یکشنبه, ۷ بهمن, ۱۴۰۳ / 26 January, 2025
مجله ویستا
رتبه نخست سرمایهگذاری در بنادر کشور
دسترسی آسان به آبهای آزاد خلیجفارس، ترکیب کـشــورهــای هـمـسـایـه،عـمـق مـنـاسـب اسـکـلـههـا، بـرخورداری از اسکلههای اختصاصی و تجهیزات پیشرفته برای تخلیه و بارگیری انواع کالاها و بالا بودن آهنگ تخلیه کالا،بندر امام خمینی (ره)را- در شمال غربی خلیجفارس- از سایر بنادر منطقه ممتاز کرده است؛بهطوری که این بندر از قابلیت صادرات و واردات سالانه ۳۷ میلیون تن کالا برخوردار است. آقای ابراهیم ایدنی مدیرکل بنادر استان خوزستان در گفت و گو با ماهنامه صنعت حمل و نقل درباره تازهترین برنامههای این بندر میگوید:
بندر بینالمللی امامخمینی (ره) طی شش ماه گذشته چه عملکردی را در زمینه تخلیه و بارگیری انواع کالاها داشته است؟ ایدنی: براساس آمار موجود طی ۵ ماه ابتدایی سال جاری،۵۹۵ فروند کشتی حامل کالاهای تجاری و نفتی و حدود ۱۲ میلیون تن کالای نفتی و غیرنفتی از طـریق بندر امامصادر یا وارد کشور شده است. همچنین،بیش از ۱۴۶ هزار تن فرآوردههای نفتی کشور عراق از طریق بندر امام به کشورهای حاشیه خلیجفارس منتقل شده که این میزان نسبت به مدت مشابه در سال گذشته افزایش چشمگیری داشته است. صادرات انواع کالا از طریق بندر امام خمینی (ره) نیز طی ۵ ماه ابتدایی سالجاری نسبت به مدت مشابه در سال قبل،۱۱ درصد افزایش داشته است که در این میان بیش از ۹ میلیون تن کالای نفتی و غیرنفتی وارد بندر شده است و در مجموع پیش بینی می شودصادرات و واردات کالا از طریق بندر امام تا پایان سال جاری، به بیش از ۲۲ میلیون تن افزایش یابد. شایان ذکر است پیشبینی میشود در سال جاری حداقل ۸ میلیون تن غلات نیز از طریق بندر امامخمینی (ره) وارد کشور شود که این میزان نسبت به سال گذشته ۳۷ درصد افزایش خواهد داشت.
صــادرات مـحـصــولات پـتــروشـیـمــی از بـنــدر امامخمینی(ره) از چه وضعیتی داردو امکانات این بندر برای پاسخ گویی به نیازهای صادراتی محصولات پتروشیمی را چگونه ارزیابی میکنید؟
ایدنی: باتوجه به مجهز بودن پایانه کانتینر بندر امام و همجواری آن با صنایع پتروشیمی،بندر امام مـنـاسـبتـریـن گـزیـنـه بـرای صـادرات محصولات پتروشیمی به خارج از کشور محسوب میشود. بهطوری که کمابیش تمام محصولات تولیدی و مواد اولیه مورد نیاز این صنایع از طریق این بندر صادر یا وارد کشور میشود. براساس آمار موجود، طی ۶ ماه ابتدایی سـالجـاری ۱۴ هزار و ۴۷۷ TEU محصولات پتروشیمی از طریق بندر امام صادر شده که این میزان نسبت به مدت مشابه در سال گذشته ۷/۲۴ درصد رشد داشته است.
ظرفیت پایانه کانتینر بندر امامخمینی (ره) ۷۰۰ هزار TEU کانتینر در سال است که با تدابیر پیشبینی شده جهت ارایه خدمات مناسب به صنایع پتروشیمی، امکان افزایش این ظرفیت تا ۲ میلیون تن نیز وجود دارد. این پایانه دارای ۷ دستگاه جرثقیل قابی و جرثقیل ساحلی جهت تخلیه کانتینر، ۵ دستگاه RTG، ۵ دستگاه ریچ استیکر و تعداد زیادی لیفتراک و کشنده است .
● حضور بخش خصوصی و سرمایهگذاری خارجی جـهـت سرمایهگذاری در بندرامام چگونه است و پیشبینی مدیریت محترم آن بندر برای جذب سرمایه تا پایان امسال چیست؟
ایدنی: بسترسازی برای پیوستن به سازمان تجارت جهانی و کاهش هزینههای حملونقل و کالاهای صادراتی و وارداتی موجب رشد سرمایهگذاری داخلی و خارجی در بنادر کشور می شود که بر همین اساس، بندر امامخمینی(ره) به علت برخورداری از مزیتهای نسبی در مقایسه با سایر بنادر، از جذابیتهای فراوانی برای سرمایهگذاری تجار و شرکتهای تولیدی و خدماتی برخوردار است. احداث کارخانه صنایع تبدیلی، مراکز تهیه و توزیع کالا،ساخت امکان تجاری- رفاهی، احداث پایانه های اختصاصی و ساخت انبار و مخزن از جمله زمینههای سرمایهگذاری بخش خصوصی در بندر امامخمینی (ره) است . سال ۸۲، پس از ابلاغ مصوبه واگذاری فعالیتهای بندری به بخش خصوصی، اولین تلاشها به منظور معرفی جذابیتهای سرمایهگذار داخلی و خارجی در بنادر استان آغاز شد و بندر امامخمینی (ره) بــا ایـجـاد اصـلاحـات سـاخـتـاری در نـحـوه جـذب سرمایهگذاری بخش خصوصی و همچنین تسهیل شرایط انعقاد قراردادهای سرمایهگذاری از طریق کوتاه سازی مدت زمان انعقاد قرادادها، معافیت پرداخت اجاره بها در دوران ساخت و ساز و معافیت پرداخت عوارض ساخت وساز، بستر مناسبی را برای رشد سرمایهگذاری ایجاد کرد. علاوه بر این، زیرساختهای لازم اراضی پشتیبانی بندر از جمله شبکه آب، برق،ارتباطات داده ای، مخابرات،جادههای دسترسی و خطوط راهآهن، تاسیسات جمعآوری آبهای سطحی و ...، باصرف بودجهای بالغ بر ۷۰۰ میلیارد ریال در بندر احداث شد.
طـــی ســالهــای ۸۱ تــا ۸۵، ۹۳۱ مـیـلـیــارد سرمایهگذاری بخش خصوصی در بندر به کار گرفته شد و در سال ۸۶ بندر امام با جذب ۲۲۰۰ میلیارد ریال سرمایه بخش خصوصی موفق به کسب مقام نخست سرمایهگذاری بنادر کشور شد. از ابتدای سالجاری تاکنون نیز ۹ فقره قرارداد سرمایهگذاری به ارزش ۱۳۲۴ میلیارد ریال منعقد شده که این میزان ۳۲۴ میلیارد ریال بیش از مبلغ پیشبینی شده در اهداف اداره کل بنادر و دریانوردی استان خوزستان- بندر امام خمینی (ره) در سالجاری است.
باتوجه به برنامهریزی دولت برای واردات شکر، بندر امام چه برنامهای را در این خصوص تدارک دیده است؟
ایـدنـی: یـکـی از اقـدامات مهم بندر در این خـصـوص،فـراهـم کـردن بستر لازم برای تجار و تولیدکنندگان به منظورسرمایهگذاری در زمینه ساخت انبار و کارخانه تصفیه شکر در محدوده بندر بوده که باعث کاهش قابل توجه هزینه حملونقل شکر و بهای تمام شده این کالا میشود. در همین راستا سال گذشته قرارداد احداث بزرگترین کارخانه تصفیه شکر خام در بندر امامخمینی (ره) به ارزش ۱۸۹۰ میلیون ریال با بخش خصوصی منعقد شد که احداث این کارخانه و پست اسکله اختصاصی برای تخلیه و بارگیری شکر موجب ۶۳ میلیون دلار صرفهجویی ارزی در بخش هزینههای حملونقل کالا خواهد شد.
هـم اکـنـون وضـعـیـت اسـکلههای این بندر و برنامههای توسعهای آن چگونه است؟ ایدنی: در حال حاضر ۳۷ پست اسکله اختصاصی در زمینههای کانتینری،نفتی، متفرقه، پودرهای صنعتی و ... در بندر امام وجود دارد که با توجه به تجهیزات موجود در آن ها،امکان تخلیه و بارگیری سالانه ۳۷ میلیون تن کالا در بندر فراهم می شود. درضمن ۲ پست اسکله ۱۵۰ هزار تنی به عمق ۵/۱۶ متر ویژه پذیرش کشتیهای ۱۵۰ هزار تنی نیز در حال ساخت است که تاکنون ۸۰ درصد عملیات احداث آنها به اتمام رسیده است. باتوجه به اهمیت ویژه ساخت و توسعه اسکلههای نفتی،این بندر در حال مذاکره با چندین شرکت سرمایهگذار در زمینه احداث ۲ پست اسکله ۳۵-۳۰ هزار تنی جهت پذیرش شناورهای نفتی است .
● برنامههای توسعهای مدیریت آن بندر جهت رونق بخشیدن به حملونقل دریایی مسافر چیست؟
ایدنی: به منظور رونق بخشیدن به فعالیتهای دریایی بنادر و بهرهگیری از قابلیت های منطقهای بنادر، فعالیت بنادر این استان طی برنامه ای مدون تخصصی خواهد شد. باتوجه به شرایط منحصر به فرد بندر آبادان نسبت به بنادر حوزه خلیجفارس، بخش قابل توجهی از فعالیتهای جابهجایی مسافر در این بندر متمرکز خواهد شد که در این راستا میتوان به ساخت و راهاندازی پایانه مسافری آبادان با ظرفیت تقریبی سالانه ۴۵۰ هزار مسافر، توسط بخش خصوصی در مردادماه سالجاری اشاره کرد.
● چــه آمـاری از شـرکـتهـای فـعـال دریـایـی و دریانوردان در استان خوزستان دارید؟ هم اکنون وضعیت ساماندهی لنجداران و اعطای گواهی نامههای دریانوردی از سوی مدیریت آن بندر چگونه است؟
ایدنی: در حال حاضر،بیش از ۱۴۰ شرکت کارگزار ترابری دریایی در بنادر استان خوزستان دارای مجوز فعالیت هستند. همچنین تاکنون ۵۱ هزار و ۷۸۳ گواهی نامه اصلی و جانبی دریانوردی و ۳۵ هزار و ۸۷ شناسنامه دریانوردی در بنادر استان خوزستان صادر و ۹ هزار و ۴۱۰ شناسنامه دریانوردی نیز تمدید شده است.
شایان ذکر است تعداد کل شناورهای صیادی و باری موجود در استان خوزستان (شامل لنجباری و صیادی، شناور فلزی، لایروب، قایق، دوبه، یدککش و ...) ۲ هزار و ۹۵۰ فروند است که بهطور تقریبی زمینه اشتغال بیش از ۵۰ هزار نفر را در بخش دریایی ایجاد میکنند.
منبع : مجله صنعت حمل و نقل
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست