یکشنبه, ۷ بهمن, ۱۴۰۳ / 26 January, 2025
مجله ویستا
یک هفته با سیاست
هفته گذشته در حالی آغاز شد که بهنظر میرسید گذشت دو روز از پایان ماجرای ملوانان انگلیسی در ایران، حجم اخبار مربوط به این حادثه در رسانههای مختلف را با کاهش فراوان مواجه کند، اما مصاحبه ۶ تن از این ملوانان در یک پایگاه نظامی در سیصد کیلومتری جنوب غرب لندن و طرح ادعاهائی در مورد بدرفتاری با آنها در ایران بار دیگر این موضوع را در صدر اخبار جهان قرار داد.
مقامات ایرانی با اشاره درست به قرنطینه ۲۶ ساعته ملوانان، اظهارات جدید آنها را ناشی از فشارهای وارده در دوره بازجوئی در انگلستان دانسته و هرگونه بدرفتاری با این افراد در دوره بازداشت در ایران را تکذیب میکردند، اما اقدامات و اظهارات گام به گام ملوانان انگلیسی، نشان میداد که انگلیسیها برنامه گستردهای برای بدنام کردن ایران تدارک دیدهاند که یک پرده از آن در صدور مجوز بیسابقه برای فروش خاطرات ملوانان آزاد شده در دوران بازداشت در ایران بود این اقدام که بنا به اظهار برخی سیاستمداران انگلیسی، عرف مورد قبول وزارت دفاع بریتانیا را زیر پا میگذاشت، با این توجیه وزارت دفاع پیگیری میشد که موضوع بازداشت ملوانان در ایران، یکامر استثنائی بوده و لذا موافقت استثنائی با فروش خاطرات نیز بلامانع است.
رسانهها انگلیسی در اقدامی هماهنگ حتی رقم تعیین شده برای فروش خاطرات را اعلام کردند که به موجب آن تنها زن حاضر در میان ملوانان معادل ۱۰۰ هزار پوند و سایر همراهان او جمعاً ۱۵۰ هزار پوند انگلیس درآمد از این محل کسب خواهند کرد.
یکی از شبکههای تلویزیونی انگلیس هم تصاویری از مصاحبه این زن را در حالی پخش کرد که ظاهراً همواره با بغض سخن میگفت و ادعاهای غیراخلاقی علیه زندانبان خود مطرح میکرد. وی همچنین مدعی شد که رفتار با او بهگونهای بوده است که او از ساختن تابوت خود در زندان اطمینان حاصل کرده است همین شبکه ادعاهائی از جوانترین عضو گروه که در ایران به ”مستربین“ معروف شده بود نیز منتشر کرد که بسیار توهینآمیز مینمود. اما پس از چند روز استفاده تبلیغاتی، در میانه هفته اخباری اعلام شد که نشان میداد برخلاف اطلاعات منتشر شده قبلی، اقدام ملوانان آزاد شده برای فروش خاطرات خود مورد موافقت وزارت دفاع بریتانیا نمیباشد.
بهعبارت دیگر پس از بهرهبرداری کافی و حتی بیش از حد از موضوعی که ظرفیت این حد از خبرسازی را نداشت دولتمردان انگلیسی ادعای پایبندی به قانون از خود به نمایش گذاشتند و زمانی مخالفت خود با اقدام بیسابقه در مورد فروش خاطرات ملوانان آزاد شده را اعلام کردند که در واقع منافع لازم از تبلیغات رسانهای پیرامون این موضوع را کسب کرده بودند.
البه ادعاهای متعدد ملوانان آزاد شده و ایراد اتهام به ایران تنها عاملی نبود که باعث شد موضوع در تمام روزهای هفته گذشته در کانون توجهات داخلی و خارجی باشد. بلکه بارگشائی مجلس پس از حدود ۲ هفته: تعطیلی و اظهارنظر تعدادی از نمایندگان از فراکسیونهای مختلف مجلس در مورد مراحل گوناگون از دستگیری تا بازگشت ملوانان انگلیسی به کشورشان بهخصوص مراسم بدرقه آنها توسط رئیسجمهور و تعداد دیگری از مقامات دولتی - از عواملی بود که این موضوع را در سطح رسانههای داخیل همچنان زنده نگه میداشت.
اگرچه در این مورد نمایندگان فراکسیون اقلیت مجلس مواضع تندتری اتخاذ کردند، اما بعضی از نمایندگان فراکسیون اصولگرایان مجلس هم از جهت اعتراض به مراسم بدرقه ملوانان، با همکاری خود در فراکسیون اقلیت همزبانی کردند و این کار رئیسجمهور را خلاف شأن ملت و دولت ایران دانستند.
روز یکشنبه بیستم فروردینماه عضو فراکسیون اقلیت مجلس هفتم نسبت به نحوه عملکرد رئیسجمهور در آزادی ملوانان انگلیسی گفت: ”حداقل اگر این بحثها در مجلس انجام میشد، ما به رئیسجمهور یاد میدادیم که چطور در این مورد رفتار کند“. به گزارش ایلنا، اسماعیل جبارزاده در تذکر آئیننامهای خود به استناد به ماده ۲۳ آئیننامه گفت: ”براساس بند ۱۱ این ماده حفظ شأن و منزلت و اقتدار مجلس و دفاع از حقوق و جایگاه قانونی نمایندگان از جمله وظایف هیئترئیسه بهویژه ریاست مجلس است“.
وی در واکنش به اقدام حداد عادل مبنی بر قطع سخنان خود با استناد به بیارتباطی موضوع به جلسه اضافه کرد: ”شأن مجلس را کجا باید تذکر داد؟ ما بهعنوان نماندگان این ملت بزرگ حق داریم که در جریان امور باشیم“. نماینده تبریز در مجلس هفتم با اشاره به بحث آزادی ۱۵ ملوان انگلیسی ادامه داد: ”شأن ملت ایران این نیست که رئیسجمهور منتخبشان در کاخ ریاست جمهوری همراه کابینهاش بیاید ملوانانی که به خاک ایران تجاوز کرده بودند را بدقه کند“. جبارزاده افزود: ”حداقل یک سال باقی مانده از عمر مجلس را بهگونهای پیش ببرید که نمایندگان در جریان امور کشور قرار گیرند و اجازه دهید اگر مجلس در رأس امور است، شأن و اقتدارش حفظ شود، قبل از او رئیس اصولگرای کمیسیون فرهنگی مجلس هم تأکید بر اینکه ”ابهامات و سؤالات اساسی برای نخبگان نسبت به آنچه در پشت صحنه وقایع آزادسازی نظامیان صورت گرفته، وجود دارد“ بهرهبرداری تبلیغاتی انگلیسیها از این موضوع را امری معمول دانست که به گفته او ایران نیز بهنحو دیگری از آن استفاده کرده بود: ”در دنیای امروز استفاده از رسانهها و صنعت فرهنگ در سیاست امر معمولی است و همانطور که در جلسه مطبوعاتی آقای احمدینژاد از رسانهها در جهت تثبیت یک هدف استفاده شده، انگلیسیها هم استفاده کردند“. [ایلنا شنبه ۱۸ فروردینماه] وی در عین حال به برخی سؤالات اساسی اشاره کرد که به گفته او در حواشی موضوع دستگیری و آزادی ملوانان وجود دارد: ”در ارزیابی آنچه اتفاق افتاده است میتوان دو بخش واقعیت و فرآیندی که منجر به موضعگیری رئیسجمهور شد و دیگری نتیجهای که در موضعگیری رئیسجمهور بهدست آمد را از هم جدا کرد.
نماینده تهران تأکید بر اینکه قطعنظر از اقدام شایسته مرزبانان دریائی که اقتدار ملی ما را به رخ کشیدند و به هر کس که قصد تجاوز داشته باشد درس دادند، سؤالات اساسی مطرح است، گفت: سؤالات اساسی این است که میزان نقص قوانین بینالمللی و قصد و نیت این نقض از سوی انگلیس چه بوده است؟ اگر قصد جاسوسی بوده، آزادسازی متجاوزان آن هم با این شکل و شمایل مواجه است؟ اگر قصد جاسوسی نبوده است، پس بحثهای قبلی و آن شعارهای تندروانه که بعضی حتی اعدام نظامیان انگلیسی را به میان میکشید، چه توجهی پیدا میکند. افروغ تصریح کرد: سؤالات اساسی دیگری هم مطرح است که آیا بین آن اولتیماتوم دولت انگلیس و این آزادسازی رابطه وجود دارد؟
آیا واقعاً عذرخواهی صورت گرفته است؟ نماینده تهران با بیان اینکه بهنظر بنده اگر عذرخواهی دولت انگلیس صورت گرفته بود نیازی به آن شکل خاصی از بدرقه نبود، گفت: زیبنده یک نظام نیست که هیئتدولت و در رأس آن ریاستجمهوری با آن همه ۱۵ نظامی عادی را با آن وضعیت بدرقه کنند افروغ تصرحی کرد آن شکل آزادسازی و بدرقه چیزی بیشتر از رافت بود و صرفاً بوی رأفت نمیدهد. رئیس کمیسیون فرهنگی مجلس هفتم ادامه داد: ای کاش بدون اینکه از نام پیامبر اعظم (ص) و نام حضرت موسی و عیسی (ع) برای آزادسازی ملوانان استفاده شود، صرفاً بیان میشد رأفت رهبری نظام مشمول حال این نظامیان شده و بدون انجام هیچگونه مراسم راهی انگلیس میشدند.
رئیس کمیسیون فرهنگی مجلس اما به موضوع مهمتری هم اشاره کرد که مورد سؤال بعضی از مردم نیز بود. افروغ با بیان اینکه بحث میشود که ظاهراً عذرخواهی دولت انگلیس در کار نبوده است گفت: در چنین شرایطی شبهه استفاده از صنعت فرهنگ و بهرهبرداریهای سیاسی از صنعت رسانه تقویت میشود. نماینده تهران تأکید کرد: ای کاش این رأفت ولو در شکل عادی آن قبل از اولتیماتوم صورت میگرفت و ای کاش این رأفت بعد از عذرخواهی صورت گرفته باشد وی با بیان اینکه سؤالاتی مطرح است که دولت باید به آنها پاسخ دهد، خاطرنشان کرد: اینها سؤالات مربوط به مبانی و فرآیندهای واقعیت اخیر است.
در همان روز خبرگزاریهای داخلی اظهارنظر یک عضو دیگر فراکسیون اقلیت مجلس که در ماههای اخیر سردمدار فراخوانی رئیسجمهور به مجلس شده است - را نیز منتشر کردند که معتقد بود: ”اگر ملوانان انگلیسی متجاور نبوده و به جاسوسی علیه ایران مبادرت نکردند، چرا دستگیر و هزینههای ناشی از آن به کشور و ملت ایران تحمیل شده است و چنانچه دستگیرشدگان واقعاً به آبهای سرزمینی ایران تجاور کرده و این اقدام آنها بهگونهای بوده است که استحقاق مجازات را داشتهاند، چرا رئیسجمهور آن را تأیید و از خداوند برای آنها آرزوی توفیق مینماید؟“ اکبر اعلمی دیدگاه خود در خصوص آغاز و پایان این ماجرا را در عبارت مختصری بیان کرد: ”بهرغم آغاز خوش این پدیده پایان بد آن سیاست برد، باختی که به نفع ایران در دست مقامات ایرانی بود را به سیاست باخت - باخت علیه طرفین مبدل کرد“ حجتالاسلام سید جعفر سادات موسوی عضو فراکسیون اصولگرایان هم جزء دیگر منتقدانی بود که اعتقاد داشت: ”دولت باید در آزادسازی نظامیان انگلیسی همه جوانب را در نظر میگرفت“.
وی همچنین با اشاره به اظهارات ملوانان آزاد شده پس از بازگشت به انگلیس گفت: ”اگر میخواستند برنامهای را برای آزادی ۱۵ نظامی انگلیس بگذارند، با این احتمالات که آنها در کشورشان اظهاراتی در مورد اعتراف به زور خواهند داشت، باید صورت میدادند“، اما در این میان رئیس مجلس تلاش کرد تا هم نگاهی به منتقدان داشته باشد و هم از همگان بخواهد آنچه را که او دستاوردهای مثبت موضوع اخیر میدانست، فراموش نکند. وی برای بیان دیدگاه خود در این مورد بیتی از حافظ را قرائت کرد:
”چو قسمت ازلی بیحضور ما کردند
گر اندکی نه به وفق رضاست خرده مگیر“
به هر حال اکنون موضوع به پایان رسیده است و پیشبینی میشود که اقدامات تبلیغی انگلیسها نیز در آیندهای نه چندان دور به پایان برسد. البته بار دیگر مردم شاهد پروژه مهمی بودند که به ادعای سیاستمداران وابسته به دو جناح، در صورت بهرهبرداری مسئولان دولت نهم از دیدگاههای مشورتی نمایندگان مجلس و فعالان سیاسی، سرانجام مطلوبتری برای آن قابل تصور بود اگرچه بهنظر میرسد سؤالات موجود در اذهان مردم بهصورت کامل از بین نخواهد رفت. سؤالاتی که بخشی از آن در آخرین شماره نشریه یالثارات الحسین (ع) درج شده بود.
۱) اگر آزادی این جماعت متجاوزرا بتوانیم یک جوری توجیه کنیم قطعاً ملاقات با رئیسجمهور و اعطاء جایزه و کادو و کت و شلوار و مصالحه و معاتقه برای متجاوزان انگلیسی به هیچ شکل قابل درک و هضم نیست! در هیچ جای دنیا متجاوز اجنبی را عالیترین مقام رسمی مملکت با کادو بدرقه نمیکند! هیچ عاقلی هم به سرباز متجاوز بیگانه جایزه نمیدهد!
۲) بدون شوخی اگر این پانزده متجاوز، انگلیسی نبودند (مثلاً افغانی یا عراقی بودند) آنگاه با آنها چه رفتاری میشد؟ باز هم جایزه و هتل پنج ستاره و کت و شولار و ملاقات با احمدینژاد در کار بود؟
۳) میگویند در پایگاههای دریائی انگلیس یک آگهی به این مضمون نصب شده است: دو هفته اقامت با پذیرائی ویژه ایرانی، دریافت رایگان یک دست کت و شلوار و مقادیر فراوانی جایزه و کادو، ملاقات با رئیسجمهور ایران تنها با یک تجاوز ساده به آبهای ایران! فرصت را از دست ندهید!
۴) در روزهای اوج ماجرای پانزده نظامی متجاوز انگلیسی گروهی از امت حزبالله در مقابل سفارت انگلستان و در حمایت از دولت تظاهرات کردند و یکی از تظاهرکنندگان در حال عکاسی از جمعیت بهدست برادران ناجا دستگیر شد و با اتهام اقدام علیه امنیت ملی از دادسرا سر درآورد و متحمل یک وثیقه هفت میلیون تومانی هم شد! (این برادر فرزند شهید هم میباشد. جه تاطلاع مقامات مسئول!)حال سؤال اینجا است که رأفت اسلامی فقط شامل حال متجاوزان انگلیس است یا فرزند شهید و جوان حزباللهی مملکت که در حمایت از اقدام دولت و نظام در مقابل لانه جاسوسی انگلستان دست به تظاهرات زده هم میتواند مشمول رأفت اسلامی واقع شود؟ اصولاً شرکت در راهپیمائی حمایت از حکومت اسلامی در عصر جمهوری اسلامی جرم است؟) نکند سیره برخی مسئولان مملکت شدت با مؤمنان و رأفت با کافران است؟“[یالثارات چهارشنبه بیست و دوم فروردین ۸۵ صفحه ۲]
● انسجام اسلامی و اتحاد ملی
با گذشت سه هفته از آغاز سال جدید و انتشار پیام نوروزی رهبری نظام که در بخشی از آن نامگذاری سال ۸۶ به نام انسجام اسلامی و اتخاذ ملی مورد توجه قرار گرفته بود، علاقهمندی مسئولان ایرانی به پیگیری موضوع انسجام اسلامی با تشکیل کنفرانس وحدت اسلامی در تهران به نمایش گذارده شد.
در این کنفرانس که با حضور ۱۶۵ اندیشمند از ۴۶ کشور تشکیل شد مهمترین موضوع مورد توجه سخنرانان، تلاش دشمنان اسلام برای دامن زدن به اختلافات شیعه و سنی بود، اکبر هاشمی رفسنجانی رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام در این کنفرانس با ابراز تأسف از ایجاد جنگ فرقهای در عراق تصریح کرد ”شکی نیست که استکبار و در رأس آن آمریکائیها به درگیری شیعه و سنی دل بستهاند و با این حربه میخواهند به اهداف شوم خود در منطقه و دنیای اسلام دست پیدا کنند“ هاشمی رفسنجانی با تأکید بر اینکه غرب، منابع عظیم دنیای اسلام را هدف گرفته است. افزود: ”دنیای اسلام حرفی ندارد که غربیها هم بهطور قانونی بیایند و از این منابع استفاده کنند. اما غرب به دنبال آن است تا بتواند این منابع نفتی و انرژی را برای همیشه از آن خود کند“ رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام همچنین با اشاره به اینکه ”جمهوری اسلامی ایران حلقه اصلی اتحاد بین شیعه و سنی است“ از تلش جدید دشمنان در منطقه خبر داد که به گفته او در صدد ضربه زدن این اتحاد هستند.
یک روز بعد از سخنرانی هاشمی رفسنجانی، برخی خبرگزاریها خبری را منتشر کردند که نشان میداد بخشی از سخنان رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام، موردپسند برخی تشکلهای سنی مذهبی قرار نگرفته است،
یک مدرس حوزه علمیه قم با اشاره به اظهارات هاشمی رفسنجانی در مراسم افتتاحیه بیستمین کنفرانس بینالمللی وحدت اسلامی مبنی بر اینکه در شرایط امروزی دیگر موضوعیتی ندارد که ببینیم چه کسی خلیفه اول بوده است“، گفت: ”معنای انسجام اسلامی این نیست که ما از مسئله خلافت و ولایت دست برداریم ما بر ولایت منصوص امیرمؤمنان علی (ع) تأکید داریم“. محمد غروی در گفتوگو با ایلنا تصریح کرد: ”تلقی من از سخنان مقام معظم رهبری این است که بر مشترکات مسلمانان تأکید شود نه اینکه مسئله خلافت نادیده گرفته شود“.
در کنار تلاشهای انجام شده برای تقویت انسجام اسلامی در قالب کنفرانس وحدت در تهران بعد دیگر از نام سال ۸۶ یعنی ”اتحاد ملی“ مورد توجه جدی فعالان سیاسی داخلی قرار گرفت و افراد وابسته به گرایشهای مختلف سیاسی، دیدگاههای خود برای رسیدن به اتحاد ملی را بیان کردند که نشان میداد تمام جناحها توجه به دیدگاه سایر گرایشها و انتقادپذیری مسئولان را از لوازم اجتنابناپذیر رسیدن به اتحاد ملی میدانند.
استفاده از هویت ملی، کاهش برخوردهای حذفی، گسترش آزادی بیان، توسعه دایره کسانی که در حوزه اتخاذ قرار میگیرند، عدم حرمتشکنی، پذیرش اندیشههای گوناگون و نقد عالمانه از مؤلفههائی بود که فعالان سیاسی، توجه به انها را موجب تقویت اتحاد ملی میدانستند. همزمان با اظهارنظر وابستگان به جناحهای مختلف در مورد لوازم اتحاد ملی، اظهارات خطیب نمازجمعه تهران که از رفع توقیف برخی رسانهها بهرغم تأکید دولت بر توقیف آنها و نیز در درخواست دولت برای اعمال تغییرات در یک بانک به شدت انتقاد و حتی این اقدامات را کارشکنی در برابر اقدامات ضد فساد دولت مینامید، موجب اعتراض بعضی از فعالان سیاسی شد و این اقدام را در نقطه مقابل تلاشهای صورت گرفته برایاتحاد ملی دانستند. عدهای دیگر نیز حملات شدید به سایر دستگاههای رسمی و مسئول و اتهامافکنی علیه آنان به بهانه حمایت از چند تصمیم دولت را مخالف کامل تلاشهای وحدتآمیز دانستند و خواستار اصلاح این روش شدند.
● یک خبر خوش و بازتابهای آن
دو ماه پس از آنکه در راهپیمائی ۲۲ بهمن ۸۵ اعلام شد که اجراء وعده رئیسجمهور برای برگزاری جشن بزرگ هستهای در دهه فجر و اعلام خبرهای خوش در زمینه دستاوردهای جدید دانشمندان هستهای کشورمان به بیستم فروردینماه موکول شده است. روز دوشنبه هفته گذشته، رئیسجمهور به سایت هستهای نطنز رفت تا در جمع چندصد نفر از مسئولان عالیرتبه کشوری و لشکری، خبر خوش هستهای را در اختیار ملت بگذارد. اعلام خبر توسط رئیسجمهور در حدود ساعت ۴ بعدازظهر آن روز انجام شد و مردم اطلاع یافتند که دشمنان ایرانی موفق شدهاند.
با عبور از مرحله پایلوت و آزمایشگاهی، به مرحله صنعتی غنیسازی اورانیوم یا تولید صنعتی سخت هستهای برسند. رئیسجمهور با بیان این موضوع اعلام کرد که ایران در جمع ده کشور تولید کننده سوخت هستهای در دنیا قرار گرفته است. البته صبح همان روز و قبل از اعلام رسمی خبر توسط رئیسجمهور روزنامه رسالت با انتخاب عبارت ”ایران در مسیر تولید صنعتی سوخت هستهای“ بهعنوان تیتر اول خود، به استقبال اعلام خبر توسط رئیسجمهور وقت خبرگزاری فارس که از منابع خبری نزدیک به دولت تلقی میشود دو روز قبل از برگزاری جشن هستهای پیشبینی کرده بود که این خبر اعلام نصب و راهاندازی سه هزار سانتریفوژ“، میباشد براساس اعلام این خبرگزاری این خبر قرار بود در ۲۲ بهمن ۸۵ توسط دکتر احمدینژاد اعلام شود که به دلایلی سانتریفوژها به مرحله نصب و راهاندازی نرسید. البته این خبرگزاری در خبر تحلیلی خود مدعی شد که راهاندازی سه هزار سانتریفوژ و تزریق گاز Uf۶ به آنها دستاورد بزرگی برای کشور و صنعت هستهای محسوب میشود، اما با این حال، راهاندازی غنی سازی در ابعاد صنعتی، نیازمند ۵۴ هزار سانتریفوژ است“.
پس از برگزاری جشن هستهای، تعدادی از خبرنگاران به سراغ مسئولان سازمان انرژی اتمی، دبیر شورای عالی امنیت ملی و تعداد دیگری از میهمانان حاضر در مراسم نطنز رفتند. تا از زبان آنها، خبر آغاز به کار سه هزار سانتریفوژ را مخابره کنند.
خبرگزاری رسمی دولت (ایرنا) به نقل از محمد سعیدی معاون امور بینالملل سازمان انرژی اتمی نوشت برای آگاهی از تعداد سانتریفوژهائی که گاز UF۶ به آنها تزریق شده است باید تا ۲۰ روز دیگر صبر کرد. وی گفت: ”وقتی بازرسان آژانس گزارش خود را ارائه دهند، تعداد سانتریفوژها مشخص خواهد شد“. غلامرضا آقازاده رئیس سازمان انرژی اتمی هم که در سخنرانی خود در جشن هستهای، اشارهای به آغاز فعالیت سه هزار سانتریفوژ نکرده بود، همان شب در گفتگو با سیمای جمهوری اسلامی ایران، دلیل عدم ذکر تعداد سانتریفوژهای فعال در سایت نطنز را تداوم مراحل افزایش سانتریفوژها و تلاش ایران برای رساندن این تعداد به بیش از ۵۰ هزار عدد در آینده دانست. به هر حال اعلام خبر خوش هستهای توسط رئیسجمهور، ضمن استقبال در داخل با واکنشهای متفاوتی در خرج از کشور مواجه شد و بهنظر میرسد در میان قدرتهای مؤثر در شورای امنیت و آژانس، تقسیم وظیفهای مشخص برای بیان دیدگاههای مختلف پیرامون موفقیت ستهای ایران انجام شد.
دولت روسیه - که برخی از مسئولان ایرانی آن را از نزدیکترین متحدان ایران میدانند - تلویحاً رسیدن ایران به موفقیتهای جدید را زیر سؤال برد. وزارت خارجه روسیه با صدور بیانیه اعلام کرد: ”مسکو هیچگونه اطلاعی از موفقیتهای فنی هستهای ایران که میتواند ماهیت فعلایتهای غنیسازی در این کشور را تغییر دهد، ندارد، وزیر خارجه روسیه هم سخن وزارتخانه تحت مدیریت خود را با عباراتی نامناسب تکرار کرد: ”نباید تحتتأثیر ژستهای عاطفی و سیاسی قرار گرفت بلکه لازم است با استفاده از کارشناسان آژانس بینالمللی انرژی اتمی به واقعیات امر پرداخت“ دولت استرالیا هم که از همپیمانان نزدیک آمریکا و انگلیس میباشد در اینکه ادعاهای اخیر برای رسیدن به مرحله غنیسازی صنعتی حقیقت داشته باشد، ابراز تردید کرد یک مقام استرالیائی در همین زمینه گفت: ”برخی فکر میکنند ایرانیها در مرحله ساخت سلاحهای اتمی قرار دارند، اما من تردید دارم که چنین باشد“ همزمان با این اظهارات تردیدآمیز، سفرای کشورهای اتحادیه اروپا در ایران ضمن خودداری از حضور در جشن هستهای، علت عدم حضور در مراسم نطنز را ”اعتراض به خودداری ایران به درخواستهای بینالمللی و سازمان ملل در خصوص توقف فعالیتهای غنیسازی“ دانستند.
کاخ سفید آمریکا هم اعلام علنی رسیدن ایران به درخواستهای بینالمللی و سازمان ملل در خصوص توقف فعالیتهای غنیسازی“ دانستند. کاخ سفید آمریکا با هم اعلام علنی رسیدن ایران به مرحله صنعتی غنیسازی اورانیوم را نشانه مخالفت ایران با جامعه بینالمللی“ و نشانه دیگری از نقض درخواستهای بینالمللی دانست. سخنگوی وزارت امور خارجه انگلیس هم از اعلام ورود ایران به مرحله جدید از تولید سوخت هستهای ابراز نگرانی کرد و از تهران خواست که بیدرنگ به تمامی فعالیتهای غنیسازی پایان دهد.
در همین حال علی لاریجانی دبیر شورای عالی امنیت ایران با تأکید بر اینکه تعلیق غنیسازی چه بهعنوان پیششرط وجه بهعنوان نتیجه مذاکرات به هیچوجه قابل قبول نخواهد بود. بر تداوم مذاکرات واقعی و با استفاده از ادبیات سازنده تأکید کرد. وی در عین حال در مورد ابراز تردید نسبت به توانائی ایران برای تولید صنعتی سوخت هستهای از قدرتهای بزرگ خواست اگر واقعاً اینگونه فکر یکنند دست از مزاحمتها و کارشکنیها و تبلیغات ضدایرانی خود بردارند.
منبع : روزنامه آفتاب یزد
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست