جمعه, ۱۴ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 3 May, 2024
مجله ویستا

تعیین ارزش غذایی و استفاده از نخود خام، پخته و خیسانده شده در تغذیه جوجه‌های گوشتی


مقدار نشاسته در ارقام مختلف نخود بین ۵۰ تا ۶۰ درصد و پروتئین آن بدلیل عوامل ژنتیكی و محیطی بسیار متغیر (۲۱ تا ۲۶ درصد) گزارش شده است. در مقایسه با پروتئین غلات، پروتئین نخود حاوی لیزین بیشتر و اسیدهای آمینه متیونین و سیستین كمتری است. گنجاندن مقادیر زیاد نخود در جیره طیور گوشتی به دلیل داشتن عوامل ضدتغذیه‌ای، اثرات منفی بر سرعت رشد دارد. عوامل ضدتغذیه‌ای نخود شامل: ممانعت‌كننده‌های تغذیه‌ای پروتئاز و آمیلاز كه با آنزیم‌های گوارشی تقابل دارند، موادی كه بصورت غیرمستقیم در عمل هضم و جذب دخالت می‌كنند از جمله: لكتین، تانن، آلفا- گالاكتوسیدها و پلی‌ساكاریدهای غیرنشاسته‌ای محلول. شیوه‌های مختلف عمل‌آوری با حذف یا غیرفعال‌كردن مواد سمی از نخود و یا با تغییر ساختمان نشاسته به بهبود دسترسی گرانول‌های نشاسته به آنزیم‌های هاضم كمك می‌كنند. هدف از انجام این آزمایش تعیین ارزش غذایی و مناسبترین شیوه عمل‌آوری و سطح استفاده از نخود در جیره طیور گوشتی بود.این آزمایش به منظور تعیین ارزش غذایی و مطالعه اثرات استفاده از سطوح مختلف نخود با روش‌های عمل‌آوری متفاوت بر عملكرد جوجه‌های گوشتی انجام شد. نخود در سطوح ۰ ، ۱۰ ، ۲۰ و ۳۰ درصد جایگزین ذرت و كنجاله سویا شد. روش‌های عمل‌آوری شامل: خام، پخته شده به مدت ۱۰ و ۲۰ دقیقه و خیسانده شده به مدت ۲۴ و ۴۸ ساعت بود. انرژی قابل سوخت و ساز ظاهری نخود خام، پخته و خیسانده شده با استفاده از آزمایش سیبالد تعیین شد. تعداد ۵۷۶ قطعه جوجه گوشتی سویه راس به مدت ۸ هفته با جیره‌های دارای انرژی و پروتئین یكسان تغذیه شدند. اثر شیوه عمل‌آوری بر درصد فسفر و مقدار تانن نخود معنی‌دار بود. قابلیت هضم ظاهری پروتئین، انرژی قابل سوخت و ساز ظاهری نخود خام و نخود عمل‌آوری شده تفاوت معنی‌داری نداشت. بیشترین مقدار اضافه وزن در دوره‌های سنی ۷ تا ۴۲ و ۷ تا ۵۶ روزگی مربوط به جوجه‌های تغذیه شده با جیره حاوی ۳۰ درصد نخود و با شیوه عمل‌آوری ۴۸ ساعت خیساندن بود كه تفاوت آن معنی‌دار شد . نخود به عنوان یك منبع مناسب انرژی و پروتئین در شرایط كمبود ذرت و سویا، به صورت خام تا سطح ۲۰% و به صورت خیسانده شده به مدت ۴۸ ساعت تا سطح ۳۰% در جیره جوجه‌های گوشتی قابل استفاده است.
منبع : مؤسسه مرغداری ایران