سه شنبه, ۱۸ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 7 May, 2024
مجله ویستا

شیوع افسردگی در زنان باردار و ارتباط آن با بعضی از عوامل اقتصادی- اجتماعی


شیوع افسردگی در زنان باردار و ارتباط آن با بعضی از عوامل اقتصادی- اجتماعی
● مقدمه:
طی سالهای اخیر اقدامات ارزنده ای نسبت به بهبود وضعیت بهداشت جسمی زنان باردار انجام شده است ولی چندان توجهی به بهداشت روان آنان نگردیده است. نظر به شیوع روزافزون افسردگی در جهان و شیوع دو برابر آن در زنان نسبت به مردان و تاثیرات متقابل آن بر سلامت جسمی و کیفیت زندگی آنان، مطالعه حاضر با هدف بررسی شیوع افسردگی و ارتباط آن با بعضی عوامل اجتماعی- اقتصادی در زنان باردار مراجعه کننده به مراکز بهداشتی شهر اصفهان انجام شده است.
● روش کار:
این مطالعه مقطعی توصیفی- تحلیلی بر روی ۶۰۰ نفر از زنان باردار ۱۵-۴۵ ساله مراجعه کننده به مراکز بهداشتی درمانی شهر اصفهان انجام شده است. ابزار سنجش پرسشنامه افسردگی Beck به همراه پرسشنامه اطلاعات دموگرافیک بودند که توسط آزمودنی ها تکمیل می گردید. یافته ها با استفاده از آزمون آماری Chi-square تجزیه و تحلیل شد.
● نتایج:
از ۶۰۰ نفر زن حامله، ۴۴۶ نفر (%۷۴.۳) طبیعی و ۱۵۴ نفر (%۲۸.۷) دارای افسردگی بودند که به تفکیک %۲۲.۲ دارای افسردگی خفیف و %۳.۵ دارای افسردگی متوسط تا شدید بودند. شیوع افسردگی در زنان با حاملگی ناخواسته نسبت به خواسته دارای تفاوت معنی دار بود و در بقیه موارد تفاوت معنی داری دیده نشد.
● نتیجه گیری:
به نظر می رسد توجه ویژه به وضعیت خلقی زنان باردار، بخصوص زنان دارای بارداری ناخواسته، از ارزش ویژه ای برخوردار است. استفاده از ابزارهای غربالگری جهت تشخیص و انجام مراقبتهای ویژه برای طبقه اجتماعی- اقتصادی پایین الزامی است. همچنین انجام مطالعات بیشتر جهت بررسی اختلافات افسردگی در تمام طول حاملگی و بررسی پیامدهای آن به عنوان ریسک حاملگی ضروری است.
سیامک امانت
عاطفه صادقی زاده
غلام حسین احمدزاده
ویکتوریا عمرانی فرد
حمید افشار
منبع : پایگاه اطلاعات علمی