یکشنبه, ۱۴ بهمن, ۱۴۰۳ / 2 February, 2025
مجله ویستا
هنرهایی به سختی رنج و به لطافت عشق
سال ۸۶ از سوی انجمن مفاخر معماری ایران سال استان سمنان نامگذاری شده به همین دلیل هفته جاری، سمنان، مهمان شهر ما، تهران شده بود. البته نه اینکه کل سمنان به تهران آمده باشند، نه! مهمانی سمنان در حد یک نمایشگاه زیبا در مجموعه سعدآباد بود که با حمایت سازمان میراث فرهنگی و گردشگری صورت پذیرفت.
اگر بگویم که این نمایشگاه تمام بازدید کنندگان را متحیر کرده اشتباه نکرده ام. من هم حوالی ظهر در یک روز گرم از آخرین روزهای تیرماه به دیدن سمنان رفتم.
هوای لطیف باغ سعدآباد با درختان سر به فلک کشیده زمین سرسبزش، زیبایی نمایشگاه را افزایش می داد. غرفه های محصولا ت صنعتی و صنایع دستی سمنان در فضای باز سعدآباد چشم انتظار بازدیدکنندگان بودند و من هم مشتاق دیدار غرفه ها! پس شرایط مناسبی بود تا نمایشگاه خلوت توانمندی های استان سمنان را با دقت ببینم.
غرفه های صنایع استان سمنان همگی در یک راستا قرار گرفته اند و توجه هر بازدید کننده ای را به خود جلب می کنند. البته با نگاه اول از خیلی از قطعات صنعتی سردرنیاوردم تا اینکه کارشناس مسوول اداره نظارت بر معادن سازمان صنایع و معادن استان سمنان که در غرفه مواد معدنی ایستاده می گوید: استان سمنان کلکسیون مواد معدنی است و در حال حاضر ۴۱ نوع ماده معدنی در استان شناخته شده که ۳۲ نوع از آن استخراج می شود.
ارزاقی که در کنار تعداد زیادی سنگ معدنی ایستاده ادامه می دهد: در حال حاضر استان سمنان با داشتن ۳۱۴ معدن ذغال، مقام اول را در کشور داراست و به لحاظ ذخیره و استخراج سنگ گچ ، سنگ نمک، زئولیت و سلیستین هم رتبه اول را کسب کرد.
او گفت: استان سمنان به لحاظ ذخیره و استخراج ذغال سنگ رتبه سوم را در کشور داراست.
ارزاقی در ادامه گفت: حدود ۱۴۰۰ کارخانه در استان سمنان وجود دارد که بخش کوچکی از آن در این نمایشگاه در معرض دید قرار گرفته است .
البته وی معتقد است بازدید مردم از نمایشگاه چندان جالب نبوده و علت را کمبود تبلیغات و موقعیت مکانی نمایشگاه می داند.
اما در میان غرفه صنایع به غرفه صنایع بسته بندی که کوچال برمی خورم که توجهم را جلب می کند. در این غرفه محصولا تی وجود دارد که تاکنون با آنها برخوردی نداشته ام. مسوول غرفه می گوید: این صنعت یک صنعت نوین است که از آن جهت بسته بندی محصولا ت دارویی، شیمیایی، پتروشیمی، آرایشی بهداشتی، دامی، غذایی و مکمل های مختلف استفاده می شود.
دکتر نوروز علی رحیمی ادامه می دهد: مواد اولیه در این صنعت فقط مقوا است و لذا علا وه بر مطلوب بودن برای محیط زیست از سبکی وزن وعدم خاصیت ترموستاتیک و الکتروستاتیک و قابلیت حمل و نقل آسان و عدم حساسیت به نور UV (اشعه ماورا بنفش) و قابلیت بازیافت صد در صد هم برخوردار است.
او معتقد است: صنایع داروسازی ما در حال حاضر به شدت به این محصول نیازمند هستند و این محصول می تواند جایگزین بسیار مناسبی برای بشکه های پلا ستیکی باشد.
دکتر رحیمی ادامه می دهد: این محصول در حال حاضر به سایر نقاط کشور و خارج از کشور صادر می شود.
او معتقد است توانمندی های استان سمنان بسیار بیشتر از آن چیزی است که در نمایشگاه تهیه شده و این محصولا ت قسمت بسیار کوچکی از توانمندی های استان را به نمایش می گذارد.
● آموزش عالی سمنان
آن طرف تر، غرفه دانشگاه ها و آموزش عالی استان سمنان است. مسوول دفتر نمایندگی دانشگاه سمنان در تهران می گوید: قبل از انقلا ب استان سمنان فقط دارای ۳ مدرسه عالی بود این در حالیست که در شرایط کنونی ۲۹ دانشگاه داریم و ۶۵ هزار دانشجو در دانشگاه های استان مشغول به تحصیل هستند که در برنامه چهارم توسعه به ۱۲۰ هزار دانشجو خواهد رسید.
● لباس های محلی و آیین های استان سمنان
و اما غرفه ای زیبا که لباس های محلی به دیوار آن چسبیده توجهم را جلب می کندداخل غرفه می روم و با حسین رحمتی که با موی سپید غرفه را اداره می کند به گفت وگو می نشینم. او که از هجده سالگی کلکسیون لباس های محلی استان سمنان را جمع آوری می کرده می گوید: در حال حاضر مردم کمتر از لباس های محلی استفاده می کنند اما مادرم هنوز هم از این لباس ها برتن می کند.
حسین آقا علا وه بر جمع آوری لباس های محلی آیین و سنن استان سمنان را هم بررسی می کند و هر کجا یادداشت یا اثری در مورد این آیین ها می بیند جمع آوری کرده و یادداشت می کند و رسوم فراموش شده استان را برای آیندگان حفظ می کند.
لباس های زیبایی که غرفه حسین رحمتی را به طرز دلچسبی، تزیین کرده اند از دوره صفویه تا اواخر دوره قاجار هستند. او می گوید: من اول از خانواده و اطرافیان شروع کردم و هر کس را که می شنیدم لباس محلی در خانه دارد، به سراغش می رفتم و از او می خواستم لباسش را به هر طریقی که مایل است به من بدهد. اگر خریدنی بود می خریدم و اگر نه از آنها می خواستم آن را به من هدیه کنند. بعد در بین مردم شهر به جست وجو پرداختم و گاهی اوقات لباس ها و اشیای قدیمی را با وسایل خانه خود تعویض می کردم و این شد که موفق شدم ۱۰۰۰ دست لباس جمع آوری کنم.
● مراسم عیدگاه در استان سمنان
حسین محمدی می گوید: من از ۱۳- ۱۴ سالگی به شدت به آیین های قدیمی علا قمند بودم و بعدها شروع به تحقیق در این موارد کردم.
او به یکی از آیین های سنتی استان سمنان اشاره کرد و گفت: در استان سمنان رسمی وجود داشته که در ایام عید برگزار می شد. آن سنت را متناسب با شرایط برگزاری اش عیدگاه می نامیدند.
او ادامه داد : مراسم در عیدگاه رسم بر این بود که نوروزخوانها در آغاز هر عید شروع به آواز خواندن می کردند و شروع یک عید جدید را به مردم نوید می دادند و با آواز نوروزخوانها، خانم های خانه دار به خاته تکانی می پرداختند و با وسیله ای به نام سیم گل که در حکم گچ امروزی بود، دیوارهای خانه خود را سفید می کردند.
وقتی مراسم آغاز می شد، خانم ها و آقایان در دو نقطه مختلف جمع می شدند، مثلا اگر خانم ها در بالا ده جمع می شدند، آقایان به پایین ده می رفتند و مراسم عیدگاه را جشن می گرفتند.
در مراسم عیدگاه انواع بازی ها، آوازها و رقص های مختلف در استان سمنان صورت می گرفت.
حسین آقا می گوید: من حدود ۴۰ بازی دخترانه که در مراسم عیدگاه در سمنان انجام می شد را جمع آوری کرده و نوشته ام که این بازی ها تا ۵۰ سال پیش هم باب بوده اما در حال حاضر به فراموشی سپرده شده اند.
او می گوید: در مراسم عیدگاه انواع غذاهای محلی و شیرینی های مختلف در سمنان پخته می شد.
● ازدواج های سنتی استان سمنان
حسین آقا از دیگر رسومات عیدگاه به سنت خواستگاری اشاره می کند و می گوید: وقتی خانم ها برای عیدگاه دور هم جمع می شدند، سعی می کردند رفتار دخترها را زیرنظر بگیرند تا اگر دختری را مناسب پسر یا پسر برادر خود می دیدند بعد از اتمام عیدگاه به خواستگاری اش بروند. این بود که مادر یک پسر یا عمه و خاله او در این ایام دختری را زیر نظر می گرفتند و بعد از مدتی موضوع را با پسر خود در میان می گذاشتند و به خواستگاری آن دختر می رفتند.
او می گوید: من با چند تن از خانمهایی که در مراسم عیدگاه خواستگاری شده اند هم گفت وگوهایی داشته ام. البته آنها دیگر پا به سن گذاشته اند و صاحب نوه و نتیجه هستند.حسین محمدی توضیح می دهد که این سنت ها از زمان هخامنشیان در استان سمنان وجود داشته .
● سرامیک نقش برجسته تزئینی
از حسین آقا که خداحافظی کردم به سوی دیگر غرفه ها رفتم. صنایع دستی استان سمنان به قدری زیباست که ساعتها متحیر می مانم که چرا تاکنون نامی از صنایع دستی سمنان به میان نیامده است و ما همواره شهرهایی چون اصفهان را به عنوان شهرهای صاحب صنایع دستی می شناسیم! سرامیک نقش برجسته نیز از آثار زیبای این شهر است که غرفه اش توجهم را جلب می کند.
نرگس رجبی که در این غرفه نشسته در معرفی آثار شهرش، سمنان می گوید: سرامیک نقش برجسته تزئینی به عنوان یکی از هنرهای دستی استان سمنان است.
وی می گوید: این سرامیک ها از خاک چینی ساخته می شود که تقریبا ۱۷ مرحله کار روی آن صورت می گیرد تا به دست مصرف کننده برسد.
سرامیک ها به قدری زیبا هستند که نمی توانم چشم از آنها بردارم. ظروف مختلف که با قلم مو روی آنها نقاشی شده و حتی وسایل تزئینی و دکوری و گردن بندهای رنگارنگ و زیبا در آن غرفه چشم نوازی می کند.
● مرصع کاری روی فلز
غرفه مرصع کاری روی فلز را که می بینم حس می کنم به قصر نقره ای هنر وارد شده ام. ظروف زیبای نقره ای که با مهارت خاص روی آنها کار شده با لبخند ملیحشان هنر غیرقابل توصیف هنرمندی را به رخ می کشند که در آن غرفه ایستاده است.
صغری رضوانی از هنرهایی که با دست خود خلق کرده طوری صحبت می کند که گویا از فرزندان دلبندش سخن می گوید.
یک اتوی قدیمی که با دستان این هنرمند به طرز زیبایی تزئین شده توجهم راجلب می کند در کنارش یک منقل و کتری قرار دارد که روح آدم را به روزگاران گذشته پرواز می دهد.
صغری رضوانی می گوید: اینها ورق های کروم هستند که با دست روی آنها کار شد او که یک فانوس قدیمی را با همین روش به زیبایی تزئین کرده می گوید: ۲۸ سال پیش که دخترم به دنیا آمد برق های شهر ما دایما قطع می شد و من برای اینکه کودکم در تاریکی نماند این فانوس را خریدم و این روزها که احتیاج زیادی به آن نیست فانوس را به این شکل با ورق کروم تزئین کرده ام و قصد دارم آن را به دخترم هدیه کنم.
بانوان هنرمند سمنانی در غرفه های مختلف و با آثار متفاوت ، هنرهای دستی خود را در معرض تماشاگذاشته اند تا آنان که عاشق صنایع دستی هستند با بازدید از این غرفه ها روح تشنه خود را سیراب کنند.
● گلیم ، جاجیم، گبه
آن طرف تر بانویی در غرفه گلیم و جاجیم و گبه ، محصولا ت خود را به نمایش گذاشته است. وارد غرفه می شوم. دنیای رنگی گبه و گلیم و جاجیم، چشمانم را اسیر می کند.
بانویی که با دستان خود آن محصولا ت زیبا را با تاری از رنج و پودی ازعشق بافته می گوید: من ۱۵ سال است که تولید کننده این محصولا ت هستم و این آثار در سمنان تولید و به تمام نقاط ایران و خارج از کشور صادر می شوند.
او می گوید: این روزها گرایش مردم به صنایع دستی بیشتر شده و مردم باز کم کم به سنت های نیاکان خودتمایل پیدا کرده و برای خرید گلیم و گبه و جاجیم مراجعه می کنند.
● تابلو درهای قدیمی
درهای کلون دار که این روزها فقط در فیلم ها می بینیم و بادیدنشان به یادروزهای گذشته می افتیم دیگر کمتر در شهرهای بزرگ و ساختمان های سربه فلک کشیده ما به چشم می خورند. اما در نمایشگاه توانمندی های استان سمنان غرفه ای بود که این درهای زیبا را در شکل ها و طرح های متنوع به رخ تماشاگران می کشاند.
وقتی وارد غرفه شدم حس کردم بوی چوب و رنگ سرخ درها مرا به یک کلبه قدیمی در یک جنگل بکر کشانده است. اما اینجا تهران است و ...
پسرجوانی که در این غرفه ایستاده می گوید: این غرفه متعلق به تابلودرهای قدیمی است و ما با درست کردن این تابلودرها سعی بر این داشتیم که یاد و خاطره آن روزها را در ذهن مردم زنده کنیم.
او ادامه می دهد: درهای کلون دار قدیم از دو کوبه تشکیل شده بودند که یک کوبه مخصوص آقایان بود و کوبه دیگر مخصوص خانمها!
کوبه مردانه صدای بم داشته و وقتی آن کوبه به صدا درمی آمد به این معنی بود که یک مرد پشت در است و کوبه زنانه که صدایی آرامتر داشته خبر از یک مهمان زن به صاحب خانه می داد و خانمها برای بازکردن در پشت در می آمدند.
او به یکی از تابلو درها که به طرز زیبایی ساخته شده اشاره کرد و گفت: این درها قفل های شب بند و روزبند داشته و با یک سری گل میخ هایی که کار دست است تزئین شده.
وی می گوید: این درها هنوز در محله های قدیمی سمنان پابرجاست. مضاف بر اینکه این روزها هم مردم تمایل زیادی به این درها نشان می دهند و ما سفارشات زیادی داشته ایم که برای ساختمان های مدرن و امروزی خواستار درهای کلون دار قدیمی بودند.
● صاحبنظران از نمایشگاه می گویند
رئیس سازمان میراث فرهنگی و گردشگری استان سمنان هم در نمایشگاه حضور داشت. او که غرفه ها را با دقت تماشا می کرد گفت: متاسفانه مردم کشور ما استان سمنان را به عنوان یک استان دارای ظرفیت نمی شناختند تا سراغ این استان بیایند و از آثار و جاذبه های آن دیدن کنند.
یکی از اهداف نامگذاری سال ۸۶ به نام استان سمنان این بود که ما در وهله اول شهرمان را به مردم ایران معرفی کنیم و جاذبه های این شهر را در معرض دید قرار دهیم.
● سمنانی ها منتظر مهمان باشید
عباس کاشیان در ادامه گفت: علا وه بر این نمایشگاه ما چند نمایشگاه دیگر هم ترتیب داده ایم که از آن جمله نمایشگاه قلعه های تاریخی در دامغان، کاروانسراها، گرمسار عرفان شرق در شاهرود و جشنواره شکرگزاری انگور در شاهرود، پسته در دامغان، گل نرگس در سمنان و خربزه در گرمسار.
کاشیان افزود: ما مدعی هستیم گل های نرگس سمنان از تمام گل های نرگس ایران معطرتر است این در حالیست که بسیاری ازسمنانی ها هم از این موضوع بی اطلا عند. وی ادامه داد: استان سمنان دارای دو شهر نمونه شهمیرزاد و بستام است که این مساله به تصویب هیات دولت نیز رسیده است.
● من خوش بین هستم
رئیس سازمان میراث فرهنگی و گردشگری سمنان گفت: استان ما به عنوان یک استان کویری و شناخته شده است اما ما در عین کویری بودن به البرز تکیه کرده ایم و این مساله بر هیچ کس پوشیده نیست که البرز تمامی اکوسیستم های دنیا را داراست. یعنی هوای گرم و خشک و کویری سمنان حرکت می کند و با هوای مرطوبی که از شمال می آید در البرز تلا قی می یابند و اینجاست که یک آب و هوای بی نظیر ایجاد می شود که ما باید آن را به دنیا معرفی کنیم.
● استان سمنان به لحاظ شفافیت دید مقام اول دنیا را دارد
کاشیان یادآور شد: دانشمندان، دنیا را از لحاظ منظر و افق دید به ۱۰ منطقه تقسیم کرده اند که استان سمنان و صحرای آریزونا از نظر شفافیت دید مقام اول را دارند.
همچنین این استان به لحاظ موقعیت پرواز از طلوع آفتاب تا غروب خورشید بهترین شرایط را دارد.
او ادامه داد: کویر با تمام جذابیت هایش به همراه تپه های ماسه ای و گنبدها و کفه های نمکی در سمنان رخ نمایی می کنند که نیازمند معرفی و سرمایه گذاری است.
وی معتقد است: شترسواری و اسکی روی شن از جمله مواردی است که می تواند در استان سمنان رونق گیرد و جذب گردشگر کند.
● امروز دریچه ای جدید به روی من گشوده شد
مدیر مسوول مردم سالا ری و پیام سمنان هم برای بازدید از آثار هنرمندان و صنعتگران شهرش به مجموعه سعدآباد آمده است، وی می گوید: غرفه های مختلف مربوط به استان سمنان برای من جذابیت بسیار زیادی داشت.
مصطفی کواکبیان افزود: با وجود اینکه من یک سمنانی هستم اما هنوز به زوایای هنری و صنعتی استان سمنان وقوف نداشتم و امروز دریچه ای جدید به روی من گشوده شد.
کواکبیان ضمن تشکر از دست اندرکاران برپایی نمایشگاه توانمندی های استان سمنان اظهارامیدواری کرد که برای تمامی مردم سمنان این امکان به وجود بیاید که چنین فضاهایی را از نزدیک مشاهده کنند و به آثار سنتی و تاریخی شهرمان پی ببرند و یک عمر تمدن و فرهنگ این خطه کویری را از نزدیک درک کنند.
● راه اندازی سایت معرفی هر استان ضروری است
رئیس کمیسیون امنیت ملی مجلس شورای اسلا می راه اندازی سایت ویژه معرفی هر استان را شرط لا زم بین المللی شدن جشنواره های استانی دانست.
علا » الدین بروجردی رئیس کمیسیون امنیت ملی مجلس شورای اسلا می گفت: برگزاری جشنواره توانمندی های استان سمنان گام بسیار ارزشمندی در جهت معرفی این استان است و جا دارد که از تمام مسوولا نی که زمینه شناخت هر چه بیشتر شهروندان تهرانی و ایرانی را از ویژگی های استان سمنان فراهم آوردند، تشکر کنم.
وی آشنایی جهانگردان خارجی و سفرای دیگر کشورها را با این جشنواره ضروری ارزیابی کرد و افزود: باید با استفاده از تبلیغات مناسب شرایط را به گونه ای فراهم کنیم که مردم کشورهای دیگر هم با ویژگی های منحصر به فرد اقوام کشورمان آشنا شوند و این بی ترید نقش بسیار مهمی در تقویت صنایع دستی استان سمنان و روحیه هنرمندان این منطقه ایفا خواهد کرد.
نماینده مردم تهران در مجلس شورای اسلا می راه اندازی سایت ویژه هر استان را شرط لا زم بین المللی شدن جشنواره های استانی دانست و عنوان کرد: با تحولی که در عرصه ارتباطات ایجاد شده است استفاده از امکاناتی چون اینترنت برای معرفی فرهنگ های بومی کشورمان امری ضروری است.
بروجردی در پایان به نقش موثر شبکه های جهانی ماهواره در راستای معرفی توانمندی های گوناگون کشورمان اشاره و تصریح کرد: با انعکاس این جشنواره در شبکه جهانی جام جم، هم ایرانی های مقیم خارج از کشور با تحولا ت و امکانات کشورمان آشنا می شوند و هم زمینه برگزاری این نمایشگاه و نمایشگاه های مشابه آن در خارج از کشور فراهم می شود.
● استان سمنان در خارج از مرزهای ایران ناشناخته است
سیدعلی رضا قهاری، گفت: استان سمنان در روز معمار و گرامی داشت هویت بخشی به شهرها در سال ۸۵ رتبه اول را به دست آورد و چون از قبل برنامه ای برای ایران شناسی در انجمن آثار و مفاخر معماری ایران تدارک دیده شده بود، هیات امنا، استان سمنان را به عنوان اولین استان برای معرفی برگزیدند.
رئیس انجمن آثار و مفاخر معماری ایران ادامه داد: انتخاب استان سمنان از سوی انجمن مفاخر صرفا یک پیشنهاد بود و تصمیم نهایی بر عهده مسوولا ن استان بود که خوشبختانه مقامات استان سمنان از جمله استاندار با درایت از این پیشنهاد استقبال کردند.
وی با اشاره به ناشناخته بودن استان سمنان در خارج از مرزهای ایران، تصریح کرد: دنیا ایران را با شهرهایی مانند اصفهان و شیراز می شناسد و سمنان برای آنها نام آشنایی نیست و حتی در خود کشور ما هم نسبت به شناخت ویژگی ها و توانمندی های استان سمنان کم لطفی شده و علی رغم آن که سمنان جزو چند استان باستانی کشورمان می باشد برای عموم مردم ناشناخته مانده است.
وی همچنین با تاکید بر ضرورت شناخت هر چه بیشتر جوانان نسبت به ویژگی های ملی کشورمان عنوان کرد: برنامه ایران شناسی انجمن مفاخر معماری ایران در پاسخ به این ضرورت طراحی شده است و ما بر این باور هستیم که اگر جوانان هر استان با قابلیت ها و مفاخر منطقه خودشان آشنا بشوند حسرت دیگران را نمی خورند و با اندک مشکلی عرصه را خالی نمی کنند. قهاری برگزاری جام سمنان و ایجاد دومین دهکده المپیک در استان سمنان را از دیگر برنامه های پیشنهادی انجمن ذکر کرد و گفت: البته انجمن مفاخر وظیفه اجرایی کردن این برنامه ها را ندارد و اجرایی شدن آنها منوط به پیگیری مقامات استانی است.
وی در پایان از پیشنهاد تاسیس خانه اقوام ایرانی در سمنان از سوی انجمن مفاخر خبر داد و خاطر نشان کرد: انجمن مفاخر در راستای نام گذاری سال ۸۶ با عنوان اتحاد ملی، انسجام اسلا می از سوی مقام معظم رهبری این پیشنهاد را به مسوولین استان سمنان ارائه کرد که در واقع لبیک به دعوت مقام معظم رهبری است.
● استانها باید صنایع دستی خود را معرفی کنند
تمام استان ها باید به صورت مجزا صنایع دستی و امکانات ویژه خود را عرضه کنند و این یک ضرورت است.
حسین هاتفی معاونت هنرهای سنتی و صنایع دستی سازمان میراث فرهنگی اظهار داشت: ایران دارای تنوع اقلیمی و قومی قابل توجه ای می باشد و شناساندن فرهنگ و تمدن اقوام مختلف به مردم کشورمان یک ضرورت است.
وی افزود: آشنا شدن مردم با فرهنگ های سایر اقوام باعث افزایش اطلا عات آنها از هم و در نتیجه نزدیک تر شدن آنها به یکدیگر است.
هاتفی با اشاره به جشنواره معرفی صنایع دستی و جاذبه های گردشگری استان سمنان که در کاخ سعدآباد، برپا شده است، گفت: کمتر کسی پیدا می شود که از آن چه در غرفه های مختلف دیده می شود، مطلع باشد و کمتر مردم با آنها آشنا هستند. برگزاری این جشنواره حتی در جهت سال اتحاد ملی و انسجام اسلا می که مقام معظم رهبری بر آن تکیه داشته اند، نیز موثر است.
وی بیان کرد: در جهت ویژگی های صنایع دستی در سطح ملی استان سمنان نمره ۲۰ می گیرد ولی در جهت انتشار، آموزش، حفظ، نگهداری و جلوگیری از منسوخ شدن رشته های بومی احتیاج به بررسی دقیق تری وجود دارد.
● ایران دروازه ورود جهانگردان خواهد شد
عزم عمومی معاونت گردشگری بر این است که با معرفی شایسته جاذبه های گردشگری کشور، ایران را دروازه ورودی جهانگردان کند.
محمدشریف ملک زاده، معاون گردشگری سازمان میراث فرهنگی و صنایع دستی گفت: متاسفانه کشور ما با وجود هزاران هزار میراث تاریخی، طبیعی و معنوی برای دنیا ناشناخته مانده است و صنعت گردشگری که یکی از مهم ترین لوازم رسیدن به توسعه پایدار است، رشد مطلوبی نداشته است.
وی افزود: ایران از نظر طبیعت جزو ۵ کشور برتر و از نظر ابنیه های تاریخی جزو ۱۰ کشور برتر جهان است و ما به عنوان مسوولا ن فرهنگی این کشور باید برخودمان بلرزیم که نتوانسته ایم از این مواهب الهی به طور شایسته ای بهره برداری کنیم.
وی سپس با اشاره به جاذبه های ناشناخته مانده گردشگری استان سمنان یادآور شد: خود من به عنوان معاون گردشگری سازمان میراث فرهنگی تا پیش از تصدی مسوولیتم گمان می کردم سمنان استانی کاملا کویری است که در مسیر راه قرار دارد و البته که این دیدگاه غلط بود و با فضای طبیعی گونه گون استان منطبق نبود.
ملک زاده از برگزاری ۶۱ همایش در طول سال جاری خبر داد و عنوان کرد: سازمان میراث فرهنگی در طول دو سالی که از عمر دولت نهم می گذرد وارد مرحله جدیدی شده است و ما در حوزه گردشگری تمام حوزه ها را فعال کرده ایم و معتقدیم اگر دولت تصدی تمام امور اجرایی را بر عهده بگیرد آن را به قهقرا می برد به همین دلیل برگزاری ۶۱ همایشی را که در طول سال جاری برگزار خواهد شد را با مشارکت فعالا نه بخش خصوصی به انجام خواهیم رساند.
عباس کاشیان، رئیس سازمان میراث فرهنگی استان سمنان در ادامه با تاکید بر خلا» جدی معرفی جاذبه های گردشگری استان سمنان تصریح کرد: استان سمنان هم در حوزه منابع طبیعی و هم در حوزه منابع انسانی بسیار غنی است و حتی بسیاری از صاحب نظران منشا عرفان شرق را در استان سمنان می دانند و معتقدند مولا نا هم عرفان خود را از عرفان عرفای استان سمنان اقتباس کرده است.
وی ادامه داد: می گویند مردم کویر انسانهایی آرام، قانع و خود معیشت هستند که برای رفع نیازهای خود کمتر به دیگران مراجعه می کنند و شاید به همین دلیل جاذبه های گردشگری وصنایع دستی منحصر به فرد استان سمنان ناشناخته مانده و مردم این استان به خاطر جمعیت اندک خود همواره از این حق مسلم شان محروم مانده اند.
زینلی، مشاور اقتصادی انجمن مفاخر معماری ایران هم که در غیاب مهندس علیرضا قهاری و به نیابت از او سخن می گفت برگزاری جشنواره سمنان را گام موثری در جهت بازشناسی و بازیابی تاریخ و هویت ملی دانست و گفت: امیدوارم نسل جوان جامعه که در حقیقت مخاطبان اصلی ما هستند باور کنند که سرمایه های فراوانی در اختیار دارند و خودشان هم به عنوان سرمایه های انسانی بتوانند منشا اثر و کارگشا باشند.
● چمران خواستار دائمی شدن نمایشگاه استان سمنان شد
رئیس شورای شهر تهران ضمن بازدید از نمایشگاه معرفی میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان سمنان خواستار دائمی شدن این نمایشگاه شد.
مهندس مهدی چمران گفت: ایران کشوری پهناور و دارای قابلیت ها و ظرفیت های بالا است که همه مردم از تمام استعدادها و توانمندی های آن مطلع نیستند. از این رو آشنا ساختن مردم با فرهنگ های بومی متنوع کشورمان بسیار ضروری است.
وی با بیان این که ایرانگردی برای خود ایرانی ها ضروری تر از دیگران است عنوان کرد: اگر مردم ما با فرهنگ های بومی کشور خودشان آشنا بشوند به هم نزدیک تر خواهند شد و این کمک بسیار ارزنده ای برای محقق شدن اتحاد ملی خواهد کرد.
رئیس شورای شهر تهران ضمن دعوت از عموم مردم برای بازدید از نمایشگاه معرفی میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان سمنان تاکید کرد: بازدید کنندگان محترم سعی کنند از اتومبیل های شخصی خودشان برای بازدید از این نمایشگاه استفاده نکنند تا سوخت کمتری مصرف بشود.
نویسنده : مرجان حاجی حسنی
منبع : سایر منابع
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست