دوشنبه, ۱۵ بهمن, ۱۴۰۳ / 3 February, 2025
مجله ویستا
بوسه مرگ بوش بر پیشانی هوارد
جرج بوش رئیس جمهور آمریکا مدت کوتاهی پیش از انتخابات پارلمانی استرالیا به این کشور سفر کرده بود تا از جان هوارد دوست و متحد قدیمی خود در منطقه آسیا و اقیانوسیه به خاطر همراهی با سیاستهای آمریکا در سطح بینالمللی و شرکت در جنگ عراق تشکر کند.
سفر بوش در عین حال قرار بود تصویر هوارد را نزد مردم این کشور بهبود بخشد و آرای او و حزبش را در انتخابات پارلمانی بهبود بخشد، اما در عمل دیدار بوش از استرالیا چون بوسه مرگ برای جان هوارد و حزب محافظه کارش عمل کرد تا حزب کارگر با شعار استقلال از آمریکا در سیاست خارجی و توجه به مسائل زیست محیطی یکی دیگر از محورهای اتحاد بوش و هوارد به قدرت برسد.
در واقع با توجه به اقتصاد پررونق استرالیا انتخابات اخیر به رفراندومی جهت نزدیکی و اتحاد بیش از حد استرالیا و آمریکا تبدیل شده بود؛ اتحادی که باعث شده بود هوارد «پودل استرالیایی» بوش لقب گیرد و موفقیتهای اقتصادی اش در سایه همراهی با ماجراجوییهای بوش در عراق قرار گیرد.
به این ترتیب پس از رهبران ایتالیا، اسپانیا و انگلیس که قربانی همراهیشان با بوش در جنگ عراق شدند، هوارد هم از صحنه سیاسی استرالیا کناره گرفت تا کوین راد، رهبر نسبتاً جوان حزب کارگر، جانشین هوارد ۶۸ ساله شود.
کوین راد پنجاه ساله که با وعده خروج سربازان استرالیایی از عراق، در پیش گیری یک سیاست خارجی مستقلتر از آمریکا و توجه به مسائل زیست محیطی به قدرت رسیده است، پس از پیروزی در انتخابات به مردم استرالیا اعلام کرد که هر چه زودتر وعدههای انتخاباتیاش را اجرایی خواهد کرد.
حزب کارگر که به بزرگترین پیروزی خود پس از جنگ جهانی دوم دست یافته است احتمالا با پایان شمارش کامل آرا ۸۸ کرسی از ۱۵۰ کرسی پارلمان استرالیا را در برابر ۶۰ کرسی ائتلاف حزب ملی ـ لیبرال هوارد به خود اختصاص میدهد.
کوین راد در نخستین کنفرانس خبری خود به عنوان رهبر تازه استرالیا، از گفت و گوی تلفنی خود با رهبران انگلیس، آمریکا و اندونزی خبر داد. راد که به رغم سیاستهای متفاوتش از جان هوارد تلاش میکند تا دوستی آمریکا را از دست ندهد، در گفت و گوی تلفنی خود با پرزیدنت بوش، از سفر سال آینده اش به این کشور خبر داد.
اما مشخص نیست که آیا راد در مورد برنامه خروج ۵۵۰ سرباز استرالیایی از عراق که جزء وعدههای انتخاباتیاش بوده است هم با بوش صحبت کرده است یا خیر. بوش و هوارد پیش از این اصرار داشتند که خروج سربازان استرالیایی از عراق سیگنالی مبنی بر پیروزی «تروریستها» در جنگ عراق خواهد بود.
راد همچنین بر خلاف هوارد وعده داده بود که در صورت پیروزی با امضای پیمان کیتو صنایع استرالیا را به کنترل گازهای گلخانه ای و دیگر عناصر آلوده کننده محیط زیست متعهد کند. به این ترتیب آمریکا از یکی از نزدیک ترین متحدان خود در مورد سیاستهای زیست محیطی محروم خواهد شد و فشار بر دولت بوش در آستانه اجلاس ماه آینده که در بالی برگزار خواهد شد افزایش خواهد یافت. در جریان اجلاس بالی، رهبران جهان برای تصویب پیمان جدیدی که جایگزین پیمان کیوتو خواهد شد به مذاکره خواهند پرداخت. پیمان کیوتو در سال ۲۰۱۲ منقضی خواهد شد و دولت بوش که تاکنون از تصویب این پیمان خودداری کرده است تحت فشار شدیدی قرار دارد که پیمان جایگزین آن را امضا کند.
کوین راد در جریان کنفرانس خبری خود گفت پیوستن به پیمان کیوتو در میان اولویتهای دولت جدید استرالیا قرار دارد و او در گفت وگوی تلفنی خود با نخست وزیر اندونزی به او گفته است که خود شخصاً هیات استرالیا را در اجلاس ماه آینده رهبری خواهد کرد.
استرالیا یکی از خشک ترین قارههای جهان است و با وجود رونق اقتصادی سالهای اخیر در این کشورروند گرمایش زمین به یکی از دغدغههای مردم این کشور تبدیل شده و استرالیا در حال حاضر یکی از بدترین خشکسالی های خود طی ۱۰۰ سال اخیر را پشت سر میگذارد.
همین مسئله بود که باعث شد راد در جریان کنفرانس خبریاش اعلام کند اولویتهای کاری دولت او بیشک «تغییرات زیستمحیطی و کمبود آب» خواهد بود. راد همچنین اعلام کرد که در گفت وگوهای تلفنیاش با رهبران اندونزی و انگلیس، مسائل زیستمحیطی و روند گرمایش زمین بخش مهمی را به خود اختصاص دادهاند.
علاوه بر اینها انتظار میرود استرالیا که هماکنون نیز از روابط اقتصادی تنگاتنگی با چین برخوردار است، تحت رهبری راد که یک دیپلمات سابق و متخصص مسائل چین است، بیش از گذشته به پکن نزدیک شود.
خبرگزاری شینهوا روز یکشنبه طی گزارشی در مورد انتخابات اخیر استرالیا با اشاره به تسلط راد به زبان ماندارین و مقامی که او طی دهه ۸۰ در سفارت استرالیا در پکن عهدهدار بوده است نوشت:«این تجربیات باعث شدهاند تا راد آشنایی عمیقی با سیاست، فرهنگ و اقتصاد چین داشته باشد.» چین در حال حاضر بزرگترین شریک تجاری استرالیا و عمده ترین خریدار مواد خام این کشور محسوب میشود.
کاخ سفید نیز در نخستین واکنش خود به پیروزی راد در انتخابات پارلمانی استرالیا طی بیانیهای اعلام کرد: «ایالات متحده و استرالیا از دیرباز شرکا و متحدان نزدیکی بودهاند و پرزیدنت بوش چشمانتظار همکاری نزدیک با دولت جدید این کشور است.»
در حال حاضر عمدهترین سد راه پیشبرد سیاستهای جدید حزب کارگر و دولت جدید استرالیا به رهبری کوین راد، مجلس سنای این کشور محسوب میشود که لااقل تا زمان انتخابات آتی که تیرماه سال آینده برگزار میشود، در کنترل حزب محافظهکار باقی خواهد ماند.
انتظار میرود راد تا روز پنجشنبه کابینه جدید خود را معرفی کند و روز دوشنبه هفته آینده نیز رسماً به عنوان نخستوزیر تازه استرالیا سوگند یاد کند.
نویسنده : نیما ملک محمدی
منبع : دیپلماسی ایرانی
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست