یکشنبه, ۱۶ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 5 May, 2024
مجله ویستا

چرا اسراییل به غزه حمله کرد؟


چرا اسراییل به غزه حمله کرد؟
برای دریافتن فاجعه ای که این روزها بر مردم غزه روا داشته می شود از هیچ کس غیر از خود اهالی باریکه نمی توان کمک گرفت. آنها هستند که فقط می توانند لحظه لحظه های سیاه غزه را در روزهای متوالی آتش موشک و گلوله برای حک در تاریخ خاورمیانه به زبان بیاورند چرا که جز آنها کس دیگری را یارای توصیف فاجعه غزه نیست.
فقط اهالی غزه هستند که می توانند روزهای گذشته را روایت کنند. مردم غزه این روزها از فاجعه ای صحبت می کنند که در سال های دور مبارزه در خاطر ندارند. به گفته اهالی غزه حملات هوایی اخیر اسرائیل طی دهه‌های گذشته وسیع ترین و شدید ترین نوع جنگاوری هایی بوده که آنها تا به حال در پیش گرفته اند. غزه از روز شنبه در زیر آتش بود و در حالی که هفته به پایان می رسد جنگنده‌های اسرائیلی همچنان وحشت و آشوب را در سراسر این باریکه منتشر می کنند.
نظامیان اسرائیلی برای توجیه آغاز این جنگ نابرابر نابودی حماس به عنوان گروهکی تروریستی را بهانه می کند. مقامات اسراییلی در حالی غزه را با موشک های مهیب خود زیر و رو می کنند که هدف از این حملات را صرفا نابودی زیرساخت‌های حماس از قبیل ساختمان ها و پایگاه های امنیتی، مراکز دولتی و ایستگاه‌های پلیس نام می برد و با این بهانه که صرفا حماس را نشانه رفته است غزه را به زیر آتش می گیرد.
هدف اسراییل برای در هم شکستن مقاومت حماس در غزه بر کسی پوشیده نیست، اما نباید از یاد برد که غزه به رغم همه محدودیت ارضی، جمیعتی کثیر را در خود جای داده است. غزه یکی از متراکم ‌ترین شهرهای جهان است. در کمتر منطقه‌ ای از جهان این تعداد انسان در فضایی به این کوچکی به نام شهر زندگی می‌کنند. بنابراین هر کجای این شهر که مورد حمله قرار گیرد غیرنظامیان حضور دارند. قربانیان حملات اخیر اسرائیل نه فقط نظامیان حماس بلکه شمار فراوانی از زنان و کودکان همیشه محروم غزه بوده اند.
گفته می شود بیش از یک سوم قربانیان حملات نیروهای اسرائیلی به غزه را اهالی غیر نظامی شهر تشکیل می دهند. البته نیاز چندانی هم به آمار نیست و تصاویر و اخباری که هر روز از سوی رسانه های جمعی به سرتاسر دنیا مخابره می شود خود بازگوی مصیبت مردم و تلفات غیرنظامیان غزه است که در وضعیتی فلاکت بار روز را به شب می رسانند. بیمارستان‌های غزه دیگر وجبی برای خیل عظیم مجروحان و مصدومان روزهای فاجعه خالی نیست و اجساد قربانیان و زخمی های حادثه از این پس در راهروها و خارج از ساختمان بیمارستان‌ ها در خیابان ‌ها جای می گیرند. اکثر مجروحان غزه به سبب کمبود امکانات و تجهیزات بهداشتی در معرض مرگ قرار دارند.
در این میان ادعاهای غیر متعارف سران تل آویو بیش از ضربه هر خمپاره ای به جان و خاطر مردم غزه آتش می زند. هنگامی که ایهود اولمرت نخست‌ وزیر مستعفی اسراییل در میان صحبت های خود در نخستین روز حمله اسراییلیان خطاب به مردم غزه عنوان کرد که تل ‌آویو درصدد صدمه زدن به آنها نیست و صرفا حماس مسئول حوادث اخیر و دشمن اسرائیل است ، فلسطینی‌ها با نفرت وصف ناپذیری به ادعای بی مورد او پاسخ دادند.
اسراییل هنگامی که حمله به غزه را آغاز کرد سعی داشت با حرکتی تدافعی خود را در این میانه همپای غزه نشان دهد. آنها طی روزهای متوالی جنگ عنوان کردند که به اجبار فقط به حملات راکتی و گلوله ‌باران حماس پاسخ می دهند. شاید در این میان شماری کمتر از انگشتان یک دست نیروهای اسراییلی نیز از میان رفته باشند، اما کشته شدن بیش از ۲۰۰ فلسطینی در یک روز را چه طور باید توجیه کرد؟
به راحتی می توان گفت که اقدامات تقابلی حماس و اسراییل هیچ تناسبی با هم ندارند. در این میان این اسراییل است فریاد واخواهی سر داده است. آنها مدعی اند که شاید همه حملات موشکی حماس از غزه مرگبار نباشد اما این هدف آنهاست که مرگبار است! تنها دلیل اسراییل برای حمله به غزه نیز همین بود.
اما سوال اصلی این جاست که چرا اسراییل این زمان را برای انجام حمله ای با این وسعت و شدت انتخاب کرده‌است؟ آیا رژیم اسراییل واقعا قصد دارد با این حمله عظیم پاسخی به معدود حمله های حماس داده باشد؟ هر چند که سایر دولت های اسراییلی نیز هر یک به مراتب اقدامی نظامی در برابر حماس در پیش گرفته بودند اما تا به حال چنین اقدامی بی سابقه بوده است.همه آنچه که این روزها میان اسراییل و حماس می گذرد، باید در چارچوبی درونی در تل آویو و انتخابات آینده آن دنبال کرد. هر آنچه که اسراییل در غزه انجام می دهد، بازتابی از رقابت های انتخاباتی رژیم صهیونیستی است.
در کمتر از یک ماه آینده اسراییل انتخابات پارلمانی مهمی را در پیش دارد. عموم اسراییلیان از ناتوانی دولت در برقراری آرامش و تامین امنیت شهروندان ناراضی هستند و اولمرت و سایر مقامات اسراییلی را به سبب ضعف و ناکارآمدی شان در میانه مناقشه خاورمیانه ملامت می کنند.
در این میان بنیامین نتانیاهو از نامزدهای جانشینی نخست‌ وزیر در اسراییل طی هفته‌های گذشته با موضع گیری های تند خود توانسته بود که در میان مردمان اسراییل جایگاهی فراخور کسب کند، به طوری که همگان او را پیشاپیش پیروز میدان انتخابات اسراییل می دانستند. از این جا بود که باید ورق به سمت و سویی دیگر باز می گشت و حمله به غزه بهانه مناسبی بود تا اولمرت، لیونی و سایرین خود را همپای رقیب کنند. به طوری که با آغاز جنگ غزه فاصله میان رقبای انتخابات اسراییل بسیار اندک شد.
در این میان البته از زمان گذار و انتقال قدرت در کاخ سفید نباید چشم پوشید. در خاطر سران اسراییل باراک اوباما رهبری متمایل به منافع فلسطینیان است که در صورت احراز قدرت به طور حتم روند صلح خاورمیانه را به سرانجامی مطلوب اهالی آن می رساند. به این سبب واپسین روزهای حکمرانی جرج بوش بهترین زمانی بود که می شد چنین رفتاری را در پیش گرفت. به طور حتم اسراییل در آینده فرصتی برای چنین حرکتی نخواهد داشت.
ترجمه: لیدا هادی
منبع : خبر آنلاین