جمعه, ۵ بهمن, ۱۴۰۳ / 24 January, 2025
مجله ویستا
نگاهی به ساختار طرفداران فوتبال
پس از درگیریهای ایتالیا که منجر به قطع رقابتهای حرفهای و سپس برگزاری آنها در میادین خالی از تماشاچی گردید، هفته گذشته برخی از استادیومهای تیمهای دسته دوم و ردههای پائینتر در آلمان نیز شاهد درگیری بین به اصلاح طرفداران برخی از تیمها با نیروهای انتظامی بودند. این درگیریها باردیگر بر بحث بر سر ساختار اجتماعی تماشاچیان دامن زده است.
در زبان فارسی ما با لغت خنثی تماشاچی و یا کسانی که به نظاره این ورزش مینشیند و با لغت طرفدار و یا کسانی که طرف یک تیم را میگیرند روبرو هستیم. برزیلیها به تماشاگران «تورچه دورش» یعنی کسی که از درد بخود میپیچد و بازی را مینگرد، میگویند. در زبان ایتالیائی به تماشاگران «تیفوزی» و یا «تیفوسی» کسی که تبدار است، اطلاق میشود.
در زبان انگلیسی «فان» که اختصاری از «فناتیک» و یا متعصب است، گفته میشود. تعصب در میان طرفداران فوتبال در انگلیس به گونهای است که حتی شهردار لندن در سال ۱۳۱۴ میلادی مجبور به ممنوع کردن بازی با توپ شد و اصلا تهیه برنامه زمانبندی لیگ و تعیین ساعات بازیها، برای کنترل بیشتر و جلوگیری از اعمال خشونت برای نخستین بار در انگلیس بوجود آمد.
اما طرفداران فوتبال در سراسر جهان خود نخست به دو دسته تقسیم میشوند. افراطیها که در عرصه بینالمللی به آنها «هولیگن» گفته میشود. تعصب نسبت به یک تیم در این افراد به گونهای است که حتی جایگزین روابط خونی و خانوادگی میشود. آخرین تحقیقات جامعه شناسان اروپائی نشان میدهد که اخیرا تعداد زیادی از این آشوبگران در طول هفته افراد معمولی هستند و در آخر هفته برای فرار از روزمرهگی در ظاهر «هولیگن» و آشوبگر به استادیوم ها میروند تا در آنجا به قول خودشان «حال» کرده باشند.
در حال حاضر این افراد در آلمان بخاطر تدابیر شدید امنیتی در رقابتهای دسته اول و دسته دوم، دامنه فعالیتهای خود را به رقابتهای تیمهای آماتور کشاندهاند، زیرا در این رقابتها نیروهای انتظامی حضور کمتری دارند. اما از سوی دیگر از آنجائی که این افراد به لحاظ سیاسی بیشتر در جناح راست افراطی قرار دارند، پروسه جهانی شدن و حضور بازیکنان از کشورهای مختلف در تیمهای دسته اول و دسته دوم، امکان طرفداری نژادپرستانه را از این افراد گرفته است.
اما در مقابل اصطلاح «رولینگن» نیز وجود دارد. «رولیگ» به معنای آرام است و به طرفداران تیمهای کشورهای اسکاندیناوی همچون دانمارک و سوئد و همچنین طرفداران تیمهای اتریش، ایرلند و اسکاتلند نیز اطلاق میشود. این افراد از اقشار میانی و مرفه این جوامع هستند که معمولا تماشای یک دیدار فوتبال را با بازدید از مناطق دیدنی و موزههای کشورها و یا شهرهای میزبان توام میسازند.
اما بخش اعظم طرفداران فوتبال خود به چند دسته تقسیم میشوند. «سنتیها» طرفدار تیمی هستند که پدرانشان هم از آن طرفداری میکردند. «تک روها» از تیمهائی طرفداری میکنند که کمتر طرفدار دارند. «خوش خوراکها» همیشه از فوتبال تیمی لذت میبرند که بهتر بازی میکند، «خود آزارها» همیشه از تیمی طرفداری میکنند که از وضعیت خوبی برخوردار نیست. «جهانشمولان» نیز طرفدار تیمی چون «اف ث بارسلونا» و یا «اینتر میلان» هستند.
طرفداران فوتبال، طرفداریشان، منطقهای، ملی و جهانی است. در حالی که بازیکن تیم حریف در بازیهای لیگ «هو» میشود، این بازیکن اما در دیدار تیم ملی، بعنوان ستاره و قهرمان به حساب میآید. با گل «لچکوف» تیم ملی آلمان در مقابل بلغارستان از رقابتهای جام جهانی سال ۱۹۹۴ حذف شد، اما ستاره تیم هامبورگ پس از آن دیگر نتوانست به کار خود در این تیم ادامه دهد و بعنوان خائن محسوب میشد. از سوی دیگر در عرصه جهانی طرفداران مونیخ، کار علی دائی که زمانی در این تیم توپ میزد را هنوز هم دنبال میکنند.
بازی با چیزی شبیه به توپ حتی در مصر باستان هم رایج بوده است، اما آنچه که ما امروز آن را تحت عنوان فوتبال میشناسیم، با یک تصمیم سیاسی آغاز شد. سلسله «مدیچی» در فلورانس با شم نوآوری فرهنگی که داشت، پتانسیل سیاسی فوتبال را درک کرد و با استفاده از آن، فوتبال را به یک رقابت عمومی تبدیل کرد و آن را در اواخر قرن پانزده و اوائل قرن شانزدهم از رقابت جوانان دو محله به یک رقابت عمومی و جشنی برای آرسیتوکراتها در میدان «دی سانتا کورچه» در شهر فلورانس ارتقا داد. از آن روز به بعد فوتبال به میزان سنجی برای وضعیت تمدن بشری و جامعهای که در آن این ورزش به انجام میرسد تبدیل شده است.
▪ حالا شما فکر می کنید جزو کدام گروه از اینا باشید ؟
منکه شخصا جزو خوش خوراکها هستم و تیمی که خوب بازی کنه رو قبول دارم البته ارسنال بد هم بازی کن تو دل ما جا داره
پس شما هم مطلب رو بخونید و بگید جزو کدوم دسته از طرفدارها هستید ! ! ! !
منبع از dW-channel
سروش
http://justfootball.blogfa.com
سروش
http://justfootball.blogfa.com
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست