دوشنبه, ۱ بهمن, ۱۴۰۳ / 20 January, 2025
مجله ویستا


از درد دل تا درد سر


از درد دل تا درد سر
آیا شما از آن تیپ آدم‌هایی هستید كه سفره دلشان را هر كجا می‌رسند، باز می‌كنند و با هر كه سلام و علیكی داشته باشند، به اصطلاح درد دل می‌كنند؟ اگر این‌گونه هستید، بدانید بسیاری از مشكلاتی كه در آینده برایتان پیش خواهد آمد نتیجه همین درد دل كردن‌ها و سفره دل باز كردن‌ها نزد هر آدم اهل و نااهلی است. همان‌طور كه سخن گفتن می‌تواند به اصلاح امور و ایجاد آرامش در خانواده و اجتماع كمك كند، به همان اندازه نیز می‌تواند بر هم زننده آرامش و امنیت خانواده و جامعه باشد. صحبت كردن و گفتگو می‌تواند حافظ آبرو و اسرار یا بر باد دهنده آبرو و فاش كننده اسرار ما و دیگران باشد. پس بهتر است قدری بیشتر مراقب زبان و سخن گفتن خود باشیم تا آرامش و امنیت خود و خانواده‌مان و نیز دیگران را بر هم نزنیم.
● عصر اطلاعات
قرن بیست و یكم، قرن ارتباطات و اطلاعات است. امروزه اطلاعات جزو ثروت‌های هر كشوری به حساب می‌آید كه همچون طلا، نفت و محصولات دیگر خرید و فروش می‌شود. به نظر شما اطلاعات زندگی شما چقدر ارزش دارد؟ شاید بگویید اطلاعات زندگی را كه نمی‌شود خرید و فروش كرد ولی جالب است بدانید عده‌ای از همین اطلاعات كه گاهی ما ندانسته در اختیارشان می‌گذاریم، در جهت منافع خودشان استفاده می‌كنند. حال ببینیم دیگران از چه راه‌هایی به اطلاعات زندگی ما دست پیدا می كنند؟
● درددل‌های بیجا
یكی از راه‌هایی كه ما اطلاعات زندگی‌مان را در اختیار دیگران می‌گذاریم، درد دل كردن است. درد دل كردن با همسایه، همكار، افراد فامیل یا دوستان گرچه بار غم و ناراحتی ما را در همان لحظه كم می‌كند اما ممكن است در آینده مشكلات بزرگتری برای ما به‌وجود آورد. یادمان باشد لزومی ندارد مسائل و مشكلات زندگی خصوصی ما را دیگران بدانند و بهتر است برای درد دل كردن به مشاوران خانواده یا متخصصان مربوط مراجعه كنیم تا برای درد دلمان مرهمی بیابند.
● تلفن همراه در خیابان
این روزها تلفن‌های همراه باعث شده است كه ما مكالمات‌مان را از داخل منازل یا محل كار به خیابان‌ها و مكان‌های عمومی ببریم. اینجاست كه ما گاهی در صحبت‌هایمان بدون اینكه متوجه باشیم، بسیاری از مسائل زندگی خود را به زبان می‌آوریم. مثلاً دوست شما با تلفن همراه شما تماس می‌گیرد و برای كاری مهم و فوری تقاضای مبلغ نسبتاً زیادی پول می‌كند. شما نیز بدون توجه به اطراف و تحت تا‡ثیر مشكل دوستتان می‌گویید كه <من الان فلان مبلغ پول نقد همراه دارم بیا فلان جا و آن را بگیر تا بعد ..> این جمله می‌تواند برای شما خطراتی به‌وجود آورد، هر چند فكر می‌كنید آدم‌های دور و بر شما به نظر انسان‌های معمولی و سالمی هستند. گاهی برخی دختران یا پسران جوان مشكلات خانوادگی خود را با تلفن همراه یا تلفن‌های عمومی به دوستانشان می‌گویند و اینجاست كه افراد شیاد با اطلاع از مشكل آنها، سعی در وارد شدن به زندگی آنها به بهانه حل مشكل می‌كنند در صورتی‌كه مشكلات بیشتری برای آنها ایجاد خواهند كرد.
● كمی آرام‌تر
گاهی بلند صحبت كردن در خانه مشكل‌ساز می‌شود. زندگی در واحدهای آپارتمانی كه صدای تلویزیون طبقه سوم را ساكنان طبقه اول می‌شنوند، باعث شده است بسیاری از اسرار و اطلاعات خانوادگی لو برود. مثلاً همسایه طبقه دوم شما را در راهروی آپارتمان می‌بیند و به شما تبریك می‌گوید. شما با تعجب به او نگاه می‌كنید و او با خنده می‌گوید "كه مگر قرار نیست برای دخترتان خواستگار بیاید . پسر آقای ... است . نه ؟ ولی از من می‌شنوید جواب منفی بدهید چون ... " در حالی‌‌كه ذهن شما درگیر این قضیه است كه این خانم چطور از موضوع با خبر شده است. گاهی نیز بدون اینكه متوجه باشید با صدای بلند با تلفن صحبت می‌كنید طوری كه تمام ساكنان آپارتمان از كلمات شما می فهمند كه زن برادرتان با شما تماس گرفته یا دختر دایی‌تان از شهرستان به شما تلفن كرده‌ است.
● تنها در خانه
افراد شیاد و سارقان معمولاً از طریق بچه‌ها اطلاعات مورد نیاز خود را به دست می‌آورند. این افراد به بهانه‌های مختلف با فرزندان شما دوست می‌شوند. در كوچه یا خیابان، در پارك‌، مكان‌های ورزشی و به‌خصوص در چت‌روم‌ها و دنیای مجازی اینترنت ممكن است این اتفاق رخ دهد. این وظیفه شماست كه آموزش‌های لازم را به كودكان بدهید تا با افراد غریبه صحبت نكنند و اطلاعات خانواده از جمله زمان‌های خالی بودن منزل و محل نگهداری اسناد، پول و اشیای قیمتی را به آنها ندهند. بهتر است دوستان فرزند خود را شناسایی و از سلامت اخلاقی آنها و خانواده‌هایشان اطمینان حاصل كنید. اگر فرزندان شما گاهی در منزل تنها می‌مانند به آنها یادآوری كنید كه به تلفن‌های افراد ناشناس پاسخ ندهند و هیچ گاه از پشت تلفن یا آیفون بازگو نكنند كه در منزل تنها هستند.
● مراقب باشید
نسبت به افرادی كه گاه مجبور هستید آنها را به منزل بیاورید، مانند تعمیركار، لوله‌كش، نقاش ساختمان یا كارگرانی كه فرش می‌شویند یا باغچه بیل می‌زنند و افرادی كه گاه مجبور هستید از خدمات آنها استفاده كنید مانند رانندگان آژانس‌ها نیز باید هوشیار باشید. این‌گونه افراد معمولاً آدم‌هایی خوش صحبت هستند و شما را مجبور به بحث و گفت‌وگو می‌كنند و درباره قیمت لوازم منزل تا حقوق ماهانه شما و همسرتان و میزان پول تو جیبی فرزندتان از شما سوال می‌كنند . شما مجبور نیستید به هیچ یك از این سوالات پاسخ دهید، مگر اینكه بخواهید اطلاعات زندگی خود را به راحتی در اختیار دیگران بگذارید . البته این افراد انسان‌های زحمتكشی هستند و معمولاً هم قصد سوء استفاده از صحبت‌های شما را ندارند اما ممكن است گفته‌های شما را ناخواسته به كسان دیگری بگویند كه صلاحیت نداشته باشند .
● نامه‌های الكترونیكی یا نامه‌های پستی
اگر از صندوق پست الكترونیك یا همان ایمیل استفاده می‌كنید، مراقب رمز عبور خود باشید. اگر كسی به آن دست پیدا كند می‌تواند از اطلاعات موجود در آن سوء استفاده‌های زیادی بكند. همچنین ضرورتی ندارد اطلاعات خصوصی زندگی خود را برای مدت طولانی در صندوق الكترنیكی خود نگه دارید. اگر عكس‌های خانوادگی خود را از طریق اینترنت برای اقوام خود می‌فرستید، بهتر است بعد از ارسال آنها را از صندوق پستی خود حذف كنید. همچنین صندوق پستی خود را كه پشت در خانه یا آپارتمانتان نصب شده هر روز بازدید كنید تا اگر نامه‌ای دارید آن را بردارید. نامه‌های پستی كه دوستان و آشنایانتان برایتان می‌فرستند اگر به دست افراد ناباب بیفتند ممكن است برایتان دردسرساز شوند.
● چند نكته مهم دیگر
▪ نزد افراد ناشناس از میزان اموال و دارایی موجود در منزل صحبت نكنید.
▪ با غریبه‌ها درباره موقعیت مالی خود صحبت نكنید و نكته دیگر اینكه هیچ‌گاه مشخصات حساب بانكی یا كارت‌های اعتباری خود را از طریق تلفن به دیگران ندهید.
▪ درباره تلفن‌های مشكوك هوشیار باشید.
▪ كارت‌های اعتباری و شماره‌های شناسایی (اعداد رمزی) را در یك مكان امن بگذارید. این شماره‌های شناسایی (اعداد رمزی) مربوط به شخص شماست و نباید آن را به دیگران اعلام كنید.
▪ از افشای محل نگهداری وجوه نقد، جواهرات و اشیای با ارزش خود نزد افرادی كه مورد اطمینان نیستند، جداً پرهیزكنید.
▪ مواقعی كه با كسی همسفر هستید كه او را نمی‌شناسید، به صحبت درباره موضوعات كلی اكتفا كنید.
‌محمدرضا میرغلامی
منبع : روزنامه سلامت