چهارشنبه, ۱۰ بهمن, ۱۴۰۳ / 29 January, 2025
مجله ویستا
کوسه ماهی دم دراز
▪ رده: Lamniformes
▪ خانواده: Alopiidae
▪ جنس: Alopias
▪ گونه: vulpinus
▪ طبقه بندی:
كوسه ماهی دم دراز سواحل امریكا در ابتدا توسط Bonnaterre در سال ۱۷۸۸ با نام Squalus vulpinis شرح داده شد و بعداً به اسم صحیحتر Alopias vulpinus توسط Bonaterre در سال ۱۷۸۸ تغییر كرد كه اشتقاق یافته از vulpes به معنای روباه صفت بود .
▪ اسم های مشابه این كوسه ماهی شامل:
Squalus vulpes Gmelin ۱۷۸۹, Alopias macrourus Rafinesque ۱۸۱۰, Galeus vulpecula Rafinesque ۱۸۱۰, Squalus alopecias Gronow ۱۸۵۴, Alopecias barrae Perez Canto ۱۸۸۶, Alopecias chilensis Philippi ۱۹۰۱, Alopecias longimana Philippi ۱۹۰۱, Vulpecula marina Garman ۱۹۱۳, Alopias caudatus Philipps ۱۹۳۲, and Alopas greyi Whitely ۱۹۳۷.
● توزیع جغرافیایی:
كوسه ماهی های دم دراز اقانوسی و گونه های ساحلی در مناطق گرمسیری و آب های سرد ملایم در سرار جهان ساكن شده اند ولی بیشتر در آب های ملایم رایج و معمول اند.
این كوسه ماهی در اقیانوس اطلس از جزیره نیوفاولند تا كابا، در جنوب برزیل تا آرژانتین، از نروژ و جزیره بریتانیا تا قانا و ساحل Lvory كه شامل دریای مدیترانه است وجود دارد. اگرچه در میان سواحل بكر و دست نخورده اتلانتیك US نیز یافت می شوند.
وجود این كوسه ماهی در جنوب انگلستان بسیار نادر است. همچنین این كوسه ماهی در مناطق Indo-pacific ، در جنوب آفریقا، تانزانیا، سومالی، Maldives ، مجمع الجزایر Chagos ، خلیج آدن، پاكستان، هند، سرلانكا، ساماترا، ژاپن، جمهوری كره،استرالیا، نیوزلند و New Caledonia یافت می شوند.
این ماهی دارای چشم تخم مرغی شكل عمودی بزرگ است همراه با یك نوك V شكل در سر، یك پوزه دراز و تعداد دندان های معدود. همچنین یك انتهای آزاد تیز در باله ی پشتی وجود دارد كه این باله قبل از منشا باله ی لگنی واقع شده است. كوسه ماهی دم دراز به كوسه ماهیان درنده شباهت دارد با این تفاوت كه كوسه ماهی دم دراز سر باریكتر و پوزه ی كشیده تر دارد و باله ی سینه ای تقریباً مستقیم با انتهای پهن دارد.
● رنگ كوسه ماهی دم دراز:
كوسه ماهیان دم دراز اغلب قهوه ای تیره و خاكستری مایل به سفید هسنتد ولی غالباً كاملاً سیاه هستند. این كوسه ماهیان در سطح پایینی بدنشان سفید هستند، ولی لكه هایی نزدیك به باله ی پشتی و قسمت اصلی دم دارند كه این رنگ سفید به سمت باله ی سینه ای و سر نیز توسعه یافته است.
● ساختمان دندان ها:
كوسه ماهیان دم دراز دندان های كوچك شمشیری شكل با لبه های صاف شده دارند.حدود ۲۰ دندان روی هر یك از آرواره های بالایی و ۲۱ دندان روی آرواره های پایینی وجود دارند. دندان های هر دو آرواره مشابه اند و این دندان ها بصورت فزاینده ای مورب و با حاشیه ی بیرونی مقعر هستند.
▪ دندان های كوچك:
دندان های پوستی ( Dermal ) اشتراك زیادی با هم دارند و خیلی كوچك هستند( ۲/۰*۲۱/. mm ) این دندان ها بصورت تیغه های افقی پهن و كوچك اند كه یك ساقه ی مناسب و بلندی دارد.
● سایز، سن و رشد:
نرهای این كوسه ماهی ۵/۱۰ فوت( cm ۳۳۰) و ماده ها حدود ۸/۱۴-۸/۵ فوت ( m ۴۵۰-۲۶۰) بالغ می شوند. آنها هنگام تولد حدود ۵ فوت ( cm ۱۵۰) طول دارند. این كوسه ماهیان جوان در هر سال حدود ۳/۰ فوت ( cm ۱۰) در سال رشد می كنند.
این كوسه ماهی در جوامع جزیره ای مثل جزیره Fannig و جزیره هاوایی نیز وجود دارد. در اقیانوس آرام شرقی این كوسه ماهی در خارج از بریتانیای كلمبیا به سمت baja مركزی و جنوب یپاناما به سمت chile یافت می شوند.
● محل سكونت:
كوسه ماهی دم دراز یك گونه آبزی ساكن شده در آب های ساحلی و اقیانوسی است. این ماهی بطور طبیعی دور از ساحل مشاهده می شود اگرچه گاهی اوقات برای پیدا كردن غذا به سمت ساحل منحرف می شود.
كوسه ماهی بالغ اغلب در بخش بالایی فلات قاره ای ساكن اند در صورتی كه در نوجوانی در ساحل خلیج های كوچك و نزدیك آب های ساحلی دریا زندگی می كنند. این كوسه ماهی بیشتر روی سطح آب دیده می شود ولی در آب هایی با عمق حدود ۱۸۰۰ فوت ( m ۵۵۰) نیز دیده شده اند.گاهاً مشاهده شده است كه این كوسه ماهی ها بیرون از آب می پرند. كوسه ماهیان دم دراز بعنوان گونه هایی با مهاجرت بالا در US مطرح شده اند.
● بیولوژی (زیست شناسی):
▪ خصوصیات بارز:
كوسه ماهیان دم دراز براحتی توسط Lobe بالایی دراز خود در باله ی دمی خود مشخص كننده هویت خود هستند. Lobe بالایی می تواند به بلندی بدن باشد و بصورت باریك و بلند و تازیانه وار ظاهر شود ، چشم این كوسه ماهی نیز دارای سایز مناسبی است و باله ی پشتی اولی دارای انتهای تیز است و در جلو باله ی مخرجی قرار دارد.
باله ی سینه ای این ماهی داسی شكل است و با انتهای باریك است. قسمت های بالایی باله ی سینه ای توسط یك تكه وصله سفید كه از منطقه ی شكمی به سمت جلو توسعه یافته است مشخص شده است.
بالاترین اندازه طول این كوسه ماهی حدود ۹/۲۴ فوت ( cm ۷۶۰) و بالاترین وزن ثبت شده حدودًاً بالغ بر lbs ۷۵۰ ( kg ۳۴۰) گزارش شده است.
▪ عادات غذایی:
ماهیان استخوانی حدود ۹۷% از رژیم غذایی كوسه ماهیان دم دراز را تشكیل می دهند. آنها اغلب با ماهیان schooling (دسته ماهیان) مثل menhaden ، شاه ماهی، ماهی باریك اندام دراز منقار اقانوس اطلس، Sand Lance ، ماهی خال مخالی (استومری)، Blue Fish و Butter Fish تغذیه می كنند و غذای معمول و رایج آنهاست.
آنها همچنین از ماهیان استخانی و انواع سرپاوران تغذیه می كنند. این كوسه ماهیان با احاطه كردن دسته های ماهیان آنها را با حركت تازیانه مانند دم هایشان حیرت زده می كنند این عمل اغلب در گروه ها یا زوج ها مشاهده می شود.
▪ تكثیر:
كوسه ماهی دم دراز یك گونه ی تخم گذار زنده زا ست. به این معنی كه بدون جفت ایجاد می شود. جنین ها توسط گروه كثیری از تخم ها در رحم تغذیه می كنند. تقریباً ۲ تا ۴ بچه در هر بارداری پرورش می یابند. سایز آنها غالباً در زمان تولد بین ۵-۷/۳ فوت ( cm ۱۶۰-۱۱۴) و (Lbs ۱۳-۱۱ ( kg ۵-۶) است كه مستقیماً متناظر با سایز مادر است.
باله ی دمی در رویان درست متناسب با باله ی دمی در بزرگسالان است. آنها هر سال یكبار تولید مثل می كنند و آنها سعی در این دارند كه در سراسر rang گونه ای خود تكثیر داشته باشند.
▪ انگل ها :
۹ گونه از Copepods ها از جنس Nemesis ها انگل های كوسه ماهیان دم دراز هستند. این انگل ها خود را به رشته های آبششی می چسبانند و می توانند باعث آسیب بافتی شوند. این آسیب به رشته های آبششی می تواند باعث تنفس سخت در قسمت های مختلف آبشش شود.
● تقاضای انسانی:
گوشت و باله های كوسه ماهی دم دراز ارزش تجاری خوبی دارند. از اندام های داخلی این ماهی برای تهیه ی چرم، روغن جگر و ویتامین استفاده می شود.
كوسه ماهی دم دراز صید نامحدودی در قسمت هایی از سواحل تایوان، برزیل، Uruguay ، USA و بقیه كشور ها دارد كه غالباً توسط longline ها و با قالب گیرهای USSR صید می شوند. از دیگر مناطق مهم صید این ماهی قسمت های شمال غرب اقیانوس هند و شرق اقیانوس آرام است.
در جنوب كالیفرنیا برای صید از تور بالاكش استفاده می شود و ذخائر آنها سریعاً رو به اتمام است. این كوسه ماهیان اغلب توسط باله ی دمی خود به دام می افتند كه وقتی این اتفاق رخ می دهد كوسه ماهی سراسیمه سعی می كند كه خود را از قلاب ماهیگیری برهاند كه در طی این حركت كوسه ماهی یك مقاومت پر تكاپو را متحمل می شود كه غالباً هم در رها سازی خود از تورهای ماهیگیری موفق است.
● خطرهای انسانی:
كوسه ماهیان دم دراز بعنوان كوسه ماهیان بی خطر مطرح شده اند. زیرا این گونه از كوسه ماهی بسیار ترسو بوده و نزدیك شدن برای او سخت است و مشاهده شده كه این كوسه های آرام هیچ گونه عمل پرخاشگری را انجام نمی دهند. اگرچه باید احتیاط لازم را در برخورد با آنها كرد زیرا آنها قبلاً به چند قایق حمله كرده اند.
● نگهداری و حفظ منابع طبیعی:
كوسه ماهیان دم دراز بهنوان كوسه ماهیانی كه مقدار آنها رو به كاهش است مطرح شده اند. این كوسه ماهیان در سراسر جهان توسط اتحادیه ی IUCN حفاظت می شوند و در واحد های طبقه بندی جانوری بعنوان "داده های دارای كمبود" تشخیص داده شده اند و این تشخیص انقراض بر پایه ی توزیع آنها و وضعیت آنهاست.
این گونه ها در راه بازیافت و بهبود آب های خارج از محدوده ی ساحلی كالیفرنیاست.
عوارض سنگینی برای مدیریت برآورد شده و الان با نام گونه ی "تقریباً تهدید كننده" در این مناطق مطرح شده اند. IUCN یك نمایندگی اتحادیه ی جهانی سیاستمدار حكومتی است و جریمه ای كه برای صید آنها در نظر گرفته می شود برای نگهداری گونه ها مصرف می شود.
كوسه ماهی دم دراز یك گونه ی جهانی و توزیع شده با تعداد كم است كه متمركز كردن آنها یك امر آسیب پذیر است زیرا باعث صید پی در پی در دوره ی زمانی كوتاه می شود كه نتیجه ی آن كمبود سریع داده هاست.
مترجم: سارا امیری
منبع : علوی
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست