جمعه, ۱۴ دی, ۱۴۰۳ / 3 January, 2025
مجله ویستا

شبهه پردازی و اختلاف افکنی حربه ای علیه وحدت اسلامی وحدت مسلمانان نیاز امروز جهان اسلام


شبهه پردازی و اختلاف افکنی حربه ای علیه وحدت اسلامی وحدت مسلمانان نیاز امروز جهان اسلام
با بیداری اسلامی و احیای شعارهای اصیل اسلامی، دشمنی جبهه استکبار نیز ابعاد گسترده تری یافته و به صورت سازمان یافته تر نمود پیدا کرده است.
زمانی که برج های دوقلو فرو ریختند بوش با عصبانیت مساله جنگ های صلیبی را مطرح ساخت، این گونه اظهارات آنی و قابل چشم پوشی نیست ، بلکه نشان می دهد که نقشه های مستکبران علیه دنیای اسلام تا چه حد گسترده تر شده است. اهانت به پیامبر بزرگوار اسلام(ص) نمونه دیگری بود که از نقشه های شوم استکبار بر علیه اسلام پرده برداشت و در مقاطعی به اشکال مختلف بروز می یابد.
در چنین شرایط حساسی چطور می توان از روی ناآگاهی به سیاست جبهه استکبار- ایجاد اختلاف و نزاع قومی و مذهبی میان مسلمانان و فروپاشی دولت های اسلامی خاورمیانه- روی خوش نشان داد؟
به نظر می رسد دنیای اسلام باید با عبور و اغماض از مسائل اختلاف برانگیز، با وحدت و یکپارچگی توجه خود را به توطئه های رنگارنگ دشمن اصلی مضاعف کند. بخش عمده این رسالت خطیر برعهده روشنفکران و علمای دنیای اسلام است که باید دشمنان اصلی و شیوه های دشمنی را به آحاد مردم معرفی کنند تا مردم در شناخت توطئه ها و نقشه های دشمنان دچار اشتباه نشوند.
از سوی دیگر باید به دولت های اسلامی منطقه خاطر نشان کرد اتحاد دنیای اسلام به نفع ملت های مسلمان و همچنین به سود دولت های اسلامی است. مقام معظم رهبری می فرمایند: «دولت های اسلامی باید به یکدیگر نزدیکتر شوند و اگر به ملت ها، قدرت و توانایی های خود متکی باشند بسیار قوی تر خواهند بود تا این که بخواهند به سیاستمداران آمریکایی اتکا کنند.»
● اتحاد اقتصادی مسلمانان مانعی در برابر غرب
بدون شک بررسی و روشنگری درباره نقشه های شوم استکبار زمینه ایجاد قابلیت های ویژه برای هدایت مسائل مرتبط با موقعیت حساس کنونی و شرایط جهان اسلام را فراهم می کند.
حجت الاسلام جلال نوری، یک کارشناس فرهنگی می گوید: «در غرب به جهت خلأ معنویت، بیم آن می رود که توده های مردم جذب اسلام شوند. غربی ها به شدت از این موضوع در هراسند. از طرف دیگر بخش عمده منابع انرژی و همچنین موقعیت های ژئوپلتیک در اختیار مسلمانان خاورمیانه است. ما می دانیم که نظام غرب برپایه یک نظام سرمایه داری پایه ریزی شده و نبض حیات آن بر روی اقتصادش می چرخد، بنابراین اتحاد مسلمانان در جهت کنترل منابع انرژی (تشکیل اوپک اسلامی) سیاست های غرب را تهدید می کند. در شرایط کنونی اگر اتحاد مسلمین به استفاده کمتر از محصولات غربی منتهی شود، ضربات سنگینی به اقتصاد غرب وارد خواهد شد.»
حجت الاسلام نوری با اعتقاد به این که بازخوانی حرکت های بیگانگان در طی دو، سه قرن اخیر نشان می دهد که آنها هیچ گاه رفتاری مسالمت آمیز با مسلمانان نداشته اند، مگر در مواردی که سود و منفعتی برایشان به همراه داشته است، می گوید: «به یاد بیاورید که چه طور از مهره ای به نام صدام استفاده کردند و سپس به دورش انداختند! یا حمایت از طالبان را در ذهنتان تداعی کنید. همه این حرکت ها نشان می دهد که غرب می خواهد وضع جهان اسلام را به گونه ای بر هم بزند که اتحاد صورت نگیرد. تلاش برای فرقه سازی یکی دیگر از نقشه های شوم آنهاست. درهمین اواخر فرقه ای به نام احمدیه را تاسیس کردند که تونی بلر برای افتتاح مسجد آن شرکت داشت! این فرقه را نه شیعه نه سنی نمی پذیرند.»
● شبهه پردازی برای از هم گسستگی
در جهان اسلام پازل ها و موقعیت های ویژه ای داریم که اگر خوب کنار هم چیده شود و توجه نظر داشته باشیم به لحاظ استراتژیک می توانند عوامل ایجاد یک اتحاد منسجم باشند، عواملی چون قبله واحد، قرآن مجید و پیامبر گرامی اسلام(ص).
حجت الاسلام سیدکاظم شمس از کارشناسان فرهنگی با تأکید بر این مسئله که یکی از راه های پیشرفت اسلام به کارگیری شیوه های محبت آمیز است، می گوید: «ما حتی در برابر اعتقادات اقلیت های دینی هم نباید شیوه اهانت در پیش بگیریم، چون باعث تحریک آنها می شویم. بهتر است طوری رفتار کنیم که آنها هم نسبت به اعتقادات ما صبور باشند. باید مواضع اعتقادی خود را با استدلال بیان کنیم، ولی اگر رفتار اهانت آمیز در پیش بگیریم این شیوه مخالف دستورات اسلام و قرآن است. در ارتباط با اختلافات اندک میان شیعه و سنی هم به یاد داشته باشید اگر اختلاف پیدا شود، توانایی ها گسسته و دشمن غالب خواهد شد.»
حجت الاسلام جلال نوری نیز در این باره معتقد است: «در عبادت، مسئله سر بر مهر گذاشتن یا بر خاک سجده کردن یک مسئله جزئی است. یا این که یک گروهی از مسلمانان گروه دیگر را به خاطر بوسیدن اماکن مقدسه متهم به کفر می کنند، این ها همه تندرویی است. تندرویی هایی به ضرر شالوده و مبانی اسلام است. اما باید توجه داشت که دشمن اصلی جهان اسلام اسرائیل و آمریکاست نه این اختلافات جزئی و حاشیه ای.عالمان دینی باید از پرداختن به این موارد جزئی در شرایط فعلی جداً بپرهیزند. قرآن می فرماید: «به ریسمان الهی چنگ بزنید و دچار تفرقه نشوید.» ملاک برتری مسلمانان تقواست. به خاطر مباحث نظری یا اندیشه ای فقهی و مسائل جزئی نباید به اتحاد که مسئله اصلی است ضربه زد.»
این کارشناس فرهنگی با اعتقاد به این که اگر قرآن رامحور وحدت کلمه قرار دهیم، خیلی از مسائل حل خواهد شد، توضیح می دهد: «مهمترین موضوع که به دین لطمه می زند طرح برخی شبهات است. شبهه مثل موریانه به جان اعتقادات می افتد و ریشه اعتقادی فرد را می سوزاند. ریشه اعتقادی فرد که سوخت، جذب فرقه های دیگری می شود. پس طرح شبهه به معنای تبدیل یک مذهب به مذهب دیگری نیست، بلکه جوانان را به سمت بی دینی و گرایش به فرقه های خودساخته سوق می دهد.
شبهه ظاهری شبیه حق دارد، ولی زیرساختش خراب است. اگر یک شبهه اعتقادی در یک نشریه تخصصی مطرح شود و علمای دین بحث کنند، اشکالی ندارد، اما کشاندن این قبیل مباحث توسط رسانه ها به دامن جامعه کار عاقلانه ای نیست.»
● اختلافات قومی شیطنت دیگری از سوی بیگانگان
هادی صادقی رئیس دانشکده صدا و سیمای قم با تکیه بر این که هرجا در بدنه یکپارچه اسلام اختلافی می بینید، جای پای استکبار نیز کاملا مشهود است، می گوید: «بین سوریه و همسایگانش محلی را برای جدایی طراحی کرده اند (فلسطین اشغالی)، بین پاکستان و هندوستان منطقه کشمیر محل اختلاف است، در خلیج فارس بر سر جزایر سه گانه کشمکش هایی وجود دارد، بین ترکیه و یونان، ارمنستان و آذربایجان نیز وضع به همین شکل است. بیگانگان در این مناطق یا خودشان اختلاف ایجاد کرده اند و یا به اختلاف دامن می زنند. در برخی از این موارد ممکن است مورد اختلاف در بین این کشورها وجود داشته باشد، ولی استکبار اجازه حل اختلاف نمی دهد. نظر آنها بر این است که این قبیل اختلافات باقی بمانند.»
صادقی ادامه می دهد: «شکل دیگری از این اختلافات، اختلافات قومی است که با رواج گرایشات ناسیونالیستی و ایجاد پان مختلف از قبیل پان ترکیسم، پان عربیسم و... شکل می گیرد. اختلاف بین قومیت های ارمنی و ترک، ترک و فارس، سامی و غیرسامی شکل مشهود این قبیل شیطنت هاست. با تشدید چنین شکاف هایی نه تنها برای سایر قومیت ها دشمن تراشی می شود، بلکه بر وضع همان قوم هم تأثیر گذاشته و از آن گروه نیز سلب آرامش می شود. همه این شیطنت ها نشان می دهد که بیگانگان هر زمینه ای را که امکان ایجاد اختلاف بوده تشدید کرده و بهره برده اند!»
● راهکارهای تقویت وحدت کلمه
رئیس دانشکده صدا و سیمای قم معتقد است که تقویت وحدت کلمه مسلمین باید از سه مسیر اصلاح تمایلات، اصلاح ذهنیت ها و اصلاح رفتارها صورت گیرد.
وی می گوید: «مسلمانان باید محور تمایلات خود را ریسمان الهی قرار دهند و از هرگونه بغض نسبت به هم بپرهیزند. با تلاش دولتمردان جهان اسلام باید معرفت دینی مسلمین به شکل روزافزون گسترش پیدا کند. وقتی به فکر توحیدی واحد رسیدیم، مطمئناً رفتارها هم به شکل یکپارچه در مسیر راه ایمان و معرفت توحیدی هدایت خواهند شد. البته بعضی هاتلاش می کنند ابتدا با اصلاح رفتار حرکت سازنده را آغاز کنند که چنین چیزی ممکن نیست. برای رسیدن به چنین اهدافی باید ابتدا تبادلات و رفت وآمدهای فرهنگی در جهان اسلام رونق پیدا کند. نخبگان جامعه اسلامی دیدگاه هایشان را به هم نزدیک کرده و به یک اتحاد فکری برسند. البته نمی خواهیم نقش روابط دیپلماتیک را در حل و فصل مسائل نادیده بگیریم، اما در روابط دیپلماتیک تا جایی که قدرت داری می توانی کار را به پیش ببری، اما در روابط فرهنگی به معرفت توحیدی می رسیم و ریسمان محکمی بین اعتقادات و افکار جامعه اسلامی ایجاد می شود.»
● نقش کتاب در رسیدن به معرفت توحیدی واحد
شاید در دنیای امروز وسعت تأثیرگذاری شبکه های ماهواره ای، شبکه های تلویزیونی و اینترنت بسیار زیاد و فراتر از مرزهای قاره ای باشد، اما هنوز هم کتاب به دلیل اعتبار ذاتی که دارد، عمق تأثیرگذاری اش بیشتر است.
حجت الاسلام جلال نوری می گوید: «هرگاه هر موضوعی وارد کتاب شود، تا سال ها به عنوان سند باقی خواهد ماند. اگر در کتب اسلامی مباحث اختلافی وارد شود، به عنوان مستند و مستمسکی در دست غیرخودی ها قرار می گیرد. مثلا وهابیون یک سری کتاب بین زائرین ایرانی بیت ا ... الحرام توزیع می کنند، با این هدف که وحدت کلمه را زیر سؤال ببرند. بالطبع می شود ما هم کتاب هایی در این زمینه ها چاپ کرده و به تقویت وحدت کلمه کمک کنیم.
در زمان مرحوم آیت ا... بروجردی یکی از شعراء مسلمان اشعاری را علیه خلفا چاپ کرده بود که آیت ا... بروجردی ناشر را فراخواندند و با هزینه شخصی شان از ناشر خواستند این قبیل اشعار را حذف کرده و کتاب را دوباره چاپ کنند. این حرکت مجتهد عالیقدر نشان می دهد که هر حرف و سخنی که ضد وحدت کلمه مسلمین است باید حذف شود.»
حجت الاسلام شمس نیز با طرح این سؤال که آیا بهتر نیست در زمینه اختلافات مذهبی شیعه و سنی، رفتار ائمه(ع) به ویژه حضرت علی(ع) را الگو قرار دهیم می گوید: «علی(ع) بزرگ مردی بود که به خاطر قرآن، پیامبر اکرم(ص) و اتحاد مسلمین از حق مسلم خود گذشت و سکوت اختیار کرد. حتی یاران سنی و شیعه را به برپایی نمازهای جماعت و جمعه تشویق می نمود.»
▪ واقعیت ها و ویژگی های اتحاد اسلامی
وحدت اسلامی در بین مسلمین بسیار فراتر از سازمان یا حزب یا گروه است، بنابراین سرکوب، منع یا شکست دادن چنین نهضتی یا وحدتی، غیرممکن است.
حجت الاسلام علیرضا یحیایی کارشناس فرهنگی در تکمیل صحبت ها می گوید: «واقعیت امر این است که قطعنامه های سازمان ملل، معاهدات صلح، اتحادیه های نظامی، حملات مسلحانه، تکنولوژی پیشرفته، مهندسی نظامی و سلاح های هسته ای هیچ کدام بر وحدت منسجم اسلامی کارساز نخواهد بود. امواج اسلام گرایی در جهان خصوصاً در جوامع غربی، قدرت و سلطأ غرب بر مسلمین و سرزمین ها و منابع ایشان را به شدت رو به زوال برده است. اهداف سیاسی اسلام با وجود بزرگترین نقطه قدرت اسلامی که با تنوع، اشکال و مکاتب آن در جهان متجلی می گردد، در قالب وحدت اسلامی بزرگترین سد در مقابل توطئه های شکل گرفته می تواند باشد. حضرت امام خمینی(ره) می فرمایند: آینده در گرو پیشرفت نهضت عقیدتی و سیاسی اسلام است.»
گالیا توانگر
منبع : روزنامه کیهان