شنبه, ۶ بهمن, ۱۴۰۳ / 25 January, 2025
مجله ویستا
طالعِ تو در دست توست
اگر واقعاً در جستجوی خوشبختی هستید و حقیقتاً میخواهید خوشبخت شوید، در دوردستْ آن را جستجو نکنید؛ چون خوشبختی، نزدیک شماست و با شما فاصلهای ندارد. اصلاً خوشبختی، خارج از شما نیست تا آن را جدای از خود جستجو کنید. بلکه منبع همه خوشبختیها خود شما هستید.
اراده مصمّمتان، تفکّر خلّاقتان و اندیشه سازندهتان، همان خوشبختی است. مگر غیر از این است که همه سعادتمندان عالم با سعی و اراده آهنین به این گوهر ارزشمند، دست یافتهاند؟ آیا آنها خوشبختی را از دیگران طلب کردهاند؟ یا از ثروت و قدرت، تمنّای سعادت داشتند؟ نه دیگران و نه ثروت و نه قدرت، برای خوشبختی کافی به نظر نمیرسد. آنها خوشبختی را در خود دیدند، یافتند و به دست آوردند. بنابراین، آن کسی که باید سعادت را به ما هدیه کند، کسی جز خود ما نیستیم. باید آستین همّت را بالا بزنیم و با ارادهای محکم و تلاشی شکستناپذیر، به دنبال خوشبختی برویم؛ چرا که خوشبختی ما فقط و فقط دست ماست نه هیچ کس دیگر؛ امّا....
● موانع خوشبختی
... امّا خوشبختی هم مانند خیلی چیزهای دیگر، مشکلات و موانعی دارد که شناختن آنها مطمئناً در رسیدن به گوهر خوشبختی به ما کمک شایانی خواهد کرد. حتماً میپرسید چه موانعی؟
آیا همین فکر که «رسیدن به خوشبختی، کاری سخت و دشوار است» نمیتواند مانع خوشبختی محسوب شود. چون بعضی از مردم به اشتباه، اینگونه فکر میکنند و یا حتّی از این هم پا را فراتر میگذارند و معتقدند که رسیدن به خوشبختی، غیرممکن است. مثلاً آنتوان چخوفِ ادیب میگوید: «خوشبختی میلی است محقَّق نشدنی» و یا گفته میشود: «سعادت، شَبَح بزرگی است که همه در جستجوی آن هستند، ولی آن را ندیدهاند یا: «سه چیز است که مردمْ آن را جستجو میکنند، ولی نمییابند: خوشبختی، سلامتی، و راحتی»
شما چهطور؟ آیا شما هم خوشبختی را تا این اندازه دست نیافتنی میدانید؟ به نظر نمیرسد این افکار، کمکی به جز دور کردن انسان از تلاش و فعّالیت در جهت رسیدن به خوشبختی داشته باشد، و فقط خلّاقیت در فکر و عمل را از انسان میگیرد. ما با توجّه به منابع دینیمان اینگونه نیستیم؛ چون دائماً به ما توصیه به امید داشتن و امیدوار بودن میشود و همین حالتِ امید است که راه را بر اینگونه تفکّراتِ غلط میبندد. در فرهنگ فارسی ما نیز «جوینده» را «یابنده» معرفی کردهاند.
آیا به نظر شما این خود یکی از بزرگترین موانع خوشبختی به حساب نمیآید؟ و آیا همین یک مانع را میتوان برای خوشبختی جستجو کرد؟
در پاسخ باید گفت: مادرِ همه موانع، همین تفکّر غلط است؛ امّا موانع کوچک و بزرگ دیگری را نیز میتوان برشمرد که تا اندازهای راه را بر طالب سعادت، تنگ میکنند، از قبیل: احساس گناهکاری، حسادت، چشم و همچشمی، ملامت و سرزنش، و....
به عنوان مثال، حسادت را تصوّر کنید. فردی در دوران کودکی، همبازیهایی داشت که بیشترِ آنها از نظر مادّی از او بهتر بودهاند و همیشه در مقابل آنها احساس حقارت و کوچکی میکرده و به همین دلیل، حسّ حسادت در وجودش پدیدار گشته و این حس، همچنان تقویت شده و او را مدام در نگرانی و پریشانی نگه داشته است؛ چون نتیجه حسادت، چیزی جز این نیست. همچنان که احادیث ما جایگاه حسود را به خوبی به ما معرفی کردهاند. مثلاً از حسود به عنوان کسی که کمترین لذّت را از زندگی میبَرد، یاد شده و گفته شده که حسود، هیچگاه رنگ عزّت و بزرگی را نمیبیند.
با کمی دقّت میتوان دریافت که دقیقاً به همان اندازه که سعادت و خوشبختیِ ما به دست خودمان است، شقاوت و بدبختی ما نیز به دست خودمان است. نباید عواملی از قبیل: بدشانسی، فقر، عدم شهرت، نداشتن موقعیّت اجتماعی، و... را علّت بدبختی خود بدانیم و در حقیقت، تمام استعدادهای خود را کنار گذاشته، تسلیم این گونه مسائل شویم.
نتیجه اینکه: «خوشبختی چشمهای است که همه، آن را جستجو میکنند امّا راه رسیدن به آن را نمیدانند».
● پایگاه محکم خوشبختی
مطمئناً هر انسانِ سعادتمندی، خوشبختی خود را بر پایههای محکمی استوار کرده که در صورت از بین رفتن این ستونهای محکم، در حقیقت، خوشبختیاش از بین میرود.
یکی از مهمترین پایههای سعادت در هر کار، «میل» و «رغبت» شماست؛ یعنی شما تا زمانی که طالب خوشبختی نشدهاید هیچ کس و هیچ چیز نمیتواند در این زمینه به شما کمک کند.
شاید از خود بپرسید: مگر کسی هم وجود دارد که رغبتی به خوشبختی نداشته باشد؟ در پاسخ باید گفت: بله. افراد زیادی هستند که به خاطر مشکلات و سختیهایی که در راه رسیدن به خوشبختی وجود دارد، علی رغم میل باطنیشان، خود را راغب به خوشبختی نشان نمیدهند و همان وضعیّت کسلکننده موجود را ترجیح میدهند، و شاید برای این کارِ خود، دلیلتراشی هم بکنند و همانطور که در قسمت موانع گفته شد، رسیدن به خوشبختی را محال بدانند. در هر حال، باید «خواستن»ی در کار باشد تا بتوان گفت «توانستن»ی به دنبال دارد.
امّا پایه دوم، این است که برای رسیدن به این آرزو، یا بهتر بگوییم، به این خواسته باید «تلاش» کرد؛ تلاشی بیوقفه که شکستهای پیدرپی هم نتواند شما را از این تلاش باز دارد. همینکه میگویند: «من باید این کار را انجام دهم»، نشانه همین تلاش است.
شما که انتظار ندارید همای سعادت، بدون هیچ دردسری از آسمان بر شانهتان بنشیند و ناگهان و بدون هیچ زحمتی شما را خوشبخت کند! پس برخیزید و تلاش را از همین حالا شروع کنید تا نتیجه دلچسب آن را لمس کنید و از خوشبختیای که در انتظارتان نشسته است، لذّت ببرید.
و سرانجام، سومین پایه و اساس برای خوشبختی، تلاش همراه با «اندیشه» و «تدبیر» است؛ تلاشی هدفمند، برنامهریزی شده و گام به گام، نه تلاشی از روی احساس که آنی میآید و آنی هم میرود؛ تلاشی که شما را آرام آرام به هدفتان نزدیک کند، تا به این ترتیب، از آن همه کوشش و پویش، خسته نشوید و خود را ملامت نکنید و نگویید: «من میدانستم که نمیتوانم!»؛ چون ملامت کردنِ خود، یکی از موانع اساسیِ راه پرفراز و نشیب خوشبختی است.
● شاهراهِ خوشبختی
شاید شما برای رسیدن به خوشبختی، راههای زیادی را رفته باشید و یا از این راههای گوناگون، اطلاع پیدا کرده باشید؛ امّا مطمئناً خوشبختی یکی نیست و مسلّماً یک راه هم ندارد. به اقتضای خوشبختیِ شما، راه مناسب آن نیز وجود دارد.
به نظر میرسد که در بین همه این راهها، یک راه وجود دارد که میتوان آن را حقیقتاً «شاهراه خوشبختی» نامید؛ همان راهی که مطمئنترین راه است و منتهی به خوشبختی حقیقی، ابدی، و زوالناپذیر میشود. کدام راه؟ راه «ایمان».ایمان به چه کسی؟ ایمان به خدای یگانه، خدای خوشبختیها، خالق سعادت و سعادتمندان. خدایی که یادِ او آرامبخش دلهاست و دوری از او موجب سختی و تنگی زندگی است.خدایی که قادر مطلق است. غنی مطلق است، و ثروت و قدرت واقعی را باید از او طلب کرد. و آن ثروت و قدرتی که سعادتبخش است، همین ثروت و قدرت است، نه قدرت دنیایی و ثروتی که زوالپذیر است؛ چون زوالپذیر، هیچگاه خوشبخت کننده واقعی نیست. اصلاً هر چیزی که رنگ خدایی ندارد، فانی است و فقط خداست که باقی و ماندنی است.
پس نه ثروت، نه قدرت، نه لباس، نه زیبایی، و نه شُهرتِ من، هیچ کدام مرا به سرمنزل آرامشبخش خوشبختی نمیرساند، مگر اینکه همه اینها را خداوند عطا کند و از او طلب کنیم.
حال به روشنی درمییابیم که شاهراه خوشبختی، همان راهی است که ما را به خداوند، نزدیک کند و فطرت ما را بیدار سازد؛ چون در وجود ما چیزی است بزرگتر از همه عوامل مادّی خوشبختی که ما باید در جستجوی آن باشیم و آن، روح خداجو و خدایی ماست؛ روحی که نه پیر میشود و نه پیری بر او تأثیر میگذارد؛ روحی که اگر در این شاهراه افتاد، هیچ آفتی نمیتواند آن را از بین ببرد، و مرگ هم برایش پایان خوشبختیها نیست. چون او سعادت ابدی را یافته است؛ سعادتی که با مردن، تمام نمیشود و با بیماری، از بین نمیرود و با فقر، تعارضی ندارد؛ چرا که او «حیات طیّبه (زندگی پاک)» و آرامش و رفاه جاودان را یافته است.
● نشانههای خوشبختی
خوشبختی میتواند نشانههای فراوانی داشته باشد و مطمئناً نمیتوان همه آنها را نام برد؛ امّا با استفاده از متون دینیمان به چند گزینه اشاره میکنیم که آنها را موجب سعادت دانستهاند.
یکی از این نشانهها «تحرّک داشتن» است و گفته شده که خوشبختی، هیچگاه با سکون و بطالت بهدست نمیآید.
دیگر نشانه خوشبختی، «عمل کردن به دانستهها»ست و توصیه میشود که با اینکار، خوشبخت شوید.
«همنشینی با دانشمندان و عالمان»، یکی دیگر از نشانههاست. دین مقدّس اسلام، توصیههای زیادی در این زمینه دارد و ارزش و بهای فراوانی برای علم و دانش، و علما و اندیشهمندان قائل شده است، تا آنجا که خوشبختی را در گرو تعامل با دانشمندان میداند.
ایمان، محاسبه نفس، کوشش در راه اجرای فرمانهای خداوند و... را نیز میتوان از این نشانهها دانست. عجیبْ اینجاست که در میان این نشانهها، «چشیدن سختیها و تلخیها» نیز وجود دارد؛ چرا که تا سختی نباشد، راحتی معنا ندارد و تا بیماری نباشد، ارزش سلامتی شناخته نمیشود.
سید مصطفی باقری
http://hadithezendegi.mihanblog.com
http://hadithezendegi.mihanblog.com
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست