شنبه, ۲۹ دی, ۱۴۰۳ / 18 January, 2025
مجله ویستا

کاربرد رزینهای تعویض یونی


کاربرد رزینهای تعویض یونی در صنعت قند علاوه بر تسهیل استحصال ساکارز موجود در شربت باعث میگردد با حذف هر چه بیشتر ناخالصی ها محصول شکر تولیدی از جنبه های کیفی دارای ارزش تجاری بیشتری شده است و نهایتا پارامترهای میزان خاکستر و رنگ در محلول تا حد قابل توجهی کاهش می یابد . رزینهای که به منظور رنگبری مورد استفاده اغلب آنیونی هستند . تاثیر فرایند تعویض آنیونی عبارتست از :جدا سازی مواد غیر قندی ،کاهش املاح آهکی ، افزایش مقاومت شربت در برابر حرارت ، جدا سازی مواد رنگی ، افزایش راندمان شکر استحصالی و....
در آنالیز محلولهای قندی وجود دو ماده اصلی در آنها ملانوئیدین ها و مواد حاصل از تخریب قلیایی هگزوزها HADPsکه با انجام فرایند رنگبری بر روی شربت مقدار هر دو ماده رنگین در شربت رقیق و غلیظ کاهش پیدا می کند .در آزمون مقاومت حرارتی روی شربتها ، میزان HADPs فقط در شربت رقیق افزایش یافت در حالی که در شربت غلیظ فقط مقدار غلظت هر دو ماده رنگین که در شربت جدا نشده بودند افزایش یافت . پس استفاده از شربت غلیظ برای رنگبری مناسبتر است .
اگر میزان معاوضه آنیونها mg ۱۰ به ازای هر kg شربت باشد شاهد افزایش درجه خلوصی در حد% ۵/۰ هستیم که البته همیشه قابل استناد نیست .افزایش راندمان شکر به ازای هر اکی والان آنیون تعویض شده ۸/۰تا ۱ مول ساکارز است . با توجه به مسائل یاد شده و چگونگی انجام کاردرکارخانجات ایران به نظر می رسد که این فرایند تا حد زیادی در جهت رفع موانعی که در بهره برداری طولانی به واسطه افت کیفیت چغندر قند در کارخانه جات ایجاد می شود کمک می کند . البته نباید جایگزین روند بهبود کیفیت چغندر قند تولیدی در مزارع گردد .
در خاتمه خاطر نشان می گردد که در کشورهایی که در آنها بهره برداری طولانی است فرایند معاوضه آنیونی از قابل توجه ترین فرایند های تعویض یونی است اما باید به این نکته توجه کرد زمانی کلیه فرایند ها از لحاظ تعویض یونی توجیه پذیرند که به بهترین نحو کنترل شوند و همچنین اقتصادی باشند .

سیما صادقیان
www. Persiansugar .com
منبع : مطالب ارسال شده