سه شنبه, ۲۰ شهریور, ۱۴۰۳ / 10 September, 2024
مجله ویستا
آیا درآمدهای بادآورده نفت، تهدیدی برای کشورهای فقیر است؟
قیمت بالای نفت در دوره اخیر یک فرصت بسیار عالی برای شرکتهای بزرگ انرژی اما برای کشورهای فقیر یک تهدید به نظر میرسد.
شرکتهای بزرگ نفتی مانند اکسون موبایل کورپ وغولهای دیگر انرژی از درآمد بالای خود در زمانهای طلایی استفاده میکنند و سرمایهگذاریهای حیاتی انجام میدهند. اما کشورهای نفت خیز که فقیر هم هستند درآمدهای باد آورده نفت را در پروژههای کوچک و خنده دار سرمایه گذاری میکنند یا این که این سرمایهها توسط مقامات رسمی فاسد به غارت برده میشود و وقتی شرایط جهانی باعث افزایش قیمت میشود این کشورها اصلا آماده مدیریت این درآمدها نیستند.
دانشمند سیاسی یو سی ال ای میشائل راس میگوید: "این غولهای انرژی در طول سالها تجربه آموختهاند که چگونه درآمد خود را با سرمایه گذاری به نحوی تنظیم کنند تا در سال های رونق برای سالهای رکود توشه ذخیره کنند." اکسون که روز چهارشنبه همین هفته سالگرد تاسیس خود را برگزار میکرد اعلام کرد که درآمد سال گذشتهاش ۴۰.۶۱ میلیارد دلار بوده است.
دولتهای حاکم در کشورهای نفتی مانند آنگولا از شفافیت شرکتهای مانند اکسون برخوردار نیستند و تحت نظارتهای زیادی قرار ندارند. و بسیاری از این دولتها نمی توانند چنین حجم وسیعی از درآمد را مدیریت کنند.
راس به عنوان یک متخصص شناخته شده در این حوزه میگوید: "این تولیدکنندگان جدید نفت به هیچ وجه نمیتوانند درآمد در این حجم را مدیریت کنند این کشورهای امروز مورد حمله درآمدهای بادآورده واقع شدند و ممکن است این درآمد را به هدر دهند".
این کلوب جدید کشورهای نفتی شامل گینه استوایی، چاد و سودان میشود. در این میان گینه استوایی تبدیل به سومین تولید کننده نفت خام منطقه بعد از نیجریه و آنگولا شده است و این در حالی است که جمعیت کم این کشور در فقر مطلق به سر میبرند، در حالی که این میزان از صادرات میتواند تاثیر معناداری بر روی سطح زندگی این جمعیت اندک داشته باشد. حکومت این کشور بر اساس نظارت ناظر جهانی شفافیت در بین ۱۸۰ کشور جهان جز ۱۰ کشور آخر است و جز فاسدترین حکومتهای جهان به شمار میآید.
آنگولا هم با چنین وضعی روبرو ست و با وجود این حجم وسیع درآمد نفتی مردم این کشور جز فقیرترین مردم جهان هستند. به گزارش صندوق بین المللی پول در بین سالهای ۱۹۹۷و ۲۰۰۲ حداقل ۴.۲ میلیارد دلار در حسابهای این کشور گم شده است.
بسیاری از کشورهای در حال توسعه همچنین به لحاظ انسانی و فنآورانه قابلیت مدیریت چنین سیل درآمدی را ندارند و این باعث شده است که کارآمدی بسیاری از دولتها زیر سوال برود.
بسیاری از مطالعات نشان میدهند که شرکت نفتی ملی به شدت ناکارآمد تر از شرکتهای غیر دولتی در سرمایهگذاری و دخل و خرج هستند. چرا که شرکتهای دولتی در فرایند بازار برای فعالیت انتخاب نمی شوند و همواره از ناکارامدی ناشی از نداشتن رقیب و عملکرد غیر شفاف برخوردار هستند.
اد استودارد
منبع : سایت الف
وایرال شده در شبکههای اجتماعی
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست