پنجشنبه, ۱۳ دی, ۱۴۰۳ / 2 January, 2025
مجله ویستا

توانمندی دفاعی برای بازدارندگی


توانمندی دفاعی برای بازدارندگی
بعد از اخبار تحولا‌ت پرونده هسته‌ای آنچه كه در سالیان گذشته مورد توجه قرار گرفته است اخبار مربوط به پیشرفت‌های نظامی ایران است. ‌ سال ۸۵ فرصتی برای جمهوری اسلا‌می بود تا به نمایش گسترده‌ای از سلا‌ح‌های جدید بپردازد.فرصتی كه در رزمایش‌های نظامی پدید آمد و برخی از سلا‌ح‌های استفاده شده در این رزمایش‌ها توجه بسیاری از رسانه‌های خارجی را به خود جلب كرد. این رزمایش‌ها در كشورهای همسایه ایران نیز بازتاب زیادی داشت و نشریات عربی نیز صفحات زیادی را به این رزمایش‌ها اختصاص دادند.
● موشك‌های زمین به زمین ‌
ایجاد خط تولید انبوه موشك‌های بالستیك دوربرد تا برد ۲هزار كیلومتر از جمله پیشرفت‌های ایران بود كه بسیار مورد توجه قرار گرفت. رزمایش‌های پیامبر اعظم(ص) و رزمایش ارتش جمهوری اسلا‌می ایران نیز فرصتی برای آزمایش سرجنگی‌های تركشی و بهره برداری از موشك‌های زمین به زمین با بردهای مختلف تا چند صد كیلومتر بود.
آزمایش سرجنگی‌های پیشرفته تركشی در رزمایش پیامبر اعظم و بهره برداری از خط موشك‌های زمین به زمین در رزمایش اخیر ارتش انجام شد. موشك‌های استراتژیك ضدناو ‌۴SSN با برد حداكثر ۳۵۰ كیلومتر با قابلیت انهدام ناوهای بزرگ و ارتفاع كم پرواز قادرند سراسر پهنه خلیج فارس، تنگه هرمز، دریای عمان و بخش عمده شمال اقیانوس هند را تحت پوشش قرار دهند. سیستم حركت پیشرفته موشك‌های كروز ۴SSN با ارتفاع كم پرواز از سطح آب، این موشك‌ها را از جنگ الكترونیك مصون نگه می‌دارد و سرجنگی ۵۰۰ كیلویی این موشك‌ها قادر است ناوهای جنگی بزرگ را مورد اصابت قرار داده و منهدم كند.
سامانه‌های شلیك‌كننده متحرك این موشك‌ها و سامانه‌های هدف یاب‌های متحرك كه قابلیت استفاده تركیبی كاملی از موشك‌های ساحل به دریا را نیز در اختیار دارند با قدرت كشف اهداف با سرعت عمل بسیار بالا‌ این امكان را فراهم می‌كنند تا نیروی دریای سپاه در شرایط كم آسیب‌پذیری قرار گیرد.
● حوزه پدافند هوایی ‌
نیروهای مسلح جمهوری اسلا‌می ایران در حوزه پدافند هوایی فعالیت‌هایی مانند پشتیبانی موثر و ارتقای سامانه‌های پدافندی موجود با انجام پروژه‌های تحقیقاتی، راه‌اندازی خط تولید انبوه موشك‌های دوش پرتاب میثاق با قابلیت‌های پیشرفته و طراحی و ساخت سامانه‌های پدافندی نوین (سامانه‌های بدون انتشار از جمله پیشرفت‌های وزارت دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح بوده است.
● حوزه دریایی ‌
وزارت دفاع جمهوری اسلا‌می ایران در حوزه دریایی سطحی و زیر سطحی توانسته است اولین فروند زیردریایی سبك به نیروی دریایی و آغاز تولید و آغاز تولید انبوه آن با هدف ارتقای قدرت رزم دریایی وزارت دفاع در همین حوزه توانسته است خط تولید اژدر برای شلیك از شناورهای سطحی و زیرسطحی راه اندازی كند. در همین راستا راكت پرسرعت زیر سطحی در رزمایش پیامبر اعظم(ص) آزمایش شد.
● حوزه ارتباطات و جنگ‌های الكترونیك ‌
بهره برداری از پروژه‌های تحقیقاتی سامانه‌های الكترونیك دریایی و زیر سطحی بیسیم از جمله فعالیت‌های وزارت دفاع دراین حوزه بوده است. در همین راستا نیروهای مسلح جمهوری اسلا‌می موفق به طراحی و ساخت سامانه‌های جنگ الكترونیك برای ایجاد اخلا‌ل در ارتباطات دشمن شده است.
● حوزه هوایی ‌
وزارت دفاع در این حوزه موفق به گسترش توان ارتقای یگان‌های پروازی شده است كه ازجمله آنها ارتقای توان هواگردهای عملیاتی رزمایش ضربت ذوالفقار بوده است. در طراحی هواپیماهای بدون سرنشین پیشرفته، صنایع هوایی ایران موفق شده است هواپیماهای <ابابیل>، <مهاجر۱و۲و۳و۴>، <هدهد> و <صاعقه ۱و۲> را تولید كند.
این هواپیماها با هزینه بسیار پایین و تكنولوژی روز ساخته شده است. هواپیمای بدون سرنشین مهاجر ۱و۲و۳و۴ با كاربرد مراقبت هوایی، شناسایی، جنگ الكترونیكی، رله‌ای ارتباطی، دیده بانی، هدف یابی، هدایت آتش توپخانه، كنترل نوار مرزی جهت مبارزه با قاچاقچیان، كنترل ترافیك شهری و عكسبرداری جهت تهیه نقشه‌های جغرافیایی است كه می‌توانند سلا‌ح‌های كوچك را حمل و پرتاب كنند.
● حوزه فضا و ماورای جو ‌
در مدار قرار گرفتن اولین ماهواره جمهوری اسلا‌می ایران و آغاز بهره برداری از ماهواره سنجش سینا از دستاوردهای وزارت دفاع در این حوزه بوده است. اجرای پروژه‌های بومی سازی،فناوری در زمینه‌های راكدهای كاوشگر و آزمایشگاه فضایی، طراحی ساخت ایستگاه‌های زمینی دریافت اطلا‌عات ماهواره‌ای از دیگر اقدامات انجام شده در این حوزه است.
احسان مهرابی
منبع : روزنامه اعتماد ملی