پنجشنبه, ۱۳ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 2 May, 2024
مجله ویستا

بادام


بادام
بادام بر دو نوع است بادام شیرین و بادام تلخ . آنچه که ما در اینجا درباره اش صحبت می کنیم بادام شیرین است که از لحاظ تغذیه حائز اهمیت بسیار است در صورتیکه بادام تلخ بیشتر به مصرف استعمال خارجی رسیده و اساس اغلب روغنهای مالیدنی را تشکیل می دهد.
بادام شیرین از زمانهای قدیم مورد توجه پزشکان و دانشمندان و بالاخره عموم مردم قرار گرفته است . زیرا که مصرف غذائی یا دوائی داشته و دارد. پزشکان قدیمی این میوه را به عنوان نرم کننده گلو، مسکن سوزش و دردهای مجاری ادرار، مقوی معده و سینه و پاک کننده روده ها می شناختند.
یکی از تذکره نویسان می گوید رازی این میوه را به عنوان رشد دهنده مغز و نخاع و موجب بهبود حال عمومی و چاقی می دانسته است . یکی از دانشمندان مصرف بادام را به عنوان دسر بسیار مفید تشخیص ‍ داده و خوردن آنرابدین ترتیب تاکید کرده ومعتقد است که ((باعث ازدیاد قوه دید و راحتی تنفس و پاک کردن مجاری تنفسی و تکامل ساختمان مغز و نخاع گردیده و علاوه بر آن ایجاد خواب راحت نموده و مجاری ادراری را پاک می کند.))
مصنفین جدید درمورد فوائد این میوه بسیار مفید و ارزنده کمتر داد سخن داده اند لیکن در عین حال درباره خواص آن ارزش زیادی قائل و معتقدند که ((بادام سرشار از ویتامین های آ و ب ، قند، املاح ، چربی ، صمغ ، روغن مایع ، آلبومین بوده و بعلاوه حاوی یک مخمر بسیار ارزشمند دیاستازی است . همچنین حاوی مواد آهکی و مقادیر زیادی فسفر می باشد که علت عمل تقویتی این میوه را بر روی دستگاه عصبی بخوبی و بویژه مغز بخوبی توجیه می کند.))
در حالی که بادام به حالت سبز و تازه حاوی هشتاد و هشت درصد آب است در حالت خشکی بیش از ۴/۴ درصد آب ندارد. بقیه آب آن به مواد چربی تبدیل گردیده است (چربی از ۱۹/۲ درصد به ۲۰/۵۴ درصد رسیده و مواد از ته از ۶۷/۵ درصد به ۱۰/۱۸ درصد). بنابراین بادام خشک به مراتب مغذی تر از بادام تازه است این میوه یک غذای بسیار گرانبهائی از لحاظ تثبیت کلسیم بر روی بافتهای بدن محسوب می شود که بخصوص برای تقویت مادران آینده توصیه می شود که هم برای مادر و هم برای جنین بسیار مفید است .
مقدار مصرف روزانه آن بین شش تا بیست بادام در نوسان است که می توان آنرا تنها یا همراه با انجیر یا عسل بجوند. از خوردن زیاد بادام بایستی اجتناب نمود که ممکن است اثر معکوس ببخشد. از بادام شیرین روغنی می گیرند که یک مسهل ملایم می باشد و هر شخص بالغ بر شصت گرم آنرا می تواند یکجا سر بکشد.درمورد کودکان مقدار آن بر حسب سن و جثه فرق می کند. اگر بخواهند اثر ملین داشته باشد فقط ۳۰ گرم آن کفایت می کند که صبح ناشتا میل می شود. روغن بادام را در مواقعی که برونشها تحریک یا محتقن شده باشد مصرف می کنند. دکتر برتوله خاطر نشان می سازد که دیوسکورید روغن بادام را به عنوان نرم کننده و دافع سنگ مثانه تجویز می کرده است .
به صورت استعمال خارجی نیز روغن بادام داروی ارزشمندی بشمار می رود. همانطور که روغن بادام دارای اثر مفیدی بر روی روده هاست استعمال خارجی و مالش آن در ناحیه پائین شکم صبح و عصر نیز توصیه می شود.
کمتر کسی از اثر تسکین دهنده روغن بادام بصورت مالیدنی بر روی اکزما و رفع خارش و حصول بهبود آن ممکن بی اطلاع بوده باشد. بالعکس اثر تسکین دهنده در برابر درد گوش و نرم کردن پرده صماخ ، روغن بادام را اغلب اشخاص مطلع نیستند. برای این کار نصف قاشق مربا خوری روغن بادام را شب ها موقع خواب در گوش می چکانند. البته فقط یکبار در هفته .
روغن بادام بافتهای پوست متورم را نرم کرده بخصوص از پوسته پوسته شدن بعد از بهبود بیماریهائی مانند مخملک جلوگیری می کند.
برای رفع ترک پوست روغن بادام را به مقدار مساوی با کره کاکائو مخلوط کرده و در حمام ماری حرارت داده خوب بسایند و مخلوط کنند. در این موقع پمادی به دست می آید که می توان برای از بین بردن ترک پوست استفاده نمود.
هرگاه مخلوطی از یک تخم مرغ با مقداری روغن بادام را که بخوبی زده شده باشد بر روی بواسیر متورم بگذارند موجب تسکین درد و رفع تورم آن خواهد شد. حال مجددا به میوه بادام برگردیم . بادام به سبب دارا بودن خاصیت اختلاط و امتزاج ، هرگاه با جوشانده ای از غلات (مثلا فرنی گندم کوبیده ) مخلوط و ممزوج و پخته شود. باعث ((برآمدن )) و ((قابل هضم شدن )) آن گردیده و فسفر موجود در آن را بر روی کلسیم تثبیت می کند. بادام نه فقط خواص مغذی بودن خود را بر روی ارگانیسم به منصه ظهور می رساند بلکه سایر مواد غذائی دیگر را نیز مشمول خواص خود می نماید. بطور خلاصه باید گفت بادام دارای کیفیت های واقعا مفید و طبیعی می باشد
منبع : مطالب ارسال شده