دوشنبه, ۱ بهمن, ۱۴۰۳ / 20 January, 2025
مجله ویستا

چرا کنه‌ها می‌چسبند؟


چرا کنه‌ها می‌چسبند؟
شنیده‌‌اید که «فلانی مثل کنه به آدم می‌چسبه؟» فکر می‌کنید این اصطلاح از کجا آمده؟ ریشه‌اش چیست؟ برای این که پاسخ این سوال را بگیرید، لازم است اطلاعاتی از کنه‌ها داشته باشید....
کنه‌ها بندپایانی هستند که خون انسان‌ها و حیوانات را می‌مکند. آنها در سراسر جهان پراکنده‌اند و ناقل تعداد زیادی از بیماری‌ها هستند. کنه‌های بالغ، پهن و بیضی‌شکل‌اند و پوست بدنشان سخت، چرمی‌شکل و چین ‌خورده است. آنها ضمایمی دهانی در زیر بدن‌شان دارند که از بالا دیده نمی‌شود. آنها در محل‌های استراحت مانند درزها و شکاف دیوارها، کف زمین و در مبلمان منازل تخم می‌گذارند. بعضی از گونه‌ها نیز در محل‌های استراحت بین جاده‌ای، اردوگاه‌ها، غارها و شکاف‌ها پیدا می‌شوند. گونه‌‌هایی که از خون انسان تغذیه می‌کنند، به‌طور معمول در اطراف روستاها و خانه‌ها یافت می‌شوند. کنه‌ها اغلب در شب برای مکیدن خون از مخفیگاه‌های خود بیرون می‌آیند و خونخواری‌شان حدود ۳۰ دقیقه طول می‌کشد.
● کنه‌ها ول‌کن نیستند
کنه‌ها تخم‌های خود را به تعداد زیاد روی زمین می‌گذارند و پس از مدتی لاروها از تخم بیرون می‌آیند و از گیاهان اطراف بالا رفته و منتظر عبور یک میزبان مناسب می‌مانند. سپس روی میزبان پریده و خود را برای تغذیه به بخش مناسبی از بدنش (مانند گوش‌ یا روی پلک) می‌چسبانند و شروع به خونخواری می‌کنند. لاروها بعد از چند روز خونخواری کامل روی زمین افتاده و دنبال پناهگاه می‌گردند تا در آنجا به کنه بالغ تبدیل شوند.
سپس کنه ماده بالغ از گیاهان بالا رفته و منتظر میزبان مناسب می‌ماند. پس از انتقال به مدت یک تا چهار هفته به میزبان چسبیده و بعد به زمین می‌افتد و برای تخم‌گذاری مکان‌های سرد در زیر سنگ‌ها و برگ‌های پوسیده را جستجو می‌کند. حال علت پیدایش این ضرب‌المثل را متوجه شدید؟
● کنه، عامل بیماری لایم
آلودگی شدید به کنه‌ها در حیوانات عادی بوده و یکی از دلایل کم‌خونی در آنهاست. این بیماری دوره‌هایی با تب و بدون تب ایجاد می‌کند که در ۲ تا ۱۰ درصد افرادی که درمان نشده‌اند به مرگ منجر می‌شود.
یکی از بیماری‌هایی که توسط کنه منتقل می‌شود، بیماری لایم است. بیماری لایم شبیه آنفلوآنزا است و در۵۰ درصد موارد دانه‌های قرمزی در بدن به وجود آورده و علایمی مانند تب، خستگی، درد عضلات و مفاصل می‌دهد. بیمار ممکن است هفته‌ها یا حتی ماه‌ها پس از گزش کنه آلوده، ورم و درد در مفاصل، فلج صورت یا عفونت مغزی داشته باشد. بیماری‌ لایم بیشتر در مناطق معتدل نیم‌کره شمالی نظیر چین، اروپا، آمریکا و روسیه دیده می‌شود.

مریم منصوری
منبع : روزنامه سلامت