دوشنبه, ۸ بهمن, ۱۴۰۳ / 27 January, 2025
مجله ویستا
هرمان هسه هند و اقبال لاهوری
دوم ژوئیه امسال برابر است با صد و سی امین سال تولد هرمان هسه نویسنده و شاعر نامدار آلمانی - سوئیسی و برنده جایزه نوبل ادبیات سال ۱۹۴۶ میلادی. او که در ســـال ۱۸۷۷ در شهر «کاف» در ایالت بادن آلمـــــان متولـــد شده بود، در آگوست سال ۱۹۶۲ میلادی در دهکـــــــده «مونتـــاگنولا» در کــــانتــــون «تسین» سوئیـــس دیــــده از جهان فروبست.هرمـــان هسه به ادبیات و حکمت مشرق زمین دلبستگی بسیار داشت. کتاب «سفر شرق» (Die Morgenlandfahrt) و به ویژه رمان «سیدارتا» (Siddhartha) که متاثر از ادبیات اسطوره ای سرزمین هند است، از مشهورترین آثار او به شمار می آیند. او که در سال ۱۹۱۱ میلادی به هند سفر کرد، به فلسفه و ادیان این سرزمین پهناور علاقه مند شد و گزارشی نیز از سفر خود با عنوان «از هند» در سال ۱۹۱۳ میلادی منتشر کرد. در داستان «روبرت آگیون» و همچنین در رمان «سیدارتا»، تصاویری زیبا از زندگی برهمنان هندو را می توان دید. او بر این باور بود که «در اروپا و آسیا، جهانی ناپیدا و لایزال از ارزش های معنوی وجود دارد.»
اما شاید شماری اندک از علاقه مندان به ادبیات منظوم فارسی بدانند که کتاب «جاوید نامه» اقبال لاهوری که در اصل به زبان فارسی سروده شده، نزدیک به نیم قرن پیش از این، در سال ۱۹۵۷ میلادی، به زبان آلمانی ترجمه و در شهر مونیخ منتشر شده است ولی بی گمان کمتر کسی می داند که هرمان هسه پیشگفتاری کوتاه بر ترجمه آلمانی این کتاب نگاشته است. «جاوید نامه» را آن ماری شیمل، اسلام شناس نامدار آلمانی، به دو زبان ترجمه کرد؛ نخست به زبان آلمانی و سپس به زبان ترکی. پیشگفتار هرمان هسه بر ترجمه آلمانی شیمل از «جاویدنامه»، کوتاه، اما جذاب و جان نواز است و شاید تنها اظهار نظر او درباره ادبیات فارسی. البته در نگاه اول این پرسش به ذهن خطور می کند که آشنایی هسه با آثار و افکار اقبال از چه طریق صورت گرفته و اصولاً چه چیز هسه را به اقبال نزدیک کرده است.
نخست آنکه می دانیم هسه به ادبیات و عرفان مشرق زمین آشنا بود و به آن دلبستگی و گرایش داشت. بی گمان تاثیر عرفان و حکمت شرق را در دو کتاب «سفر شرق» و «سیدارتا» بیش از دیگر آثارش می توان دید. افزون بر این هسه با فیلسوف آلمانی «رودلف پانویتس» (Rudolf Pannwitz) که از طریق نوشته های شیمل با آثار و افکار اقبال آشنا شده بود، دوستی و مکاتبه داشت. از سوی دیگر شیمل، در سال ۱۹۵۱ میلادی، با این فیلسوف آلمانی در سمپوزیوم هایی که به همت کارل گوستاو یونگ در «آسکونا»ی سوئیس برگزار می شد، طرح دوستی ریخته بود و با او نامه نگاری داشت. پانویتس پس از مطالعه اولین تحقیق شیمل درباره اقبال، بزرگترین ستایشگر این متفکر و شاعر مسلمان شده بود.حال آن ماری شیمل که از دلبستگی هرمان هسه به ادبیات عرفانی شرق آگاه بود، پس از اتمام ترجمه «جاوید نامه» اقبال، از طریق دوست مشترکشان پانویتس، متن ترجمه کتاب «جاوید نامه» را پیش از انتشار برای هسه می فرستد و از او خواهش می کند که پیشگفتاری بر این کتاب بنویسد. به هر حال، حاصل کار متن کوتاهی است که از آن زمان تاکنون در سرآغاز تمام چاپ های ترجمه آلمانی کتاب «جاوید نامه» و نیز کتابی که شیمل درباره زندگی و آثار اقبال نگاشته است، دیده می شود و ترجمه فارسی آن را در زیر می خوانید.
● پیشگفتار هرمان هسه بر «جاویدنامه» اقبال لاهوری
«محمد اقبال لاهوری غیا اگر دقیقاً کلام هسه را به کار گیریم Sir Muhammad Iqbalف به سه قلمرو معنوی تعلق دارد. آثار گرانسنگ او نیز از سرچشمه این سه جهان معنوی سیراب می شوند؛ قلمرو معنوی هند، جهان روحانی اسلام و دنیای اندیشه های مغرب زمین. مسلمانی برخاسته از سرزمین هند، آموخته قرآن، تعلیم دیده و دانا و فرهیخته عرفان ایرانی- عربی، اما سخت متاثر از پیچیدگی فلسفه غرب، و با برگسون و نیچه آشنا، ما را در عروج فزاینده ای به قلمرو معنوی خویش هدایت می کند. اقبال عارف نیست، اما تقدیس شده مولای روم است. نه هگل گراست و نه پیرو برگسون، لیکن فیلسوفی نظری است. سرچشمه توانایی فکری او اما در جای دگر نهفته است؛ در دیانت و در ایمان او. اقبال دیندار است، دینداری که خود را وقف خدا کرده است. با این همه ایمان او کوته بینانه و کودکانه نیست، سرتاسر متهورانه و مردانه است، آتشین است و پیکارگر و پیکار او تنها در راه خدا نیست، بلکه مبارزه ای برای این جهان نیز هست زیرا ایمان اقبال ادعای فراگیری و جامعیت دارد و بی هیچ تردید، خواست آزادگی و آزاداندیشی دینی را نیز دربردارد. رویای او بشریتی است متحد، به نام و در خدمت خدا.در نگاه راهیان سفر معنوی به مشرق زمین، گستره دانش و فرهیختگی اقبال و شوق خیال پردازی پر ظرافت او همچون نبوغ مهم و مهین این اندیشمند توانا، جلوه گر نخواهد شد؛ بلکه قدرت عشق و نیروی خلاقیت شاعرانه اوست که تحسین برانگیز است. مسافران این راه، او را به خاطر آتشی که در سینه نهان دارد و به خاطر جهان تصاویر شعرهایش گرامی خواهند داشت؛ و کتاب «جاویدنامه» او را چون «دیوان شرقی- غربی» دوست خواهند داشت.»
خسرو ناقد
منبع : روزنامه شرق
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست