سه شنبه, ۱۶ بهمن, ۱۴۰۳ / 4 February, 2025
مجله ویستا
امروز شنبه ۲۵ آبان ماه سال ۱۳۸۷ هجری شمسی؛ در تاریخ
امروز شنبه ۲۵ آبان ماه سال ۱۳۸۷ هجری شمسی؛ برابر با ۱۶ ذیقعده سال ۱۴۲۹ هجری قمری و ۱۵ نوامبر سال ۲۰۰۸ میلادی
● ۹۵ سال پیش درچنین روزی - ۲۵آبان سال۱۲۹۲هجری شمسی:
ستارخان ملقب به سردارملی ازمبارزان مشروطه طلب و آزادیخواه مشهورجان به جان آفرین تسلیم کرد. او همزمان با آغازاولین حرکتهای مشروطه خواهی و آزادی طلبی به تبریز بازگشت و درصف مشروطه خواهان قرارگرفت. ستارخان دردورانی که محمدعلیشاه به بمباران مجلس اقدام کرد و خفقان شدیدی برکشور مستولی شده بود شعلههای مبارزه را درتبریز روشن نگاه داشت و رهبری قیام تبریز را درمنطقه آذزبایجان به عهده گرفت. او پس از فتح تهران و خلع ید محمدعلیشاه بنا به درخواست مردم به تهران آمد و مردم ازاو بسیاراستقبال کردند و ازبدو ورود ستارخان به تهران نمایندگان سرسپرده استعمارهمصدا با برخی ازروزنامه نویسان و قلم زنان جیره خوار به نکوهش وی و یارانش پرداختند و آنان را به هرج و مرج طلبی متّهم کردند. پس از چندی مِپرم خان که ریاست شهربانی را به عهده داشت از وی و همراهانش خواست که خلع سلاح شوند اما ستارخان که به توطئه آنان برده بود تسلیم نشد. سرانجام پس از درگیری شدیدی مأموران دولتی آزادیخواهان بسیاری ازیاران ستارخان به شهادت رسیدند. ستارخان نیز به سختی مجروح شد و بعد از چندی براثرجراحات درگذشت و درباغ طوطی شهرری به خاک سپرده شد.
● ۲۸ سال پیش درچنین روزی - ۲۵آبان سال ۱۳۵۹هجری شمسی:
شهرمرزی سوسنگرد شاهد مقاومت حماسه گونه سپاهیان اسلام درمقابل مهاجمان بعثی عراق بود. عملیات تدافعی را فقط ۴۰۰تن ازپاسداران با بسیجیان و عدهای ازاهالی شهرکه سنگین ترین سلاح آنان دراوج درگیری و محاصره به دو خمپاره انداز خلاصه میشد، اجرا کردند. دراین عملیات رزمندگان دلیراسلام به فرماندهی شهید دکترچمران سرسختانه درمقابل هجوم تانکهای دشمن و درزیربارانی ازگلوله مقاومت کردند تا اینکه شهررا ازمحاصره بعثیها خارج کردند. مدافعان اسلام درحالیکه بسیاری ازیاران و هم رزمان خود را ازدست داده بودند سه روز متوالی بدون مواد غذایی و آب آشامیدانی و مهمّات جنگی شجاعانه جنگیدند و شهر را از سقوط حتمی نجات دادند. شهرت حملات برادران جان برکف و رزمندگان سپاهی و نیروهای دلاور زمینی و هوایی جمهوری اسلامی به حدی بود که باعث شد رژیم بعثی عراق درجهنمی که خود ساخته بود گرفتارآید و به این ترتیب برهمه تصورات پوچ صدام درمورد تصرف این شهر خط بطلان کشیده شد.
● ۲۲ سال پیش درچنین روزی - ۲۵آبان سال۱۳۶۵هجری شمسی:
استاد محمد تقی مدرس رضوی نویسنده، ادیب و محقق عالیقدر معاصردر۹۵سالگی درگذشت. وی سالها دردانشکده الهیات و ادبیات خدمت کرد و سپس کار درلغت نامه دهخدا را دنبال کرد. استاد بسیاری ازمتون قدیمی را تصحیح کرد و برآنها حاشیه زشت که ازآن جمله است:« اَلمُعجَم، تاریخ بخارا، رساله آثارعلوی، احوال و آثارخواجه نصیرالدّین طوسی و دیوان انوری.»
● ۱۰ سال پیش درچنین روزی - ۲۵آبان سال۱۳۷۷هجری شمسی:
آیت الله علامه استاد محمّد تقی جعفری فیلسوف کم نظیرو اندیشمند بزرگ جهان اسلام پس از یک دوره بیماری به جوار رحمت ایزدی شتافت. این عالم فرزانه زندگی و تحصیل را به سختی درتبریزسپری کرد سپس به تهران آمد و به تحصیل ادامه داد. ازآنجا به قم و بعد به نجف اشرف رفت تااینکه سرانجام درسن۲۳سالگی به درجه اجتهاد رسید. ازآن زمان تاپایان عمرلحظهای ازتلاش درراه تعالی اندیشههای والای بشری و نشرمعارف الهی بازنایستاد و مهمترین عملکرد ایشان اتصال حوزه و دانشگاه و به عبارتی ارتباط علوم قدیم و جدید با یکدیگر بود. ازایشان آثاربسیاری به جای مانده که نمایانگرجهاد فکری عظیم وی درراه نیازهای فکری و فرهنگی دنیای معاصراست. استاد محمد تقی جعفری همچنین به مقایسه میان روش شرقی و غربی درجهان بینی پرداخت و علاوه برمطالعه نقادانه بخش عظیمی ازفرهنگ غرب، دربحثها و مکاتبات خویش با اندیشمندان غرب، قدرت و عظمت فرهنگ و معارف اسلامی را کاملاً آشکار ساخت. « شرح تفسیرنهج البلاغه و تفسیرمثنوی مولوی» ازارزشمندترین آثاراستاد محمدتقی جعفری است.
● ۱۱۰۳ سال پیش درچنین روزی - ۱۶ ذیقعده سال۳۲۶هجری قمری:
« اسماعیل بن عَبّاد» ملقّب به صاحب و کافیُ الکُفاة وزیرمعروف آل بویه درخاندانی ایرانی درطالقان بدنیا آمد. او نیزهمچون هم عصرانش تحصیلات را با فراگیری علوم رایج آن دوره آغازکرد اما به سبب علاقه بسیاربه ادبیات به مطالعه عمیق و دقیق ادبیات عرب پرداخت و دراین رشته استادی توانا شد. درهمین ایام وی به وزارت مؤیّدالدّوله دیلمی منصوب شد. صاحب بن عبّاد دراصفهان ضمن رسیدگی به اموردولتی، ادیبان و شاعران را به همنشینی و مجالس بحث و گفتگو دعوت میکرد. اقوال تذکره نویسان درباره مذهب صاحب بن عَبّاد متفاوت است اما عده زیادی ازعلمای شیعه او را شیعه دوازده امامی دانستهاند و اشعاری ازصاحب را شاهد مدّعای خویش آوردهاند. ازاین وزیرادب دوست آثاری چون« دیوان اشعار، کتابُ المُحیط، اَسماءُ الله تَعالی وَصِفاتُه و اَلتّذکِرَةُ فی اُصول الخَمسِه» بجای مانده است.
● ۹۷۵ سال پیش درچنین روزی - ۱۶ذیقعده سال۴۵۴هجری قمری:
« محمّدبن سلامه» معروف به« قُضاعی» مورّخ، مفسّرو فقیه شافعی مذهب درگذشت. قضاعی درمصرامرقضاوت را به عهده داشت و مدتی هم درمقام سفیرروانه روم شد. ازمحمدقُضاعی تألیفاتی چند باقیست که مشهورترین آنها «قرآن و شَهابُ الاَخبار»نام دارند.
● ۱۲۰ سال پیش درچنین روزی - ۱۶ذیقعده سال۱۳۰۹هجری قمری:
آیت الله زین العابدین مازندرانی ازعلمای بزرگ ایران وفات یافت. او ازاهالی بابل بود و پس ازاتمام تحصیلات مقدماتی برای تکمیل دانش خود به عتبات عالیات رفت و درکربلا اقامت کرد. آیت الله مازندرانی ضمن استفاده ازعلم بزرگانی چون شیخ مرتضی انصاری مورد عنایت خاص آیت الله میرزا محمد حسن شیرازی نیزقرارگرفت. آیت الله مازندرانی همواره به مستمندان یاری میرساند و انسانی مردمدارو فروتن بود. ازاین رو علما و مردم برای این عالم جلیل القدراحترام فراوان قائل بودند. ایشان بویژه نزد طلاب ازمقامی ازجمند برخورداربود.
● ۳۷۸ سال پیش درچنین روزی - ۱۵نوامبرسال۱۶۳۰میلادی:
یوهان کِپلرمنجم و ستارهشناس آلمانی در۵۹سالگی درگذشت. او درپایان تحصیلاتش به گراتس اتریش رفت و به تدریس پرداخت. کپلر بعدها با تیکوبراهه منجم معروف آن عهد آشنا شد و ازآن پس به تدریج علاقه و گرایش بسیاری به نجوم دراو آشکارشد. او سالها دراین زمینه به مطالعه و تحقیق مشغول بود. قوانین کپلر درباره حرکت سیارات و کشف حرکت بیضوی مریخ درمدار ازنتایج مطالعات اوست.
● ۲۹۱ سال پیش درچنین روزی - ۱۵نوامبرسال۱۷۱۷میلادی:
ژان دالامبرریاضیدان فرانسوی درپاریس متولد شد. او پس از تحصیلات متوسطه ابتدا حقوق و بعد طب خواند؛ اما علاقه او به ریاضی موجب شد که دراین رشته به مطالعه بپردازد. دالامربه سبب استعداد خود درعلوم ریاضی دانشمندی برجسته شد و مهمترین کتاب خود یعنی دینامیک را به رشته تحریردرآورد. او همچنین از گردآورندگان دایرة المعارف دیِدرو بود.
منبع : سایت خبری ایران
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست