چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
مجله ویستا

وبلاگ‌نویسی؛ پرسه در زمین‌خاکی ناگفته‌ها


وبلاگ‌نویسی؛ پرسه در زمین‌خاکی ناگفته‌ها
ما می‌خواهیم خیلی از سبک‌های شخصی نوشتن آدم‌ها را به روزنامه‌نگاری ربط دهیم! غافل از اینکه وبلاگ‌ها رسانه‌هایی جایگزین(Alternative Media) هستند و زمانی به کار می‌آیند که رسانه‌های مسلط (Mainstream Media) آن‌طور که باید و شاید به وظیفه خود عمل نکنند یا نتوانند عمل کنند. ‌اما چنین امری هر لحظه و هر جا امکان‌پذیر نیست!
البته اینکه چه‌قدر وبلاگ در راه‌ افتادن دست روزنامه‌نگاران تازه‌کار موثر است یا اینکه در یک جمع وبلاگی چه‌قدر نظرات هر نوشته در شکل ‌گرفتن ذهن و عقیده دیگران موثر است بحث دیگری است! اما مشکل اینجاست که ما چنان جوگیر جریان وبلاگ‌نویسی شده‌ایم که آن را در تمام شئون کار حرفه‌ای‌مان وارد می‌دانیم. وبلاگ‌نویسی چه سبک تازه‌ای به روزنامه‌نگاری اضافه کرده‌ است؟ اینکه ما نوشته‌های وبلاگ یک استاد دانشگاه یا بازیگر سینما را با اجازه یا بدون اجازه‌اش برداریم و در ستون صفحه‌مان چاپ کنیم که نشد تاثیر وبلاگ‌نویسی در روزنامه‌نگاری!
وبلاگ‌نویسی در درون خود با نوعی تناقض شیرین مواجه است. از طرفی با منطق شخصی جلو می‌رود و از طرف دیگر همین که دکمه «انتشار» به وسیله صاحب وبلاگ زده می‌شود دیگر این چند خط شخصی نیست! حالا متعلق به همه است و این «دیگران»‌اند که با گذاشتن نظر سروشکل دیگری به آن می‌دهند. اما به شخصه معتقدم وبلاگ‌نویسی در نوع تفکر روزانه ما نقش اساسی ایفا می‌کند؛ جوری که منِ وبلاگ‌نویس «وبلاگی» فکر می‌کنم. اینکه شب رسیدم خانه نوشته امشبم را چگونه و با چه مقدمه‌ و موخره‌ای تمام کنم! اما آیا در سازمان روزنامه‌ای که من مشغولم چنین امری ممکن است؟ آیا من این‌قدر دستم باز هست؟
به نظر من وبلاگ‌نویسی نالش در بالشِ حرف‌های فرو خورده است. حرف‌هایی که در گزارش‌های روزانه‌مان به هر دلیلی اجازه مطرح کردنش را نداریم! وبلاگ‌نویسی این شکاف را پر می‌کند.
فرض کنیم اتفاقی در جایی افتاده و به‌غیر از یک وبلاگ‌نویس کسی در آن محل حضور نداشته. او در وبلاگ شخصی‌اش شروع کرده به شرح واقعه. آیا شمای خبرنگار دقیقا مطلب او را بدون کم و کاست در صفحه‌تان می‌گذارید؟ حتی اگر این وبلاگ‌نویس آدم مشهوری هم باشد شما در دادن خبر و گزارش خبری عینا مطلب وی را نقل قول نمی‌کنید. از طرف دیگر اگر گزارش ما غیر خبری باشد که این نوع روایت و نقل‌قول محاوره‌ای و مستقیم در گزارش امری مرسوم است!
به نظر من وبلاگ‌نویسی هرچند تاثیرات زیادی روی فرهنگ رفتاری ما گذاشته و شاهد نوعی مبادله «وبلاگی شدن فرهنگ» و «فرهنگی شدن وبلاگ» هستیم؛ اما تاکید بیش از اندازه روی این رسانه جایگزین صورت مساله را پاک می‌کند و ره به ترکستان بردن است!
منبع : خبرگزاری ایسنا