چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
مجله ویستا
میراث آمریکا در عراق و افغانستان
اذهان متمدن جامعه بشری همیشه این توقع به جا و به حق را از دولت ها و سیاستمداران به خصوص آنان که مدعی پیروی از تفکر دموکراسی بوده اند، داشته و دارد که عرصه روابط بین الملل، با توجه به جنگ های خونین و بی فرجام و تجربیات تلخ گذشته، به سمت قانونمندتر شدن، عادلانه تر شدن و در نهایت اخلاقی تر شدن حرکت کند. با پایان جنگ سرد و فروپاشی نظام دو قطبی در جهان، برخی از روشنفکران جهان برداشتی خوش بینانه یافتند که بر اساس این برداشت، ملت ها و حتی دولت ها با فضای نوین به وجود آمده و در سایه سار انقلابات عظیم علمی، فن آوری و ارتباطی بالاخره خواهند توانست ضمن تحکیم و تقویت دستاوردهای یاد شده، جهانی شکوفاتر،آزادتر و براساس تفاهم و دوستی ایجاد کنند. اما روند اقدامات یک جانبه گرایی دولت آمریکا به خصوص پس از روی کار آمدن «جرج دبلیو بوش» و حادثه یازده سپتامبر نشانگر این واقعیت بود که این پیش داوری ها، زود و نابهنگام بوده است.
بحران افغانستان و عراق و نحوه رویکرد آمریکا نسبت به این بحران ها و حمله های خودسرانه آمریکا به این دو کشور را در واقع باید نقطه عطفی در اقدامات واشنگتن در عرصه سیاست جهانی به حساب آورد. این رویکردها توسط جنگ طلب ترین ورادیکالترین بخش های هیات حاکمه ایالات متحده و تنها در راستای منافع صاحبان صنایع نفتی و تسلیحاتی تدوین و اجرا شد و ثمره آن چیزی جز تناقض گویی آشکار مقام های آمریکایی و نیز عدول دولت مردان این کشور از شعارهای نخستین خود نبود.
«جیمز روبین»، دستیار سابق وزارت خارجه آمریکا در این باره می گوید: آمریکا جنگ در افغانستان را ناتمام گذاشت و برای سرنگونی صدام حسین، به عراق رفت.
این انحراف بزرگ منابع نظامی و دیپلماتیک، نه تنها موفقیت در افغانستان را به خطر انداخت، بلکه سرآغاز فروپاشی حمایت بین المللی از آمریکا و احترام به این کشور بود.
روبین معتقداست که اگرچه افغانستان گامهایی به سوی دموکراسی برداشته و ناآرامی ها در این کشور در مقایسه با عراق ناچیز است، اما افغانستان به سختی می تواند «کشوری نمونه برای جهان اسلام» باشد، چیزی که «تونی بلر» و«جورج بوش » وعده آن را داده بودند. با وجود جنگ سالاران و سوداگران مواد مخدر، به علاوه باوجود ناآرامی ها در مناطق مرزی پاکستان و افغانستان، این کشور تبدیل به جبهه فراموش شده از نبرد با تروریسم شده است.
ژنرال «ریچارد مایرز»، رییس ستاد مشترک ارتش ایالات متحده نیز در گزارشی اعلام کرده است که با توجه به ادامه درگیری نظامی نیروهای آمریکایی در عراق و افغانستان، هرگاه این کشور جنگ دیگری را آغاز کند، پیروزی در آن طولانی تر خواهد بود و تلفات سنگینی را به همراه خواهد داشت.
ژنرال مایرز تاکید کرده است که گرچه ارتش آمریکا همچنان قابلیت ورود به عملیات نظامی جدید را دارد، اما تعهدات نظامی کنونی بر توانمندی آن تاثیر گذاشته است.
در حال حاضر، آمریکا نیروهایی متشکل از یکصد و سی هزار نفر را در افغانستان و واحدهایی در همین حدود و بیشتر در عراق دارد و بااین همه نیرو، انتظاری که آمریکایی ها داشته اند برآورده نشده است.
جالب اینکه به تازگی مضمون یک یادداشت که وزیر دفاع آمریکا در آن نظرات خود را نسبت به تردید در میزان موفقیت آمریکا در نبرد با تروریسم تصریح کرده بود فاش شده است. انتشار این یادداشت نشان می دهد برخلاف برخی ادعاها مبنی بر توفیق کامل آمریکا درعراق وافغانستان، آمریکا تاچه اندازه در دسترسی به اهدافش ناموفق بوده است.
دیدگاههای وزیر دفاع آمریکا در یادداشتی درج شده که او در آن به اظهار تردید درباره میزان پیشرفت های آمریکا در زمینه نبرد جهانی با گروه های تروریستی پرداخته بود. این اعتراف، در اصل مفاد یک یادداشت داخلی پنتاگون «وزارت دفاع آمریکا» است که به یک روزنامه درز کرده است.
دراین یادداشت، رامسفلد نسبت به پیشرفت کند اوضاع در عراق و افغانستان هشدار می دهد.
«دونالد رامسفلد» وزیر دفاع سابق آمریکا در این یادداشت، که برای شماری از افسران ارشد پنتاگون ارسال شده بود، از زبانی کاملا متفاوت از آنچه مقام های دولت بوش معمولا در میان عموم به کارمی گیرند استفاده کرده است.
رامسفلد نوشته است به عقیده او نیروهای ائتلافی می توانند نبرد عراق و افغانستان را با موفقیت به پایان برسانند، اما فرآیند پیروزی «کند» و«دشوار» خواهد بود.
مقام های دولت بوش در اظهارات عمومی خود می گویند که اوضاع در عراق به خوبی پیش می رود و رسانه ها را متهم می کنند درباره ناآرامی ها در عراق، اغراق می کنند.
رامسفلد در یادداشت خود همچنین از نتایج ضد و نقیض نبرد با«القاعده» سخن می گوید. «جرج بوش» رئیس جمهوری آمریکا در سخنرانی های خود همواره از کشتار و دستگیری اعضای القاعده سخن می راند گویی این شبکه به تدریج اما به طور حتم درحال اضمحلال است.
این یادداشت در حقیقت تاییدی بر سخنان معترضانی است که گلایه دارند کاخ سفید درباره مشکلاتی که کشور با آنها روبه رواست با مردم آمریکا رو راست نیست و دولت مردان در حالی که می کوشند پاره ای از حقایق را از مردم مخفی نگه دارند دچار تناقض گویی های آشکار می شوند.
خبرها و گزارش های بسیاری از ناکامی های ایالات متحده وجود دارد که عدم موفقیت دولت بوش را در برنامه هایش در عراق نشان می دهد.
آمریکا با ادعای مبارزه با تروریسم و گسترش امنیت در منطقه وارد عراق شد، این در حالی است که به نوشته روزنامه مستقل «المنار الیوم» عراق وزیر آموزش عالی این کشور گفته است که در تابستان امسال یک هزار و۵۰۰ استاد دانشگاه به خارج از عراق گریخته و حاضر به بازگشت به کشور نیستند.
«عبد ذیاب العجیلی» افزود: استادان دانشگاه از بیم ربوده یا کشته شدن، عراق را ترک کرده و راهی دیگر کشورها شده اند.
وی بااشاره به افزایش فرار استادان دانشگاه هااز عراق، از خالی شدن محیط دانشگاه ها از استادان، ابراز نگرانی کرد و گفت: روند رو به رشد فرار استادان ممکن است موجب تعطیلی برخی از رشته های دانشگاهی شود.
گزارش های رسانه های مستقل، هم چنین حاکی از کشتار بی رویه و دهشتناک مردم عراق توسط آمریکایی هایی است که مدعی توسعه دموکراسی و برقراری امنیت در عراق بودند.
روزنامه المنار الیوم دراین خصوص نوشت: تحقیقات جدید نشان می دهد که اشغالگران آمریکایی به صورت مستقیم یا غیرمستقیم در کشتار بیش از ۲۵۰هزار شهروند عراقی دست داشته اند.
المنار الیوم به نقل از مجله بین المللی پزشکی «لانسیت» افزود: از آغاز اشغال عراق در سال۲۰۰۳ به رهبری آمریکا دست کم۵۰ هزار شهروند عراقی که اغلب از زنان و کودکان هستند، به قتل رسیده اند.
این روزنامه افزود: این تحقیقات که باهمکاری دانشگاههای آمریکایی «هاپکینز»، «کلمبیا» و دانشگاه «مستنصریه» بغداد انجام شده است، نشان می دهد که تنها یک هزار نفر در منطقه فلوجه در شمال بغداد جان خود را از دست داده اند.
ناآرامی و رواج خشونت به عنوان رهاورد اشغالگران آمریکایی برای عراق همچنان به عنوان بزرگترین چالش پیش روی نیروهای اشغالگر قراردارد.
تحقیقات صورت گرفته در مراکز علمی نشان می دهد، بیشترین تلفات انسانی در عراق ناشی از رواج «فرهنگ خشونت » در این کشور است و بمباران های هوایی اشغالگران بر روی مناطق که معمولا به صورت بی هدف انجام می شود، باعث شیوع این خشونت ها شده است.
براساس این تحقیقات۸۵، درصد مرگ و میرها در عراق ناشی از خشونت مفرط دراین کشور است که پس از اشغال عراق رواج پیدا کرده است.
از سویی، با وجود تبلیغات گسترده در خصوص طرح امنیت بغداد که افسران آمریکایی در طراحی و اجرای آن نقش اساسی داشته اند، واقعیت نشان داده که این طرح همچنان در جلوگیری از عملیات تروریست ها ناتوان بوده است.
باوجود تلاش دولت عراق برای ایجاد امنیت در کشور، واقعیت این است که با حضور اشغالگران در عراق هرگز امنیتی برقرار نخواهد شد.
به گفته کارشناسان، دخالت های اشغالگران در امور امنیتی عراق به گروههای مسلح تروریستی بهانه لازم را برای ادامه حملات خود برضد شهروندان عراقی می دهد.
واقعیات نشان می دهد نیروهای آمریکایی بیش از این که به فکر ایجاد امنیت برای شهروندان عراقی باشند برای ایجاد حصار امنیتی برای سربازان خود کوشیده اند.
به تازگی وزارت دفاع آمریکا (پنتاگون)اعلام کرد تاکنون دو هزارو ۶۸۵سرباز آمریکایی در عملیات مسلحانه در عراق کشته شده و بقیه آنان نیز در حوادث مختلف رانندگی یا بر اثر خودکشی، کشته شده اند.
باوجود چنین اوضاعی واقعا این سوال را باید ازآمریکایی ها پرسید امنیتی که آمریکا این همه از آن دم می زند در کجای سرزمین عراق وجود دارد؟ هر روز شاهد صحنه های دلخراش انفجار خودروهای بمب گذاری شده در کنار بازار،حرم های مقدس، مراکزخرید و تکه تکه شدن بدن های نحیف مردان و زنان و کودکان بی گناه عراقی و زخمی شدن ده ها تن از شهروندان این کشور هستیم که همه اینها ثمره «امنیتی» است که آمریکا برای عراق به ارمغان آورده و حاصل دروغ و تناقض گویی های سخنان سردمداران کاخ سفید است وبس.
به همه اینها باید آمار۳۵ هزار خانواده عراقی را نیز اضافه کرد که بر اثر بالاگرفتن عملیات تروریستی در مناطق مختلف عراق، خانه و ماوای خود را رها کرده و به نقاط دیگری پناه برده اند
کاخ سفید برای توجیه جنگ در عراق وبه اصطلاح مبارزه باتروریسم دست به قیاس مع الفارق و غیرمنطقی می زند و اهداف توسعه طلبانه خود را با مبارزه متفقین در جنگ جهانی دوم بر ضد فاشیسم ونازیسم قیاس می کند.
در این باره دکتر «منذر سلیمان » پژوهشگر امور امنیت ملی آمریکا اخیرا به شبکه تلویزیونی الجزیره گفت: بوش می کوشد به جهانیان وانمود کند که باچیزی مشابه آنچه که متحدین در جریان جنگ جهانی دوم با آن مواجه بودند، درگیر است که منظور وی نازیسم وفاشیسم بود.
وی با بزرگ نمایی و اغراق درباره خطر القاعده و عوامل مسوول حوادث ۱۱سپتامبر، تلاش می کند تا جنگ خیالی خود را جنگی مهم جلوه دهد و افکار عمومی داخلی را به نفع خود بسیج و ملت آمریکا را قانع کند که باید تمامی خسارات جانی ناشی از این جنگ را بپذیرد.
وی تاکید کرد: نکته جالب توجه اینکه بوش در نطق خود صرف نظر از اینکه عراق باحوادث ۱۱سپتامبر مرتبط بوده یا نه، تاکید کرد امنیت آمریکا متکی به سرنوشت جنگ های کنونی در کل عراق و در خیابان های بغداد است و این امر شاهد دیگری از اغراق گویی و بزرگ نمایی دشمن فرضی است .
سلیمان افزود: نطق بوش با جدیدترین سخنان ایمن الظواهری مرد شماره دوی سازمان القاعده هم زمان شد. بوش در عین حال که سران القاعده را تهدید کرد آمریکا پس از پیروزی در جنگ علیه تروریسم،این رهبران را به دست عدالت بسپارد ولی به طور ضمنی به شکست دولت خود در بازداشت مسوولان اصلی حوادث ۱۱سپتامبر اعتراف کرد . به گفته این تحلیلگر، بوش با این سخن که مسوولان القاعده آزاد هستند، کوشید افکار عمومی آمریکا را قانع کند که تلفات آمریکا در جنگ علیه تروریسم امری اجتناب ناپذیر است، تا نسل های آینده از نسل فعلی قدردانی کنند ،چنانکه نسل فعلی از پدران خود به خاطر جنگ علیه فاشیسم و نازیسم سپاسگزار هستند .
پنتاگون در تازه ترین گزارش خود که در اواخر شهریور سال جاری منتشر شد اعلام کرده بود که ۱۸ هزار و۴۹۰ سرباز آمریکایی در عراق زخمی شده اند.
به عقیده برخی کارشناسان، ناکامی آمریکا در جنگ عراق جایگاه این کشور را در بین کشورهای منطقه و جهان به شدت متزلزل کرده به طوری که بسیاری از مقام های کشورهای منطقه نیز ناگزیر به موضع گیری علیه آمریکا شده اند که در این میان موضع گیری های مصر، ترکیه و عربستان سعودی به عنوان سه کشور مهم متحد آمریکادر منطقه قابل تامل است.
وضعیت در افغانستان نیز مانند عراق، بسی اسف بار است و عملکرد آمریکایی ها در آنجا به گونه ای است که هم اکنون بیم بازگشت طالبان وجوددارد.
روزنامه انگلیسی «گاردین» به تازگی در مقاله ای با اشاره به وضعیت کنونی افغانستان و درگیری های گسترده در مناطق مختلف این کشور نسبت به «خطر بازگشت طالبان» هشدارداد.
گاردین با اشاره به تولید انبوه هرویین در افغانستان، تلفات نیروهای ناتو در جنوب این کشور نوشت: افراد زیادی از اروپا و آمریکا بر این باورند که بهتر است نیروهای خارجی هرچه زودتر این کشور را ترک کنند و بگذارند مردم سرنوشت خود را در دست بگیرند. به نوشته گاردین، متفکران برجسته ای در دو سوی اقیانوس اطلس ( آمریکا و اروپا) معتقدند که پنج سال پس از حوادث یازدهم سپتامبر در ایالات متحده، ثابت شده که سیاست غرب در پیگرد «تروریست های اسلامی» در خاک خودشان و مراکزی که آموزش می بینند، غیرسازنده است.
نویسنده گاردین با اشاره به اینکه دولت های آمریکا و انگلیس در عراق و افغانستان مرتکب اشتباهات زیادی شده و دروغ های هماهنگ شده ای گفته اند، افزود: زیاد تعجب آور نیست که چنین احساساتی گسترش یافته است. این روزنامه چاپ لندن سپس به عملکرد ضعیف نیروهای انگلیسی در ولایت «هلمند» افغانستان اشاره کرد و نوشت: پنج سال پس از اشغال افغانستان، غرب هنوز شناخت ضعیفی از این کشور دارد.
به نوشته این روزنامه، نیروهای آمریکایی هم که در شرق افغانستان مستقر هستند، به این باور رسیده اند که منبع تامین نیروی انسانی طالبان تقریبا غیرقابل پیش بینی است و امید چندانی به پیروزی نظامی ندارند.
گاردین می افزاید: آنها برای اجرای برنامه های پرهزینه بازسازی و کمک به گسترش نفوذ ارتش افغانستان چشم امید به مناطقی دوخته اند که این ارتش تاکنون در آن حضور نداشته است.
به نظر نویسنده، اگر دولت کرزای در افغانستان تاب نیاورد، طالبان در کابل به قدرت خواهند رسید و فاجعه پیروزی القاعده، استراتژی جهانی مبارزه با تروریسم را به چالش خواهد کشید و مردم افغانستان را به سالهای تاریکی بازخواهد گرداند.
در مجموع باید گفت عملکرد آمریکا در قبال افغانستان و عراق برخلاف ادعای اولیه آن برای مبارزه با تروریسم و دهشت افکنی نه تنها به آرامش منطقه و کاهش میزان تروریسم و مهار موج حمله های مرگبار کمکی نکرده بلکه موجب گسترش ناآرامی درمنطقه،افزایش تلفات انسانی به ویژه زنان و کودکان، نابودی منابع اقتصادی و مالی دو کشور مورد تهاجم و ویرانی آنها، شده است.
آمار دهشتناک مرگ و میر کودکان و زنان عراقی بر اثر فقر، بیماری، سوء تغذیه، تلفات ناشی از انفجار بمب به همراه آمار بالای خودکشی و ابتلا شدید به افسردگی روحی در سربازان آمریکایی، فرار از خدمت سربازی و بسیاری موارد دیگر همگی نشانه تناقض آشکار در سخنان و عملکرد مقام های آمریکایی مبنی بر موفقیت در عراق و افغانستان است.
این آمار و ارقام و انتشار این گزارش ها از منابعی که سران پنتاگون و دیگر مقام های آمریکایی قادر به تکذیب آنها نیستند، نشان می دهد آمریکا نه تنها نتوانسته در عراق و افغانستان امنیت به ارمغان آورده و تروریسم را سرکوب یا مهار کند بلکه حتی نتوانسته سربازان و نیروهای خود را برای این اقدامات ، توجیه و از نظر روحی و روانی آنها را تغذیه و با شعارها و ادعاهای خود همراه کند.
مقام های آمریکایی باید بدانند که تناقض گویی های آنها درباره میزان موفقیت در افغانستان و عراق و یا خودداری آنها از افشای واقعیات و سرپوش گذاشتن بر ناکامی ها و عدم دسترسی به اهداف از پیش اعلام شده، به زودی کوس رسوایی آنها را در جهان به صدا درخواهد آورد و اجرای سناریوهای بعدی آنها در منطقه و خاورمیانه را باناکامی روبه رو خواهد ساخت.
منبع: سایت مطالعات افغانستان
منبع : روزنامه جوان
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست