جمعه, ۵ بهمن, ۱۴۰۳ / 24 January, 2025
مجله ویستا
امنیت هوشمند
تصادفات رانندگی، کموبیش اتفاق میافتند. براساس آمار موسسه حملونقل امریکا، در سال ۲۰۰۵ بیش از ۱۰ میلیون وسیله نقلیه باعث بروز ۵/۶ میلیون تصادف شدهاند که ۸/۱ میلیون از آنها به جراحت حدود ۷/۲ میلیون نفر انجامیده و ۳۹۱۸۹ تصادف دیگر نیز منجر به مرگ ۴۳۴۴۳ نفر شده است. این وضعیت، قتلعامی گسترده بهنظر میآید. بااینوجود، مرگ و میر، مصدومیت و مجروحیتها در هر مایل نسبت به ۲۰ سال گذشته به نصف کاهش یافتهاست. دلیل این کاهش، افزایش ایمنی وسیلههای نقلیه مسافربری و حفاظت آنها از سرنشینان است. سامانههای فعال ایمنی مثل «کنترل انقباض خودرو» و ترمزهای ضدقفل، در مواقع خطر قابلیت هدایتپذیری مناسبی را برای راننده فراهم میکنند.
سامانههای ایمنی خودکار مثل کمربند ایمنی، کیسه هوا و قسمتهای جاذب نیرو که مانع از آسیبرسیدن به سرنشینان میشوند، از شدت جراحات تصادفات رانندگی کاستهاند. براساس گزارش مؤسسه حملونقل ایالات متحده امریکا در سال ۲۰۰۵، کمربندهای ایمنی از مرگ ۱۶هزار نفر و کیسههای هوا از مرگ ۳هزار نفر جلوگیری کردهاند.
این مؤسسه اعلام کردهاست که اجباری شدن استفاده از اولین سامانه ایمنی هوشمند واقعی، چیزی فراتر از سامانههای ایمنی خودکار و فعال است. استاندارد جدید که از اول سپتامبر ۲۰۱۱ اجرا میشود، از خودروسازان میخواهد تا تمامی وسایل نقلیه را به سامانه کنترل پایداری الکترونیک مجهز کنند. این سامانه، هنگام سر خوردن خودرو، بهطور خودکار هر چرخ را بهصورت جداگانه تحت کنترل قرار میدهد.
این مؤسسه پیشبینی کردهاست که کنترل پایداری الکترونیک ESC سالانه باعث نجات جان ۵۳۰۰ تا ۹۶۰۰ نفر خواهد شد و از مجروح شدن ۲۳۸هزار نفر نیز پیشگیری میکند.
ESC فناوری بیش از موفقیت در عرصه ایمنی خودرو است. این سامانه دری را بهروی انواع مختلف و جدید سامانههای هوشمند میگشاید که از حسگرها و رایانه برای پیشبینی و واکنش در برابر خطرات، آن هم مستقل از راننده، استفاده میکند.
پیشبینیهای مؤسسه حملونقل امریکا مبتنی بر تجربه است. شمار خودروهای دارای ESC از زمانی که رابرت بوش و دایملر این فناوری را در ۱۹۹۵ عرضه کردند، بهطور پیوسته در حال افزایش است.
در حال حاضر، بیشتر خودروهای اروپایی و حدود یکسوم از خودروهای امریکایی مجهز به ESC هستند. خودروسازان امریکایی از این استانداردها در خودروهای ورزشی و ونها استفاده میکنند و قصد دارند تا قبل از ضربالاجل ۲۰۱۱، شمار خودروهای دارای ESC را افزایش دهند. دراین مورد، دادههای فراوانی برای تجزیهوتحلیل در اختیار محققان قرار گرفتهاست. در سال ۲۰۰۴، اداره ملی امنیت ترافیک و بزرگراه های امریکا، با بررسی تصادفات صورت گرفته بین سالهای ۱۹۹۷ تا ۲۰۰۲ توسط اولین خودروهایی که مجهز به ESC بودند، دریافتند این سامانه باعث کاهش ۳۵درصدی تصادفات وسایل نقلیه مسافربری و کاهش قابل ملاحظه ۶۷درصدی برای SUVها بوده و زمینهساز کاهش مرگومیر با درصدهایی مشابه بودهاست.
در سال ۲۰۰۶، مؤسسه بیمه برای امنیت جادهها، به این نتیجه رسید که سامانه کنترل پایداری الکترونیک ESC قادر است نزدیک به یکسوم از سوانح منجر به مرگ و ۸۰درصد از واژگونی خودروها را کاهش دهد. خودروسازان قبل از این پژوهش بخوبی از این موضوع آگاه بودند، چون ESC جزئی از تجهیزات استاندارد نصبشده در بسیاری از SUVهای بزرگ است.
تحقیقی که توسط مؤسسه تحقیقاتی حملونقل دانشگاه میشیگان انجام شد، نشان داد که سامانه کنترل پایداری الکترونیک ESCباعث کاهش حوادث غیرجرحی که در آنها راننده کنترل خودرو را از دست میدهد، شدهاست. این کاهش در SUVها به میزان ۳۵درصد و خودروهای مسافربری به میزان ۴۵درصد بودهاست. در جادههای لغزنده، برفی یا یخزده، این درصدها به ۸۸ برای SUVها و ۷۵ برای خودروهای مسافربری میرسد. «جان ورد روفه» رئیس بخش تجزیهوتحلیل ایمنی مؤسسه میگوید: «از زمان ساختهشدن کمربند ایمنی تاکنون، این سامانه (ESC) درخشانترین ابزار ایمنی در خودروهاست.»
● ویژگیها و مشخصات سامانه
ESC به حفظ وسیله نقلیه در راستای جهت موردنظر راننده، کمک میکند.
چرخیدن خودرو به دور خود، هنگامی رخ میدهد که خودرو به سرعت تغییر جهت میدهد. مثلاً فرض کنید چیزی از پشت یک کامیون به وسط جاده بیفتد. راننده بهسرعت به تغییر جهت شدید به چپ میرود تا با آن برخورد نکند و بعد سعی میکند خودرو را کنترل و تعادل آن را حفظ کند. با گرداندن چرخهای جلو به راست، خودرو به سمت راست متمایل میشود اما نیروی ناشی از پیچیدن، باعث لغزیدن عقب خودرو به سمت چپ شده و خودرو نهتنها تعادل خود را از دست میدهد بلکه شروع به چرخیدن کرده و ممکن است از جاده خارج شود.
رانندگان میتوانند با استفاده از ترمز و برگرداندن فرمان از مسیر موردنظر، برای لحظهای منحرف شده، اما کنترل خودرو را حفظ کنند، حتی رانندهای که میداند این کار را چگونه انجام دهد، ممکن است نتواند ظرف چند ثانیهای که این حادثه رخ میدهد، واکنشی مناسب از خود نشان دهد.
ESC در پشت صحنه با مقایسه وضعیت چرخهای جلو، جهت حرکت واقعی و جهتی که خودرو باید به آن سمت برود، پایداری خودرو را حفظ میکند. این سامانه میتواند تشخیص دهد که چه زمانی جهت حرکت خودرو به سرعت تغییر میکند و ترمز را بهطور انتخابی جداگانه به هر چرخ اعمال کند. بعضی سامانههای ESC دور موتور را نیز کاهش میدهند تا اینکه از انحراف خودرو جلوگیری کند. این سامانهها همچنین زمانی که راننده کمتر از میزان موردنیاز فرمان را بچرخاند، عمل میکند. این مورد هنگامی اتفاق میافتد که راننده در مورد پیچ دچار اشتباه شود. یعنی راننده به سرعت وارد پیچ میشود و بعد سعی میکند در حالی که سرعت زیادی دارد، فوراً بپیچد. سامانه کنترل پایداری الکترونیک متوجه میشود که مسیر خودرو بهخاطر وضعیت فرمان بهاندازه کافی سریع تغییر نمیکند و هنگامی که قسمت جلوی خودرو شروع به انحراف میکند، سامانه کنترل پایداری الکترونیک بهطور انتخابی از ترمزها استفاده میکند تا خودرو به راهش ادامه دهد. سامانه کنترل پایداری الکترونیک بر پایه دو پیشرفت اخیر ساخته شده است که عبارتند از: ترمزهای ضدقفل و کنترل اصطکاک. بهعقیده «فیل هدلی» سرمهندس بخش فناوری پیشرفته شرکت کانتیننتال که کارپرد اصلی ESC است: «این یک تکامل است. ترمزهای ضدقفل تنها میتوانند فشار ترمز را کاهش دهند و قادر به افزایش فشار ترمز نیستند. آنها عموماً از حسگرهای مقایسهای یا مغناطیسی برای درنظر گرفتن سرعت هر چرخ در هنگام حرکت، سود میبرند. هنگامی که راننده ترمز میکند، سامانه متوجه میشود که بعضی چرخها آرامتر میچرخند. لذا از فشار ترمز در چرخهایی که آرامتر میچرخند کاسته و از قفل شدن آن جلوگیری میکنند تا منجر به ترمزی سریعتر و ایمنتر شود. سامانه کنترل اصطکاک از کاهش اصطکاک خودرو در هنگامی که راننده فرمان را بهشدت بچرخاند، جلوگیری میکند. سامانه ضدقفل و کنترل اصطکاک هردو سرعت چرخش چرخ را اندازه میگیرند، اما سامانه ترمز ضدقفل از فشار چرخهایی میکاهد که در حال توقف هستند و کنترل اصطکاک فشار ترمز را بر روی چرخهایی که خیلی سریعتر میچرخند، افزایش میدهد.»
هدلی میگوید: «سامانه کنترل پایداری الکترونیک ارزش و منطق بیشتری به ترمز ضدقفل میدهد. این سامانه میتواند ترمز بگیرد و از کنترلکننده موتور برای کاهش دور موتور استفاده کند. مهمترین تفاوت این است که کنترل اصطکاک میتواند بدون دخالت راننده بهطور مستقل ترمز کند.»
سامانه کنترل پایداری الکترونیک توانسته است با تلفیق حسگرهای پیچیده و پردازندههای پیشرفته، کنترل هوشمند ترمز را بهمرتبهای جدید برساند. یک سامانه معمولی ESC از عناصر اولیه ضدقفل و کنترل اصطکاک تشکیل شدهاست. این دو عنصر شامل حسگرهای سرعت چرخ و بخش تعدیلکننده فشار هیدرولیک است که بهطور مجزا در هرچرخ فشار ترمز را حس و کنترل میکند. سامانه کنترل پایداری الکترونیک هنگامی که بر روی خودرو نصب میشود، رفتار تعدیلکننده هیدرولیک را تحت کنترل خود قرار میدهد. ESC از سه حسگر دیگری که روی هیچ سامانه ایمنی دیگری یافت نمیشود، بهرهمند است. اولین حسگر، زاویه فرمان را در جهتی که راننده قصد دارد حرکت کند، اندازهگیری میکند. یکی از آنها چراغی را بر روی صفحه سوراخی که روی میل فرمان نصب شده روشن میکند و همراه چرخها میچرخد، اما چند لحظهای طول میکشد تا این حسگر بهطور کامل آماده به کار شود.
نوع دیگری از این حسگر، زیر پردازندهای مدرج است که موقعیت فرمان را در حافظه خود ثبت میکند و حتی اگر باتری خودرو برداشته شود این حسگر از کار نمیافتد.
حسگر بسیار حساس دوم، تراشهای شتابسنج است که شتاب جانبی را اندازهگیری میکند. معمولاً در شتابسنجها سگدست یا شانهای بهکار رفته که هنگام شتاب گرفتن خودرو یا کم شدن از شتاب خودرو، شکل خود را از دست میدهند. ( شبیه به آنتن خودرو که جلو و عقب میشود). این تغییر شکل، بار الکتریکی سگدست را به اندازه شتاب تغییر میدهد. ریز شتاب سنجها از نیمه دوم دهه ۱۹۹۰ برای فعال کردن کیسه هوا، در خودروها مورداستفاده قرار گرفتهاند.
حسگری که میزان انحراف چرخش حول محور عمودی خودرو را اندازهگیری میکند، محصولی جدید بود که در ۱۹۹۵ توسط بوش و مرسدس معرفی شد. در قلب این حسگر یک ژیروسکوپ MEMS نصب شده که از خاصیت تمایل اجسام لزران به لرزش در صفحه خود سود میبرد. هنگامی که ژیروسکوپ از صفحه خود خارج شود، کششی ایجاد میکند که بهطور الکترونیکی حس شده و به رایانه ESC منتقل میشود.
این حسگرها با یکدیگر کار کرده، محاسبه، اندازهگیری و پردازش میکنند تا اینکه تصمیمبگیرند چه زمانی سامانه وارد عمل شود. ESC میزان انحراف و دادههای شتابسنجها را بهطور مداوم تجزیهوتحلیل میکند تا موقعیت خودرو را تعیین کرده و آهنگ تغییر آن را مشخص کند. این سامانه اطلاعات بهدست آمده را با موقعیت چرخها و فرمان مقایسه میکند و لازم است بخوبی و با دقت تمام تنظیم شدهباشند تا بتوانند میان رانندهای که از خودروی دیگری که آرام در یک جاده دوطرفه حرکت میکند سبقت میگیرد با رانندهای که کنترل خودرویش را برای عدم برخورد با مانعی پیشبینی نشده از دست داده است، تمایز قائل شوند. اگر استفاده از رایانه برای تصمیمگیری پیچیده بهنظر میرسد، به این خاطر است که واقعاً هم همینطور است. ESC مجاز نیست اشتباه کند. مثلاً وقتی خودرویی با سرعت ۱۲۰ کیلومتر در ساعت قصد سبقت از یک کامیون در یک بزرگراه را داشتهباشد، اقدام به ترمز کند. ESC باید در هر لحظه تصمیم درست بگیرد وگرنه راننده را به دردسر میاندازد. که این بهمعنای تهیه الگوریتمی بیعیب و نقص است. دستهای از قواعد ریاضی که فرمان میدهد که چگونه سامانه در هر پیشامد ممکن رفتار کند. الگوریتمهای ESC دادهها را از حسگرها جمعآوری کرده و آن را با مدل رفتار خودرو ۵۰ تا ۱۵۰بار درثانیه مقایسه میکند و همواره بهدنبال مواقعی از ناهماهنگی است که زاویه چرخها به یک سمت باشد، اما خودرو مسیر خود را بهدرستی در جهت چرخها طی نکند.
اما الگوریتمی واحد برای تمام خودروها وجود ندارد. بنا به گفته «اسکات دال» مسئول بازاریابی و برنامهریزی تولید بخش شاسی شرکت بوش: «ما با الگوریتم الگو شروع کردیم، اما باید آنرا برای هر خودرو بهطور جداگانه تعریف کنیم. فرمانهای آن الگوریتم ابتدا برای ریز تراشههایی با حافظه ۲۵۶ کیلو بایت طراحی شدهبود که هماکنون به ۴۰ مگابایت افزایش یافته است و میتواند براساس ۴۰۰ متغیر عمل کند. دال میگوید: «یک الگوریتم، با شبیهسازی وسیله نقلیه و تحلیل دینامیک آن آغاز میشود. یافتن بعضی متغیرهای ابتدایی، کاری سادهاست. مثلاً فاصله بین محور جلو وعقب، عرض جاده، ارتفاع، دور موتور، مرکز ثقل وسیله، فشار ترمز و دیگر متغیرها نظیر بدنه و خطوط جانبی، تخمین زده میشوند». دال میگوید: «وقتی شما طرح بدنه را بر روی کاغذ میکشید آسان است که چنین چیزهایی را بسازید الگوریتمها بر یک سری معادلاتی استوار هستند و ما از تجربیات خود برای قرار دادن متغیرهای اصلی در این معادلات استفاده میکنیم. » او اضافه میکند که: « نقطه شروع خوبی است، اما شاید بعد از آن باید خودرو را وارد مرحله عملیاتی کنید و آزمونهایی را برای عملکرد آن ترتیب دهید. ما یک سری از آزمونهای استانداردی را در نظر گرفتهایم که از جمله آنها: توقف در مسیر مستقیم، توقف همراه با لغزش و سر خوردن خودرو، تغییر مسیر به خطی دیگر، تغییر مسیر به دو خط مجاور و غیره. سپس دادهها را جمعآوری و آنها را وارد الگوریتم میکنیم. بعد دوباره این کار را انجام میدهیم. یعنی با خودرو تعویض خط را تکرار میکنیم و معمولاً یکی از ۴۰۰ مؤلفهای را که شما میتوانید آزمایش کرده و یا اندازهگیری کنید، تغییر میدهیم.»
شرکت بوش اعلام کرد که آزمایشها باید در زمستان نیز انجام شود و به دو زمستان نیاز دارد آنها میخواهند تمام شرایط و موقعیتهای ممکن را پیشبینی کنند. ESC بر روی برف آبشده، همینطور برف ضخیم و سفت، برفاب و برف نشسته بر روی یخ، آزمایش شود. نهتنها باید برای هردو خودرو ESC جداگانه تعریفشود، بلکه بعضی از آنها نیاز به تغییراتی گسترده دارند. دال میگوید: «اولین سامانههای ESC برای خودروهای با نیروی محرکه در محور عقب (دیفرانسیل عقب) طراحی شدهبود، ولی وقتی خواستیم برای اولین بار این سامانه را روی خودروهای پیکاپ سوار کنیم، باید دو دیفرانسیل بودن خودرو را و حتی زمانی را که هر دو محور درگیر هستند، درنظر میگرفتیم. ما باید بدانیم که کدام محور درگیر است. اگر خودرو در حالت حرکت با نیروی چهار چرخ باشد و شما بخواهید نیروی ترمز را به چرخهای جلو اعمال کنید باید بههمین ترتیب از سرعت محور عقب بکاهید تا مداخله مؤثر باشد. لذا باید ببینیم آیا لازم است خودرو از حالت دو دیفرانسیل خارج شود یا اینکه در همان حالت بماند و نیز اینکه دور موتور چقدر باشد.»
عمل پیچیدن بین خودروهای با مارکهای مختلف، متفاوت است. بر اساس گفته «پل مرنوریو» مدیر بازاریابی شرکت بوش، اگر شما سوار یک خودروی لوکس شدهباشید (مثلاً مرسدس کلاس S ) معمولاًٌ بر این خودرو افراد مسنتر سوار میشوند و بنابراین ESC باید به سرعت وارد عمل شود. ریو میگوید: «اما اگر خودرویی مثل کروتی ورزشی باشد، شما باید به آن اجازه مانور زیادی بدهید و راننده آزادی عمل بیشتری داشتهباشد در واقع کوروتی دارای دکمه غیرفعال کردن ESC است تا بتواند هر کاری را که بخواهد انجام دهد با این حال، این سامانه در حالت عادی همیشه باید روشن باشد.»
سازندگان ESC مثل بوش و کانتیننتال، همیشه تنظیمات کارخانه را فعال میکنند. این امر باعث مشکلی میشود که تا بهحال کسی به آن دچار نشدهاست و آن اینکه تغییرات لازم بعدی را چگونه پس از فروش خودرو در این سامانه ایجاد کنیم؟
مثلاً وقتی صاحب خودرویی میخواهد زیر سیستم تعلیق، جک بزند یا از لاستیک بزرگتری استفاده کند، تغییر در مرکز ثقل و اندازه چرخها و جاده میتواند براحتی ESC را بیاثر کند. با وجود تمام این چالشها، سامانههای هوشمند آمدهاند تا ماندگار شوند.
دال میگوید: «این امر تنها به ترمزها ختم نمیشود، سامانههای اولیه، ترمزها و دور موتور را کنترل میکردند، اما از خود پرسیدیم که برای افزایش ایمنی و راحتی چه کارهای دیگری میتوانیم انجام دهیم؟»
پاککننده ترمز، نمونهای از این کارهاست. دال میگوید:« اکنون سامانههایی در حال ساخت هستند که به برفپاکن شبیه هستند. اگر ترمز پاککن با سرعت خاصی کارکند، هر چند لحظه یکبار، ترمز را برای زدودن آب از سطح دیسک در باران تمیز میکند تا خودرو در هنگام بارندگی بتواند بهتر ترمز بگیرد. سامانه در مواقعی که خودرو بر روی سراشیبی پارکشده باشد، از عقب رفتن آن به هنگام حرکت، جلوگیری میکند. دال همچنین به استفاده از کیسههای هوای جانبی اشاره میکند که اگر ESC متوجه شود خودرو با سرعت زیادی در حال سر خوردن است پیامهایی به کنترلکننده کیسههای جانبی ارسال میکند. او میگوید برخورد جانبی خودرو به تیر چراغبرق از مرگآورترین تصادفات برای سرنشینان است. در حالت عادی حسگر فشاری متوجه برخورد میشود، اما منتظر میماند تا فرمان تأیید از شتابسنج صادر شود و آنگاه اقدام به باز کردن کیسههای هوا کند. اگر این سامانه متوجه سر خوردن شود، ما کیسه هوایی را بهگونهای آماده کردهایم که بهسرعت به فرمان حسگر فشاری، واکنش نشان دهد و این، حدود ۵ تا ۹ میلی ثانیه طول میکشد.
● ایستگاه بعدی
شرکت خودروسازی فورد با سامانه پایداری در برابر واژگونی خودرو ESC را یک قدم به جلو بردهاست. هنگامی که یک ون یا SUV هنگام پیچیدن یا در مواقع مانور اضطراری به یک سمت متمایل میشود، بهطور خودکار نیرویی در جهت عکس به خودرو وارد میکند تا از چپ شدن آن جلوگیری کند. این فناوری برای اولین بار بر روی ولوی XC۹۰ و بعد برای SUV LINCOLN۲۰۰۴ مورداستفاده قرار گرفت.
کنترل فعال حرکت، سامانهای است که بهنظر میرسد طوفان بعدی را ایجاد کند. این امر، تلفیقی است از ESC با حسگرهای راداری و همچنین ویژگیهای خودکار بیشتر.
سامانه فعال حرکت اگر خودروی دیگری از روبهرو وارد خط مسیر شما شود و یا مانع یا حیوانی یکدفعه جلوی خودروی شما ظاهر شود، به سرعت آن را شناسایی کرده و واکنشهای متعددی از خود بروز میدهد.
مثلاً سامانه بوش، فاصله بین لنتهای ترمز را به دیسک کاهش داده تا سبب ترمز گرفتن سریعتر شود. همچنین به ترمزی که یکدفعه بر اثر ترس گرفته شود، فشار بیشتری وارد میکند. این ابزار، هماکنون بر روی بعضی از سامانههای ESC بوش، نصب شدهاست. این سامانه موقعیتهای خطر را شناسایی کرده و فوراٌ فشاری را بر روی ترمز زودتر از آنچه که راننده قادر باشد، اعمال میکند. دال میگوید: «اگر حتی راننده فقط فشاری را معادل ۳۰بار (واحد فشار) به ترمز وارد کند، ما این فشار را در صورتی که خیلی سریع گرفتهباشد، بیشتر میکنیم.»
حال اگر راننده در حال ور رفتن با رادیو باشد یا اینکه خوابآلود باشد و فاصلهاش با خودروی روبهرو نزدیک و نزدیکتر شود کنترل فعال حرکت ترمزها را در یک سری واکنش سریع بهکار میاندازد. دال میگوید: «ما بر روی زنگ هشداردهنده خوابآلودگی یا لرزش صندلی هشداردهندههای بسیار دیگری مطالعه کردهایم. آنها لزوماً توجه راننده را به جاده معطوف نمیکنند. در عوض ممکن است که راننده به داخل و اطراف خود برای پیدا کردن منبع صدا نگاه کند، اما تحقیقات ما نشان میدهد که تقریباً همه هنگام ترمز شدید خودرو به روبهروی خود نگاه میکنند.
اگر راننده هنوز هم حرکتی نکند و واکنشی به این ترمز ناگهانی نشان ندهد و فاصله خودروی روبهرو کمتر و کمتر شود، این سامانه به کیسههای هوا اعلام میکند که آماده باشند بدون اینکه دیگر نیاز باشد از حسگرهای شتابسنج دستور بگیرند. این سامانه همچنین خودرو را برای تصادف آماده میکند. بهطور خودکار سرعت خودرو را کم میکند شیشهها را بالا میبرد و سانروف را میبندد کمربندها را تنگتر میکند و صندلیها را طوری تنظیم میکند که سرنشینان از زیر صندلیها سر نخورند و به زیر داشبورد نروند.»
رئیس شرکت کانتیننتال به این قابلیتهای نهچندان دور از دسترس، خوشبین است. مثل رفع کردن نقاط کور خودرو با استفاده از دوربینهایی که بر روی آیینهها نصب میشوند، همچنین هشدارهایی را نیز درباره فاصلهگرفتن از خطهای جانبی و خطوط پرتردد میدهد.
شاید روزی خودروها توسط سامانهای بیسیم در یک شبکه با هم ارتباط برقرار کنند تا رانندگان را از خطرهای احتمالی آگاه سازند. همچنین میتوانند سرعت ترافیک را افزایش دهند. چنین سامانههایی میتوانند به رانندگان خبر دهند که خودرویی در وسط جاده متوقف شده یا آنان را از لغزندهبودن جاده آگاه کنند. همچنین میتوانند خودروهای امدادی را شناسایی کرده و به آنها کمک کنند تا سریعتر به محل تصادف برسند.در حال حاضر سازمانهایی در حال تهیه کد و استانداردهایی برای چنین سامانههایی هستند، اما این امر نیازمند آن است که خودروهای بسیاری، دارای قابلیت ارتباطی باشند تا این سامانه مؤثر واقع شود. این پیشرفتها و فناوریها در راهند. سامانههای هوشمند در جلوگیری از کشته شدن افراد زیادی نقش داشتهاند و در آینده نیز جان انسانهای بسیار بیشتری را نجات خواهند داد. روزی خواهد آمد که دریافت کمک از رایانه خودرو به اندازه بازکردن کمربند ایمنی، امری عادی باشد.
منبع: مجله مهندسی مکانیک امریکا
نویسنده : محمدعلی محمدی
نویسنده : محمدعلی محمدی
منبع : ماهنامه صنعت خودرو
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست