پنجشنبه, ۱۳ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 2 May, 2024
مجله ویستا

تاثیرات فضای اینترنت و سایبر بر زندگی جوانان


تاثیرات فضای اینترنت و سایبر بر زندگی جوانان
״یک جامعه تنها زمانی تکامل می یابد که افراد آن ارتباطات خود را کنترل کنند״
دکتر ״استیون بست״ و دکتر ״داگلاس کلنر״ از دانشگاه کالیفرنیا اخیرا با بررسی وضعیت اجتماعی و فرهنگی جوانان آمریکایی در دوران پست مدرن تاکید کرده اند: اینترنت و تکنولوژی های چند رسانه ای کامپیوتری و اشکال فرهنگی به نحو چشمگیری جریان اطلاعات، تصورات و انواع مختلف فرهنگ را تغییر داده اند و در این شرایط نسل جوان باید مهارتهای تکنولوژیکی چند جانبه را برای بقا در جامعه اطلاعاتی ״های تک״ (High-tech ) فرابگیرند.
به عقیده این دو محقق آمریکایی ، در این موقعیت، دانشجویان باید بیاموزند چگونه از فرهنگ کامپیوتری در جهت تحقیق و کسب اطلاعات استفاده کنند و آن را به عنوان یک زمینه فرهنگی که در آن متن ها، مناظر، بازی ها و رسانه های دو سویه وجود دارد و به شکلی از دانش حیاتی کامپیوتری نیاز دارد، تلقی کنند. به علاوه، از زمان تظاهرات ضد جهانی سازی در ״سیاتل״ آمریکا در ۱۹۹۹، جوانان از اینترنت برای آگاهی و مذاکره با یکدیگر، سازماندهی جنبش های اپوزیسیون و شکل دادن اشکال جایگزین سیاسی و فرهنگی استفاده می کنند. در نتیجه دانش کامپیوتری تنها شامل دانش و مهارت تکنیکی نمی شود بلکه نوعی توانایی است برای پویش اطلاعات و ایجاد تعامل میان گروهها و اشکال مختلف تشکل های فرهنگی. در حالی که جوانان از بیشتر بخشها در فرهنگ رسانه ای غالب رانده می شوند، فرهنگ کامپیوتری یک موقعیت سیاسی و فرهنگی است که جوانان می توانند در بحث های گروهی شرکت کنند، وب سایت خودشان را ایجاد کنند، از ״مولتی مدیا״ در جهت اشاعه فرهنگ استفاده کنند و پروژه های سیاسی متنوع را شکل بدهند. پس از استفاده موفقیت آمیز از اینترنت در سازماندهی طیف وسیعی از تظاهرات ضد جهانی سازی در سیاتل، واشنگتن، پراگ، تورنتو و چند جای دیگر، جوانان نقش عمده ای را در سازماندهی تظاهرات گسترده علیه تهدید دولت بوش بر ضد عراق بازی کردند و با این شعار که ״بوش آغازگر جنگی پایان ناپذیر در هزاره جدید است״، جنبش های صلح طلب و ضد جنگ را رهبری کردند.
بدون شک، جوانان هستند که به جنگ می روند و کشته می شوند و این جنگ ها در مرحله اول به سود نخبگان اقتصادی و سیاسی فاسد است. جوانان امروز آگاه شده اند که بقای آنان در خطر است و بنابراین ضروری است که در زمینه مسائل مهمی مانند جنگ، صلح، آینده دموکراسی و اقتصاد جهانی آگاهی داشته باشند و به درستی سازماندهی شوند.
اینترنت یک منبع ارزشمند برای اطلاعات جایگزین و اشکال متنوع فرهنگی است که جوانان می توانند با استفاده از آن نقش کلیدی در توسعه تکنولوژی و فرهنگ داشته باشند و از آن در جهت اهداف سیاسی و آموزشی استفاده کنند بنابراین، آموزش پست مدرن به گسترش اشکال حیاتی چاپ، رسانه و دانش کامپیوتری نیاز دارد که همه در فرهنگ تکنیکی حال و آینده اهمیتی بسزا دارند. در حقیقت، فرهنگ معاصر با تکثیر تصاویر ماشینی شناخته می شود که مجموعه ای با شکوه از چاپ ، صدا و تنوع زیبایی شناختی هنری است و ما در پیدا کردن راه خود در این جنگل نمادین سرگردانیم و باید بیاموزیم چگونه این تصاویر و اشکال جذاب و جالب که بر زندگی ما اثرات گسترده ای دارد را بخوانیم و تحلیل کنیم.
اما از سوی دیگر، جوانان به طور گسترده ای در جهان فریبنده تجارب تکنولوژیکی غرق می شوند و پیوستگی خود با جامعه و توانایی ارتباط با افراد دیگر را از دست می دهند و این خطر بزرگی است که آنان را تهدید می کند. آمارها نشان می دهد تعداد بسیار زیادی از جوانان به فضای سایبر دسترسی دارند و دانشجویان روزانه بیش از چهار ساعت وقت خود را صرف اینترنت می کنند این رسانه به هر حال سبب ایجاد نوعی ترس اخلاقی به دلیل رشد داستانهای احساسی درباره دختران و پسران جوان که در دام سکس و یا فرار از خانه می افتند، شده است.
پورنوگرافی در اینترنت در حال ازدیاد است و تبلیغات برای افزایش کنترل، سانسور و نظارت بر ارتباطات که معمولا به وسیله سیاستمدارانی که با کامپیوتر و دنیای آن آشنا نیستند اعمال می شود، روند صعودی داشته است. مطمئنا مخاطراتی در فضای سایبر به مانند هر جای دیگر وجود دارد اما تهدیداتی که از طریق خشونت خانوادگی متوجه نوجوانان است به طور معنی داری از فریب خوردن از دیگران در اینترنت بیشتر است. در حالی که تجارت پورنوگرافی (هرزه نگاری) در اینترنت در حال افزایش است، اما این موارد در دکه های روزنامه فروشی به سهولت قابل دسترسی است و به نظر ناعادلانه می رسد که فرهنگ سایبر را در این قضیه مقصر اصلی دانست. در حقیقت، تلاش برای سانسور اینترنت که می تواند جوانان را قادر سازد تا اطلاعات و سرگرمی به دست آورند و خرده فرهنگ خود را خلق کنند، بخشی از حمله به جوانان است.
وسایلی مانند V–Chip که سکس و خشونت را از تلویزیون حذف می کنند یا دسترسی کامپیوتر را به سایتهایی با محوریت این مطالب مسدود و محدود می کند نمایانگر رفتار جنون آمیز والدین و بزرگترها راجع به جوانان است. اگر چه این خطرات در دنیای واقعی نسبت به فضای فراواقعیت بسیار بیشتر است. شکی نیست که فضای سایبر نیز مانند زندگی واقعی حماقت و هرزگی نیز دارد و یک جوان می تواند وقت زیادی را در فعالیتهای بی فایده صرف کند. اما در مقایسه با فضای خشن و ناامید کننده ای که در موسیقی رپ و فیلم های مربوط به جوانان مانند ״بچه ها״ (KIDS)، دنیای تکنولوژیکی سرشار از سرگرمی، اطلاعات، تعامل و ارتباط وجود دارد، جوانان می توانند دانش و مهارتهای ارزشمندی را از این طریق به دست بیاورند و همچنین فرصت لازم را برای بقا در ماجرای پست مدرن کسب کنند. جوانان می توانند در فضای سایبر جوامع و خرده فرهنگ های جایگزین ایجاد کنند. در حقیقت بسیار هیجان انگیز است که در اینترنت گردش کنیم، وب سایت هایی که جوانان آن را ایجاد کرده اند و بیشتر حاوی مطالب آموزشی ارزشمند هستند را کشف کنند. یک چالش عمده پیش روی جوانان این است که یاد بگیرند چگونه از کامپیوتر و تکنولوژی اطلاعات در جهت پروژه های سیاسی و فرهنگی مثبت، نسبت به استفاده صرفا با هدف سرگرمی و منفعل گونه استفاده کنند. اهمیت روز افزون سایت های فرهنگی و تکنولوژیکی نشان می دهد که جوانان امروز باید انواع مختلف دانش را به دست بیاورند تا به جامعه سایبر وارد شوند و برای بقا در یک جهان پست مدرن، افراد در همه گروه های سنی باید مهارتهای گوناگون را در دانش کامپیوتری و رسانه ای به دست بیاورند.
جوانان به طور ویژه ای باید با اینگونه مهارتها آشنا شوند تا بتوانند با مواد مخدر، خشونت و ابهام در فرهنگ چپاولگر امروز مبارزه کنند. بنابر این بی نهایت برای آینده دموکراسی مهم است که جوانان از همه طبقات، نژادها، جنسیت ها و مناطق به تکنولوژی مولتی مدیا و آموزش های حیاتی دسترسی داشته باشند تا بتوانند به شغل مناسب در جامعه ای با تکنولوژی پیشرفته در آینده دست یابند.
به علاوه آموزش فلسفه، اخلاق ، تفکرات ارزشی و انسانیت امروز بیش از هر زمان دیگری ضروری به نظر می رسد. البته، زندگی سایبر تنها یک بعد از تجربه است و افراد هنوز نیاز دارند که تعامل با دنیای واقعی را در مدرسه، محیط کار، روابط با دیگران و سیاست بیاموزند. جوانان و همه ما باید با واقعیت های اجتماعی دیگر تعامل داشته باشیم و انواع متنوع دانش و مهارت را به دست آوریم تا بتوانیم هویت، روابط و جوامع مخصوص خود را ایجاد کنیم.
زندگی ما از هر زمان دیگر چند بعدی تر است و یک قسمت از ماجرای پست مدرن یادگیری زندگی در فضاهای مختلف اجتماعی و تطبیق با تغییر و دگرگونی است. آموزش می تواند بهترین راه برای کسب آمادگی در مبارزه با این چالش ها باشد و استفاده از مولتی مدیا و فناوری های اطلاعات راهکار مفیدی برای ایجاد یک جامعه چند فرهنگی دموکراتیک و مساوات طلبانه است.
منبع : میکرو رایانه