شنبه, ۶ بهمن, ۱۴۰۳ / 25 January, 2025
مجله ویستا
از هر ۸ زن، یک نفر سرطان پستان میگیرد
سرطان پستان شایعترین سرطان بانوان و یكی از علل اصلی مرگ در اثر سرطان در بانوان است، به طوری كه در كشورهای غربی اعلام شده كه از هر هشت تا ده خانم یك نفر احتمال دارد به این بیماری مبتلا شود. بانوان هموطن ما درباره این بیماری كمابیش مطالبی را شنیدهاند اما این بار میخواهیم از خبرهای امیدوار كننده درباره این بیماری صحبت كنیم.
خوشبختانه پس از چند سال كه صحبت از افزایش روز افزون ابتلا به این بیماری در بین بانوان بود، امسال اعلام شد كه ابتلا به این بیماری در برخی از كشورها كاهش یافته كه یكی از علل این تغییر را كاهش مصرف داروهای هورمونی در بانوان یائسه میدانند.
● تشخیص به موقع ، درمان كامل
از طرف دیگر باتوجه به پیشرفتهای جدید در تشخیص زودرس این بیماری و درمان صحیح و بدون عارضه آن، دیگر این بیماری یك بیماری لاعلاج و كشنده نیست بلكه در صورتی كه این بیماری به موقع تشخیص داده شود و برای درمان آن در اسرع وقت اقدام شود، به خوبی و بدون برداشتن كامل سینه قابل درمان است و بیمار زندگی خوب و بدون عارضهای خواهد داشت. باتوجه به اهمیت تشخیص زودرس در درمان این بیماری، در سراسر دنیا تحقیقات فراوان برای ابداع روشهای جدید تشخیص زودرس انجام گرفته و یا در حال انجام است.
● زنده باد ماموگرافی
یكی از روشهای خوب برای تشخیص زودرس سرطان پستان در بانوان، انجام ماموگرافی به صورت چكآپ است یعنی قبل از اینكه توده سرطانی آنقدر بزرگ شود كه از سوی بیمار یا پزشك قابل تشخیص باشد، در ماموگرافی كشف شده و در همان ابتدا و قبل از گسترش به سایر بافتها درمان لازم انجام شود.
معمولا توصیه میشود كه این كار در بانوان ۴۰ تا ۵۰ ساله هر دو سال یك بار و در بانوان بالای ۵۰ سال، هر سال یك بار انجام شود و به همراه آن از سوی پزشك معاینه نیز انجام شود. انجام این كار در برخی كشورها توانسته مرگ و میر در اثر سرطان پستان را به طور چشمگیری كم كند و بیماران با عملهای جراحی كوچكتر و كم عارضهتر نتایج بهتری از درمان خود بگیرند. افرادی كه در خانواده آنها سابقه سرطان پستان در سنین پایین وجود داشته است ممكن است لازم باشد ماموگرافی را از سن پایینتری شروع كنند كه در این صورت پزشك جراح آنها را در جریان خواهد گذاشت.
● درمان بدون برداشتن كامل سینه
یكی از مسائلی كه در درمان سرطان پستان برای بانوان بسیار ناخوشایند است، برداشته شدن سینه است. تا چند سال قبل هر خانمی كه مبتلا به این بیماری میشد، پستان مبتلای او كاملا برداشته میشد كه قبول این درمان برای اكثر بانوان سخت و با مشكلات روحی بسیار همراه بود.
در حال حاضر خوشبختانه در اغلب موارد میتوان برای درمان سرطان پستان فقط توده سرطانی و مقدار كمی از نسوج سالم اطراف آن را برداشت و سینه را برای بیمار حفظ كرد كه این نوع عمل جراحی اصطلاحا عمل "حفظ سینه" نامیده میشود. فقط شرط اول برای انجام این كار تشخیص و اقدام سریع است كه قبل از بزرگ شدن و گسترش تومور، درمان انجام پذیرد.
بنابراین به بانوان عزیز توصیه میكنیم به جای اینكه درمان خود را به دلیل ترس از نقص عضو به تعویق بیندازند، هر چه سریعتر برای درمان اقدام كنند تا دچار عوارض پیشرفت بیماری نشوند.
● موقتی بودن عوارض
برخی از بانوان نیز از درمانهای كمكی مانند شیمیدرمانی به دلیل عوارض آن مانند ریزش مو در هراس هستند، باید گفت بیمارانی كه تومور آنها به وسیله ماموگرافی و قبل از رسیدن به یك سانتیمتر كشف میشود در بسیاری از موارد نیازی به انجام درمانهای كمكی ندارند و درمان آنها بسیار ساده است.
در عین حال بیمارانی كه شیمیدرمانی برای آنها تجویز میشود باید بدانند كه این درمان برای از بین بردن سلولهای سرطانی در بدن انجام میشود و تمام عوارض آن گذرا و قابل برگشت است.
یكی دیگر از عوارضی كه بسیاری از بیماران از آن نگران هستند تورم دست پس از عمل جراحی است كه به دلیل خارج كردن غدد لنفاوی گرفتار در زیر بغل اتفاق میافتد كه در این مورد نیز تشخیص سریع و درمان به موقع میتواند مانع از پیشرفت تومور به غدد لنفاوی و عوارض ناشی از آن شود و در عین حال روشهای جدید جراحی نیز كه در كشور ما قابل انجام هستند تا حد زیادی از این عارضه جلوگیری میكنند.
با توجه به نكاتی كه در بالا گفته شد واضح است كه درمان سرطان پستان در سالهای اخیر با موفقیتهای امیدوار كنندهای همراه بوده است كه استفاده از محسنات این درمانهای جدید، منوط به برخورد منطقی بیماران با این بیماری و اقدام سریع و بدون تاخیر آنان برای درمان است. امیدواریم با آموزش بانوان برای شناخت علایم اولیه این بیماری و فراهم آوردن امكانات تشخیص زودرس برای تمامی بانوان ارجمند كشورمان بتوانیم این بیماری مهلك را كنترل كنیم و دیگر شاهد مراجعه بیماران در مراحل پیشرفته و غیرقابل علاج نباشیم.
دكتر نسرین السادات علوی
منبع : روزنامه سلامت
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست