چهارشنبه, ۱۲ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 1 May, 2024
مجله ویستا

شروع برنامه نویسی با جاوا


شروع برنامه نویسی با جاوا
اولین برنامه ای که می نویسیم یک برنامه متکی به خود است بنام Hello World . تفاوت یک برنامه متکی به خود و یک اپلت آن است که در برنامه متکی به خود ( که از این به بعد به آن فقط برنامه خواهیم گفت ) از متدی بنام main( ) استفاده می شود در حالیکه اپلت چنین متدی ندارد .
برنامه Hello World بسیار ساده است و فقط جمله “Hello World” را نمایش می دهد با این حال می توان از آن به عنوان سنگ بنای برنامه های پیشرفته تر استفاده کرد چون تمام برنامه های جاوا ساختار کلی مشابهی دارند. بطور مثال به لیست زیر نگاه کنید :
برای کامپایل کردن برنامه باید از کامپایلر جاوا (javac) استفاده کرد روش کار چنین است :
▪ Java HelloWorld. java
کامپایلر بعد از پایان کار یک فایل کلاس بنام HelloWorld. Class تولید خواهد کرد . اصولاً کامپایلر برای هر کلاس برنامه یک فایل کلاس جداگانه تولید خواهد کرد . فایل تولید شده یک فایل اجرایی مستقل نیست . برای اجرای این فایل باید از اینترپرتر جاوا استفاده کرد . اینترپرتر جاوا ، Java نام دارد . برای اجرای فایل کلاس تولید شده چنین باید کرد :
▪ Java HelloWorld
اگر همه چیز درست پیش رفته باشد ، باید جمله “Hello World!” را روی صفحه کامپیوتر خود مشاهده کنید . نکته : دقت کنید که کامپایلر جاوا و اینترپرتر جاوا دو چیز متفاوتند . کامپایلر از فایل متن برنامه یک فایل کلاس می سازد و اینترپرتر فایل کلاس را اجرا می کند .
● ایجاد یک اپلت جاوا
ایجاد اپلت با ایجاد برنامه فرق دارد و قواعد متفاوتی بر آن حمکفرماست . یک اپلت برای اجرا در صفحات وب نوشته می شود ، بنابراین کمی پیچیده تر از یک برنامه است . در واقع یک اپلت تا زمانی که در یک کاوشگر اجرا نشود خروجی خود را نمایش نخواهد داد .
باید سعی شود برنامه ها ، اپلت ها و صفحات وب را در دایرکتوریهای جداگانه ذخیره کرد . اپلتی که در این قسمت می نویسیم Hello World Applet نام دارد . به لیست زیر نگاه کنید :
اپلت را با نام HelloWorldApplet. Java ذخیره کنید. در مورد یک اپلت باید به چند نکته توجه کنید :
دستور import در خط ۱ شبیه دستور #include در زبان C است با این دستور اپلت می تواند از کلاسهای JDK برای کارهای گرافیکی استفاده کند .
متد Paint ( ) برای نمایش محتویات اپلت است در این جا عبارت Hello World ! روی صفحه نمایش داده خواهد شد اپلت ها متد main( ) ندارند و به جای آن از متدهای init( ) و Start( ) یا Paint ( ) استفاده می کنند .
برای کامپایل کردن این اپلت چنین باید کرد java Hello World Applet. java در این حالت هم کامپایلر یک فایل کلاس به نام Hello World Applet. Class ایجاد خواهد کرد اما برای اجرای یک اپلت یک قدم دیگر هم باید برداشت و آن ایجاد یک فایل HTML است که اپلت در آن اجرا خواهد شد می توانید یک فایل HTML را برای این منظور مشاهده کنید .
● یک HTML برای اجرای اپلت Hello World
▪ تحلیل برنامه :
برای اجرای یک اپلت در فایل HTML باید از برچسب < applet > استفاده کرد برای مشخص کردن نام کلاسی که اپلت در آن است از صفت CODE استفاده کنید . برای مشخص کردن ابعاد پنجره ای که اپلت در آن اجرا خواهد شد از صفت های Width و Height استفاده کنید . اعداد مشخص شده بر حسب پیکسل هستند این فایل را با نام HelloWorldApplet.html ذخیره کنید حالا آماده اید تا اپلت را اجرا کنید این کار به دو روش امکانپذیر است :
۱) استفاده از کاوشگرهای مجهز به جاوا مانند Net Scape
۲) استفاده از برنامه Applet Viewer که با JDK می آید . این برنامه کل صفحه وب را نمی تواند نمایش دهد و فقط اپلت را نمایش خواهد داد .
برای دیدن اپلت در یک کاوشگر ، فایل html فوق را باز کنید ، با این کار صفحه وب و اپلت درون آن به نمایش در خواهد آمد . روش استفاده از applet viewer چنین است .
نکته : با وجود اینکه می توان برنامه applet viewer را از محل فایل html اجرا کرد ولی در این حالت بدون بستن آن نمی توان اپلت را مجدداً بار کرد . در حالیکه اگر مشاهده گر اپلت از محل دیگری اجرا شود ( مانند دستور فوق) می توان یک اپلت را تغییر داده ، مجدداً کامپایل کرده و سپس دوباره در مشاهده گر بار کرد .
بطور کلی جاوا یک زبان برنامه نویسی است که با آن می توان برنامه های متنوعی نوشت بیشترین کاربرد جاوا در اینجا اپلتهایی است که در کاوشگرهای وب قابل مشاهده هستند .
اپلتها برنامه هایی هستند که جزیی از صفحات وب محسوب می شوند . تقریباً هر کاری با اپلت ها امکانپذیر است .
قدرت جاوا در سادگی و استقلال از آن بستر سخت افزاری ( چه در فایل منبع برنامه و چه در کد باینری آن ) است . با جاوا می توان برنامه هایی هم نوشت که بدون کاوشگرهای وب قابل اجرا باشند . اپلت های جاوا را فقط در فایلهای HTML می توان مورد استفاده قرار داد .
منبع : استاد آن‌لاین


همچنین مشاهده کنید