سه شنبه, ۹ بهمن, ۱۴۰۳ / 28 January, 2025
مجله ویستا

دنیا از پشت شیشه‌های دودی چه شکلی است؟


دنیا از پشت شیشه‌های دودی چه شکلی است؟
عینک آفتابی نوعی عینک است که شیشه‌های آن برای محافظت از چشم در برابر نور آفتاب، تیره یا رنگی شده‌اند.شاید شما هم از آن دسته افرادی باشید که در نور آفتاب و در طول روز احساس ناراحتی می‌کنید، به خصوص اگر بخواهید در هوای آزاد و در نور آفتاب، نوشته‌ای را مطالعه کنید.
برف و آب، نور محیط را به طرف چشم منعکس می‌کنند، بنابراین در محیط‌هایی مانند ساحل دریا یا هنگام ورزش‌هایی مانند اسکی نور بیشتری از محیط به طرف چشم منعکس می‌شود و لازم است حتما از عینک آفتابی استفاده کنیم. علاوه بر محافظت چشم در برابر نور ماوراء بنفش خورشید، خیلی‌ها عینک آفتابی می‌زنند برای خوش‌تیپ و شیک‌ شدن و اگر شما به دنبال مد هستید، می دانید هر چند وقت یک بار مدل‌ها و طرح‌هایی جدید توسط کارخانه‌ها و طراحان معروف عینک آفتابی به بازار ارایه می‌شود.
● چرا عینک آفتابی؟
نیازی نیست که مستقیم به خورشید نگاه کنید تا چشمانتان آسیب ببینند، اشعه ماوراء بنفش خورشید از روی شن، برف، سنگ و آب و تمام سطوح اطراف ما، به طرف چشم منعکس می‌شود و اثرات مضر خود را بر چشم وارد می‌کند.اشعه ماوراء بنفش خورشید می‌تواند موجب ابتلا به پیرچشمی و آب‌مروارید شود، به علاوه سوختگی قرنیه که موجب کوری می‌شود نیز از شاهکارهای دیگر این اشعه است. تحقیقات جدید در سال‌های اخیر نشان داده‌اند قرار گرفتن برای ساعات طولانی بدون محافظ در برابر نور خورشید شانس ابتلا به بیماری‌های چشمی را افزایش می‌دهد.
متخصصان چشم توصیه می‌کنند اگر شما قرار است ساعت های طولانی در هوای آزاد مشغول کار باشید یا اگر برای برنزه شدن از نور آفتاب استفاده می‌کنید، حتما باید مجهز به یک کلاه لبه‌دار و یک عینک آفتابی مناسب باشید. مهندسان، کارگران، جوشکارها یا حتی کسانی که از لامپ‌های مخصوص برنزه کردن بدن یا سولاریوم استفاده می‌کنند،حتما بایدازعینک‌های آفتابی که نور ماوراء بنفش را جذب می‌کند استفاده نمایند.
جالب است بدانید نور ماوراء بنفش خورشید به دو نوع اصلی A و B تقسیم می‌شود. نوع A، طول موج بلندتری دارد و نزدیک‌تر به بخش آبی طیف مریی است. این نوع نور ماوراء بنفش باعث سوختگی، برنزه شدن، ایجاد چین‌وچروک و پیری پوست می‌شود. نوع B، فعال‌تر از نوع اول است و طول موج کوتاه‌تری دارد و موجب سوختگی شدید پوست و حتی سرطان پوست می‌شود.
قرار گرفتن بیش از حد در معرض نور خورشید یا سایر منابع مصنوعی نور ماوراء بنفش، موجب سوختگی لایه‌های سطحی پوست یعنی قرنیه و ملتحمه می‌شود و چیزی مانند آفتاب‌سوختگی در روی پوست را، بر روی بافت‌های سطحی چشم به وجود می‌آورد. احتمال این آسیب در محیط‌هایی که نور ماوراء بنفش را منعکس می‌کنند مانند آب و برف بیشتر است.
سوختگی سطحی بافت‌های چشم گرچه دردناک است ولی خودبه‌خود و در طول یک تا دو روز بهبود می‌یابد. تابش طولانی‌مدت نور آفتاب به چشم باعث آسیب لایه‌های داخلی‌تر چشم می‌شود.کاتاراکت یا تیرگی عدسی که تقریبا نیمی از اختلالات چشمی را تشکیل داده و سالانه ۲۰ میلیون نفر را تحت تأثیر قرار می‌دهد، با نور آفتاب و تابش اشعه ماوارء بنفش به چشم ارتباط دارد.
Macular degeneration آسیب دیگر شبکیه است که با افزایش سن و در مرکز میدان دید به وجود می‌آید و علت اصلی کوری در کانادایی‌های بالای ۵۰ سال است و با تابش اشعه ماوراء بنفش و نور آبی شدید به چشم ارتباط دارد.بنابراین حتما باید بر روی عینک آفتابی که خریداری می‌کنید میزان جذب اشعه ماوراء بنفش نوع A و نوع B درج شده باشد.
● لنز یا شیشه عینک آفتابی
رنگ لنز یا شیشه یا عدسی عینک آفتابی بسیار متفاوت است و براساس سبک و مد و هدفی که از استفاده از عینک آفتابی داریم، انتخاب می‌شود. با این وجود اکثر افراد شیشه‌های دودی، قهوه‌ای و سبز را برمی‌گزینند، این سه رنگ شکست نور را به حداقل می‌رسانند. شکست نور به خصوص هنگام رانندگی با عینک آفتابی خطرناک است.
▪ رنگ‌های سبز و قهوه‌ای شیشه عینک آفتابی باعث حداقل شکست نور می‌شوند ولی کنتراست را افزایش می‌دهند.
▪ لنزهای قرمز برای نورهای با شدت متوسط و پایین مانند نور آفتاب در طلوع یا غروب خورشید مناسب‌اند چون کنتراست محیط را افزایش می‌دهند ولی عیب آن‌ها افزایش شکست نور است.
▪ لنزهای نارنجی و زرد بهترین قدرت افزایش کنتراست را دارند و عمق دید را بیشتر می‌کنند ولی باعث شکست نور می‌شوند. عینک‌های آفتابی با شیشه نارنجی و زرد را گلف‌بازها و تیرانداز‌ها بیشتر انتخاب می‌کنند چون با آن تا مسافت زیادی را بدون مشکل می‌توانند ببینند.
▪ شیشه‌های عینک آفتابی به رنگ آبی و ارغوانی خاصیت مهمی ندارند و صرفا به دلیل زیبایی استفاده می‌شوند.
▪ لنزهای بدون رنگ برای محافظت چشم در برابر غبار، ذرات ریز و مواد شیمیایی استفاده می‌شوند. این عینک‌ها گزینه‌های مناسبی برای دندان‌پزشکان، تراشکاران، تکنسین‌های شیمی و آزمایشگاه هستند.
منبع : روزنامه تهران امروز