یکشنبه, ۱۶ دی, ۱۴۰۳ / 5 January, 2025
مجله ویستا
پز عالی، جیب خالی
اسم خیابان امینحضور برای خیلیها آشناست. هر كسی كه قصد خرید یخچال، ماشین لباسشویی، مایكروفر و سایر لوازم برقی منزل را داشته باشد حداقل یكبار به این خیابان سری زده است.
دو طرف خیابان مملو از مغازههایی است كه برخی از آنها نمایندگی یك مارك خاص مثل «الجی»، «سامسونگ»، «بوش» و... را دارند.
اكثر مغازهها در این خیابان، مخصوص فروش یك جنس مثل یخچال، ماشین لباسشویی و... یا حداكثر ۳ جنس متفاوت هستند.
از ساعت ۹ صبح به بعد مغازهها یكییكی آغاز به كار میكنند و هرچه میگذرد خیابان شلوغ و شلوغتر میشود.
باربرها و گاریها مشغول حمل اجناس متفاوت هستند، مشتریان هم كه اكثراً دو یا سه نفری برای خرید آمدهاند از این مغازه به آن مغازه میروند.
پاساژهای بزرگ چند طبقه مملو از اجناس خانگی است كه البته بیشتر آنها لوازم مورد استفاده در آشپزخانه هستند. انواع ماركهای خارجی و ایرانی و بازار مشترك هم كه هر خریداری را گیج و سردرگم میكند.
هر فروشندهای تبلیغ ماركهایی را كه در مغازه خود دارد میكند و بقیه لوازم و ماركها را ناكارآمد معرفی كرده و تا شما را به خرید از خود قانع نكند، دست برنمیدارد.
شاید بپرسید چرا ما با این همه توصیف و آب و تاب به سراغ خیابان امینحضور رفتهایم؛ این روزها زمزمه گران شدن لوازم خانگی برقی زیاد به گوش میرسد.
یكی میگوید در سال جدید همه چیز چند درصدی گران میشود كه لوازم برقی هم از آن مستثنی نیست، یكی تورم بالا را از دلایل گرانی معرفی میكند، یكی شرایط سیاسی و دیگری بالا رفتن تعرفه واردات این اجناس از خارج را دلیل گرانی میداند. این اواخر هم كه بهانه جدیدی به دست فروشندگان كالاها افتاده به نام «سهمیهبندی بنزین».
دلیلشان هم این است كه هزینه حمل و نقل بار از گمرك به انبارها و از انبارها به مغازهها با سهمیهبندی شدن بنزین بالا رفته بنابراین آنها هم مجبورند با گرانتر شدن اجناس هزینهای را كه متحمل شدهاند جبران كنند، در غیر این صورت برای آنها به صرفه نیست.
ما هم برای اینكه بفهمیم در بازار لوازم خانگی برقی چه میگذرد و به قول معروف مظنهای كلی از این بازار كرده باشیم دیدیم بد نیست سری به خیابان امینحضور بزنیم، چون به هر كس بگویی قصد خرید یكی از این لوازم را داری این خیابان را به عنوان بورس لوازم برقی آشپزخانه به شما معرفی خواهد كرد.
اما با توجه به تعدد این لوازم فقط به مظنه قیمت تعدادی از آنها مثل یخچال، ماشین لباسشویی و مایكروفر بسنده كردیم تا شاید بتوانیم سردر بیاوریم در این بازار شلوغ چه میگذرد و به شما هم بگوییم.
همانطور كه خودتان هم سابقه خرید دارید و گرفتار بازارگرمی فروشندگان شدهاید، حتماً میدانید كه هر مغازهداری اجناس و ماركهایی را كه خود میفروشد بهترین معرفی میكند؛ اما اكثر فروشندگان معتقدند كه بازار لوازم خانگی برقی در دست اجناس كرهای مثل سامسونگ، الجی و دوو است.
یكی از این فروشندگان درحالی كه از بالا رفتن قیمتها و خراب شدن بازار خرید و فروش گلایهمند است میگوید: ماركهای كرهای در ایران مورد اعتماد مردم هستند، چون به نسبت دیگر ماركهای خارجی هم كارایی بهتر و هم قیمت مناسبتری برای اقشار متوسط دارند.
وی گفت با ۱۰ تا ۲۰ درصد افزایش قیمت نسبت به سال گذشته ماشین لباسشوییهای سامسونگ و الجی كه تقریباً در یك رنج قیمتی هستند از ۳۰۰ تا حدود ۶۰۰ هزار تومان قیمت دارند، مایكروفر همین ماركها نیز بین ۱۳۰ تا ۳۰۰ هزار تومان قیمت دارد. ماركهای معروف ایرانی را كه خریدار بیشتری دارند «فیلور»، «هیمالیا» و «پارس» معرفی كرد و گفت: از این ماركها بیشتر یخچال خریداری میكنند كه بین ۲۶۰ تا ۴۰۰ هزار تومان قیمت دارند.
وقتی از این فروشنده قیمت لوازم كوچكتر مثل آبمیوهگیری و چرخگوشت و... را از همین ماركهای خارجی خواستیم گفت: این ماركها جنس خرد ندارند اما آبمیوهگیریهای ایرانی حداقل ۲۰ و حداكثر ۶۰ هزار تومان قیمتشان است. این فروشنده كه نمیخواست نامش را بنویسیم گفت با اینكه مردم از بیپولی مینالند اما به دنبال اجناس گرانتر و معروفتر میروند.
«محمد ابراهیمی» كه نمایندگی سامسونگ را داشت دقیقاً برای ما توضیح داد انواع یخچالهای ساده این مارك كه اصطلاحاً فریزر بالا گفته میشوند بین ۴۴۰ تا ۶۸۵ هزار تومان و آب سردكندار آن ۶۲۰ تا ۹۰۰ هزار تومان قیمت دارند؛ اما یخچالهای سایدبایساید آن از یك میلیون و ۴۱۰ هزار تومان تا یك میلیون و ۷۸۰ هزار تومان فروخته میشود، البته نوعی از این سایدبایسایدها كه روكش آنها قابل تعویض است حدود ۲ میلیون تومان فروخته میشود.
«محمد» قیمت انواع مدلهای ماشین لباسشوییهای سامسونگ را بین ۳۸۰ تا
۶۰۰ هزار تومان اعلام كرد. این فروشنده گفت: قیمت مایكروفرهای این مارك از ۱۳۵ هزار تومان شروع میشود تا نهایتاً به ۲۸۵ هزار تومان میرسد، اما یك مدل از این مایكروفرها كه جوجهگردان هم دارد ۴۹۰ هزار تومان قیمتش است.
وقتی از او پرسیدیم كه قیمتها چقدر افزایش پیدا كرده و وضعیت بازار خرید و فروش چگونه است گفت: فروش ما خیلی فرقی نكرده، اما در كل بیشتر نشده كه كمتر هم شده، من از سایر ماركها خبر ندارم اما همین یخچال سایدبایساید سامسونگ نسبت به سال گذشته ۶۰ هزار تومان افزایش قیمت داشته اما نمایندگیها حالا فروشنده هر ماركی كه باشند بین
۷ تا ۱۰ درصد اجناس مربوطه را ارزانتر از مغازههای دیگر میفروشند.
البته قیمت ماشین لباسشویی و مایكروفرهایی كه ما میفروشیم فرقی نكرده است، در ضمن این مارك اجناس خرد مثل آبمیوهگیریها و قهوهجوش و... ندارد.
به سراغ یكی دیگر از فروشندگان لوازم خانگی رفتیم كه انواع مختلفی از این اجناس را با ماركهای متفاوت در مغازه خود داشت؛ اول كمی بداخلاقی كرد و بعد از پرسیدن قیمت چند تا وسیله شاكی شد كه اگر خریدار نیستید وقت من را نگیرید، كه ما هم بالاخره مجبور شدیم توضیح دهیم كه خبرنگار هستیم و میخواهیم برای كمك به فروشنده و خریدار گزارشی در اینباره بنویسیم. بالاخره با هزار ترفند و مرارت حاضر شد كمی همكاری كند و چند تا قیمت به ما داد. البته خودش كه زیاد حرف نزد به شاگردش گفت با این خانم همكاری كن. «علیرضا استیری» شاگرد این مغازهدار گفت ماركهای خارجی كه فروش بیشتری دارند «الجی»، سامسونگ و هیتاچی است؛ یخچال این ماركها از ۵۶۰ هزار تومان تا نهایت ۲ میلیون تومان فروخته میشود البته این ماركها جنس خرد ندارند، در ضمن هیتاچی اصلاً مایكروفر ندارد. این فروشنده با اینكه خیلی بیتفاوت میگفت جنسهای ایرانی زیاد خریدار ندارند بهخصوص از نوع برقی، ماركهای سینجر و الكترو استیل و امرسان را بین بقیه ماركهای ایرانی پرخریدارتر میدانست.
وقتی به او گفتیم بقیه مغازهدارها میگویند اصلاً مایكروفر ایرانی نداریم گفت: اشتباه كردند، مایكروفر آلیش ایرانی است كه ۲۴۰ هزار تومان هم قیمت دارد.
در همین موقع بود كه صاحب مغازه هم بالاخره وارد بحث شد و با گلایه و غرغر گفت: اوضاع بازار خیلی بده، خیلی خرید كم شده چون تمام جنسهای ما تقریباً
۲۰ درصد نسبت به سال گذشته افزایش قیمت داشتهاند.
وقتی گفتیم چرا جنس خارجی را بیشتر میخرند مثل طلبكارها جواب داد؛ خب جنس ایرانی كیفیت ندارد، مردم هم نمیخرند، جنس خوب تحویل مردم بدهند تا آنها هم استقبال كنند؛ با اینكه قیمتها بالا رفته مردم ترجیح میدهند پول بیشتری بدهند، جنس خارجی بخرند تا عمر بیشتری هم داشته باشد.
با هزار دردسر از این مغازه بیرون آمده چرخی در بازار زدیم تا مغازه دیگری را انتخاب كنیم، نزدیك ظهر بود، با وجود هوای گرم، خیابان به نسبت شلوغ شده بود. جالب بود كه اكثر كسانی كه در خیابان امینحضور بودند یا زوجهای جوانیاند كه برای خرید لوازم منزل خیابان را بالا و پایین میكردند یا پدر و مادرهایی كه برای خرید جهیزیه آمده بودند.
بالاخره وارد مغازه بعدی شدیم، این مغازه خیلی متنوعتر از قبلی بود، انواع وسایل منزل با ماركهای مختلف در آن دیده میشد.
صاحب مغازه پسر جوانی بود كه با خوشرویی ما را به داخل مغازه دعوت كرد و با اشتیاق جواب سوالهای ما را داد.
این فروشنده كه «مهدی بامداد» نام داشت، با بقیه فروشندگان در اینكه سامسونگ و الجی پرفروشترین ماركهای خارجی هستند، موافق بود. او كه خیلی مشتاقانه به سوالهای ما جواب میداد، گفت: یخچالهای ساده سامسونگ بین ۲۲۰ تا ۵۰۰ هزار تومان و یخچالهای ساده الجی بین ۲۳۰ تا ۶۰۰ هزار تومان قیمت دارند. ماشین لباسشوییهای این ۲ مارك در یك رنج قیمتی هستند و بین ۳۷۰ تا ۵۰۰ هزار تومان به فروش میرسند. قیمت مایكروفرهای هر ۲ مارك نیز از ۲۸۰ هزار تومان شروع میشود تا به ۴۳۰ هزار تومان میرسد.
وقتی این فروشنده به ما گفت كه این ماركها جنس كوچك و خرد ندارند، از او پرسیدیم در بین اجناس خرد خانگی برقی كدام ماركها بیشتر فروش دارند كه در جواب ماركهای دلونگی، تفال و مولینكس را به ما معرفی كرد.
فروشنده جوان با بیان اینكه در بین ماركهای ایرانی برای خرید ماشین لباسشویی آبسال، حایر و برای خرید یخچال ماركهای امرسان و پارس طرفدار بیشتری دارند، گفت: لباسشویی آبسال بین ۳۰۰ تا ۳۷۰ هزار تومان و لباسشویی حایر بین ۲۸۰ تا ۳۴۰ هزار تومان قیمت دارد. یخچال فریزرهای امرسان و پارس هم ۳۳۰ تا ۴۲۰ هزار تومان فروخته میشوند.«مهدی» برای ما شرح داد به جز ماركهای خارجی، پولدارترها به سراغ ماركهایی مثل جنرال الكتریك، بوش، وستینگهاوس و بیم و امثال اینها میروند، بهخاطر زیبایی و معروفیت بیشتری كه اجناس این ماركها دارند.
وقتی وضعیت بازار را از او جویا شدیم، گفت: امسال نسبت به سال گذشته بین ۱۰ تا ۱۵ درصد لوازم خانگی گران شده است. به همین علت فروش ما خیلی كمتر شده، كسانی كه برای خرید به ما مراجعه میكنند، اكثرا به دو دلیل اقدام به این كار میكنند، یا برای تهیه جهیزیه و یا برای خرید مجدد وسیلهای كه خراب شده یا اصلا ندارند، چرا كه با بالارفتن قیمتها تعداد خانوادههایی كه فقط برای تغییر دكوراسیون لوازم خانگی خود را تعویض میكنند خیلی كم شده است. اما با این حال باز هم بازار اجناس خارجی نسبت به اجناس ایرانی خیلی داغتر است چون مردم به اجناس ایرانی یا مونتاژ ایرانی اطمینانی ندارند، فكر میكنند جنس گرانتر كیفیت بهتری دارد. این ذهنیت مردم است اما به نظر من، عامل اصلی تعیین قیمت نوع مارك است چرا كه ماركهای معروفتر و با سابقهتر فقط به خاطر اسم و قدمتشان از قیمت بالاتری برخوردارند.
از این فروشنده تشكر كردیم و از مغازه او بیرون آمدیم، حسابی خسته شدیم، خیابان امینحضور شلوغ و گرم بود و همچنان فروشندهها با انرژی و حرارت خریداران را به داخل مغازه میكشیدند و حسابی برای اجناسشان تبلیغ میكردند.
ما كه بالاخره دلیل اصلی گرانی لوازم خانگی برقی را درست و حسابی نفهمیدیم، به شما هم فقط میتوانیم بگوییم گران شده است.
اما آیا كسی كه یخچال یا ماشین لباسشویی وی سوخته است و یا كسی كه میخواهد به دخترش جهیزیه بدهد مگر چاره دیگری جز خرید و پرداخت پول هم دارد؟
نگاهی به مردم اطراف خود انداخته و از خیابان امینحضور با آن همه مغازههای رنگارنگ و هیاهو خارج شدیم اما با توجه به تمام این طول و تفسیرها آنجا هم برای خود عالمی دارد بهخصوص برای خانمهایی كه عاشق خریدكردن هستند.
منبع : روزنامه تهران امروز
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست