شنبه, ۲۰ بهمن, ۱۴۰۳ / 8 February, 2025
مجله ویستا
سرفه؛ علت ها و چگونگی برخورد
![سرفه؛ علت ها و چگونگی برخورد](/mag/i/1/oja24.jpg)
● علت های سرفه مزمن:
از شایع ترین علل سرفه مزمن در تمامی سنین، می توان به سه بیماری PND یا ترشحات پشت بینی، آسم و ریفلاکس اسید از معده به مری یا GERD اشاره کرد. از دیگر دلایل آن مصرف داروی مهارکننده ACE(نوعی داروی ضد فشار خون)، برونشیت مزمن، برونشکتازی، کانسر برونکوژیک و جسم خارجی ریه است. همچنین نارسایی قلبی و بیماری های نسج بینابینی ریه (ILD) از علل نادر سرفه مزمن هستند. در ضمن باید به سرفه سایکوژنیک یا عادتی که اکثراً در کودکان به دنبال عفونت تنفسی بروز می کند، اشاره کرد. سیگار کشیدن نیز یکی از دلایل بروز سرفه مزمن است.
▪ آسم: بیماری راه های هوایی است که منجر به سختی تنفس یا صدای وزوز در تنفس افراد می شود و از طریق غیرطبیعی بودن تست های تنفسی قابل شناسایی است.
▪ بیماری ریفلاکس معده و مری (GERD): یا برگشت اسید معده به مری اسپاسمی در راه های هوایی ایجاد شده که منجر به کوتاهی تنفس و سرفه می شود. گاهی اوقات ریفلاکس بر اثر ورود مواد خارجی به داخل ریه ها و به وجود آوردن نشانه های مشابه، باعث آسیب به بافت های ریه می شود. در بعضی افراد سرفه تنها نشانه ریفلاکس است و سوزشی احساس نمی شود.
▪ مشکلات سینوسی و ترشحات پشت بینی: می تواند باعث ایجاد سرفه مزمن شده، در این حالت شناسایی علت دچار مشکل می شود. در این مواقع سی تی اسکن سینوس ها برای شناسایی لازم است. بیمار اغلب از چیزی که باعث قلقلک گلویشان می شود شکایت دارد ودائماً خلط از حلق اش بیرون می آورد.
▪ عفونت هایی نظیر برونشیت یا پنومونی: عفونت هایی که نتیجه باکتری ها، قارچ ها و ویروس هاست. عفونت های ویروسی به آنتی بیوتیک ها پاسخ نمی دهند. سرفه در بیماران مبتلا به آسم، که دچار عفونت های قسمت فوقانی تنفس هستند پس از بهبودی عفونت، همچنان ادامه دارد.
▪ نحوه برخورد با سرفه مزمن: ۸۰ درصد موارد سرفه مزمن ناشی از PND ، آسم و GERD است. در افراد غیرسیگاری که سابقه مصرف داروی مهارکننده ندارند و رادیوگرافی قفسه سینه شان نیز نرمال باشد حدود ۱۰۰درصد موارد را باید در سه بیماری بالا جست وجو کرد. از مهم ترین اقدامات در تشخیص علت، شرح حال دقیق و معاینه فیزیکی بیمار است. منظور از شرح حال سابقه مصرف دارو، عفونت تنفسی، وجود تنگی نفس، خس خس، مصرف سیگار و علائم گوارشی است.
● درمان:
درمان براساس عوامل به وجود آورنده انجام می گیرد که شامل دو نوع اختصاصی و غیراختصاصی است. در انواع آلرژیک دوری جستن از عوامل محرک و با توجه به نوع بیماری دارو مصرف می شود.برای درمان نشانه های ترشحات، استفاده از دکونژستان هایی نظیر پزودوافدرین یا آنتی هیستامین هایی نظیر دیفن هیدرامین توصیه می شود. در درمان رینیت های آلرژیک (تب یونجه) که از دلایل شایع سرفه است، استروئیدهای داخل بینی نقش مهمی ایفا می کنند. همچنین اسپری های بینی از قبیل، ایپوتراپیوم بروماید (انزوونت) نیز موثر است.آنتی بیوتیک ها نیز در صورت تشخیص سینوزیت مصرف می شوند. برای تسکین بخشیدن به نشانه های سرفه مزمن می توان از داروهای بدون نسخه نظیر گایافنرین، دکسترومتورفان، نوشیدن آب، بخور یا قرص های مکیدنی استفاده کرد. در صورت موارد شدید سرفه پزشک کدئین که از سرکوب کننده های سرفه است ،تجویز می کند. پنومونی باکتریایی و برونشیت به وسیله آنتی بیوتیک ها درمان می شود.
اما اگر پنومونی نزدیک به قفسه سینه باشد التهاب شش ها باعث ایجاد درد می شود که با ضددردها مداوا می شود. سرکوب کننده های سرفه باید با احتیاط مصرف شوند زیرا خلط های ریه ناشی از موکوس های عفونی می تواند به پاکسازی عفونت ها کمک کند.عفونت های ویروسی عامل بسیاری از برونشیت هاست بنابراین درمان این عفونت ها شامل استراحت، استفاده از مایعات فراوان، ضددردها و مرطوب کننده های راه های هوایی است.
منبع : روزنامه سرمایه
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست