پنجشنبه, ۱۳ دی, ۱۴۰۳ / 2 January, 2025
مجله ویستا
درباره برنزه کردن
فصل تابستان زمانی است كه بسیاری از آفتاب برای برنزه كردن استفاده می كنند اما پیش از آن كه حوله تان را بردارید و به استخر بروید بهتر است كمی بیشتر درباره پوستتان و نور خورشید بدانید. این دانسته ها به شما كمك خواهد كرد كه بدون آسیب رساندن به پوستتان برنزه شوید.
●برنزه كردن چه تاثیری بر پوست دارد
ممكن است فكر كنید كه پوست تنها بدن شما را می پوشاند اما پوست بزرگترین اندام بدن شما است و سد اصلی بین بدن شما و محیط بیرون است. پوست همچنین دارای سلول هایی است كه به دستگاه ایمنی شما در مقابله با عفونت ها كمك می كند.
نور خورشید حاوی دو نوع پرتو ماورای بنفش است كه به پوست شما برخورد می كند: اشعه ماوراء بنفشA (UVA و اشعه ماوراء بنفش B UVB نوع سومی هم وجود دارد به اسم UVC كه جو كره زمین آن را قبل از این كه به شما برسد جذب می كند.
پرتوهای UVB لایه بالایی پوستاپیدرم را می سوزانند و باعث آفتاب سوختگی می شوند، در حالی كه پرتوهای UVA كه به لایه عمیق تر پوستدرم نفوذ می كنند باعث برنزه شدن می شوند. پرتوهای UVA كه در پیری پوست مقصر محسوب می شوند و پرتوهای UVB اغلب با سرطان پوست ارتباط داده می شوند. با این حال پژوهش ها نشان می دهند كه پرتوهای UVA نیز ممكن است در سرطان پوست نقش داشته باشند.
هنگامی كه پرتوهای ماوراءبنفش به پوست شما برخورد می كنند، سلول هایی به نام ملانوسیت ها را كه مولد رنگدانه ای قهوه ای به نام ملانین هستند، تحریك می كنند. ملانوسیت ها با تولید هرچه بیشتر ملانین به آن پاسخ می دهند تا از پوست شما محافظت بیشتری به عمل آید. ملانین مانند نوعی چتر برای سلول های پوست عمل می كند و در عین حال رنگ قهوه ای مشخصه برنزه شدن را ایجاد می كند.
●اثرات درازمدت نور خورشید
ملانین تا حدی می تواند از پوست شما محافظت كند. اگر شما مدت زیادی در معرض نور خورشید باقی بمانید، پرتوهای ماوراءبنفش نهایتا به پوست شما صدمه می زند.این آسیب به صورت چین و چروك، لكه های قهوه ای رنگ پیری، لك و پیس و آویزان شدن پوست خود را نشان می دهد.در بدترین حالت قرارگرفتن بیش از حد در معرض نور خورشید می تواند به سرطان پوست، آسیب به چشم ها و ضعیف شدن دستگاه ایمنی بدن در مقابله با بیماری ها بینجامد.
●محافظت در برابر نور خورشید
بهترین راه برای مقابله با نور خورشید یافتن تعادلی میان فعالیت و محافظت است. كرم های ضدآفتاب كه جلوی نفوذ پرتوهای مضر را به پوست می گیرند، می توانند یكی از بهترین وسایل برای جلوگیری از آسیب به پوست باشند. شماره «عامل محافظت در برابر نور خورشید» یا SPF كرم ضدآفتاب میزان محافظت آن را نشان می دهد.كرم های ضدآفتاب دارای شماره SPF بالاتر دفاع بیشتری در مقابل پرتوهای آسیب رسان ماوراءبنفش فراهم می آورند.
رعایت نكات زیر می تواند به حفظ بدن شما در برابر نور آفتاب كمك كند:
به طور روزمره حتی در هوای ابری و هنگامی كه زمان زیادی را در خارج از خانه نمی گذرانید، از كرم ضدآفتاب با SPF حداقل ۱۵ استفاده كنید. استفاده از كرم ضدآفتاب به طور روزمره به این خاطر است كه متخصصان پوست معتقدند بیش از ۸۰ درصد قرارگیری ها در معرض نور خورشید به طور اتفاقی صورت می گیرد مثلا هنگامی كه برای پیاده روی به پارك می روید یا بیرون ناهار می خورید. اگر نمی خواهید از یك كرم ضدآفتاب خالص استفاده كنید، مرطوب كننده هایی كه مواد ضدآفتاب درون خود دارند به كار برید.
اطمینان حاصل كنید كه كرم ضدآفتابی كه به كار می برید هر دو UVA و UVB را مهار می كند. یعنی یك ضدآفتاب وسیع الطیف است كرم ضدآفتاب در شرایط ایده آل نباید باعث جوش زدن پوست شود یا منافذ پوست را ببندد و آكنه ایجاد كند.
باید به اندازه كافی كرم روی پوست گذاشت تا موثر واقع شود. اغلب افراد به اندازه كافی از كرم استفاده نمی كنند تا حداكثر حفاظت را به دست آورند. اگر مطمئن نیستید كه به مقدار كافی از كرم به پوست مالیده اید یا نه یا از مقدار زیاد كرم روی پوست خوشتان نمی آید، از كرم های ضدآفتاب با SPF بالاتر استفاده كنید.
اگر مدت بیرون ماندنتان از خانه زیاد است، هر ۲ یا ۳ ساعت و پس از شنا یا استحمام دوباره به پوست كرم بزنید. اگر در معرض نور مستقیم خورشید قرار خواهید گرفت، كرم با SPF بالاتر مثلا ۳۰ بهتر است. اگر در آفتاب ورزش می كنید كرم ضدآفتابی به كار ببرید كه ضدآب و ضدعرق هم باشد. نور خورشید بین ساعت ۱۰ صبح و ۴ بعد ازظهر قوی تر است، بنابراین سعی كنید در این ساعات كمتر در معرض نور خورشید باشید. برای محافظت از چشم ها از كلاه لبه دار و عینك آفتابی استفاده كنید. توجه داشته باشید كه سطوح منعكس كننده ای مانند برف یا آب می توانند میزان اشعه ماوراءبنفشی را كه به پوست شما می رسد بیفزایند.
برخی داروها مثلا آنتی بیوتیك هایی كه برای درمان آكنه به كار می روند و قرص های ضدبارداری می توانند حساسیت پوست را به خورشید بیشتر كنند. در این مورد با پزشكتان مشورت كنید.
●برنزه شدن بدون آسیب
فرآورده هایی در بازار موجودند كه می توانند بدون نور آفتاب شما را برنزه كنند. البته این شیوه های بی خطر شامل لامپ های برنزه شدن یا تختخواب های خورشیدی نمی شوند.بعضی افراد فكر می كنند چون لامپ های برنزه شدن فقط UVA ساطع می كنند كه آفتاب سوختگی ایجاد نمی كند، بنابراین این وسایل بی خطرند. اما میزان UVA ساطع شده از این لامپ ها بیشتر از نور خورشید است، بنابراین در درازمدت اشعه بیشتری در پوست جذب می شود كه به پیری پوست می انجامد و خطر سرطان پوست را افزایش می دهد.
یك راه برنزه شدن بدون نور آفتاب استفاده از كرم های حاوی DHA است كه در بیرونی ترین لایه پوست اكسیده می شود و پوست را از چند روز تا یك هفته قهوه ای رنگ می كند.همچنین در سالن های زیبایی همین ماده را به وسیله یك اسپری تحت فشار روی پوست می پاشند و چند ساعت بعد از این كار شما ظاهر برنزه پیدا خواهید كرد.
● Airbrush tanning
در هر دو روش اگر قبل از كاربردشان با استفاده از برس های سایشی یا وسایل مشابه سلول های مرده سطح پوست برداشته شوند نتیجه بهتری به دست می آید. البته بعد از استفاده از شیوه های برنزه كردن بدون نور خورشید هم لازم است كرم ضدآفتاب برای محافظت پوست به كار برد.
ترجمه : زهرا عباسپور
Familydoctor.org
Familydoctor.org
منبع : روزنامه شرق
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست