرکت بهجای حافظههای فلاش که ظرفیت پایینی داشتند از هارددرایوهای لپتاپ بهعنوان حافظه استفاده و با این کار Jukebox را طراحی کرد که ۸/۴ کیگابایت حافظه داشت و میتوانست حدود ۱۲۰۰ قطعه موسیقی را در خود جای دهد. قیمت این محصول ۷۹۹ دلار بود.
PJB-۱۰۰ اگرچه بزرگ و سنگین بود، اما نوع طراحی و حافظه بالای آن موجب شده که مردم از آن استقبال کنند. طی سالهای بعد مدلهای متنوعی از Jukebox با حافظههای بیشتر عرضه شد. این mp۳ Player به نوعی پدربزرگ ipod اپل هم بهحساب میآید.
اما با گذشت این دوره اولیه در سال ۲۰۰۰ شرکت iRiver اولین وسیله صوتی دیجیتال خود را عرضه کرد.
سال ۲۰۰۱ نیز نقطهعطفی در این زمینه بود. شرکت اپل و مغز متفکر آن استیو جابز، iPod و نرمافزار iTunes را عرضه کردند. با عرضه iTunes برای اولین بار بارگذاری قانونی موسیقی ممکن شد. این دو محصول به گسترش بازار موسیقی و افزایش تعداد علاقهمندان به این مقوله کمک فراوانی کردند. از آن زمان به بعد دهها دستگاه Mp۳ Player عرضه شد و سازندگان بسیاری از آنها هم مدعی شدند که iPod را به زمین خواهند کوبید اما طی پنج سال اخیر iPod کماکان قدرت خود را حفظ کرده است.
در سال ۲۰۰۴، مایکروسافت فناوری جدیدی موسوم به DRM (Digital Rights Management) را اختراع کرد. این فناوری به کاربران امکان میداد تا قطعه موسیقی مورد علاقه خود را از سرویسهای بهاشتراکگذاری قانونی موسیقی مانند Napster، Rhapsody و Yahoo Music Unlimited کرایه کنند و سپس آنها را به دستگاههای mp۳ player سازگار منتقل کنند.
در سال ۲۰۰۶، شرکت MSI اولین دستگاه دیجیتال پخش موسیقی که با انرژی خورشیدی کار میکند را طراحی و عرضه کرد.
این محصول اولین بار در نمایشگاه سبیت آلمان به نمایش درآمد.
● انواع Playerهای موسیقی
هماکنون سه نوع دستگاه دیجیتال پخش موسیقی در جهان وجود دارد.
الف) MP۳ CD Player: این دستگاهها توانایی پخش CD را دارند و اغلب هم برای گوش دادن به محتویات CDهای صوتی و هم برای شنیدن CDهای حاوی MP۳ یا دیگر فایلهای صوتی دیجیتال بهکار گرفته میشوند.
ب) Playerهای فلاش: در این نوع دستگاهها، فایلهای صوتی دیجیتال روی انواع کارتهای حافظه ذخیره میشوند. بهعلت محدودیتهای فنی، ظرفیت این Playerها معمولا پایین بوده و از ۱۲۸ مگابایت تا شش گیگابایت در نوسان است. مهمترین مزیت این Playerها آن است که میتوان به سادگی به ظرفیتشان افزود و مانند Playerهای مجهز به هارددرایو محدودیت ندارند. Playerهای یاد شده معمولا با Key Driveهای USB هم سازگار هستند. انتظار میرود ظرف چند سال آینده ظرفیت Playerهای فلاش از ظرفیت Playerهای مجهز به هارد درایو بیشتر شود.
ج) Hard-Drive Players یا Jukeboxهای دیجیتال: این وسایل توانایی خواندن فایلهای صوتی دیجیتال از روی هارددرایو را دارند. این Playerها از ظرفیت بیشتری برخوردارند که از ۵/۱ تا ۱۰۰ گیگابایت در نوسان است. با این حساب مجموعههای فراوانی از mp۳های مختلف را میتوان روی آنها ذخیره کرد. با توجه به ظرفیت و حجم فیزیکی، توانایی پخش تصویر و فایلهای ویدئویی در این نوع Playerها به یک استاندارد متداول مبدل شده است. دستگاه iPod شرکت اپل و Zen شرکت Creative نمونههایی از Jukeboxهای محبوب دیجیتال بهحساب میآیند.
● برندهای معروف
برخی برندهای شناخته شده mp۳ Playerها بهشرح زیر هستند:
▪ iPod ساخت شرکت اپل
▪ NOMAD، Zen، line و MU V ساخت شرکت Creative
▪ Walkman ساخت سونی
▪ PSP ساخت سونی
▪ ilo ساخت Go Video
▪ iAudio ساخت Cowon
▪ DIVA ساخت Daisy Multimedia
▪ Digital Jukebox ساخت Dell
▪ Archos
نویسنده : احسان موحدیان
منبع : دنیای کامپیوتر و اینترنت
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست